Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(20.10.2017 13:41)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]
(20.10.2017 13:19)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]... Naopak tento osvědčený prostředek (amitráz) bychom měli chránit jako rodinné stříbro. ...

Tato úvaha vypadá na první pohled logicky.
Když jí ale zasadíme do širšího kontextu, začne pokulhávat.

Josefe, zkuste mi prosím odpovědět na otázku, proč se metodika podzimní fumigace amitrazem*) masově nerozšířila do jiných zemí, když ji u nás považujeme za "rodinné stříbro"?


*) Přesněji: tří podzimních fumigací, resp. dvou a jednoho aerosolu.

(Pozn.: Sám odpověď tuším, ale nechci ani náznakem ovlivňovat - Váš názor mě zajímá. JD)

Jde o to, aby amitráz (léčivo) neztratil účinnost, jak se již jinde ve světě stalo. Nechce se mi to vyhledávat. To je to rodinné stříbro. Nepsal jsem, že rodinným stříbrem je ta metodika. Jde o to, že použijeme-li na jedno ošetření 2 mg tohoto přípravku (tedy opakovaně 2 - 3 x, tedy 4 - 6 mg), zatěžuje to včelstvo a vosk méně, než dlouhodobé užití 2 x 500 mg amitrázu.

No a k té metodice, tu může provádět každý a nemusí to být zrovna "včelařský vědec". Co je na tom k nepochopení. A proč se metodika masově nerozšířila do jiných zemí? Mají své metodiky. Proč by kopírovali tu naši? Je to otázka prestiže jednotlivých vědeckých ústavů. To pouze my, někteří Češi, pokládáme i každou "genitální blbost", co se dělá ve světě zcela nekriticky za geniální.

Odpovídá má odpověď Vašemu tušení? Pokud ne, je mi líto. Ale svůj názor jsem sdělil. Nebo Vám připadá normální, že zatvrzelí odpůrci použití amitrázu v množství 6 mg na včelstvo a rok jásají nad tímtéž VLP v množství mnohonásobném jenom proto, že toto léčivo přišlo odjinud?
JK
(20.10.2017 20:04)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]... Nebo Vám připadá normální, že zatvrzelí odpůrci použití amitrázu v množství 6 mg na včelstvo a rok jásají nad tímtéž VLP v množství mnohonásobném jenom proto, že toto léčivo přišlo odjinud?
Odlišuji (1.) "zatvrzelé odpůrce amitrazu" a (2.) "zatvrzelé odpůrce podzimní tříkolové spartakiády s amitrazem".

Ad "rodinné stříbro" - amitraz nám tu tak dlouho funguje právě díky té metodice. Ne díky sobě samotnému...

A k tomu (ne)kopírování metodik. To vůbec není o prestiži. Takto to mohlo fungovat v devatenáctém století za národního obrození nebo (v pseudopodobě) v období rozdělení světa na socialistický a kapitalistický tábor. Dnes je to tak maximálně falešný patriotismus.
Globalizace funguje i u přenosu informací, internet je v tom navíc mocný urychlovač. A např. profíkovi někde v zahraničí jde víc o živobytí než o "národní" prestiž.
Kdyby ta naše "fumigační" metodika byla tak skvělá, byl by o ní v zahraničí zájem, který by motivoval výrobce VLP minimálně k jeho celounijnímu schválení. To ale nemá.
Důvodem, proč o ní není zájem, je podle mě její cena.
V některých zemích či u některých chovatelů pak samozřejmě i samotná účinná látka, ale to je jiná kategorie (vizte první odstavec).
(20.10.2017 20:04)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]A proč se metodika masově nerozšířila do jiných zemí? Mají své metodiky. Proč by kopírovali tu naši?
JK

