Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(15.10.2014 8:34)Boris napsal(a): [ -> ]Tohle vlastně mají v návodu ošetřeno tím, že od 2. fumigace nemá být ve včelstvu plod. Takže interval pak není potřeba řešit.
Ale vyřezávání plodu na podzim si stále nedovedu představit... Ani klíckovat matku v podletí.

Teď jde o to v jakém návodu?

Pokyny SVS nebo návod pro užití přípravku?
samej,Hujer,budu muset taky sehnat švestky,ale kapalnýBig Grin
Měl jsem na mysli "návod" - tedy návod pro užití přípravku.
ošetření včelstev napadených nebo podezřelých z napadení ektoparazitickým roztočem Varroa destructor v době, kdy jsou včelstva bez plodu nebo mají jen malou plochu zavíčkovaného plodu. Typ léčby: diagnostika a léčení v době od 1.října do 15.dubna.

Vidím, že Varidol je i přípravek pro diagnostiku...
(14.10.2014 21:16)paolov napsal(a): [ -> ]Viz nb1 ale vem to cert.

Nechápeš slovo promiň, které v příspěvku mám? Smile

Já nechápu, že se neptáš na místech k tomu určených a ptáš se na zdroji VF, kde můžou přistát pochybné odpovědi. Smile
Když ti někdo zde odpoví opakuj to každý den 2x tak to jako provedeš? Big Grin
Není každoročně ve Včelařství spousta článků v podobě návodů jak s Formidolem, Gabonem, Varidolem?

Jen se ptej, ale čekej všechny možné reakce. Wink Ale dopadl jsi dobře, před časem zde byl dotaz jak zpracovat vosk, který včelaři zbyl jako jediné po spálení včelstev na mor včelího plodu!
Tak já zrovna dofumigoval.

Už jsem musel, přirozené spady u těch, kde jsem aplikoval KM v létě jsou nízké (do 3VD denně), ale u letošních oddělků, které jsem dělal koncem května a v červnu, jsem si myslel, že se přece nemůže VD za několik měsíců v oddělku tak namnožit, aby je ohrozil. KM jsem u nich tedy neaplikoval a před 5ti dny jsem už dal všude do podmetu síta, jako přípravu na fumigaci a řekl jsem si, že se ještě mrknu na přirozené denní spady. Hnedka po prvním dnu jsem jich napočítal u jednoho oddělku 14 Surprised , což mi trošku vyrazilo dech. Sledoval jsem spady celých 5 dnů, ty byly ale stále nižší a nižší, jak se počasí taky neustále zhoršovalo a včelky se přestávaly čím dál více "hýbat". Průměr za těch 5 dnů okolo 8mi spadlých VD denně v každém.

Je pravdou, že jsou oddělky velmi silné, neustále matky silně plodovaly, včelky (v oddělcích) létaly takřka pořád i za hnusného počasí, tak se VD mohl namožit do šíleného stavu. Dobré zkušenosti do budoucna, protože jsem stále ještě začátečník.

VD jsem už viděl zahryzlého asi na 3 včelkách a raději jsem už další včelky přes fólii neprohlížel, jinak by jsem asi nespal.

Aplikoval jsem Varidol do všech úlů. Oddělek na jednom nástavku dostal 2 kapky, na dvou nástavcích dostaly 3 kapky a loňské oddělky, které mám na třech nástavcích dostaly 4 a půl kapky.

EDIT: Tak po 2 a půl hodinách jich v spadlo už na 300 v jednom oddělku.
V úterý jsem dodělal fumigaci na zbývajících 6 oulech na Včelnici u Zvole.
Uvolnil jsem ten zatmelený rámeček,který jsem si neuvolnil v létě při krmení jako někteří Hujerové zde na fóru Big Grin
Včera jsem zkontroloval spady byli do stovky,akorát jeden měl nad 100.
Na Včelnici v Šárce ještě počkám s fumigací.
Na dva ouly jsem osadil teploměr a včera jeden 17C° a druhý 31C°
S tím teploměrem to musím taky zkusit Smile

Tak nakonec to nebylo u mě nejhorší, jak jsem si původně myslel.

