Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální dění v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Toto je bohužel neměnný stav během celého vývoje lidstva. Kdo se nesnaží urvat co se dá,kdo se snaží chovat slušně ktěm okolo,kdo se nesnaží ze všeho vytřískat nějakou nejlépe bezpracnou výhodu,je automaticky svým okolím považován za blbce. Děje se to navzdory střídání politických systémů a je to zřejmě základní povahový rys homo sapiens. Ale možná právě tomu vděčíme za to,že tomu tady velíme. Zatím.Smile
Nedávno som rozmýšľal, ako by sa dal názvom rozlíšiť včelár, ktorý je neorganizovaný, netúži po dotáciách a ani ich neberie, hľadá alternatívny prístup k včeláreniu a nesnaží sa za každú cenu vytrieskať zo včiel zisk a ktorý má celkom iné priority ako väčšina "klasických" hobby či profi včelárov. Už to mám - včelár blbec.
Z většinového 98% pohledu ano. Kdyby nebylo dotací, tak by nebylo včelařů - to je oficiální dogma.
(26.02.2013 11:09)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]Nedávno som rozmýšľal, ako by sa dal názvom rozlíšiť včelár, ktorý je neorganizovaný, netúži po dotáciách ...

A keby ste takého potrebovali aj osobne vidieť, som k dispozícií.

Nikdy som nikoho o nič neprosil a žiadal som vždy iba jeden krát. Ak nebol ochotný prvej žiadosti vyhovieť, druhého zhovadenia sa odo mňa nikdy nedočkal.
Slovo "prosím" používam často, ale iba ako zdvorilostnú frázu.
Tak som vychoval aj svoje dcéry a oni svoje deti. Niekedy ich až ľutujem, ale všetko čo potrebujú si zabezpečujú svojou prácou, a svoju spotrebu prispôsobujú svojím príjmom.

Dotácie v akomkoľvek rezorte iba kazia trh a otvárajú priestor podvodníkom.
(26.02.2013 17:49)misan napsal(a): [ -> ]Dotácie v akomkoľvek rezorte iba kazia trh a otvárajú priestor podvodníkom.

Já osobně tento příspěvek od státu za opylovací činnost nevnímám jako dotaci včelaři, ale jako finanční odměnu určenou včelám za nezastupitelnou opylovací činnost, kterou vykonávají nejen na zemědělských kulturních plodinách (za které by včelám po právu měla být dána finanční odměna od zemědělců - a nejednalo by se podle mě taky o dotaci ale spíš o subdodavatelskou činnost, která zemědělci zvýší výnos) a na divoce rostoucích dřevinách potřebných k rozmnožení opylovatele.

Proto nechápu vaše rozčilení, když vás někdo označí za blbce. Jen jste podle mě své svěřenkyně ošidily o odměnu, která jim náleží. A ve skutečnosti jim náleží mnohem víc, než dostávají!
(26.02.2013 17:49)misan napsal(a): [ -> ]
(26.02.2013 11:09)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]Nedávno som rozmýšľal, ako by sa dal názvom rozlíšiť včelár, ktorý je neorganizovaný, netúži po dotáciách ...
A keby ste takého potrebovali aj osobne vidieť, som k dispozícií.

Nikdy som nikoho o nič neprosil a žiadal som vždy iba jeden krát. Ak nebol ochotný prvej žiadosti vyhovieť, druhého zhovadenia sa odo mňa nikdy nedočkal.
Slovo "prosím" používam často, ale iba ako zdvorilostnú frázu.
Tak som vychoval aj svoje dcéry a oni svoje deti. Niekedy ich až ľutujem, ale všetko čo potrebujú si zabezpečujú svojou prácou, a svoju spotrebu prispôsobujú svojím príjmom.

Dotácie v akomkoľvek rezorte iba kazia trh a otvárajú priestor podvodníkom.

