Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tono mám jinou zkušenost, kdysi dávno / víc jak deset let/ zblblý tvrzeními že to není normální jsem tomu věnoval pozornost.
V říjnu byly podložky velkého množství včelstev posety trubci.

Od té doby jsem to zažil mnohokrát - většinou za situace:
Na konci srpna a v září byla pastva, dlouho teplo a včely prostě v tuto dobu když jsou nabouchané zasobami už nějak nemají potřebu trubce vyhánět a nechají je v úle dožít. Samozřejmě , musí tam být dost trubčiny - tedy za volné stavby, LBV atd.
Loni v zimě(tedy letos v únoru Big Grin) jsem vyfotografoval trubce 15.2. na proletu. Pokud byl hodně starý, max. 55 dní, muselo být vajíčko položeno koncem listopadu nebo začátkem prosince....a žádná výměna nebo trubcokladost. Takže pokud stejný případ nastane nyní je s klidem možný, že se trubec vylíhnul na začátku září, což není nic mimořádného. Všeobecně bych se ale přikláněl k tomu, že včelstva s dostatečným množstvím zásob (30 a vic kg) a při dostatečné síle (2Vn39x24 a víc) mají trubce v úlech od dubna do prosince,v některých případech i do uvedené poloviny února, aniž by to signalizovalo nějaký problém s matkou a stáří matky je v takovém případě to poslední na čem záleží.
Chlapi, myslíte si, že u nás nebolo teplo, zásob plný úľ a za 54 rokov som nezažil, pred poslednou zimou som spájal 30 včelstiev 30+30 a dal som na rady niektorých včelárov, že včelstvo si vyberie vždy!!! tú lepšiu, V 28 včelstiev sa to stálo, ale v dvoch nie, neostala ani jedna matky z tých dvoch, snažil som sa im pridať, no ponúknutú matku neprijali a postupne začali chovať trúdy, jedno včelstvo uhynulo, trúdy ho nemohli dostať z brindy, druhé zimu prežilo, bez matky, po zime som zbytok včelstva pridal do iného, no takéto včelstvo mu nepomohlo.

Takže trúdy som mal celú zimu, ale bola tam jasná príčina. Ak včelstvo chová po sezóne vždy tam musí nejaká príčina a tá je nedostatok "materskej látky" a ak je stav bez matky dlhší čas materskú látku nepotrebujú, lebo je nahradia falošné matky-trúdice a chovajú len trúdov.
Ale to nevylučujeme, že když tam není matka, že tam nemůžou být trubci.
Jen se domnívám, že to může být i normální.
Tak jsem dneska zkusil infrateploměr,jako pomůcku na zjišťování plodování .
Měřeno 27.10.v 8.00.,teplota na všech česnech 0 C°

první oul, ploduje,stabilně i teploměr pod kobercem viz poslední foto

[Obrázky: 27102014501.jpg][Obrázky: 27102014498.jpg][Obrázky: 27102014499.jpg][Obrázky: 27102014500.jpg]

druhý oul neploduje,stabilně i teploměr pod kobercem viz poslední foto

[Obrázky: 27102014502.jpg][Obrázky: 27102014503.jpg][Obrázky: 27102014504.jpg][Obrázky: 27102014505.jpg]

třetí oul neploduje

[Obrázky: 27102014506.jpg][Obrázky: 27102014507.jpg][Obrázky: 27102014508.jpg][Obrázky: 27102014509.jpg]

čtvrtý oul ploduje

[Obrázky: 27102014510.jpg][Obrázky: 27102014511.jpg][Obrázky: 27102014515.jpg]

čidla pod kobercem

[Obrázky: 27102014497.jpg]
To je ten z Lidlu? Jak šlape, třeba v bytě? To jsi měřil na povrchu koberce co je na strůpku jako zateplení?
Pokud ano, tak na něj polož na nějaký čas desku z PS a pak na horní povrch dostaneš teplotu co je pod kobercem. Po odklopení změř koberec.

A dej vědět.Smile
Milane, co tě vedlo k tomu, nechat tak malý česna?
Já mám trubce v tuto dobu ve včelstvech také, pokud jsem dříve v polovině července ve včelstvech vytočil med a pak začal krmit, žádné trubce jsem na podzim neměl. Když
jim po květové snůšce nechám nástavek medu, trubci jsou ve včelstvech v malém
množství i v zimě. J. K.
(26.10.2014 16:51)jjvcela napsal(a): [ -> ]Nikdo nemůže věřit na 100% ani po třetím ošetření!!! Spíž, že ti co přežily 3 x Hirošimu nám to příští sezónu osladí. Metodu trojího ošetření používáme už 30 let a k žádnému zlepšení nedošlo, spíše naopak. Jediným ošetřením Varidolem ve správnou dobu, nejen že neklamu sebe, ale dělám pro své včely rozhodně více. Samo sebou, že to není jediné co proti kleštíkovi musíme dělat, je to spíš diagnostika úspěšnosti celoročního ošetřování.
Na nějaké, právě nenalezitelné, matematické modely nelze spoléhat. Důležité je celoroční sledování stavu.

