Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jří, já bych zůstal v klidu. Varidol (účinná látka amitraz), pokud je použit korektně, jak píše výše Ivík, asi v tomto ohledu, tedy pokud jde o rezistenci, zatím není problém. Problémem jsou nestandardní metody užití. Nebo jeho neefektivní nasazení, což platí asi i pro velké procento kolegů u nás, kteří "tak nějak jaksi fumigují" a pak si to odškrtnou jako splněný bod, nezkotrolují efektivitu zásahu a klídek a pohůdka ... A pak najednou nemají včely a ééééé....? Kdo mi je ukradl? Tu je co vysvětlovat a debatovat, jakkoli je problém i v této věci jinde, a to v červenci.
Ale v Milanově případě to byla otázka jednoho dne, kdy se oteplilo, včely se rozlezly a rozlítaly a druhý den takový spad. A další den už ne. Tohle je jasný příklad "úklidu" při zimním oteplení a markantní příklad pro to, jak ti mrtví VD dokážou zapadnout do buněk a na loučky. A je to taky zpráva o tom, jak jeho holky pěkně uklízejí, což je velmi povzbudivé, ne? Big Grin. Jen škoda, že u nás v údolí byla deka a takové oteplení nenastalo, sám bych to taky rád zaznamenal.
Jiří
Jasně, uklízejí si pěkně. Jen bych potřeboval aby se naučily ještě mýt nádobí.Big GrinBig GrinBig Grin
Šlechtíme, Milane, ne? Big Grin

Ale abych se vrátil k tématu. Já měl takových případůza těch pár let, co včelařím, už řadu, vlastně se to dá v zimě docela dobře předvídat. A to nejen po fumigaci, ale i při aplikaci KŠ v prosinci, protože i tu padají roztoči cca 2 měsíce a taky někam zapadnou a pak je včely vyhodí. Analogicky po aerosolu, jenž je časově prakticky shodný s pokapem či sublimací KŠ, akorát po něm to spadne rychleji.
Jiří
Příspěvky k monitorování přesunuty do tématu Monitoring výskytu V.d.
V diskusi pokračujte tam.
(27.11.2013 14:10)jaro napsal(a): [ -> ]Sám si si aj odpovedal. Presne pre to. Pri fumigácii- nesprávnom použití toto nehrozí - resp. len minimálne. Vzduch sa vyčistí v úli a klieštik nemá takú šancu získať nejakú rezistenciu, teda má oveľa menšiu. Pre to ja nepožívam tieto dlhodobé nosiče, len keď tak na výskum a nie na svojich včelárch ale na to určených. Stále dávam príklad Turčániho, takže ani teraz ho nevynechám. Všimnite si ako lieči on a koľko rokov a všetko funguje.

Ďakujem za uznanie Jaro, ale až tak veľmi nemusíš, už si aj ty napísal, že nič nefunguje večne. Ale ak ma chce niekto napodobniť tak musí dodržať čas posledného zásahu-fumigácie, musí sa robiť vždy bez absolútnej prítomnosti plodu. Možná budete namietať, že sa ochladí a účinnosť už bude malá, moja skúsenosť však hovorí o niečom inom, fumigant aj vtedy bol účinný.
dobrý večer

rád bych se zeptal na tu vaší poslední funigaci ...jak poznáte že ve včelstvu už není plod?
Jedním z možných ukazatelů by mohla být nezarosená stropní fólie.
A nebo se do nich člověk podívá. Wink
V návaznosti na poslední příspěvek bych se chtěl zeptat, zda máte zkušenosti s fumigací i o nižších teplotách, respektive nad 10 stupňů C, což už asi nebude Big Grin. Čekal jsem a čekám až ve včelstvech nebude plod a teď se najednou rapidně ochladilo. Chtěl bych udělat ještě 2. a 3. fumigaci, protože spady byly docela velké...


díkWink
Frojta

tak na tu 2 -3 funigaci si budeš muset počkat bud do jara ale to je otázka jestli budeš mít ještě co vlastně léčit?
Spíš bych ti doporučíl přeléčit aerosolem hlavně použít lékařsky aceton jde to léčit až - 5 celsia
Poslední fumigace se nechala loni udělat na Štědrý den.....to tady byl prolet....a řekl bych, že do konce roku se ještě nějaký teplejší den najde i letos.
frojta, pravdu má Milan, akonáhle pominú mrazy tak sa pusti do klieštika,
radšej fumigovať pri 7-8 stupňoch ako nechať klieštiky na včeláchDodgy

na základe skúseností Tóna Turčaniho, som už fumigoval aj pri 5 stupňoch a klieštik opadol a včely boli OK Shy
Dotaz na Antona Turč. při jaké nejnižší teplotě jsi z uspěchem fumigoval?
Každé posledné dymenie bolo úspešné, (dokazujú to výsledky v budúcej sezóne), posledné roky nie sú studené, sú skôr (teplota od 0 po 8°C) teplé, ale vždy keď som fumigoval boli včely v chumáči. Jeden rok bol výnimočný V noci bolo -4°C a o 9,00 hod O°C.

