Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(29.10.2017 12:44)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]historickych duvodu je, ale na stavajici situaci to vliv nema. Kdyby CSV ten podil mit nechtel, muze se ho zbavit (jak se na tom uvnitr spolku domluvi je vec ciste jeho clenu).

a votom to je, ale pokud něco vlastní včelanoovčaní tak bude jistě na řadě po Předboji, Včelpu podíl i v Dolu.CoolBig Grin
Pred fumigaci je asi lepší plod vyřezat, ale kdyz ho rozskrabu, co se stane? Vcely ho vynosi? Jde mi o to ze plodu je jeste dost a vzniknou mi uprostřed zasob velke díry. Rozskrabujete někdo?
(27.10.2017 9:27)tom.es napsal(a): [ -> ]Tak jako loni i letos jsem dostal distribuci přes náš svaz Varidol s prošlou expiraci jeden rok, nyní to je 9/2016 - to potěší Huh

Tohle si dovolit já co by lékárník, tak bych si do konce života neškrtl....
Ale tom.es tady ještě od svého napsání nestačil reagovat a případně vysvětlovat.
Zatím je to jenom výkřik.
Nejlépe je podívat se, jaké včely se líhnou, zda jde o mladou matku že ploduje, nebo o starší kde právě probíhá upracování včelstva. Plod pokud se rozhodnu pro odstranění se nechá vidličkou vytahat, klepáním rámku o něco uvolnit a veškerý odstranit.
Hlavně tohle - s tím klepáním o něco - nezkoušejte ti, co zimujete na světlých plástech, nebo na plástech které nebyly alespoň 2x komplet zaplodované. Nebezpečí rozlámání a zborcení plástu se zásobama je příliš velké. Není léto a není to trubčina.... Včely si kolečko cca 7 -10 cm dostaví už v zimě. Poznáte, že "práce probíhají" podle voskových šupinek na podložce v místě pod vyřezaným plástem.
Je tu nekdo jdo bude lecit teprve poprvé?
Jestli myslíš letos a fumigaci, tak já. (dnes)
Já plánuji fumigaci na konec listopadu.
Uf...ja chci v sobotu taky poprve....má byt 12 st ....ale dostal jsem cocku od mistnich ZO , ze uz mam mit min.1x preleceno.....:-\
Mám hotovy jen ta včelstva která byla bez plodu nebo ho bylo tak málo ze se dal vyrezat nebo rozskrabat. Ta včelstva která měla plodu víc budu léčit až teď. Ono je něco jiného to mydlit x - krát naslepo nebo jednou bez plodu s pořádnou účinnosti
Taky jsem ještě neléčil, jen dvě včelstva ale spad po léčení normální a v některých včelstvech je fakt hodně plodu, takže nemá cenu spěchat. Hlásí teplý listopad, tak je čas.
(31.10.2017 14:07)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Mám hotovy jen ta včelstva která byla bez plodu nebo ho bylo tak málo ze se dal vyrezat nebo rozskrabat. Ta včelstva která měla plodu víc budu léčit až teď. Ono je něco jiného to mydlit x - krát naslepo nebo jednou bez plodu s pořádnou účinnosti