Nie ste sám. Aj ja som včelár-blbec Smile a je nás viac.
Jaro,misan a ostatní,neviem čo sa pozastavujete nad tým pomenovaním.Veď keď je na to nárok od štátu,tak je ozaj hlupák ten čo to odmieta.To nie je nejaká dotácia,ktorú dáva Brusel.Keďže nič nie je zadarmo,tak aj za opeľovanie by mali poľnohospodári zaplatiť,oni dobre vedia o koľko majú vyššiu úrodu,keď majú plodiny v dolete včiel,alebo keď sa im včely prisunú,lenže máš ho vidieť.Lenže tá tzv.dotácia na opeľovaciu činnosťby mala patriť včelám,ako píše aj NB1.Aj tak je to len slabá "naplasť" čo dostane včelár od štátu,ale je.
Ak ste členmi OZ-SZV,ČSV,SVS a pod.tak ju dostanete automaticky cez Vaše ZO.
Kto nie je členom nejakej ZO a dotáciu nechce je to jeho vec,ale ja si myslím,že tí čo si ju uplatnia,že to nie je pod ich úroveň.
Ja som napríklad nedostal dotáciu na opeľ.činnosť už štvrtý rok.Keďže som si podával dva projekty cez MP-PPA,musel som si založiť firmu.Stal som sa SHR a keďže investujem,som v červených číslach a podľa nariadenia Bruselu firmy v "ťažkostiach "nemajú nárok na žiadne dotácie.A to je nefér,chcel by som vidieť toho maníka čo investuje,aby bol za štyri roky v pluse,alebo mal vyrovnané hospodárenie.Jedine umele.
Minulého roku bola dotácia na včelstvo 2,19E,pri 150-tich včelstách to je 328,50E.Nepomôže to pri nákupe napr.cukru na zakŕmenie?
Podotýkam,že tie peniaze ,ktoré som predtým dostával,som investoval do včiel.Dnes som o to ukrátený,o to viac musím vyplatiť zo svojej peňaženky a je mi úprimne ľúto,že iní dostali a ja nie.
Preto v tom vidím diskrimináciu,či moje včely neopeľovali tak isto ako susedové?Ba ešte viac,ja mám 150 včelstiev a on len 38.
Panove davno je spocitane ze vcelstva zvysi vynos na plodinach o dost procent, celkovem poctu nebo spise pro staty EU to dela zhruba nejakych 22 miliard eu.a to jsi myslim ze to neni zrovna malo penez.Tak ze nekdo je bohadsi o tyhle penize co dostaneme my snich ?Nebo spise nase sverenkyne!!!Par usmolenych korun s dotaci.Kdyby dotace nebyli verim tomu ze by cena medu stoupla mozna az 200- 250 kc na kilo a to by bylo pro vcelareni v evrope konec kolik si myslite ze by zustalo vcelaru nebo vcelstev v EU.Kdyz mame levne dovozy medu s ciny a argentiny atd.Ja jsi myslim ze Evropa za chvili nic nebude vyrabet jenom dovazet.Dalsi aspekt je to co myslite byly by vcelarske potreby tak drahe kdyby nebyli dotace?Ja si myslim ze ne... co vy ?

JozKO 58
tak zkus tem pitomcum v bruselu vysvetlit ze vcely se nemuzou dostat do cervenych cisel to uz by tu nebyli!!!!!!
Jenze to jsou veci ktere ma resit organizace a tlacit na toho byrokrat v bruselu a ze by mnel zvednout prdel ze zidle a jit se osobne podivat kam jeho prace vede!!!
revoluce panove vzdy musi prijit od spodu naopak to nejde SmileIdea
Ty miliardy spočítal kdo? Smile

Že bych dělal pasáka včelám? Tím si to neospravedlňuji.

Peníze stát rozdává z mých daní, tak si je taky vezmu, ale že bych se cítil morálně ospravedlněn chovem včel, to ne. Prostě se z mých peněz vyhazuje, tak si ten malý lupínek vezmu zpět. STovky dalších lupenů co tam posílám si rozeberou jiní.


A Evropa musí zhruba tolik vyvážet co dováží, na rozdíl od USA ji Čína na dluh dávat nebude. Med v Evropě od evropských včelařů stojí těch 200 a víc korun, takže musíš číst i jiné noviny než Včelařství kde se asi v jediných zdůvodňuje, či akceptuje cena 4Euro , raději čti odborné časopisy. I v Polsku, a snad i na Ukrajině atd je při menší kupní síle med dražší.