Neviem prečo niekto vôbec niekedy dávno vznikol názor, že pod 10°C sa nesmie fumigovať, ja som presvedčený, že fumigant do zimného chumáča vnikni tak isto ako vzduch, preto zabije akarida! A o to nám ide.
I ja som bežne fumigoval pod 10 °C. Prečo odporúčajú do 10°C? To by snáď vysvetlil výrobca liečiva.
jde o to že pod 10 c je funigace méně účinná... kvůli smrštění chomáče včel..
...udává to sám výrobce ....většího účinku dosáhnete jedině aerosolem .kdy vznikají mále mikroskopické kapki menší něž u funigace a tím umí prostoupit hloubeji do chomáče .Samozřejmně výhoda je ta že se dá aplikovat do mínusových teplot třeba v prosinci kdy už se ve včelstvu nenachází plod.To znamená že účinek je skoro 100% než u případné funigace pod 10C
Není třeba fanaticky opakovat reklamní slogany ale pozorovat včely.

Teplota není tak podstatná jako stav chomáče - stačí sledovat při oteplení a zafumigovat. Ideální je tu třetí nechat na Vánoce nebo později - bývá prolet.

Podle mě je dobré sledovat tu větu "bez plodu" a nenechat se omezit odběrem měli - právě fanatici co dávají podložky pro jejich ZO co spěchá už o Vánocích se podle mě připravují o ideální možnost využít proletů co tak bývají - zajímavé že po relativním oteplení kdy není ani těch deset ve stínu ale včely stejně létají takže je chomáč jistě rozvolněn. Smile

Osobně pokud to musím dělat 3x tak o státních svátcích 28.10. 17.11 a 25.12 - mi to většinou vychází.

Ale pokud bych nabyl dojmu, že je něco blbě tak je lepší to fouknout v lednu než pak blbnout s nátěrem.

Ale amitráz je stále velmi účinný - tak nevém co by s emsuelo stát abych to tolikrát opkoval.


A nakonec - kopanec do úlu chomáš taky dobře rozruší.
Byli jsme s KaJi u rozebraných včel 16.11.t.r., kdy po mrazivé noci vystoupala teplota max. na 9 st. Přesto byly včely pěkně rozlezlé na plástech.
A to jsme ani nemuseli do úlů kopat.
Souhlasím s názorem, že je lepší počkat na období bez plodu a zafumigovat třeba i při nižších teplotách, než je uvedeno v návodu.
(30.11.2013 18:04)KaJi napsal(a): [ -> ]...fanatici co dávají podložky pro jejich ZO co spěchá už o Vánocích...

My 15. ledna odevzdáváme měl. Tak jsem se chtěl zeptat. To je vypsaná nějaká soutěž pro předsedy ZO?
Ano, dřív byla soutěž o volební krsky co nejdřívě odvolí 100%, dneska ti samí z nostalgie soutěží o co nejdřívější odléčení a odevzdání měli. Mají prostě tu soutěživost v sobě.Smile
Kdo nejdřív na OV nahlásí hotovo.

Bylo by to k smíchu, ale bohužel si nějak za ty roky usurpovali právo určovat jak mají ostatní ošetřovat a hodnotit jak ostatní ošetřují, nahlašovat atd atd a nyní když jsou v MVO SVS odstavení tak se s tím nedovedou smířit.

Ale v MVO SVS měl už dřív včelař právo odevzdat měl sám buď na SVS (i když byli veterináři co chtěli mít taky na Tři krále od měli pokoj) nebo ji poslat do laborky do 15.2.

A vzhledem k tomu, že to vyšetření je na nic, tak rozumný včelař jim něco na Vánoce odevzdá a jde si v klidu ošetřit
Takže...dneska ráno 6 st., teď už 7.....dnes to pravděpodobně půjde naposled fumigovat i s dodržením těch 10st......alespoň tady u nás.
Referenční URL's