Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální dění v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To kdyby tam bylo 150 let spolkového včelaření,to bych bral.Takhle je to prznění včelarské historie.
V ut MF Dnes mel Peroutka moznost vyjadrit se k abnormalnimu teplu. Misto aby obor,ktery stoji na krizovatce skrz uhyny podporil v ocich verejnosti a zesilil tak vyjednavaci pozici ceskych vcelaru vuci statu. Mluvil o tom jak se vcelky v teple pekne vykaleji...

Tvl,to je material!
A co má říkat? Že je tajemník (nebo co má za funkci) ve svazu, co víc než 30 let tvrdí, že má levné, bezpracné a blbovzdorné řešení a ono nic, než že tomu většina členů věří a pak se nestačí divit?
A že zemědělský obor, kde se dá být v zisku už první sezónu, neuživí bez státních dotací ani spolek?
Jo takovou sebereflexi asi nečeká nikdo...
m.
Řekl bych,ze už naštěsti žádnou funkci nemá a vyjadřuje jen svůj názor.
(05.01.2023 13:45)Frey napsal(a): [ -> ]V ut MF Dnes mel Peroutka moznost vyjadrit se k abnormalnimu teplu. Misto aby obor,ktery stoji na krizovatce skrz uhyny podporil v ocich verejnosti a zesilil tak vyjednavaci pozici ceskych vcelaru vuci statu. Mluvil o tom jak se vcelky v teple pekne vykaleji...

Tvl,to je material!

Jen připomínám, že většina aktivních přispěvatelů zde na fóru dlouhodobě zastává názor, že by všechny dotace a podpory měly být zrušeny. Tak jakou pozici vůči státu budovat a proč, když tím členové pohrdají?

Jinak mi tvůj příspěvek připadá dezinformační, kdy si vytáhneš z vyjádření jen to, co se ti hodí. Pro ty, co článek nečetli, uvádím pro lepší představu celou citaci Peroutkova vyjádření: "Oteplení má pro včely tu výhodu, že se zbaví výkalů, které shromažďují ve výkalovém vaku v úlu. Při delším trvání teplého počasí by ale včelstva začala silněji plodovat. Silná vlna ochlazení by je poté vyčerpala".
Tak dezinformace? Dobre ty..
Na jaké křižovatce proboha? Má obrovskou šanci stát se soběstačným a na státu a dotacich naprosto nezávislým,což si české včelařství jednoznačně zaslouží.
S poloviční členskou základnou. Na schůzi už když tam byla účast 60% k způsobu zaplacení členství tak tam bylo brblaní za co to tolik peněz za pár kapek a to ještě roznese důvěrnik -nádeník,vybere tiskoviny na dotace. Jenom ,když se zvedne členské o 100% ,dotace s bídou na polovic a příspěvek na stenčený časopis včelařství.
A to je ta křižovatka možná,že bude ku prospěchu a řady včelařů těch malých odpadne, což je skoro polovina základny ti větší co v tom mají více peněz se o zdraví včel postarají mám obavy co ti malí a co Křemencárna ,ale ti mají ještě co prodat,ale nesmi to dopadnout jako Předboj a Včelpo.

Ať se daří Zdeněk
To jsou prostě včelari.Na portále http://auctions.pipa.be -day1 dnes skoncila první část dražby poštovnich holubů na dlouhé tratě Hugo Batenburg,nejdražší holub vydražený za 122 000 euro,celkově vydraženi 209 holoubci za 28 milionů korun.Ted zvolna konči druha část dražby- day2 a bude to podobné.
Tak mi zkuste nékdo vysvětlit,proč holubáří jsou pro svého koníčka (někteři jsou i profici) obětovat miliony korun ,riskovat týden co týden na závodech a včelaři žádaji miliony po státu? To je prostě mimo chápání.
No proto jsou možná někteří holubáři zároveň i včelaři - aby se alespoň někde poléčili... Wink
Už se těším až se staneme soběstačnými a nezavislými na státu a dotacích a budeme dražit matky.

Ať se daří Zdeněk
(07.01.2023 18:38)JosPr napsal(a): [ -> ]Na jaké křižovatce proboha? Má obrovskou šanci stát se soběstačným a na státu a dotacich naprosto nezávislým,což si české včelařství jednoznačně zaslouží.

Co přehráváš na údivu, když v další části odstavce ze svého úhlu pohledu křižovatku potvrzuješ?

Pro mě je křižovatkou 50% úhyn napříč republikou v době víc jak 2 násobného zdražení cukru, odebrání více jak poloviny dotace na cukru a kolaps financování svazových aktivit. Rovněž je pro mě křižovatkou rezistence na tau-fluvalinat i flumetrin. Tohle jsou velké rány, které budou mít důsledky táhnoucí se do dalších let. Cena medu zejména na vesnicích se taky výrazně nezvýšila, už nyní máme v ZO řadu včelařů bez včel a letos skončí další.

Peroutka a jiní měli a mají příležitost využít mediálního tlaku v prospěch včelařů, ale nečiní tak. Kdyby uhynula půlka slepic nebo ovcí to by byl jiný poprask ve výzkumácích a veterinárních ústavech. I prachy na kompenzaci ztrát chovatelům či granty na výzkum by se objevily. Možná by konečně někdo udělal pořádné testy v lab a zjistil jak neúčinná léčiva z Dolu používáme, popř. zpřesnil příčiny úhynu. Ale k tomu jsou potřeba peníze, které odmítáš.