Spady mám v rozpětí mezi 150 do 350 po necelém jednom dni od fumigace. Takže trošku ufff Cool . V každém úle zemřely 2-3 včelky.
No ti varoáci, zatím skování pod víčky, si taky oddechli Big Grin Nezbude než zůstat v bdělosti.
Dnes jsem začal po týdnech zase včelařit a udělal bych celou včelnici, kdyby mě nevyhnal déšť. Potřebuji zkouknout nakrmení, vrazit někam pár posledních odělků a zvážit fumigaci. Polovina včelstev nemá zavíčkovaný plod. Když ten zbytek rozdělím tak pol. má tak 1/2 dm plodu a druhá tak kolem 1 - 2 dm. Plod řežu a ofumiguji. Zdraví R. S.
(16.10.2014 16:23)Honza P. napsal(a): [ -> ]S tím teploměrem to musím taky zkusit Smile
Ten rozdiel medzi 17 a 31 stupňov odhadneš aj bez použitia teplomeru. Stačí na stropnú foliu, resp. uteplivku, priložiť dlaň.
Zajímavý čerstvý článek Randyho Olivera "Amitraz: Red Flags Or Red Herrings?"

Je to z google archivu přímý odkaz mi nějak nejde : http://scientificbeekeeping.com/amitraz-...-herrings/

A pro neangličtináře googlečeština : https://translate.google.cz/translate?sl...edit-text=

Zajímavá je ta korelace mezi použitím Amiitrazu a padáním včelstev - čím víc tím víc. No u nás je to asi v zájmu ČSV.
K tomu len toľko,

Sú včelári, ktorí používajú Amitráz už 20 rokov a žiadne straty včelstiev nemajú, klieštika majú tak do 200 kusov pri prvom ošetrení a žiadne CCD sa ich akosi netýka. Ono je to tak, ak niekto lieči systémom hala-bala, je jedno aký prípravok použije, vždy na to doplatia včely. Videl som niekoľko videí, ako včelári v amerike narábajú so včelstvami, výpadkom sa teda vôbec nečudujem.
To, ako sa v Amerike pracuje so včelami je často totálna sprostosť. Tam darmo budú tvrdiť, že úhyny sú spôsobené liečivami... To je len veľmi malá kvapka v mori. Ďaleko väčšou kvapkou sú monokultúry a pesticídy, či narábanie so včelami. Pozrite si niekde na nete video z opeľovania mandlí a ako sa tam počas roka so včelami narába... Amitraz sa tu používa celé desaťročia. A nejaké veľké úhyny typu USA či západnej Európy akosi nevidieť. Takže Amitrazom to podľa mňa nebude. Môže to byť sekundárny činiteľ, no určite nie primárny... V západnej Európe sa už používa minimálne a úhyny sú tam podstatne vyššie. A zaujímavé je, že tie úhyny sa týkajú z väčšej časti profesionálnych včelích fariem... I to o niečom svedčí...
Na měření tploty je nejlepší špička nosu, a pak další části jsou citlivější jak dlaň.
Tento týden jsem viděl v Lidlu "infra" teploměr asi za 500, ale tam je otázka jak fungují a pokud by se to nakalibrovalo na standardní materiál na strůpku (lesklé věci dělají problémy), nebo namířit po nadzvednutí PS desky na spodek desky, mohlo by to tak yfungovat.

Ale ten teploměr s displejem pod okapem stříšky je taky dobrý, na co by jsme se jinak chodili v zimě koukat Smile

Já už nafasoval kapky, ale prootže chci minimalizovat počet ošetření, tak nejmíň měsíc mám čas. Pokdu nebude nějaká děsuplná předpověď počasí.

