Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(30.10.2012 23:07)gusto napsal(a): [ -> ]len z toho varidolu mi šlo výrazne menej dymu,než z avartínu,tak preto sa pýtam...jozef,mne to vychádza aj so 6cm podmetom cca 66,7 litra Smile 44cm dĺžka,37cm šírka a 41cm hĺbka..

Trochu som sa prerátal.Smile
Pásik Avartínu je celý napustený amitrazom,takže dymu ide viacej,navyše Avartín má o niečo viacej účinnej látky ako dve kvapky Varidolu.Samotný nosič-papierik dymí veľmi slabo,ba až neviditeľne,dym je vidieť až vtedy, keď samotná kvapka prípravku na pásiku začne tlieť.Pri troch kvapkách na pásik to dymí porovnateľne z avartínom.Papierik-nosič,osobne radšej dávam celý,tak to je v návode,nemá cenu špekulovať a šetriť.S polovicou pásika to ide ale rýchlejšie.Wink
Samozrejme nejde o dym,ale o množstvo rozptýlenej účinnej látky.
Pak bych mel jeste otazku k fumigaci.
V jednom oddelku jsem mel spad po prvni fumigaci cca 70 roztocu, ve druhem cca 300...
Jak vazne je nakazeni vcelstev?
Diky za shovivavost.
Martin
Pokiaľ je včelstvo silné a ináč zdravé,tak sa nemusíš báť!Ja som mal tiež podobné výsledky.Teraz ide o to,aby si následnou fumigáciou,alebo aerosolom(podľa počasia) znížil počet kliešťov k hodnotám blízkym nule!Wink
To jsou po první fumigaci běžná čísla, žádný strach. Alespoň máš jistotu, že byla úspěšná. Uvidíš, že po další tam toho bude na podložce mnohem méně.
Diky za odpoved....
Jsem z kraje, kde jsou po prvni fumigaci normalni cisla do 40 klestiku, ale mel jsem oddelky z jihomoravskeho, tak si asi neco prinesly....
Je pravda, ze uz je to videt i na spadu....pred fumigaci byl prumer u jednoho vcelstva cca 2 - 3 brouci za den...po fumigaci mam na podlozce 3 za 2 tydny a myslim, ze vcely uz toho moc neuklidily, kvuli zime....
To by odpovídalo. V chytré literatuře se píše při spadu 2-3 za den, je počet cca 300-500 ks celkem. Já budu dělat druhou fumigaci v neděli, snad vyjde předpověd počasí. Jsem zvědav.
Koukněte se po internetu atd. Já dodnes žiji v domění že z dřívějších napadení na úrovni mnoha tisíc se buď odolnost včeltev snížila, nebo nebezpečnost VD a spolupůsobících patogenů zvýšila, ale stále jde o mnoho set z jednoho včelstva.
Kritické napadení zimní generace je uváděno různě mezi 5-10% ale to si nastudujte a pak hlavně u svých včel vypozorujte. A nenechte se vyděsit. (5% ze slabšího včelstva cca 15000 včelstev jhe tedy 750, 10% 1500)
Hlavně těmi co ani na podložky po léčení nekouknou a pak věří těm nulám z laboratoře ze zimní měli.
Před cca pěti léty jsem zaznamenal spad 4000 po podzimním ošetření a na jaře bylo včelstvo v perfektní kondici. Pokud takové napadení neprovází infekce virózy a nosemy, tak to včelstvo zvládne.
Chci se podělit o negativní zkušenost s fumigací. V neděli 4.11. jsem s odstupem 12 dní podruhé fumigoval včelstva. Teplota se tento víkend u nás na Karvinsku pohybovala cca.14st. Při fumigaci byla včelstva bez letové aktivity. Takže ideální podmínky. Tak jak pokaždé již několik let aplikuji Varidol na papírky klasické velikosti a to 4 kapky na 30 min. Při léčbě mám uzavřené dna, česna a očka. Papírky vkládám do podmetu, přičemž včelky mají k dispozici 2 NST 11x 39/24. Podotýkám, že pravidelně léčím KM a k fumigaci se prozatím uchyluji hlavně z důvodu diagnostiky. Popř. léčbě v případech kdy 1.fumigace potvrdila vyšší spad VD ( 4 a více brouků za 48hod). Prostě s cílem dostat se na nulový spad. Výsledkem poslední fumigace bylo ovšem zjištění, že mi u jednoho včelstva padla matička. Jednalo se o letošní matku z šlechtitelské stanice. Celé podletí luxusně plodovala a oddělek se tak dostal do velikosti standartního včelstva. Při kontrole podmetu po 24 hod. se zde nacházelo 30-40 mrtvých včelek společně i s matkou.