Nemají tam totiž tolik dotovaných včelařů. Problém ČR je dotace a přemíra včelařů s malým počtem včel, kteří se nejen nemusí naučit o své včely starat, ale ani naučit prodávat med.
Kaji
ja jsem to urcite nebyl

KAJI
je mi cela jasne ze urcite se v nemecku neprodava med za 4 euro to jak sam vis to bude asi blabol
svet se globalizoval a s tim i ceny nase platy uz ne!!!!
Jak by rekl klasik.........Pracuji v kapitalistickem rezimu za komunisticke vyplaty Cool
Kolego, on se neprodává za 4E ani v Polsku a snad ani v té Ukrajině. A tam mají platy podstatně menší.

Chápal jsem že když jdete tak odhodlaně na Brusel, tak že to berete globálně.

Pro vaši informaci, Brusel neurčuje českým ani jiným včelařům jak mají probendit dotace. To si nastavují včelaři v těch zemích dle rámcových podmínek sami. Například v Polsku si to prý konkretizují jednotlivé župy podle svých podmínek. U nás ty podmínyk nastavilo v podstatě před devíti lety ČSV a jak jsem se přesvědčil i nadále nastavuje.
Takže svůj hněv obraťte do správného hlavního města. Smile



ALe nedpověděl jste, kde jste vzal ty miliardy přínosů. To někdo spočítal? Nebo je to váš odhad?

A pak jak jste přišel k tomu, že by bez dotací - asi myslíte 1D tedy těch 130Kč na včelstvo mohla ovlivnit cenu medu na dvojnásobek. To by (nepočítám že u většiny včelařů to spolkne pokladnička pokladníka, stejně tak u těch evropských) znamenalo, že výnos ze včelstva je jedno až dvě kila? Tedy bez té stovky by musel včelař zdražit o tu stovku na těch 200?

Nijak osobně, promiňte mi, že při čtení myslím. Smile



(26.02.2013 19:48)Hyju napsal(a): [ -> ]Jenze to jsou veci ktere ma resit organizace a tlacit na toho byrokrat v bruselu a ze by mnel zvednout prdel ze zidle a jit se osobne podivat kam jeho prace vede!!!
revoluce panove vzdy musi prijit od spodu naopak to nejde SmileIdea

Ale jinak souhlas, až na to hlavní město. Začněte revoluci a zjistěte si fakta. .-)



http://www.modernivcelar.eu/archiv/2013_01_c004.pdf
Kaji hezky odkaz Smile
to cislo jsem nekde slysel ve filmu na netu tykalo se to vcelareni
Pokud vim tak dotace 1D je presne nejakych 180 pokud se mylim tak mne oprav kolego .Jenze k tobe se dostane tak mozna 100.
Zbytek vezme UV Ov Zo.....Budis za neco to fungovat musi!Potom mas i jine dotace napr. na technickou pomoc atd.Opravdu si myslis ze by jsi cesti vcelari mohli dovolit nakupovat drahe medomety a uly atd.Nevim jak je to u Vas zprodejem medu ale z moravskoslezkem kraji je podle veku vcelare....starsi vcelar ti rekne ja uz to nejak dovcelarim da cenu 80 kc jenom aby prodal. Muj nazor je takovy ze jsi ten to clovek nevasi sve prace.Jinak cena se pohybuje jak kde od 80-140.Pokud by nekdo dneska chtel zacit vcelarit od niceho nebo spis od nuly tak by mnel asi velky problem a urcite by si to rozmyslel jeste driv nez by zacala to i na ukor jestli dotace jsou a nebo nejsou.Prvne musis koupit a potom muzes zadat o dotace!Ja jsem mnel to stesti ze od moji pritelkyne -deda- vcelaril.No jak se to vezme .......vse musim uz taky nakupovat nove ...urcite by te nebavlo vcelarit v baterie nebo v univerzalu Big Grin
ted ktem faktum...samozrejmne ze kdo hleda a najde kdyz chce ale moderniho vcelare neodebiram....
  1. jinak by mne zajimalo kdo je vlastne pan karel jirus a ci organizaci zastava to jsem stoho moc nepohopil...ale asi to budes ty ?
  2. CR nebo CSv Neni to jedno vsichni vime ze penize jsou z EU pan kalousek by nam toho moc nedal Smile
  3. To vsichni vime ze PSNV kuy vitr tam plast Big Grin
  4. Az pojedes priste tak ja ten den dovolene objetuji Smile
  5. je to docela kratka verze na to ze jste tam byl tak dlouho Angel
Jasně, už chápu. SKoro vše. Jen pár detailů zbývá.