Haló, haló, metodika fumigace amitrazem nebo fluvalinatem není naše, náš je akorát zesnulý stár Veselý, který ji obšlehnul a zavedl právě z toho světa. Stejně jako gabony. Česká omezenost je opravdu samolibá až za jeho hranice a je jí také proslulá jak ten náš včelařský zapádákov sám.
(20.10.2017 20:04)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Jde o to, aby amitráz (léčivo) neztratil účinnost, jak se již jinde ve světě stalo. Nechce se mi to vyhledávat. To je to rodinné stříbro. ...
Tak jak se sem rozšířil samotný kleštík, tak stejným zpusobem se dříve nebo později sem dostane nějaká jeho rezistentní varianta a nemusí ani vzniknout na území ČR. Přimigruje navzdory jakékoliv metodice buď z Polska, Německa či Rakouska nebo přes Slovensko. Jen bláhový se může domnívat, že nikoli, asi tak, jak si kdysi mysleli, že likvidací včelstev s varroózou se kleštíka zbaví.
Už z tohoto pohledu je nutné hledat a zkoušet další cesty a tak nějak se na ně mentálně připravovat. Další důvod je i ten, že existují i doporučení OSN postupně odcházet od používání syntetických pesticidů, nedotovat jejich používání a preferovat přírodní léčiva a biotecnické metody. Na Olomouckém setkání dokonce zaznělo, že existuje EU směrnice, která dokonce říká, že syntetické pesticidy by neměli být nařizovány používat na hospodářská zvířata a vlastně naše MZe a SVS tuto EU směrnici svou vydávánou metodikou přímo porušují. Vlastně je to možná otázka na toto úředníky EU poukázat a ČR může od EU dostat možná pokutu.

Takže, pokud Amitraz zatím funguje a včelaři to, že je to syntetika, která byť v minimálním množství zanechává nebezpečné rozkladné látky rozpustné v medu, a pokud jej umí správně nasazovat, ať tak činí. Rozhodně tomu žádný bývalý alternativec, nyní oficiální léčitel schválenými alternativním VLP, kterými dodrží předepsané úkony dle metodiky, nebude nic vyčítat. Bylo by jen hezké, kdyby to platilo i opačně, s tím, že jde vlastně o budování zkušeností s novými léčivy pro ten okamžik, kdy se nějaký ten na Amitraz rezistentní kmen VD sem do republiky dostane nebo si ho tu vyšlechtíme.

Někdo myslí na budoucnost jiný na hrob a po mě potopa. Mladí včelaři si nyní mohou vybrat spolek, podle toho kam se myšlení jeho vedení ubírá. A to je dobře.
Jinak při té fumigaci je dobré pamatovat na toto
JKL je to pěkný hnus co do těch včel valíme, jen se divím že to ty včely přežijí.
Milan Havelka

Jestli si někdo -Medáku - myslí, že Louky napsal blbost, tak si můžeš být naprosto jistý, že Louky měl pravdu.

Ta to jsem si naprosto jistý,že je více jak 500 včelařův v republice lečí jinak jak napsal Louky.

¨
AŤ se daří
Zdeněk
(19.10.2017 23:23)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]
No ono Gupo, ty nosiče amitrazu a "včasné odlehčovací fumigace" mají za následek pouze to, že se do takových míst jezdí brát vzorky VD a zkoumá se rezistence poté, co tihle výzkumníci začnou řvát, že jim amitráz přestává fungovat. Ale že by to bylo tím, že si sami roztoče množí a nechávají si ho ve včelstvech přežít v počtu i 2000 ks na včelstvo, to si ve svých- kyselinama " nacucaných" a bio potravinami ovlivněných mozečcích neuvědomí ani omylem!!!

Pokud někdo používá kombinaci včasnou fumigaci a odpar KM, měl by použít dle logiky fluvalinat místo amitrazu. resp. mp 10 fum. To proto, že fluvalinát se v kyselém prostředí nerozloží a nepůsobí "dojmem" že jsou naněj roztoči rezistentní.

