Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální dění v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Taky mám na Slovensku dost známých a rád tam jezdím. A mají spoustu univerzálních slov, kterýma se dá vystihnout skoro všechno a dokáží je spojovat do ještě krásnějších vět. Tak třeba například:
Ten Andrejko, to je taký dobrý chalan, ale taký...
Konec věty zde nemůžu dokončit, protože by to bylo proti pravidlům fóra.
http://www.vcelari-litomysl.cz-aktivy funkcionaru CSV 2022.
Díky Josefe. Psal jsi na stránkách svazu, tak mě Litomyšl nenapadla.
Toto mě celkem dostalo:
▪ ČMSCH doporučuje včelařům, aby žádali o NOVÉ ČÍSLO STANOVIŠTĚ včelstev v
průběhu roku, tj. při vzniku nového stanoviště. Nechají-li to na období 1.-15.9., není v
silách ČMSCH tyto údaje v krátkém časovém úseku vyřídit

Já měl zato, že stanoviště musím mít zaevidované před tím, než tam umístím včelstva. ČSV má evidentně vlastní výklad. A překvapuje mě, že někdo "doporučuje hlásit". Nemělo by to být správně "doporučujeme dodržovat zákon"?
Plánuju nové stanoviště, tak jsem jej nahlásil 1.9. a 3.9. bylo označeno v lpis (2. jsem to nekontroloval). Podle mě to stíhají pěkně. (Pokud teda neposílám hlášení na papíře 15.9.)
m.
Ten materiál pro Aktivy je dost dobrý materiál. Co se tam člověk všechno nedozví...
Citace:Pro letošní rok zůstávají povinné úkony k tlumení varroázy pouze ve formě vyšetření vzorků zimní měli. Na základě vyhodnocení intenzity varroázy dle kódu EpM300 se na jednotlivých stanovištích při nálezu vyšším než 3 roztoči v průměru na jedno včelstvo...
Chovatelé by se neměli spoléhat jen na výsledek vyšetření zimní měli, ale měli by pravidelně monitorovat výskyt roztoče ve včelstvu...

Soudruzi z Křemencárny zjevně zaspali, když doporučují provádět pravidelný monitoring. Úplně jim uniklo, že od letošního roku je letní monitoring VD povinností každého chovatele včel - viz ExM330. A to v čele spolku, který se holedbá, že zastupuje 95 % českých včelařů, vede právnička.
http://www.vcelarstvi.cz- otevreny dopis bla bla bla.
Vyjádřil jsi to naprosto trefně, prostě bla bla bla...

Citace:ČSV zajišťuje vzdělávání chovatelů včel, jejich informování o státní a unijní podpoře, zveřejňování potřebných formulářů, podmínek dotací, nebo informace o veterinární, plemenářské, potravinářské a další legislativě.... Bez přístupu k informacím poroste riziko šíření nemocí včelstev, jejich úbytek a s ním spojené důsledky nedostatečného opylování i nedostatek včelích produktů...

Tak větší blábol si Jarmila opravdu vymyslet nemohla.
Všechny potřebné informace najdu na úřední desce SVS - na to nepotřebuji žádný spolek.
Ale jde vidět, že ČVS asi vážně začíná řešit existenční problémy. Obavy z toho, že když nebude ČSV, nebudou ani včely, opravdu nemám. A když ubyde, bude jenom dobře. Menší hustota zavčelení = menší riziko přenosu chorob.
A množství medu není o počtu včelstev, To by Jarmilka snad měla vědět. Kde nic není, ani smrt nebere... Když není z čeho, tak ten med nedonese ani 900 000 včelstev, jak by chtěl mít na území ČR svaz.
Snížení dotací může způsobit úbytek.......

Způsobí nanejvýš úbytek neschopných chovatelů a stejných funkcionářů.
Naprosto souhlasim.Pokud je svaz prezentovan predevsim jako placeny siritel "dobra" v podobe dotaci,soudim,ze vcelareni na dotacich nestoji a stat nebude.
Odvětví, které podle statistiky udělá v nejhorším roce od roku1993 na tržbách odhadem nejméně 3/4 miliardy nepotřebuje dotace.

