Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pokud jsem četl zde na VF Anton je jediný včelař u nich ve vesnici.
Pokud budu mít včely 3km od jiných, tak pak mi stačí fouknout o Vánocích a je klid. nemusím to tam cpát od srpna.

A pokud by Anton měl včely v tak hustě zavčelené oblasti jako je na videu, co barák to včely, tak pak by se vidělo. http://www.zaktv.cz/cz/textpages/read/75...hiv_zpravy
(12.12.2014 9:48)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]od rokr 1990 nespadlo ani jedno včelstvo, a to len vďaka systému, ktorý používam každý rok. To hlavné je práve posleddná fumigácia v 11 mesiaci, tá je z hľadiska budúceho roku najdôležitejšia.
Potom mu v polovici augusta šliapnem na pätu prvou fumigáciou...

jen bych nechtěla být v kůži včelaře, jehož soused začal "rozmýšľať hlavou a bojuje proti varoáze" dle systému Antona Wink
(12.12.2014 16:36)patko79 napsal(a): [ -> ]Ja mám však v okruhu 5 km tak 300 rodín včiel iných včelárov. Vysporiadať sa tak musím nie len so svojimi, ale aj s ich problémami pri liečení a potieraní klieštika (Milan Havelka by asi tento rok vedel o tom porozprávať, čo to je, nezodpovedný včelár v okolí).

Já bych Patko mohl "pozozprávať", co je to nezodpovědný majitel včel.....rozhodně bych nepoužil slovo včelař. Dodgy
Když ono je to těžký. Každý druhý si léčíme podle svého, z hlediska jiných proti smyslu, já s KŠ, Ty třeba s KM, ten v létě, ten v zimě.... Jak bychom zrovna po Antonovi (ale po komkoliv jiném jakbysmet) mohli chtít, aby léčil tak, jak my si myslíme, že je to správné, když sami si to děláme po svém a jemu to zjevně (alespoň to tvrdí) funguje dobře.
Já po něm nic nechci, jen upozorňuji že propagace ošetřování v rozporu s návodem a argumentaci že mu to funguje může být značně zavádějící, pokud si to přečte včelař v hustě zavčelné oblasti.


Nakonec je jedno jak kdo ošetřuje, pokud mu nepadne v době kdy včely létají půlka a víc stanoviště.
Nebo mu tam vylupují sousední včely včelstva i při menším "úhynu".

Protože teprve pak se stává problémem pro okolí.
Samotná přítomnost roztočů bez kolapsu včelstva je v podstatě "soukromou" záležitostí.
(12.12.2014 18:28)Debora napsal(a): [ -> ]
(12.12.2014 9:48)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]od rokr 1990 nespadlo ani jedno včelstvo, a to len vďaka systému, ktorý používam každý rok. To hlavné je práve posleddná fumigácia v 11 mesiaci, tá je z hľadiska budúceho roku najdôležitejšia.
Potom mu v polovici augusta šliapnem na pätu prvou fumigáciou...

jen bych nechtěla být v kůži včelaře, jehož soused začal "rozmýšľať hlavou a bojuje proti varoáze" dle systému Antona Wink
Já by som zase nechcel byť v koži včelárov,ktorý majú systém boja proti varoáze vypracovaný tak perfektne,že od náterov, cez kyseliny,fumigácie, aerosol a neviem čo ešte všetko počas celého roka,čo dáva včelám ďaleko viacej zabrať ako nejaká jedna fumigácia ak je vo včelstvách plod a padajú im na varoázu včelstvá.
Nezastávam sa Tona a ani nemám prečo,ale u nás tento systém používa viacej včelárov,dokonca niektorých mám v prevčelenej dedine v dolete a včelstvá sa im držia rok čo rok. Poniektorí píšete, aspoň tak mi to pripadá,ako keby sa odohrala nejaká tragédia a z toho čo tu čítam,tak tá tragédia je viacmenej len u vás.Osobne fumigujem bez plodu, ale pritom tiež mám výhrady na rôzne kyselinky, nátery,ale ak to niekomu funguje,tak zrejme vie prečo.
Ak sa nad tým zamyslím,tak tiež máte predpísané tri fumigácie,tak ktorá je vlastne prevedená bez plodu,prvá,druhá,či tretia?Možno tá,kedy má dôverník čas.
(12.12.2014 17:31)František H napsal(a): [ -> ]Pokiaľ by si klieštik vytváral rezistenciu na Amitraz, pýtam sa koľko rokov na to potrebuje ?

Říká se co ho nezabije to ho posílí.
Tak na zítra hlásí optimální teploty. Smile


Takže já jdu na druhou a si pravděpodobně poslední.
Já zítra budu na dřevě, ale na neděli mám vše připravené. Půjdu na poslední - třetí. Tento víkend bude opravdu optimální. V sobotu to bude někde pěkně létat. Já byl omrknout očka a spočítat brouky a ze 4 to nesměle létalo už dnes.
Priatela, ja sa môžem pri niektorých "rádoby" múdrych komentároch len pousmiať, vychádzam z toho, že moje včely žijú a vy máte prázudne úle. Ešte jedno, môžem smelo napísať, že dávky, ktoré ponúkam "mojim" klieštikom, sú stále rovnaké, čiže 2 kvapky amitrazu v Takticu a vždy na fumigant reagujú smrťou.
A nepotzrebujem k tomu démonou, šamanov, ako npr. Debora.
(13.12.2014 0:16)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]... vychádzam z toho, že moje včely žijú a vy máte prázudne úle.