Já s vaším příspěvkem v zásadě souhlasím....Ale popíšu případ z letošního roku, kdy jsem v jednom včelstvu s trubcokladou matkou objevil včelomorku. Původně jsem si myslel, že jsou na matce roztoči, protože jsem se za 34 let s včelomorkou ještě nesetkal.
....ve všelstvu byly 4 rámky pouze s hrboplodem a několik matečníků vystavěných nad trubčinou....všechen plod jsem odebral , odstranil matku..... a v klícce přidal mladou.... a hned jsem udělal fumigaci. Výsledek byl asi 900VD....při kontrole přijetí, samozřejmě bez brýlíBig Grin, jsem našel na matce "hmyzy"....myslel jsem, že Varidol přestal fungovat, tak jsem vzal jinou šarži Varidolu a znovu udělal fumigaci....Výsledek - 0 VD .....Po konzultaci s VÚV jsem tedy sehnal veterináře, a nechal si napsat MP10 FUM.....Následovala další fumigace , tentokrát již tau-fluvalinatem, před kterou jsem podle rad odvíčkoval veškeré zásoby, protože včelomorka pod nimi prodělává vývojový cyklus (21 dní),.....a výsledek byl, že konečně opadaly i včelomorky.....ale už žádný VD..... Proto si myslím, že pokud se dodrží podmínky při aplikaci Varidolu, tak lze mluvit o účinnosti 100%. Upozorňuju....kontaminaci díla v tenhle moment neřeším. Včelstvo prosperuje. Díky tomuhle zásahu se vyhnulo kyselině....a jsem zvědavej na výsledek fumigace, v jaké míře došlo k reinvazi zalétnutím včel, nebo co si donesly při loupení z kolabujících včelstev....které měly letos jako výraznou náplň práce. Dodgy
(27.10.2014 19:28)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Milane, co tě vedlo k tomu, nechat tak malý česna?

Velký tlak vos stále pokračuje,napadlo mě zda to není lepší protože vosa jako predátor dokáže odstranit ze včelstva nemocné včely Huh
Každopádně mám plné podložky nožiček a hlaviček.

(27.10.2014 19:14)KaJi napsal(a): [ -> ]To je ten z Lidlu? Jak šlape, třeba v bytě? To jsi měřil na povrchu koberce co je na strůpku jako zateplení?
Pokud ano, tak na něj polož na nějaký čas desku z PS a pak na horní povrch dostaneš teplotu co je pod kobercem. Po odklopení změř koberec.

A dej vědět.Smile
ne ten jsem koupil na EBAY už loni, měřím s ním teplotu na stropních ventilech vzduchotechniky.
Měřil jsem povrch koberce po sundání uteplivky,kterou mám s vyřazeních kapsových filtrů vzduchotechniky.
Uteplivky jsem nechal jen na oulech, kde plodují,jak klesne teplota sundám a vrátím až při slunovratu,tak mě učili.
Dnes jsem měřil při sluníčku,Včelnice je na jižním kopci,nedoporučuji přední strany oulů byly ohřáty sluníčkem,měřit určitě brzo ráno,dle mého mínění nejvěrohodnější teplota.
Dneska jsem kontroloval včelnici po včerejší fumigaci.
Při fumigaci kontrola teploty infrateploměrem,všechny oddělky a smetence ještě plodují,
můj postřeh je - stejný spad jako při první,
na třetí fumigaci počkám až úplně spadne teplota na 12C° až 14C°.
Ujednoho produkčního včelstva,(koupená pozůstalost) na podložce mrtvé včely poškozená křídla,
přes sezońu nebylo léčeno,viz foto

[Obrázky: 29102014554.jpg][Obrázky: 29102014555.jpg][Obrázky: 29102014557.jpg]
Dnes ráno nové měřění viz příspěvek #905.
Oul č. 1--- 14°C původní 17°C ponechaná uteplivka,asi ještě zbytek plodu

oul č. 2-----7°C původní 12°C je bez uteplivky,nejspíš se stáhl dolu na začátek zásob

oul č. 3-----6°C původní 13°C je bez uteplivky,nejspíš se stáhl dolu na začátek zásob

oul č. 4----18°C původní 18°C ještě uteplivka stále ploduje v létě masivní napadení WD.

pokud se oteplí zkusím to zkontrolovat
Mám pár dotazů pro ty, kdo klíckují matky, aby zajistili, že budou fumigovat včelstvo bez zavíčkovaného plodu:
1) Kdy matku klíckujete?
2) Na jak dlouho?
3) Do jaké klícky ji zavíráte?
4) Jaká úskalí a rizika má tento postup?
Ja som matka klietkoval asi 10 rokov, je to dobrá metóda, ale vyžaduje si čas a prácu navyše. Zo začiatku som mal problémy s použitím klietok, včelstvo ak je klietka bez prístupu úľových včiel k matke, vždy stavali náhradné bunky a mal som prácu navyše.

