Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já s panem Vaškem v mnohém souhlasím. Vychovávají se rezistentní roztoči a zas..vá vosk chemiíí a to má opět vliv na tu rezistenci a vitalitu včel.
Myslím, že s ním budou souhlasit i alternativci a nejenom já, klasický chemik.

A zvláště toto: Každý lék je i jed a to bychom měli mít vždy na mysli.

Do kamene tesat, nad česna vyřezávat.
(28.02.2017 23:17)tom.50 napsal(a): [ -> ]No vida. V pár holých větách to tu jasně řekne začátečník. Mrzuté je, že všichni nemůžou věc vidět jako VašekB a řídit se několika málo triviálními zásadami.

To nebyly holé věty. Věta holá je něco jiného - obsahuje jen podmět a přísudek.
Vašku ,nejvíce 4 kapky Veridolu? Při přednášce na téma Nemoci včel v Dole: Otázka - Mám tři nástavky 39 x 24 ,kolik kapek Varidolu ?
Odpověď p.Kamler - Na každý nástavek dvě kapky Varidolu.
Nebo se to již změnilo jako u jejich nabízeného přípravku na desinfekci - Koupil jsem ho v Ostravě na první předváděčce,na zkoušku.
Při otázce předvádějícím - Dá se to použít i na prevenci proti moru včelího plodu ? Nejprve velká diskuze /byli dva /,potom telefonáty
do Dolu,asi čtvrt hodiny,pak odpověď - Můžeme odpovědně říci,že na mor včelího plodu to žádný účinek nemá /jsou na to svědci.../
Pro mne bylo velké překvapení vložená nabídka ve Včelařství /nechce se mi hledat číslo/ - Přípravek lze použíti i na desinfekci proti...
Každý přípravek má určenu na jakou velikost /litráž/ ,působí - správná koncentrace.
Málo i moc je vždy špatně........... Ať je to Varidol,Gabon,KM, KŠ,Thymol.........
Promiňte mi ,že jsem vám tykal - nevšiml jsem si - mezi obyčejnými včelaři je běžné tykání. Tak že se omlouvám. F.V.
Dovolím si obecnější úvahu:
Z této diskuse je dosti jasně zřejmé, že nemůže fungovat doktrina jediné správné metodiky a jediného správného názoru, byť by byl nakrásně úředně prohlášen za "většinový". Ani v "léčení", ani v zootechnice.
Je vždy třeba respektovat řadu okolností (stav konkrétního včelstva, jeho historii, konkrétní dobu, lokalitu, nákazovou situaci v okolí - tu je důležitá vzájemná komunikace) Je nutno číst, studovat a znát základy toho, proč a kdy to či ono užít a jak to funguje a jaké jsou možnosti použití. Je třeba o tom podrobně a stále informovat. Je třeba přesvědčit ty, jichž se to týká, tedy chovatele, že je to důležité vědět a znát a o to se zajímat.
Je třeba trvat na diversitě metod, prostředků, metod i informací. O tom je vzájemná komunikace uvnitř oboru. Proto se mi tak líbí ty německé či rakouské metodiky ... Big Grin
Idea t. zv. blbuvzdorného VLP a jedné správné metodiky je nesmysl. A to platí jak pro přípravky, jejichž účinnou látkou jsou organické kyseliny, či syntetické akaricidy, o ostatních nemluvě. I primitivní Formidol musíte správně použít a k tomu musíte vědět to, co udedeno výše.
Jiří
Jenže pokud já, jako těžkej začátečník, dostanu radu výše, vím, že nic nevím. A nějaká diverzita mi je upřímně minimálně první roky ukradená. Tím pádem je vyloženě matoucí "informace", že oficiální návod na ošetřování není správný.
Pokud sahám po léčivu, měl bych vždy dodržovat návod. To je pro mě jasná zásada.
Ahoj, první rok Ti přežijí i bez léčení Smile
Všechny začátky jsou těžké a ve včelaření za současné situace zvlášť. Je to vše jiné, než bývalo a asi i jiné, než si myslíme, že to je.
Tím si každý musí projít. Asi se tomu nedá vyhnout. Někdy je dobré si vybrat nějaký rámcový směr a v něm se pohybovat, dokud to jde. Nejhorší je nasávat vše jako houba. To vede ke hlavě tvaru pátracího balonu. Ale zásadní je hledat informace z různých zdrojů a vyhodnocovat si je nezávisle a bez předsudků. Vyzkoušet si věci na vlastní kůži.
Mám mezi kamarády několik začátečníků, kteří mají stejný problém a většinu z nich jsem nasměroval na nějaké letní školy a speciální kursy (třeba o nemocech včel), ale všechno má svůj čas a člověk musí být připravený, což je věc postupná. Je třeba mít základní přehled a najít si model, jak to pak absorbovat a nemít z toho tu hlavu jako ten balon a naučit se v tom žít.
Jiří
Jasně, jen je otázka po jakém léčivu šáhneš , proč, kdy a kolikrát.
nikdo tě nenutí pořád brát acylpiryn, můžeš se léčit i bez něj, když chceš silnější - to je VLP na předpis, tak musí být na předpis stejně jako jiné léky a i dávkování. I když to má příbalový léták s dávkováním.
Takže nakonec se shodneme, že při fumigaci postupujeme dle přiloženého návodu...
Když jsem býval začátečník, příbalové letáky pro mne byly poněkud neprakticky formulované. Měl jsem v tom zmatek. Na jednu stranu odborné, na druhou málo informací o tom, co mi nebylo jasné, a následně pak tím víc otázek. Proto je fajn, že se to tu otevřelo.
Je fakt, jak se ukázalo zde, že třeba i u Varidolu jsou možné různé metody užití. Proto je dobré znát mechanismus fungování a přizpůsobit se daným podmínkám a situaci včelstva. A diskutovat o tom.
Podobné je to i u toho mnou zmíněného Formidolu. Příbalová informace nevystihuje celé spektrum možností a nemluví o tom, jaký je princip fungování. tohoto VLP a v něm obsažené účinné látky v dané koncentraci. A to vůbec nemluvím o metodách užívaných v kapitalistické cizině, kde se cíleně pracuje s několika typy odpařovačů, s množstvím účinné látky i s její koncentrací, s místem aplikace v úlu i s dobou, kdy a jak ji aplikovat.
K tomu všemu dostane chovatel podrobnou informaci s tím, že něco je mu i doporučeno a proč zrovna tohle. A pak už je to na něm, páč jsou to jeho včely a jeho odpovědnost.
U nás je to bohužel jinak. Zoufale malé spektrum možností, nepříliš návodné informace, ale když se něco nepovede, je to vina chovatele. A šlus ... Takhle si servis chovatelům já nepředstavuji. Není pak divu, že ti, kteří chtěí znát víc, kladou cílené otázky. To je jen dobře.
Jiří
(01.03.2017 15:52)Vlastimil Plaček napsal(a): [ -> ]Takže nakonec se shodneme, že při fumigaci postupujeme dle přiloženého návodu...
O tom ani tak není diskuse, jako to zda to používat a kdy. V příbalovém létáku je něco jiného než se třeba tady povídá a obecně věří že tak to má být.