Včela je pro stát 3. nejužitečnější zvíře, tomu by měla odpovídat i podpora oboru, která je v podstatě už dnes takřka nulová. Tleskat tomu, že pro včelaře bude ještě hůř, můžou jen ti co nevidí dál než k horizontu. Každý rozklad se totiž promítne i v jejich včelách sdílející společný prostor.
Dotace na cukr? Co máš na mysli? Žádnou takovou neznám.

O konci účinnosti syntetických VLP už někteří, jako například Klíma, mluví cca deset let. Bohužel to mnozí (s pochopitelných důvodů) nechtějí slyšet.

Výzkum v oblasti se dělá, mohlo by tam jít i více peněz, opět někteří (jedni a ti samí co jsem o nich psal o řádek výše) tomu brání a směřují je tam, kam potřebují oni - ještě aby si tak náhodou zobnul někdo jiný, či by se snad ubralo z dotací na medomety či matky a nemohli se kasat, co všechno pro nás zase vybojovali...

Citace:Včela je pro stát 3. nejužitečnější zvíře
Můžeš prosím hodit nějaký relevantní odkaz, který by toto tvé tvrzení podpořil?
Za více jak 20let jsem využíval dotace do včel jen plošné a to ze slušnosti, když si s tím dává předseda tu práci. Nakoupil jsem si veškeré potřebné vybavení za desítky tisíc bez jediné dotace, naopak se zvedla cena při zavedení dotací a ještě platím tím pádem více. Včely si dokážou bez problému vydělat na sebe sami a pokud to někdo neumí či nedokáže a čeká jen na dotaci bez které to nezvládá financovat, nechť to nedělá. Zcela odlišná je situace v zemědělství jako celku, to se snad nyní trochu vylepší novým vyhlášeným obdobím, kde se budou více dotovat menší provozy. Zemědělství jako takové se dotuje po celém světě jenom proto, aby se zabezpečily levné potraviny.
O úhynech jsem již psal a jak jim předcházet též. Tvrdou chemii jde omezit a nahradit jí kyselinami bude asi jednou z cest. V tomto případě to stejně bude na jednotlivých včelařích jak se k situaci postaví a co si odzkouší v praxi.
Celý obor se bez dotací obejde, jen investovat do výzkumu je nutné, ale na to jsou jiné dotační programy.
Svaz jako takový může být zachovaný jen ho osekat o zbytečnosti a i časopis zachovat jako dobrovolný. Platit jen za členství nějakou částku a ostatní ať si každý zaplatí ze svého. Jako léčení pojištění. Zrušit i svépomocné fondy a podobně, protože je to z mého pohledu často zneužívané.
Tím se včelařství zbaví lidí co se do včel pustily jen pro dotace a s vidinou snadného zisku. Také ti co si pořizovali včelstva a oddělky s pomocí dotací a různě s tím pak kšeftují se výrazně omezí. Tím se vyřeší další problémy se zavlečením nemocí, nebo alespoň výrazně omezí.
Takže na co jsou dotace ve včelařství dobré?
J-k: Prodavam radu let oddelky a vyzimovana vcelstva dotace na jejich nakup kdysi tusim vypsalo par kraju a to velmi omezene,sam jsem se s tim nesetkal. Rozhodne neplati,ze maji spojitost s prevcelenim. Prevceleni je spojeno s.mesty a lidskymi sidly. Neznam nikoho kdo by se pustil do vcel jak pises pro dotace bo dotace zadne poradne nejsou a nebyly tudiz nikdo takovy nemuze odpadnout. Technicka pomoc nikdy nebyla poradna dotace, pouze to pomohlo vyrobcum,prodejcum a csv. Vcelari,pokud nebyl platce dph, bylo realne po odecteni umeleho zdrazeni slevneno okolo 25%.S ostatnim souhlas.

Beekeaper: netroll me
Frey: Já jsem o dotace ve včelách nijak nezajímal. Jen vím, že u nás na oddělky něco takového bylo.... U dotací na technické vybavení jsem se před pár lety potkal se zákazníkem na prodejně co otevřeně mluvil o tom, že nakupuje na dotace s tím že potřebuje, aby to vypadalo a mohl to po době uplynutí kontrol zase prodat na bazaru.
Převčelení mě nevadí a po zjištění v praxi, jak fungují úhyny toho moje včely mohou využít. Horší je to velké stěhování oddělků a matek a s ním možné zavlékání chorob.
Dost často se setkávám u potencionálních zájemců o včelaření s otázkou, jaké dotace se na to dají čerpat. Pak následuje otázka, kolik medu ročně z jednoho úlu budou mít... A v hlavě už jede kalkulačka, kolik to hodí a kolik na to dostanou... To není dobře.

Hej Frey, slušně položená otázka je trollení? Tak sorry jako, ale když něco tvrdíš (a požaduješ), měl bys to mít něčím podložené. Jinak je to pouze šíření fake...
Tak mi dnes došly údaje k přihlášení do datové schránky ZO.Já su tak šťastné,celý život toužím po datové schránce,ktera nám k ničemu nebude..Kdyby ten stát jednou přestal otravovat,to by byla paráda.
Mám datovou schránku soukromou i svazovou. Soukromou mám dobrovolně už několik let. Dobrá věc.
Josefe, neviděl bych v tom zas takovou tragédii - nastavíš si notifikace na mobil a email, případně nainstaluješ appku na mobil, nemusíš na poštu pro dopisy do vlastních rukou, ani když chceš něco poslat... Všechno má své pro a proti.
Referenční URL's