S tím, co píšete naprosto souhlasím, také jsem ještě neléčil. Jen na jedno se chci zeptat. Jak zjišťujete, zda je včelstvo bez plodu? Já v tomto dám jen na sledování venkovních teplot - takže vlastně jen odhad. Vy rozebíráte a prohlížíte včelstvo? Pokud ano, jak to snáší?
Po delší zkušenosti se to dá spolehlivě zjistit podle spadu měli. Měli z plodu je mnohokrát více, než ze zavíčkovaného medu a je jiného charakteru. Nyní měl z víček medových zásob většinou vůbec není. Stejně tak po skončení plodování skončí intenzívní spad roztočů. Přestanou padat světlí roztoči.
Vcely jsou docela v klidu, samozřejmě budu to dělat až bude aspoň 10 st aby par včel co vylítne stihlo v pohode zaletnout zpátky do úlu. Zvednu si nastavek zásob ( nebo dva) a v nastavku pod zásobami se podívám na prostřední plast,který opatrně vyndam. Zrakem zkontroluji sousední plasty a totéž udělám pro jistotu o nastavek níž. V nastavku pod zásobami je často věnec zavickovanych zásob a sedlisko po vybehlem plodu je zastrikano nezavickovanymi zásobami. Proto teď není skoro žádná měl. Žádný strach tohle vcely zvládnou a vy budete mít jistotu jak na tom jsou vcely s plodem kolik jich je a kolik mají zásob. Kdyby vcely seděly nějak bokem kontroluje prostřední plasty chomace.
Já nejak neviem pochopiť ten Váš systém povinných troch fumigácií. Já robím fumigácie roky rokúce len dve a nemal som potrebu rozoberať včelstvá koncom októbra a odstaňovať plod.Aj tak som presvedčený o tom,že v tomto čase môže mať plod len zdravotne problémové včelstvo,ktoré sa týmto spôsobom chce z toho nejak dostať.
Ale ak by som osobne pristúpil k tomu a dám si tú robotu ,že pred fumigáciou vyrežem plod,tak by som robil fumigáciu len jednu a bola by 100%.
K čomu by mi boli fumigácie dve alebo tri? Mne tie vaše postupy potom ale nesedia,stačí si vyhľadať príspevky od roku v 2015 a dozvedám sa,že okrem troch fumigácií to ešte dupľujete aj jarným náterom plodu-k čomu potom 100% fumigácia po vyrezaní plodu bola? Ono tu stačí čítať spätne príspevky niektorých včelárov ktorý teraz otvárajú úle a vyrezávajú plod a človek sa nad tým musí normálne zamyslieť, lebo mi to nedáva žiadnu logiku,pretože počet ošetrení sa tým nezníži a fumiguje sa a natiera veselo dalej.
Osobne som plod nikdy nedrásal,fumigácie robím štandartne len dve,zrejme sa teda dá vystihnúť to správne načasovanie fumigácie aj bez otvárania úľa ked mi včely stále žijú.Ale je to každého vec,nie je problém úľ otvoriť...
Já v tom taky nevidím logiku, ale výrobce léčiv to vidí jasně. Tak proč to nenařídit pomocí SVS. A ten Váš postřeh že napadená včelstva mají plod i ve chvíli, kdy ho zdravá již nemají, je správný.
Nicméně jak je neustále mantrováno - i přes nepochopení je nám to trojité vykouření pořád celým světem záviděno. Otázkou zůstává, jestli jim to v tom světě jenom někdo špatně nepřeložil...

"Me han dicho hombrre, k en la republica checa te hacen una mamadita de puta madre directamete en colmena, i k mas - te lo hacen tres veces al anio!"
" K feliz son los checos!"
Zajímavej překlad na Google translater....Big Grin

"Řekli mi, člověče, že v České republice dělají, že jsi fenka matky přímo v úlu, i více - dělají to třikrát za rok!" "Happy K jsou Češi!"
(31.10.2017 1:41)VašekB napsal(a): [ -> ]Ale tom.es tady ještě od svého napsání nestačil reagovat a případně vysvětlovat.
Zatím je to jenom výkřik.

Spíš konstatování ...použil jsem to pro první fumigaci. V roztoku plavaly chuchvalce a to je myslím špatně. Jinak vše jsme dostal v originální karabičce s příbalovým letákem, originál uzavřeno. Sranda je, že v letáku se píše - Nepouživejte po uplynutí doby použitelnosti na etiketě. Big Grin I kdyby tam byl rok 2017 tak je to v 10. měsíci prošlé..
Až odchytím důvěrníka, dám další info. Třeba v tom má nepořádek on..a to zrovna on dříve dělal nákazového referenta Big Grin
Nevím, zda je to víc k smíchu nebo k pláči. Myslel jsem, že se to týká jenom mě, ale ono to je asi celkem zažitá praxe.
Ještě k těm přebytkům z loňska: -u nás každoročně na jaře děláme závazné objednávky léčiva - formidol i varidol pro letní a podzimní ošetření. Co si objednám to mi strhnou z dotace - tak nevím proč bych měl dostávat prošlé léky o jeden rok !!
Referenční URL's