To bude vírou. Debora věří v démony, ty v neexistenci virů.
Kohout, ty veríš na vírusy a nemáš ich odborne preukázané, ja tak isto píšem o vírusoch, ale dokázané ich nemám, aj u mňa od agátu do konca leta pochodovali po včelnici včely možno 8-10 rokov, ale od roku 2002 sa stratili. Pritom môžem povedať, že mi v r. 1998 uhynul jeden odloženec, aj to neviem prečo,m poslal som vzorku uhynutých včiel na náš VÚV v Lip. Hrádku, odiaľ som dostal odpoveď "enormný výskyt NA", ale od vtedy nula výskytov mŕtvych včelstiev.

Pre mňa tento prípad (v 7.mes.) bol prvý aj posledný, pričom bolo zvláčtne, že som odloženc vytvoril z materského včelstva pol na pol a to ostalo bez problémov, takže tvrdiť, že toto včelstvo uhynulo na NA prípadne na NC, nemôžem a ty s istotou vieš, prečo ti hynú včelstvá.
Ta deformovaná křídla mají včely po čem?

Musím mít analýzu PCR když chytnu chřipku, nebo mi stačí vědět jaké má příznaky?
A důležité je vědět co s tím!

To bohužel u virů včel moc nevíme co stím.

Že jim říkáme Pepíček, Jeníček, Toníček je jen aby jsme vypadali odborně.
V podstatě žádný z těch co je dokáže určit (Zatím jich prý pojmenovali 27) vám neřekne jak jim čelit.

A je v podstatě jedno kolik virů se dá najít ve včelách které kolabují.

Otázka je, jak umožnit včelám aby se z virů "vypotily".
Protože na viry není penicilín.
Kaji, to máš pravdu, ale potom by sa to malo podľa teba prejaviť i mňa a ja to nevidím. Ja si stále myslím, že deformované krídla majú práve od poškodenia klieštikmi pri ich premnožení. Spomínam to rok 1989, keď moje včely kolabovali na premnoženie Vd, keď v jednej bunke čo som otvoril, narátal som 16 jedincov a plus poškodená včela) a práve z tohoto plodu sa liahli tieto poškodené včely s deformovanými krídlami a poškodenými zadočkami. Takže včely s deformovanými krídlami môžu byť aj z tohoto dôvodu, jednoducho ich hrudné svalstvo je tak poškodené napichávaním Vd včelu v larválnom štádiu, že sa im krídla nevyvinuli správne.
A čo sa stane? Včelstvá nám kolabujú!. Mne zuatiaľ nie.
No, samozrejme že v našom akoby spore, hrajú rolu emócie, čím sa spor môže vyhrotiť, lebo obaja chceme byť múdry! Týmto ešte netvrdím, že tieto poskribované vírusy sa vo včelách nenechádzajú.
Anton, počkej, tady to taky nebylo hned.

Ještě v lednu 2006 jsme ve stoje tleskali Ing. Veslému, když nám povídal jak to na západě dělají blbě, že jim říká vyhubte roztoče a nebudete mít problém s viry.

A jak říkal můj rodák, do roka a do dne sa ukázalo. U nás tedy do dvou let.

Takže vydrž, třeba se dočkáš.

Jenže v jiním vlákně si právě napsal, že u vás neumětelové odpadli a včelaříš skoro sám, u nás díky komisím stále fungují.
Včera druhá fumigace. Loučím se se dvěma včelstvy. Měly na podpožce nadměrně velké množství vosku - zřejmě budou mít nedostatek zásob. Všem včelstvům podáno stejné množství cukru, proto i hospodaření se zásobami přes zimu je selekční kritérium...
(13.12.2014 9:34)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Kohout, ty veríš na vírusy a nemáš ich odborne preukázané, ...

Na včelařských přednáškách se běžně přednáší, že viry jsou běžně přítomné ve včelí populaci. Je to prokázené a není potřeba tomu věřit. Ví se to. Jen bez varroázy si s virózami včely umí samy docela dobře poradit.
Na konferenci v roce 2012 v Olomouci přednášel Švédský odborník, který je zapojený do pokusu na ostrově Gotland, o stavu toho pokusu.
Mimo jiné z toho vyplynulo, že včelstva, která přežívají, musejí přežít až 50% zamožení kleštíkem za současné přítomnosti viróz a nosemy cerane.
Je to jistě dohledatelné.
Je to zřejmě jen otázka času, kdy zvýšené probémy s viry a nosemou budou běžné u všech včelařů v ČR a snad konečně se potom budou snažit množit včelstva, která těmto patogenům lépe odolávají.
Shy
(13.12.2014 19:32)KaJi napsal(a): [ -> ]Anton, počkej, tady to taky nebylo hned.

.......................................

Takže vydrž, třeba se dočkáš.

Jenže v jiním vlákně si právě napsal, že u vás neumětelové odpadli a včelaříš skoro sám, u nás díky komisím stále fungují.

Kaji, ty tomu veríš, že tvoje niektoré včelstvá padli len preto, že ti ich nakazali susedove, lebo boli kradnúť zásoby?. Sesedove včely prileteli len preto, že tvoje už dávno boli mŕtve. Ja, keď so mal pohromu na včelnici (1989),spadlo mi 13 včelstiev), ale ešte v 7 a 8 mesiaci a vyrabované bolo jedno včelstvo, aj to mojimi vlastnými včelami, čiže to nie je pravidlo ale úplná náhoda.
Antone, asi si tě zařadím k Merkurimu.

Takovou pitomost bych snad nenapsal a určitě jí nevěřím. Tak co mi ji vkládáš do "úst"?

Ale co si myslíš že stane v opačném směru? Když moje včely vykradou ten sousední?
Moje včely tam na začátku listopadu ještě byly, sousední zmizely v létě.
Kaji, vlastne my sme už dávno kamaráti, tak si môžeš o mne myslieť čo chceš, ja o Tebe taktiež, menej je niekedy viac. Ahoj
Referenční URL's