Sice jsem nepřečetl zcela pozorně všechny příspěvky tohota vlákna, ale každopádně nevím co mohlo být špatně???
A si si isty, ze nemali napr. 2 matky a teraz jednoducho jednu zlikvidovali?
100% jistotu sice nemám, ale že by likvidaci naplánovali zrovna na okamžik fumigace se mi zdá krajně nepravděpodobné. Navíc je problém s počasím. Rozebírat teď dílo a hledat neznačenou matku asi nebude nejrozumnější. Nejsem si jistý, zda by včelstvo bylo schopno přežít zimu bez matky. Včely sice asi teď trubčici klást nezačnou, ale abych je zachránil, budu muset spojovat s jiným včelstvem. Jen nevím, zda je spojit přes mateří mřížku. V případě, že tam je nová matka, tak by nedošlo k dalšímu masakru...
Já bych dal tak 60% na pozdní tichou výměnu a těch 40% na zešílení včel po aplikaci nervového plynu (amitraz) a zabití v přechodném šílenství.
(08.11.2012 15:57)Radim Sedláček napsal(a): [ -> ]Rozebírat teď dílo a hledat neznačenou matku asi nebude nejrozumnější.

Nepřítomnost matky bys asi poznal z chování včelstva.
Pokud je klidné a jeho chování se nezměnilo, zřejmě má i matku.
Pokud znervóznělo, hučí, je tu problém s nepřítoností matky.
To mně taky napadlo. Nezdá se, že by hučelo o poznání více. Otázkou je, zda by postupem času včelstvo nerezignovalo. Pokud matku nemají, tak si jistě uvědomují, že si novou neodchovají. Moc nevěřím tomu, že by při stále nižších teplotách dlouhodobě plýtvaly enegrií.
(02.11.2012 22:39)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Před cca pěti léty jsem zaznamenal spad 4000 po podzimním ošetření a na jaře bylo včelstvo v perfektní kondici. Pokud takové napadení neprovází infekce virózy a nosemy, tak to včelstvo zvládne.

Pavel je to vysoký počet Vd, ale môj priateľ zaznamenal oveľa viac Na jeho včelnici (160 včels.) robili pracovníci z Výskumného pracoviska včelárskeho pokus s novým prípravkom. Spad robil zaplatený gymnazista po celú dobu pokusu. Celkove spadlo niečo cez 30 tisíc klieštikov, včelstvo bolo poškodené ale napriek tomu sa vo včelstve vyliahli aj relatívne zdravé včely a toto včelstvo sa dožilo jari. Začal mu pomáhať plodom a včelami z iných včelstiev a zúčastnili sa aj na znáške.
Uvádzam to ako odstrašujúci príklad, ktorý pre mňa bol hororový.
Sľúbil som vám výsledok poslednej fumigácie, ktorú som robil dňa 5.11 teplota 7-8 a 10°C, použil som 2 kvapky Tactik na 5 cm dlhý papierový pásik na úľový priestor cca 115 litrov. Včelstvo zimuje v hornej debničky. Pásiky s amitrazom dávam zo zadnej strany do podmetu. Letáč uzavieram na 5-8 minút, fumigoval som aj s čiastočne otvoreným letáčom.

I prvá fumig. 20.8 priemer 41,3 Vd na včelstvo

II druhá fumig. 1.10 priemer 91.7 Vd ny včelstvo

III tretia fumig. 6.11priemer 10,3 Vd na včelstvo
---------------------------------------------------------------------
Priemer spádu Vd na včelstvo 143,5 ks.