Jen bych se rád vrátil k počátku, tam možná došlo k nedorozumění.

(26.02.2013 19:48)Hyju napsal(a): [ -> ].... Par usmolenych korun s dotaci.Kdyby dotace nebyli verim tomu ze by cena medu stoupla mozna az 200- 250 kc na kilo a to by bylo pro vcelareni v evrope konec kolik si myslite ze by zustalo vcelaru nebo vcelstev v EU.Kdyz mame levne dovozy medu s ciny a argentiny atd.

Ten med za 200-250 - to by bylo dobře či špatně? Následně, je pak dobře či špatně že jsou ty dotace?
To zalezi na ktere strane barykady budes .....Smile
  1. Co se tyka ceny medu .... 200 - 250 kc je u nas zcela nerealna cena vuci kupni sile.
  2. dnes uz je 100 kc na hranici nejake pomyslne existence ...realna cena 120 -150 kc
  3. co se tyka dotaci je to dobra vec urcite pro vcelare ale i pro vyrobce vcelarskych ulu ,medomedu atd. ty jsi taky prijdou na sve...
  4. celostatni dotace na zazimovana vcelstava-dnes uz je si myslim tahle cena nedostatecna....neni to vlastne dotacena na cukr jak si mnozi vcelari jeste mysli, ale je to vlastne odmnena pro vcelare za opylovaci cinnost.Od statu.samostrejmne jak jsem psal ty ze 180 kc
    dostanes max 100.zbytek vezme UV Ov a ZO.Budis za neco to fungovat musi.
  5. co se tyka dotaci na technickou pomoc medomety uly atd. .......Ja jsem jeste teto dotace za dobu co vcelarim nevyuzil a vyuziji az letos
    na nakup medometu cena 30 000kc uvidim jestli a kolik dostanu vlastne te dotace zpatky.A jak se mi to vyplatilo nebo ne Smile
  6. taky jsem si delal sam nove uly koupil palubky a doma ve sklepe po vecerech vyrabel proc asi vyslo me to daleko lepe nez kdyz jsi pujdu koupit neco na co moc nezbyde penez.Mluvim o zacatku meho vcelareni.jeden ul mne vysel zhruba asi na cca 700kc proti kupovany 2500kc.A kdo ti dneska s tech mladych da 20 000 kc aby jsi koupil uly a vcely ze zacne vcelarit nemyslis ze by to snad radsi utratil za dovolenou?
  7. Co se tyka a ty to ,dobre vis ,ubytku vcelaru v CR od roku 1989 byl znacny.Poslednich par letech se situace obratila a to po kolika letech to taky vis.O vekovem prumeru se spolu ani bavit nebudeme......to asi vsichni taky zname.A tahle situace jeste zdaleka neni vyresena!!!!I kdyz dotace k tomu obratu hodne pomohli
  8. spouta techto starsi vcelaru nenasla ve sve rodine nikoho kdo by to chtel po nich prevzit proc asi?V dnesni dobe kdy deti maji Pc a mnoho jine zabavy?A kdo taky by se chtel snich potit a pracovat ve svem osobnim volnu a jeste si nechat dat dobrovolne par zihadel?Kde mas stare uly baterie a univerzaly kde se musis nadrit jak bulhar na to aby jsi mnel nejaky dobry medny vynos.A to jeste nemluvim o VM
    A to nemluvim o nejakem jistem a nejistem vydelku?
  9. Ja jsem zacal vcelari jak cukr stal jeste 11 - 15 kc dnes se cena pohybuje 20 - 25kc
  10. Zhurnuti: myslim si ze dotace vcele te casti oboru vcelarstvi maji svuj opoctatneni duvod maji svoje vyhody a nevyhody kazdny jsi to musi rozhodnout sam urcite bych mnoho veci (dotace atd ) udelal jinak ale na to jsou jiny kteri jezdi do prahy na ministerstva Surprised
Jiří, bylo by možno užíti aspoň diakritiku, abychom to měli o něco snazší? Wink
Díky ...
Jiří
Budu se snažit Wink
(26.02.2013 22:53)Hyju napsal(a): [ -> ]
  1. jinak by mne zajimalo kdo je vlastne pan karel jirus a ci organizaci zastava to jsem stoho moc nepohopil...ale asi to budes ty ?
  2. CR nebo CSv Neni to jedno vsichni vime ze penize jsou z EU pan kalousek by nam toho moc nedal Smile
  3. To vsichni vime ze PSNV kuy vitr tam plast Big Grin
  4. Az pojedes priste tak ja ten den dovolene objetuji Smile
  5. je to docela kratka verze na to ze jste tam byl tak dlouho Angel