K tomu amitrázu - pokud neškodí a pomáhá, tak v ČR nemůžou hynout včely, neboť většina ZO nic jiného nepoužívá. Ani na aerosol.
Takže věc nebude tak jednoduchá.
Patko souhlas. Já taky do loňska používal Varidol a měl ty spady do 200. V některých oblastech ale i ti poctivě léčící mají tisíce. Někde pro změnu padají včelstva i při stovkách VD. Však se tam píše o synergicky efektu s nějakými postřiky a nedávno jsem četl někde i o synergickém efektu fibronil a nosema ceranae.
Chci tím prostě jen upozornit jako Randy, že problém je komplexnější a za určitých podmínek sice vyléčíme varrózu ale nabouráním imunity včel podpořime jiné patogeny. Výsledkem je pak to nepochopitelné zmizení z úlů ve velkém. Vyléčíme jedno, zabijeme nevědomky druhým - prostě proto, že neznáme souvislosti a interakce s dalšími vlivy.
infra teploměr mám,je dost nevyzpytatelný,ale vyzkouším ho a napíšu jak jsem dopad
Jaroslave, ano máš pravdu. Varidolem lečíme 20 let, přesto si dovoluji tvrdit, že to vliv může mít. Ony se totiž mění podmínky. Přišla Nosema C. , začali se používat nového látky pro postřiky no a my usnuvší na vavřínech jsme nezkoumali ty interakce Amitrazu s těmito vlivy. Určitě víš, že některé druhý hub se dají jíst, ale nesmí se zapíjet alkoholem jinak způsobí otravu. Co, když u Nosemy C., která je taky houbou obdobně zapůsobí právě ten Varidol.
Já taky 40 let jím houby a přes 30 let pijí alkohol a nikdy jsem se z jejich kombinace nepřiotrávil. Prostě proto, že vím že, když nabírání mladého hnojníky podobají se bedlám, tak to nesmím zapít nějakou tou kapkou.
No jo, ale nevím zda nemám nějaký nový patogen ve včelách, který se v kombinaci s Amitrazem zachování stejně jak ty hnojníky s alkoholem.
Amitráz nemá s těmahle letošníma, podzimníma úhynama nic společnýho....ve spoustě včelstev stále ještě nebyl...a bohužel , se na něj u spousty včelstev už nedostane řada....Dodgy Nejde říct:" za úhyny může amitráz"..... pokud doteď léčíme KM....můžeme to svadět jen na ni....ne?Dodgy
http://www.researchgate.net/publication/...n_honeybee

Milane, jak Randy tak Leoš také píše o oslabení imunity plodu z reziduí léčiv ve vosku. To je jedna věc a další je ta, že spousta včelařů již odlehčovala první fumigací. Máš informace o tom, že těm co to padá ještě neléčili?
(17.10.2014 8:43)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Amitráz nemá s těmahle letošníma, podzimníma úhynama nic společnýho....ve spoustě včelstev stále ještě nebyl...a bohužel , se na něj u spousty včelstev už nedostane řada....Dodgy Nejde říct:" za úhyny může amitráz"..... pokud doteď léčíme KM....můžeme to svadět jen na ni....ne?Dodgy

Milan, ja ešte dodávam, je jedno kto s čím bojuje s Vd, ak to robí nesprávne, včelstvá mu uhynú bez opýtania sa včelára, čím to robil. Pri použití amitrazu je dôležité dodržať najdôležitejší moment je urobiť poslednú fumigáciu BEZ PLODU. Počkať na tento moment v čase skončení plodovania včelstva, alebo odstrániť všetok plod pred fumigáciou.
Ja som od roku 1989 nemal poškodené a neuhynulo mi ani jedno včelstvo s titulu varoázy. Takže ak niečo robím, tak musím dodržať princíp zničenia klieštika, bez prítomnosti plodu vo včelstve.
Referenční URL's