V minulých rokoch som dosiahol aj lepšie priemerné výsledky, bol od 50 do 80 Vd.
V 16 včelstvách som nenašiel ani jedného Vd, od 1 do 10, 30 včelstiev, zbytok je v rozmedzí 11 až 81 vd. S výsledkom som spokojný. Ak všetky zimu prežijú.budem spokojný celkom.
Ono zachytiť všetkých Vd vo včelstve je nemožné, ale tieto množstvá sú skutočné klieštiky, ktoré som nachádzal na podložke. No boj s klieštikom nekončí, v budúcej sezóne sa budeme s ním boriť znovu.
Zabudol som podotknúť, že iné zásahy do včiel nerobím,myslím tým, nepoužívam Gabon, KM ani decembrový zásah s VAT 1!
(08.11.2012 15:32)Radim Sedláček napsal(a): [ -> ]Chci se podělit o negativní zkušenost s fumigací. V neděli 4.11. jsem s odstupem 12 dní podruhé fumigoval včelstva. Teplota se tento víkend u nás na Karvinsku pohybovala cca.14st. Při fumigaci byla včelstva bez letové aktivity. Takže ideální podmínky. Tak jak pokaždé již několik let aplikuji Varidol na papírky klasické velikosti a to 4 kapky na 30 min. Při léčbě mám uzavřené dna, česna a očka. Papírky vkládám do podmetu, přičemž včelky mají k dispozici 2 NST 11x 39/24. Podotýkám, že pravidelně léčím KM a k fumigaci se prozatím uchyluji hlavně z důvodu diagnostiky. Popř. léčbě v případech kdy 1.fumigace potvrdila vyšší spad VD ( 4 a více brouků za 48hod). Prostě s cílem dostat se na nulový spad. Výsledkem poslední fumigace bylo ovšem zjištění, že mi u jednoho včelstva padla matička. Jednalo se o letošní matku z šlechtitelské stanice. Celé podletí luxusně plodovala a oddělek se tak dostal do velikosti standartního včelstva. Při kontrole podmetu po 24 hod. se zde nacházelo 30-40 mrtvých včelek společně i s matkou.

Sice jsem nepřečetl zcela pozorně všechny příspěvky tohota vlákna, ale každopádně nevím co mohlo být špatně???

Netvrdím, že to mohlo byť tým, ale 4 kvapky na tvoju zostavu sa mi zdajú moc. Ja používam 2 kvapky na 1 NST B-11 a 3 kvapky na 2 NST. Problém s kieštikmi po takomto dávkovaní som nikdy nemal, vždy som ich udržal v prijateľných medziach. No stalo sa mi poslednej zimy, že zo 14 včelstiev mi urobili tichú výmenu 3 včelstvá. Matky síce kládli ale len neoplodnené vajíčka. A jedna z tých matiek tiež bola zo špeciálneho chovu a stála cca 42.- E
Pro úplnost dodávám výsledek dnešní kontroly. Osiřelé včelstvo sice nejevilo žádné známky neklidu, ale já moc klidný z toho nebyl. Dnes u nás bylo krásných 16st., proto jsem mohl v klidu rozebrat a zkontrolovat včelstvo. Bohužel žádná tichá výměna matky se nekonala.Včelky byly klidné, ale bez matky. Nečekal jsem na nic a hned jsem je spojil s jiným včelstvem. Zkusil jsem to naostro a nedošlo (až na pár vyjímek) k žádným bojům. Jen doufám, že to na jaře ocení...
nemám v tomto zkušenosti, ale podle mě by to šlo nechat až na jaře a přidat jim otevřený plod z druhého včelstva v jarní čas
Určite bez matky nešlo,Radim postupoval správne.
Dopíšem,čo som ráno nestihol.Radim mal dve možnosti,buď pridať matku ,alebo včelstvo spojiť.Včelstvo ako také,môže prežiť zimu aj bez matky,ale čo by to bolo platné.Na jar v bezmatečnom včelstve by začali klásť trúdice a takémuto včelstvu je problém pridať matku,ktorú obyčajne v tomto období nemáme a tiež je problém takéto trúdicové včelstvo spojiť z iným,pretože môžme prísť ďalšiu o matku.Prídávať v jarnom období plod a čakať na zázrak,to určite nie je cesta k záchrane už trúdicového včelstva.Radim postupoval rýchlo a z prehľadom a posilnené včelstvo sa mu za to určite odmení.
Referenční URL's