Ad 1 ťuknutím do profilu si to věříš, já se podepisuji Smile
A MSVV? http://www.msvv.cz/
Ad 2 ČR dává přímo do včelařství asi 100Mega ročně, nepřímo pak granty pro výzkum taky pár Mega, a asi polovinu z dotace EU - 25-35Mega a to samé přidá EU, takže pana Kalouska bys neměl urážet. Včelaře má docela rád, i ČSV, té přímo posílá z toho cca 20Mega. Plus Kraje,dotace pro začínající často taky podmíněné vstupem do ČSV a omlazením přestárlé organizace. Asi by tam zadarmo nikdo nevstoupil.
Ad3 Nevím kam lítá PSNV, ale k tvým obavám o budoucnost a věkový průměr včelařů/ČSV/ - no nevím, prý mají věkový průměr cca 40 let. A zase už mají skoro plný ty letní školy. Jestli ten nezájem o včelaření není v tom, že není zájem starých o nové.
Ad 4 - v podstatě by jsi měl mít možnost, bude dost místa, zřejmě tam bude již jen ČSV, ostatní jednání opustili, když ČSV usoudila, že má 98% a dostatečný mandát aby mluvila za včelaře. Tak se přihlaš u výboru ZO.
Ad 5 - Nebylo víc místa, požádej na MZe o zápis.
Dnes mi přišla zajímavá analýza o ČSV od člena RV Břetislava Plška. S žadostí o její rozšíření mezi včelaře, přikládám ji v příloze.
To je ale čtení...ale myslím, že mnohé to nepřekvapí a že se o tom, jak to v ČSV chodí, již nějakou dobu ví. Já nejsem členem ČSV dlouho a tak by mně zajímalo, jak já, jako řadový člen toto dění mohu změnit. Celkem rád, bych se k "proreformnímu hnutí" připojil. Mimochodem zde je odkaz, jak to bylo skutečně s výběrovým řízením na pozici redaktora časopisu Včelařství http://mamevcely.wordpress.com/2013/03/1...celarstvi/
(18.03.2013 22:29)docttor napsal(a): [ -> ]To je ale čtení...ale myslím, že mnohé to nepřekvapí a že se o tom, jak to v ČSV chodí, již nějakou dobu ví. Já nejsem členem ČSV dlouho a tak by mně zajímalo, jak já, jako řadový člen toto dění mohu změnit. Celkem rád, bych se k "proreformnímu hnutí" připojil. Mimochodem zde je odkaz, jak to bylo skutečně s výběrovým řízením na pozici redaktora časopisu Včelařství http://mamevcely.wordpress.com/2013/03/1...celarstvi/

Páne docttore,pomohla by vám ďalšia "Pražská defenestrácia",a do jedného!!!
Břeťo,Břeťo,to sis "nadělal",neostáva Ti,len sa obklopiť podobne zmýšľajúcimi ľuďmi a urobiť ďašiu "Něžnou".Držím Vám Palce.
Referenční URL's