Co v něm je o tom kolikrát a kdy? Kdo to určuje?
Vrátím se k fumigaci. Když jsem poprvé dle návodu fumigoval, překvapil mě “obří” spad (v řádech desítek) roztočů. Měl jsem zato, že když koupím včely od profesionála, že budou zdravé. Ale postupem času zjišťuji, že se můžu snažit celý rok a bude to zbytečné, když se nebudou snažit i ostatní kolem. Je to dle mého názoru totéž, jako poslat děcko do školky mezi zavšivené spolužáky. Pak musím denně šamponovat a bude mi to stejně prd platné. Jenže velikost člověka a vši je diametrálně odlišná od velikosti včely a VD. Komu z nás by se celej den chtělo chodit se zakouslým potkanem.
Mám svou představu o včelaření. Natřené a udržované úly, barevně rozlišená česna (vím, že je to jen pro oko), pěkně vyrovnané v řadě s udržovaným okolím. Panenský med a obměna plástů a pravidelné kontroly. Respektování nařízení a okolí. Časem i srovnávání matek z chovů a ještě později I chov pro vlastní potřebu. Postupné rozšiřování – mít srovnání a trávit víc času u včel.
Procházel jsem hodně včelnic v okolí. Byl jsem zklamán – uhnívající úly, místo stojanů vyřazené školní lavice… Ale pak jsem narazil na jednu zahradu a nádhera. A myslím si, že ten, kdo věnuje čas údržbě úlů se i dobře stará o včely. Ale je mi jasné, že ten, kdo má hodně úlů je nepřetírá každý druhý rok...
Ponechávat přirozenou selekci přírodě? To by doteď chodily porodní báby a úmrtnost kojenců by byla na 30%...
(02.03.2017 0:34)tom.50 napsal(a): [ -> ]A ještě jinak. Cokoli někteří (dva) lidé napíšou, že je správné, tak neprohloupíte, když uděláte přesně pravý opak!