To si těch cca 50milionů členové nejsou schopní vybrat mezi sebou, teda pokud mají pocit, že potřebují čsv :⁠-⁠)
Zase odhadem příspěvek by musel být cca 800kč na člena (4kg medu). To není ani běžná nedotovaná cena časopisu...
Takže čsv není až tak drahé, pokud je drahé vašemu srdci :⁠-⁠)
(Nebo ty cifry hádám někde špatně? Moc se mi nechce hledat přesná čísla.)
m.
S příjmy ČSV je to asi takto:
17 100 000 Kč členské příspěvky (57 000 x 300)
9 600 000 Kč výpalné za včelstva (600 000 x 16)
5 250 000 Kč administrace 1.D (5 % z 105 000 000)
2 000 000 Kč podpora neziskovek (dříve myslím 7 000 000 Kč)
celkem 33 950 000 Kč
Ještě byli zvyklí na dotaci pro bezobsažný časopis Včelařství - to se meziročně měnilo, ale bylo to hrubě přes 5 000 000 Kč.
No na svazu si snad mysli,ze kvety opyluji dotace.Misto mozku,z dotaci kostku..Pry opylovaci cinnost zavisi na dotacich- to proste nevymyslis.Ono to opylovani zajistuje vcelam potravu,jestli si toho soudruzi nevsimli.A vcely to tak delaji tisice a tisice let bez dotaci.
(03.10.2022 16:32)Frey napsal(a): [ -> ]Snizeni dotaci na casopis:
https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/ze...nomika_drh

Hej Frey, to není o dotaci na časopis, ale o dotaci na činnost. Dotaci na "časopis" ministr odebral již někdy v zimě a nebo na jaře...
http://www.vcelari-litomysl.cz-zapis z plenarniho zasedani 21.9.2022..Par perlicek z RV k zamitnuti dotace i k nahle potrebe navysit clenske bez zajmu o nazor clenske zakladny.
Komu se neotevře odkaz z minulého příspěvku (Plenární zasedání Litomyšl), může se podívat na svém PC do stažených souborů. Mně se to tam automaticky stáhlo při klepnutí na uvedené http.
(03.10.2022 22:59)JosPr napsal(a): [ -> ]http://www.vcelari-litomysl.cz-zapis z plenarniho zasedani 21.9.2022..Par perlicek z RV k zamitnuti dotace i k nahle potrebe navysit clenske bez zajmu o nazor clenske zakladny.

"Datové schránky budou pro nás výhodou při komunikaci se státní správou. Ovšem pozor na zneužití. Obsluhovat by měl jen jeden člověk, většinou jednatel."

Je smutné, jak chabé povědomí je mezi vedením ČSV a to i na té nejvyšší úrovni. Jak někdo může tvrdit, takový nesmysl, že do datové schránky má mít přístup pouze jeden člověk? A co když bude v nemocnici či na dovolené? To ZO přestane fungovat? Přístup do DS má mí KAŽDÝ statutární zástupce spolku. Každý má svou identitu a u každé zprávy je jasné, kdo a kdy ji odeslal. To je opravdu vrchol zoufalství! Pak se můžeme divit, že je svaz tam, kde je...

"Časopis VČELAŘSTVÍ - byl vznesen návrh, že by se tento časopis mohl prodávat jako periodikum pro širokou veřejnost, protože již není zatížen dotací. Což není až zas tak špatný nápad, vždyť se prodávají časopisy jako myslivost atd.. A časopis zaměřený na přírodu včetně včel by mohl oslovit určitou skupinu lidí a rozšířit tak povědomí o včelařství."

Tak tomu říkám totální utopie. Opravdu si někdo myslí, že by to někdo kupoval? Vždyť to drtivá většina nečte, ani když to dostanou zadarmo. Natož, aby za to platili. Je vidět, jak jsou soudruzi ve vedení odtržení od reality.
nesmieš byť taký pesimista....
napr. u nás si Včelára (nie je tlačený z dotácií) kupuje 8000 včelárov organizovaných v SZV a dokonca 3x drahší Dymák si kupuje neprieč spektrom včelárov 3000 včelárov...
prečo nie aj včelárstvo?Blush
No jo, ale oni mají smlouvu na náklad cca 55000 výtisku... To se bude prodávat hodně těžko... Wink
http://www.vcelari-litomysl.cz- otevreny dopis..Neco pro zasmání,svaz hodlá šetřit a členové to zacvakají..místo hospodařte s tim co máte,už jste prošustrovali dost.
Referenční URL's