Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(13.11.2018 11:22)Student napsal(a): [ -> ]Nevím to.
Myslíš, že malá kolečka plodu by mohla způsobit nulový spad? Jistě, roztoči tam přelezou před zavíčkováním, ale že by všichni?
Nerozebírejme tady prosím, jestli jsem měl nebo neměl fumigovat, vyřezávat plod, klíckovat matku atd. Souvislosti mi jsou známé, příbalový leták jsem taky četl.
Srovnávám s předchozími zkušenostmi. Stejné postupy, diametrální rozdíl ve spadu.

Prve jsem nabyl dojmu, že jsi ošetřoval Amitrazem dle návodu, tedy v BEZPLODÉM včelstvu.
Nyní jsem trochu zmaten. Máš, nebo nemáš ve vč. plod?
Ať měl nebo neměl plod, tak na spad to mít vliv nebude, ne? Varidol pod víčky nepůsobí...(?)
To si delas jako legrandu s tim pusobenim Varidolu pod vicky???Neni nam pomoci.......
Nojo, chybná úvaha. Když nebude plod, roztoči nemohou být pod víčky a spad může být větší.
Ale Varidol snad pod víčka neproniká, nebo ano??

8. DÁVKOVÁNÍ A ZPŮSOB PODÁNÍ
Přípravek působí kontaktně. Účinná látka amitraz se rozšiřuje v úlovém prostoru kouřem ze zapáleného proužku
(fumigace) nebo mlhou z mikroskopických částic zředěného přípravku (aerosol). Postihuje roztoče přítomné na
dospělých včelách. Do zavíčkovaných plodových buněk neproniká. Pro včely je poměrně bezpečný při dotyku a
inhalaci
[Obrázky: 03-CEB9-F2-2283-4-A19-ADCF-AAC6-A3-FDC045.jpg]

[Obrázky: 593-D715-B-C174-42-A4-8-BE4-7-ABC4-CCB6742.jpg]

[Obrázky: 623-B75-F0-3-B05-4694-9-D8-C-0-F306367-CE05.jpg]

[Obrázky: 9442746-C-7-C37-4987-84-DC-8212-AC95-B081.jpg]
Letos jsem nevyrezaval vcely mi nedaly šanci a v říjnu byly raději bez plodu. Tohle jsou fotky z 19 října loňského roku. Myslel jsem si ue v tom vcelstvu nic není.
A když vyřežeš ten plod, tak jim tam do zimy necháš díry v plástech?
(13.11.2018 11:22)Student napsal(a): [ -> ]Nevím to.
Myslíš, že malá kolečka plodu by mohla způsobit nulový spad? Jistě, roztoči tam přelezou před zavíčkováním, ale že by všichni?
Nerozebírejme tady prosím, jestli jsem měl nebo neměl fumigovat, vyřezávat plod, klíckovat matku atd. Souvislosti mi jsou známé, příbalový leták jsem taky četl.
Srovnávám s předchozími zkušenostmi. Stejné postupy, diametrální rozdíl ve spadu.
....stejně tě rozebrali,že to děláš blbě....Smile
mimochodem,mě se to letos taky sype míň.Celkově.
Že bych měl ve všech 55ti včelstvech plod?
(13.11.2018 18:35)Student napsal(a): [ -> ]A když vyřežeš ten plod, tak jim tam do zimy necháš díry v plástech?
Když je to na jednom plástu tak jo, kdyby byl plod na vícero plástech nebo rozptýlen na větší ploše tak ho nechám vyběhnout. Tady jsou larvy i kukly krásně bílý nevypadá to na virózu. Když ale najdete mrtvý nevylíhlý černý včely tmavý kukly či různě zbarvený larvy je lepší to vyříznout, eventuálně vyndat celý plást a nahradit souší. Každopádně je dobrý se podívat, jak ten poslední plod vypadá

[Obrázky: IMG-3677.jpg]
Tohle je dobrý, jen roztoč
[Obrázky: IMG-3706.jpg]
tohle je horší i bez roztoče
Varidol (Amitraz) pod víčky nepůsobí. Proto je ošetření (původně pouze diagnostické až později se z toho udělala "léčba") posunuto do období kdy včelstva bývají bez plodu.
A proto je napsáno v návodu, že včelstva mají být bezplodá a pokud nejsou, tak posunout termín aplikace, nebo plod odstranit. A klidně udělat pár děr do plástů, to nevadí.
Nejde jen o to napumpovat do včel nějaké svinstvo, je potřeba vědět proč se to dělá a kdy se to dělá a hlavně kdy se to nedělá.