No, pokud vám Matl a jiní alternativci budou radit sledovat stav napadení a v létě monitorovat napadení, tak pravý opak nedělejte.
V tom se ti alternativci naprotsto shodují s vědci a odborníky na které Tom nedá dopustit a jejichž radami se tady odmítá řídit.

Sežeňte si starší čísla Včelařství - já znám do 2005 a v každém letním čísle tam mluvil včelařům do duše Ing.Veselý aby včelaři monitorovali.
Tom dělal přesně pravý opak a přišel pak o všechny včely a okolo něho taky, tak si přeci jen každou radu dvakrát přeberte. I ty jeho. .

Mluví z něho zkušenost. A pokud jste i nevšiml, tak právě znova začíná a ještě neví do čeho jde a co jej jednou potká. Jenže o tom tady pak už jako mnoho jiných hrdinů mluvit nebude, protože je to podle něj neslušné.
Opravdu asi tak do 2005, včely uhynuly jen když jste měl ruce levé. Od té doby - nastudujte si třeba vlákno o Nosemě. Tam zjistíte že modlitba je stajně účinná jako cokoli jiného - žádné léky a ani zootechnika není. Tedy ta co by vám udržela dobře vyzimované včely nad 75%.
Nastudujte si tady příspěvky JosPro - zjistíte že mu padly včely řádně ošetřované kde má dokonce nález z laborky že v nich roztoči skoro žádní nebyli.
Problém současné doby je, že máme "lék" a metodiku na něco co je sice nebezpečné ale na zbytek jsme krátcí a nikdo to nechce přiznat.
Logicky, když máte léky na roztoče, nebudete doporučovat něco co nemáte na skladě.
Kolik jste našel ve Včelařství článků o Nosemě C. a jak je nebo není nebezpečná?

Generální štáby jsou výborně připraveny na minulé války, v případě současných problémů je to opět vidět.Cool
(02.03.2017 10:55)Vlastimil Plaček napsal(a): [ -> ]Když jsem poprvé dle návodu fumigoval, překvapil mě “obří” spad (v řádech desítek) roztočů. Měl jsem zato, že když koupím včely od profesionála, že budou zdravé.
Já mám ouplně takový jako padesátkový dežaví...
Vlastimile, nejsem ten, který může rozdávat včelařské rady z praxe, včelařit se taky učím, v tom jsme na tom stejně. Ale nemyslím si, že vyřazené školní lavice a zčernalé úly svědčí o tom, že včelař je nezodpovědný nebo špatný praktik. On možná jen ví, co je důležité pro zdraví včel a kvalitu medu a neřeší věci nepodstatné. Je to obecné, jako lidi jsme každý jiný a máme různé priority, on jen nedělá věci zbytečné pokud není takový estét jako ty.
V přístupu ke zdraví jsme taky každý jiný, někdo běhá stále k doktorovi a nedá dopustit na medikaci. Ve svém přístupu k životu (více pohybu, střídmá strava) však nezmění nic. Jiný k doktorovi celá léta nezajde a je snad nemocnější než ten první? Ne, jen k tomu životu přistupuje jinak. Myslím že i ve vztahu ke včelám se to projeví, já dám spíše na přirozený výběr a zootechnické postupy a ty na medikaci.
Jinak přeji, ať se ti daří.
(02.03.2017 10:55)Vlastimil Plaček napsal(a): [ -> ]Když jsem poprvé dle návodu fumigoval, překvapil mě “obří” spad (v řádech desítek) roztočů. Měl jsem zato, že když koupím včely od profesionála, že budou zdravé................................
Mám svou představu o včelaření. Natřené a udržované úly, barevně rozlišená česna (vím, že je to jen pro oko), pěkně vyrovnané v řadě s udržovaným okolím. Panenský med a obměna plástů a pravidelné kontroly. Respektování nařízení a okolí. Časem i srovnávání matek z chovů a ještě později I chov pro vlastní potřebu. Postupné rozšiřování – mít srovnání a trávit víc času u včel.