Technologický postup:
- matku som vkladal do izolátora klietky 20.9 (klietka z boku zabezpečená materskou mriežkou), vyrábal som si ich sám
išlo len o znemožnenie matky klásť vajíčka.
- matku z izolátora-klietky som vypustil na 21 deň, klietku vložiť do stredu včelieho chumáča
- fumigácia 12.10, v tom roku to bola posledná fumigácia

Aj v tomto prípade bolo treba nájsť matku a klietkovať ju, čo je tiež zložité. Teraz to nerobím a fumigujem na istotu, tretíkrát 5-10.11, keď už vo včelstvách u mňa nie je plod.
Zkoušel jsem klíckovat dvě letošní pozdní matky co započaly s kladením 8.8 a měly stále spoustu plodu.Zaklíckoval jsem je 2.11 do přidávací klícky.Jak píše Anton jedno včelstvo začalo stavět náhradní matečníky které jsem samozřejmě vylámal,ale tím nebyl problém vyřešen.Po 18 dnech kdy jsem matky vypouštěl se včelstvo které si stavělo matečníky chovalo k matce vyloženě agresivně až jsem si myslel že jsem nějaký matečník přehlédl a mají novou neoplozenou matku.Tak si říkám mám asi slušný problém.Matka se neoplodní a teď ji hledat nebude asi taky lehké.No nakonec jsem včelstvo nechal tak a matku zaparkoval v klícce do jiného včelstva.Asi po třech dnech jsem opět včely otevřel a chovaly se jako bezmatečné tak jsem jim tu jejich matku na ostro vypustit na plást a bylo to OK.Ihned ji začaly olizovat a krmit.Druhé včelstvo bylo úplně v pohodě.Jen příště pokud to ještě někdy budu dělat to opravdu chce klícky do kterých mají včely přístup a mohou být s matkou přímo v kontaktu.Předejde se tím komplikacím a v mém případě i strachu že budu mít do jara včelstvo s trubcokladnou matkou.Ale zase na druhou stranu je vše špatné k něčemu dobré.Jsem začátečník tak se učím a i to je dobrá zkušenost a taky jsem si vyzkoušel přidávat matku na ostro Wink
Takže to chce klec, do které mohou včely, ok.
K té době věznění - podle mě by teoreticky mělo stačit matku zaklíckovat na 13-14 dnů a po týdnu od vypuštění by ve včelstvu 1-2 dny neměl být zavíčkovaný plod. Dělá to tak někdo? Chápu, zde existuje riziko, že v těch 2 dnech nebude možné fumigaci provést...
Pokud si dobře pamatuji, tak italští kolegové klíckování provádějí co prakticky standarní metodu, a to na dobu mezi 20 - 30 dny ... Mají na to speciální klícky, kam můžou za matičkou včely. Obrázky jsou tuším v MV.
Ale dělají to na konci léta, protože ošetřují organickými kyselinami, a to v tom nejdůležitějším období.
Není to moc srovnatelné s námi, protože "Vlašky" plodují prakticky kontinuálně, přesto je ale jejich metodika poučná. Zejména letos. Naše čekání na spásu v podobě podzimní fumigace je zvláště letos krok po výtce problematický. Ale to by bylo na jinou debatu.
Jiří
mě ta šaškárna s matkou a vyřezávání plodu kvůli fumigaci připadá šílená,akorát si vytvořím stres ve včelstvu a trápím je a hlavně když se rozhodli,že si odchovají plod tak to udělají i když se to pánovi tvorstva nelíbí(člověk).
Mě se nejvíc líbí postup - kontrola teploty a následná fumigaceSmile
Byla by to nuda, kdyby jsme to všechno nechali na včelách a normálně zafumigovali až v prosinci.

Samozřejmě chápu ty co už mají zabaleno do Karibiku atd a chtějí to už zavřít a jít propíjet tržby za med. CoolCoolCool
A jak tak koukám do kalendáře, u nás bysme mohli stihnout odevzdat měl na silvestra. O 15 dní dřív než loni.
Referenční URL's