Také je počítáno s tím, že včelaři nedodrží přesný postup a proto je ošetření prováděno 3x. I když by stačilo jen jedno v bezplodém stavu.
Ovšem nyní v listopadu je už pozdě bycha honiti. Problém s Varoa už buď byl, nebo nebyl. Nyní to už žádný varidol neovlivní. Zimní generace včel je už dávno vylíhlá.
Důležité je to ošetření v létě, které zajišťuje zdravou zimní generaci.
Jestli nyní spadne 50, nebo 1000 roztočů je vlastně jedno. O osudu včelstva je již dávno rozhodnuto.

Nyní se jen buduje startovní pozice na jaro.
Ak je o niečom rozhodnuté, tak môže byť len o tom, či včelstvo prezimuje. Ale o jeho osude rozhodne práve taký "detail", ak je fakt, či prezimuje bez kliešťa alebo s 50-timi mliešťami...Nie buduje, ale bojuje o štartovnú pozíciu na jar....Či???
(13.11.2018 20:56)Tomáš Madar napsal(a): [ -> ]A proto je napsáno v návodu, že včelstva mají být bezplodá a pokud nejsou, tak posunout termín aplikace, nebo plod odstranit.

Jsi trochu zmaten. V návodu (Varidol) není psáno že mají být včelstva bezplodá.
Kohoute,donutil jsi mne se zvednout a jít si to přečíst.
Napsáno tam je,že se používá v období,kdy jsou včelstva bez plodu nebo mají malou plochu zavíčkovaného plodu.
Jakákoliv bližší specifikace by totiž vyvolávala zbytečné spekulace.
Jo. Ale prý tam kdysi to malé množství plodu nebylo.
Dnes mi volal jeden včelař a popisoval stejnou situaci, jako Student. Při druhé fumigaci už skoro nic nepadalo, většinou 0. Jedna teorie tvrdí, že v tuto dobu je už foretická fáze delší, pak by to ale mělo padat. Podle fotografií výše to může být jinak. Pokud nevíte, je nejlepší se přesvědčit sám, jak napsal KTM. Otevřít včely a pokud je tam plod, vypreparovat jej. Budete mít jistotu.
Sám jsem toho letos zatím mnoho nepodnikl, ale z minulých let mám zkušenost, že nejméně roztočů mám právě u včelstev zimovaných ve 3 VN, jak to zmiňujete u sebe. Je to už takový komínek nástavků se spoustou záchytných bodů, takže toho na podložku nepropadne moc.
nebo počkat a pak jim nabančit!
(14.11.2018 16:43)Miroslav Šubrt napsal(a): [ -> ]... Je to už takový komínek nástavků se spoustou záchytných bodů, takže toho na podložku nepropadne moc.

Až pak do svazové měli.
Před odběrem nutno na úl poklepat!Smile
Toho vzorku bych se nebál. Posílá se to někam do laboratoře v Olomouci, ale vždycky mi vyjde méně brouků, než jsem sám zahlédl na podložkách (a to při odběru nejsem moc všímavý). Jsou to kouzelníci.
Na tom poklepu na úl také něco je. Myslím, že pan Brentner s tím dělal pokusy při testování Griffina a oklepal z rámků spodního nástavku pořádnou partu roztočů.
Nejde samozřejmě o nějaký "laboratorní rozbor", ale spíše o to, co to ukáže nám samotným, při takové míře zkreslení. Proto když si chci něco ověřovat, dělám to vždycky na Dadantech v 1 VN. Jak je celý rok nenávidím, na tohle jsou dobrý.
Nevěřte tomu, že ted při takových teplotách něco včely nechaj spadlý na rámkách nebo v bunkách. U nás bylo dneska teplejc a lítaly víc a najednou koukám a podložky jsou bez roztočů, přitom jich tam bylo stovky.
To zalezi kolik nastavku mas pod sediskem a jestli vcely chodi ven cesnem nebo jim staci ocka.V bunkach spodnich nastavku byva brouku po vsech osetrenich nepocitane,na podzim nemaji vcely potrebu z nich nijak zvlast neco vyhazovat.
U spadu v meli pak vyslovene zalezi,jestli je v lednu cesnovy prolet nebo ne,pac jak se pohnou vcely ven pres spodni nastavky,mas podlozku brouku plnou a krasny vysledek zimni meli.A na tomhle nesmyslu je postavena metodika,ktera rozhoduje o potrebe jarniho osetreni...Ono staci na jare odebrat spodni nastavek a ten brajgl vytrepat ze sousi,brouku jako kviti.
Referenční URL's