Když si přečtu výše citovanou snůšku nesmyslů a pod příspěvkem vidím udělený pozitiv od moderátora, pak už chápu, kam se toto fórum dostalo. Zatím jsem k dění zde na fóru veřejně mlčel, ale dnes mám chuť si vyzkoušet to varování, které se prý dává. O fumigaci citovaný přípěvek neříká ve své podstatě nic, takže je OT! Z přístupu moderátora tedy dovozuji, že další OT vadit nebude, takže jak to moderátor vyřeší z hlediska legitimního očekávání, je mo trochu záhadou.

Hodnotit kvalitu včel dle natřených či nenatřených úlů může jen opravdový začátečník. Začátečník, kterého udiví, že má po fumigaci spad a hledá vinu u včelaře-profesionála. Mimochodem mezi pojmy zdravé včely a žádný spad rozhodně NENÍ rovnítko! Mít představu o včelaření je jedna věc. Reálně tuto představu naplňovat je věc druhá. Na dogmatické proklamace má právo asi jen ten, kdo už v té realitě nějakou dobu včelaří - ale takový člověk se jim vyhne, protože ví, že jsou většinou nesmyslné. Ten samý člověk si úly pěkně vyrovnané v řadě umístí jen tehdy, když musí, protože ví, že mu to nepřinese nic dobrého. Estetika je sice ze své podstaty oku lahodící, nicméně rozhodně se nekryje například s funkčností a dalšími aspekty včelaření. Vyřazená školní lavice totiž může být daleko funkčnější než nový a natřený stojan uložený 30 cm nad zemí, protože umístění úlu nad zemí má vliv také na obsah vody v medu. To říkám jako včelař, který má úly na paletách volně a neesteticky umístěné. Stejně tak mám včelařský vůz, který je esteticky velmi vyvedený, ale včely v něm nejsou o nic lepší než ty "na zemi" a včelaření v něm je o poznání horší. Že má někdo hezky natřené uly rozhodně NEZNAMENÁ, že se dobře stará o včely. Ideu chápu, nicméně ta neplatí. Stejně tak neplatí, že kdo má natřené úly správně provádí Fumigaci, o které je toto vlákno.

Obecně bych u začátečníka čekal poněkud větší míru skromnosti. Sice se to nezdá (ve virtuální realitě to poznat moc nejde), ale ještě sem stále píší někteří včelaři, kteří patří mezi kapacity oboru. Je jich už ale méně, protože řada z nich z různých důvodů fórum opustila. Například vysvětlovat, že nátěr úlu je věcí výhradně osobního vkusu, která nemá na včelaření žádný vliv (kromě možného negativního vlivu nátěru na samotné včely), prostě po několika letech omrzí. Bohužel, stejně jako se vytrácejí kvalitní lidé z tohoto fóra, klesá přiměřeně i jeho kvalita. Dnes je to zde postavené do roviny, že ten kdo má úhyn, tak by se měl stydět. V minulosti zde o úhynech a jejich možných příčinách psali i profi či poloprofi včelaři. Dnes to nikdo neudělá, protože není důvod, aby se vystavoval posměchu. Zvlášť, když se právě dozvěděli, že prodávají nemocné včely...