Co se týká otrav a domnělé rezistence na amitraz, napsal jsem zde, že jde o alimentárně feromonální problém pro př. Holuba a JKL jde o zřejmě o definici z pomatené mysli, ale pokud by šli alespoň trochu do hloubky použitých termínů, došli by nato že pomatení a domnělé rezistence a jiné neúčinky fumigací s výsledkem pochodujících dělnic před úly nejsou nic jiného. Bohužel amitraz při fumigacích a aerosolování má při určitým potravinovýcm deficitu včelstva jedovatý účinek a to mám Bohudík ověřeno po dobu 5ti let. Takže pokud není deficit v alimentírní části, za pomocí i právě přítomných feromonů se v dospělce dělnice vyvinou i s poškozením od VD normálně a nepobíhají okolo úlů a nejeví známky domnělé rezistence na amitraz.

Jestli to tu někdo v ČR zkoumal co se týká rezitence na amitraz pochybuji. Jen si honil cesťáky a plat, a potom něco blbě opsal nebo obšlehnul do zprávy. Otom také nepochybuji protože to je běžná praxe s příběhy o výzkumnictví u nás. Pouhý sběr informací je český včelařký výzkum.
(21.10.2017 8:31)pavell napsal(a): [ -> ]JKL je to pěkný hnus co do těch včel valíme, jen se divím že to ty včely přežijí.

To ať si posoudí dle svého přesvědčení každý sám. Já jen dal odkaz na překlad článku, který lze nalézt na webu. Můžeš si stěžovat jeho autorovi.

Jenom bych učinil poznámku, že různé látky působí na různé druhy živočichů rozdílně. To co je jedovaté pro jeden druh, nemusí být jedovaté pro jiný, nebo treba 1000x méně. Mimochodem právě na tomto rozdílu v jedovatosti jsou založena léčiva, která působí mnohonásobně jedovatěji na nežádoucí patogen než na léčený druh.
Tak po 24 hodinách po fumigaci spady u včelstev léčených gabonem flum od 0-8ks, 2 neléčená včelstva do 250ks.
Při odvíčkování té trochy plodu, co tam měly, nic nenalezeno. Stoprocentní spokojenost.
1 fumigace bez jakéhokoliv poškození zavíčkovaného plodu je téměř zbytečně vykonaná práce, naopak, provedeme li jakékoliv poškození dobře, ušetříme 3 další a 1 nátěr plodu. Navíc nátěr se dělá v hlubokém předjaří a není to rozhodně příjemná práce. Padá li ještě hodně, můžeme to jistit ještě jednou fumigací. Stále ještě ušetříme polovinu Amitrázu a jeden nátěr. Největší omyl je ale řešít pouze VD. Mizerný zdravotní stav našich včelstev a úhynové roky mají podstatně víc příčin a vše se musí řešit najednou! Ne odděleně! VD je pouze vážná komplikace, nic víc! Zdraví R. S.
Většina včelstev byla před oteplením bez plodu (poslední vybíhající buňky). Nyní v tom oteplení začaly matky klást. Fumigace byla na otevřený plod.
Fumigace, pokud byl spad nadměrný, není téměř nikdy zbytečně vykonaná práce. Zvláště pokud jde o snížení populace VD.