Zainteresovaným gratuluji!
Napsal jsem tady zcela s respektem k ostatním své pohledy začátečníka. Pokud zmiňuji, že jsem myslel, že kupuji zdravé včely, tak jsem doteď o tom přesvědčen a oddělky se mi zdárně dostaly do síly. Dotyčnému chovateli jsem napsal děkovný dopis a na letošek objednal další. Bylo to myšleno tak, že zdravý mezi nemocnými dlouho zdravý nevydrží... Ale pokud vnímáte, že se navážím do těch, co mají pokálené úly, tak to není pravda. Jen bych si (opět jen a jen čistě z mého pohledu) raději koupil med od včelaře jiného. Tím nebylo myšleno nic proti ostatním.
Ano, jádro vašeho sdělení climax úplně ignoroval.

Opakuju, věřte svému zdravému rozumu. Kdo se zhlíží v profesionálech je úplně mimo realitu. Ve spolku máme jednoho. Nijak moc nevčelaří, nezužuje, vč nechává přírodnímu výběru, roje nesbírá, matky nechová, nenakupuje - moc drahé, nadělá oddělky, kde se oplodní matka z nouzáku tak ten prodá a nebo spíš doplní co se mu vyrojilo do zaniknutí. Zbytek pospojuje a nějak udržuje svých asi 120 vč.
Úly nenatírá a má je z dřevotřísky horší jakosti z "akcí" a stačí mu bez velké práce 20 kilo jarního medu ze včelstva a říká, že na to množství práce, co do toho dá, je to pěkný výdělek.

Domnívám se, že to je zcestné vidění zájmové včelařiny, protože tady se přece spíš bavíme o včelařině ne fabrice na zisk, ale o zájmové činnosti, která musí v první řadě těšit mě a nevzbuzovat odpor ve mě ani v okolí. V tom (a nejenom v tom) s vámi souhlasím, i když vč vyrovnaná v řadě fakt nejsou dobrá. O tom snad někdy a někde jinde.

Jistě že ze svých původních představ časem slevíte s tím, jak poroste počet vč. Ale sny a ideály mít musíte, pak jste člověkem, tím se odlišujeme od Přírody že máme sny a ideály, které se někdy úspěšně a jindy méně úspěšně, ale snažíme si plnit.
Vlasto to je v pořádku - prostěs dostal správnou indoktrinační dávku, k tomu si esthet a vysnil sis ideální včelařskou praxi. Teď už je jenom na tobě jestli budeš včelařit a po pár letech sem napíšeš nějaký moudro co někomu k něčemu bude a nebo budeš chytrej vod začátku.

(02.03.2017 12:25)tom.50 napsal(a): [ -> ]Ano, jádro vašeho sdělení climax úplně ignoroval.

To nejni pravda, dyť tam psal že sou to nesmysly.
(02.03.2017 10:55)Vlastimil Plaček napsal(a): [ -> ]Vrátím se k fumigaci. Když jsem poprvé dle návodu fumigoval, překvapil mě “obří” spad (v řádech desítek) roztočů. Měl jsem zato, že když koupím včely od profesionála, že budou zdravé.

SPad do několik stovek = minimální spad kolego.

Obří spad po kterém se včely běžně dostávaly do vynikající jarní kondice je něco kolem několika tisíc.
SPad pár desítek přičtětě k dobrému stavu oddělku a letošní situaci kde mnohde roztoči nebyli, ale včely mnohde i tak padaly.
Za rok i když koupíte ošetřené oddělky s nulou se můžete nadát tisícového spadu o pár týdnů později.
Tom vám řekne že se pak máte jít stydět, já že zamyslet a nastudovat si v dobrých knihách. Případně vzít kalkulačku a naučit se počítat exponenciálu.
Třeba to kolik procent napadení se dříve považovalo za bezproblémové.

Pro vaše info - včelstvo je od 15 000včel a jedno procento je 150Vd spadu.
Tedy ten váš "obří" promilový spad je skoro nula.
Referenční URL's