Když jsme u toho rozškrabování, existuje tu někdo, kdo má natočené video rozškrabování plodu před fumigací např na stanovišti mezi 20-40 včelstvy? Rád bych ho viděl zveřejněné, protože si myslím, že ho i přes tradičně šířené poudačky stejnak ho nikdo kvůli loupeži a z lehkého nasrání včel v podletí právě kvůli té slídívosti nedělá.
Někdo dokonce klíckuje matky, a to bych řekl je ještě náročnější činnost. Někdo se prostě stará a má, někdo se hold stará o úplně jiné věci.
V 2010 mi fumigácia v auguste zrejme zachránila včelnicu.Foretických roztočov bolo vidieť aj na včelách a včelári ktorý fumigovali až v októbri nachádzali prázdne úle-to píšem len na margo toho, že prvá fumigácia ak je premnožený klieštik,tak netreba z ňou otálať ani ked je plod a nie je to určite zbytočný úkon.
V tejto sezóne som nasadil začiatkom augusta Gabon a na kontrolu účinnosti som po vybratí Gabonu z celkového počtu len u 6 rodín spravil kontrolné fumigácie.Spády som mal nízke od 7 do max 50 klieštikov.Preto ani s prvou fumigáciou neponáhľam a čakám na prípadné aspoň dvojtýždňové ochladenie, aby fumigácia bola robená najlepšie bez plodu.Včelstvá nerozoberám a ani neškrábem prípadný plod,vlastne nikdy som to nerobil a ani na to nemám dôvod,klieštik je viac menej pod kontrolou.Najdôležitehší zásah u mňa bude druhá a posledná fumigácia vykonaná podľa priebehu počasia niekedy koncom novembra,začiatkom decembra,vtedy sú už včelstvá z určitosťou bez plodu.Viac krát som bol spochybnený či vo včelstvách v týchto mesiacoch nemám plod,ale to len z toho že čítam toto fórum,prehliadka mi nikdy plod koncom novembra vo včelstvách nepotvrdila.
(21.10.2017 23:21)gupa napsal(a): [ -> ]Fumigace, pokud byl spad nadměrný, není téměř nikdy zbytečně vykonaná práce. Zvláště pokud jde o snížení populace VD.

Když jsme u toho rozškrabování, existuje tu někdo, kdo má natočené video rozškrabování plodu před fumigací např na stanovišti mezi 20-40 včelstvy? Rád bych ho viděl zveřejněné, protože si myslím, že ho i přes tradičně šířené poudačky stejnak ho nikdo kvůli loupeži a z lehkého nasrání včel v podletí právě kvůli té slídívosti nedělá.

Místo psaní jsi se mohl včera přijet podívat....Sice nebylo potřeba vyřezat vůbec nic, ale každopádně mám jistotu už před 1.fumigací. I přesto, že bylo včera 18°C, a přestože jsem teprve upravoval prostor na zimování - nedocházelo ani ke slídění a včely nijak víc bodavé nejsou.
Každopádně....pokud máš zájem, budu dodělávat ještě 3 včelstva, tak ti to natočím.Big Grin
Smazáno
Rovněž už mám 100 včelstev zkouknutých a zavíčkovaný plod zničený a žádná loupež se nekonala. Není lepší konat, než si vymýšlet nesmysly? Zdraví R. S.
Tak dejte časosběrné video na youtube jak ty stanoviště od 20 včelstev za den kucháte na plodu a potom fumigujete. Lepší než místo planých odpovědí, dejte jako nato video odkaz. Počítat snad od 20 a více rozškrábaných včelstev na video umíte.

Takto je to jen tlachání oničem a raději jinak než tím videem už raději neopovídejte vůbec. Za pozvání díky ale mám včel plné oči přes sezonu a do cizích se tedy navíc dívat nemusím. Nezajímají mne. Díky za instruktážní videa jak škrábat plod před fumigací pro ostatní. Rád se naten něčí masakr plodu podívám.

Připadá mi to totiž že co nesežere VD, dokoná včelař. A pokud někdo strčí nějaký dlouhodobý nosič do včel a potom masakruje plod před fumigací co je z 99% čistý, jako morbidní počin. Ale i přesto, rád se vzdělám.

edit: klíckování je kvůli převčelení oblastí a reinvazím úplně nanic. Stejně jako rozškrabování plodu. Toť má logika a nikomu ji nevnucuji.
.....a Nobelovu cenu za logiku za rok 2017 získává ......chvilka napětí.....gupa. Gratuluju.Big Grin
Referenční URL's