Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tak tady je můj fumigátor a jeho použití s využitím otvoru ve strůpkové folii:

z tohoto
[attachment=1402]

jsem udělal toto
[attachment=1403] [attachment=1404] [attachment=1405]

A k tomu nějaké to video omluvte mé překecy - měl jsem trochu trému Blush
Využití otvoru ve strůpkové folii :

... jen bych ještě zapracoval na tom, abych mohl obsluhovat druhé a třetí včely a nemusel to držet do konce, jinak pěkný nápad s krabičkou. Idea
Většinou to vůbec nedržím, tady jsem si dal tu krabičku s baterkama trochu dál a ten drátek mi to stahoval a tak jsem si to musel držet. Ale je pravda, že jsem uvažoval o tom, že z vnější strany po obvodu dole přidám nějakou zátěž aby to bylo stabilnější a i líp přitlačovalo ten molitanový (nebo mirelonový) kroužek k fólii a tím i lépe těsnilo v případě průhybů ve fólii. I tu krabičku si zduplikuju abych si v době, kdy foukám do jedněch si mohl přiravit další a pak jen přehodit víčko s větráčkem.
Krabička sa každým ďalším ošetrením bude zahrievať a zrejme po ošetrení 10-15 včelstiev bude v ruke aj páliť.Já som môj fumigátor predstavil,je izolovaný v dreve a po ošetrení 45 včelstiev je aj drevo riadne zahriate ,napriek tomu,že fumigátori kvôli rýchlosti striedam štyri.
Počas nízkej teploty 7-10 C vždy prvý pásik je zahrievací a vyfúkam ho mimo úl,následne sa nemôže stať,že mi Varidol skondenzuje na chladných stenách fumigátora,čo by znížilo účinnosť.Inak treba si dať pozor aby pásik len tlel,aby sme neznížili účinnosť,tak rýchlosť ventilátora by mala byť nadstavená tak,aby bol časovo minimálny rozdiel medzi voľne zapáleným pásikom a pásikom vo fumigátore.V opačnom prípade Varidol doslova vyhorí a výsledok nemusí byť dobrý.Inak celkom dobré riešenie.
Mohu ujistit, že se ten fumigátor nezahřívá resp. se mírně ohřeje - fumigoval jsem jich 16. To vyvinuté teplo odchází s kouřem do úlu. Vlivem proudění vzduchu a velkému povrchu válce se stačí chladit.
Mimochodem ta krabička je pouze papírová lepenka z pokovením uvnitř a plastovým víčkem. Navíc pokud bych střídal dvě - do jedné chystal během foukání do druhého tak už vůbec není co řešit.
Ty otáčky jsou dostatečně nízké (ventilátorek je 12V a napájení je přepínatelné 5,2V 8,4V 11V) a ten pásek opravdu jen žhne. Není dobré si kapat Varidol dlouho dopředu lépe je jen chvilku před zapálením - lépe se zapalují suché okraje.
Důležité je mít dole (v česně) nějaké odvětrání aby mohl úlový vzduch být tudy vytěsněn a nahrazen tím kouřem s léčivem. Pokud je příliš utěsněno tak ani vyšší otáčky nepřefouknou ten tlak co se vytvoří v úle a kouř se protlačí i proti otáčejícímu ventilátoru.
Ulpívání léčiva na stěnách vzhledem k průměru válce (jehož lepenková vnitřní stěna se rychle přiměřeně ohřeje), velikosti vstupního otvoru a rychlosti proudění není určitě nijak výrazné. V případě tvého fumigátoru chápu, že je nutné nejdříve nahřát tu ocelovou část a to ohřívání vzhledem k blízkosti hořícího pásku ke stěnám v úzkém prostoru chápu. Mě tu vlastně izoluje vrstva vzduchu proudícího kolem stěn.
[attachment=1406]
Jinak to proudění zajistí rovnoměrnější rozložení léčiva než pouhé zapálení uvnitř a navíc vyruší včely z letargie v chomáči. To se projeví tím, že včely které po odklopení víka dělají tmavé kolečko nad horními loučkami v místě chomáče se po zakouření rozptýlí do uliček a zalezou níže.
Oproti klasickému hoření zespoda je výhoda, že lze zapálit po obvodu a tím urychlit odpaření - šetření času. Navíc stačí použít poloviční pásky.
Účinnost je velmi dobrá letos mi to po první fumigaci padalo více - průměr cca 80 na včelstvo a to jsem předtím nezaznamenával nějaké přirozené spady.
Díky za ukázku. Zařízení je jistě funkční. Zařízení je i bezpečné, to znamená, že nehrozí nebezpečí požáru jako je tomu u doporučeného provádění fumigace. Možná by to chtělo provést srovnávací pokusy v účinnosti na včelstvech s relativně stejným napadením. Výhodou tohoto zařízení je to, že není třeba provádět žádné přípravné práce v úlech (vytvořit prostor pro fumigační pásek). Co však budou vyčítat především včelaři s větším počtem včelstev je čas strávený při manipulaci s jedním včelstvem. To by se dalo odstranit větším počtem aplikátorů jak tady již na podobném zařízení ukázal jeden z kolegů. Jinak palec nahoru.

Uvažuji o podobném zařízení kde je nosným médiem pro léčivo je teplý (horký)vzduch. Vše ale vázne na způsobu rychlého odpaření stanovené dávky léčiva v daný okamžik. Spalování funigačního pásku není to pravé ořechové, je to zdlouhavé.
JK
Jde to i ještě jednodušeji, že víko mám ze zadu asi jen 5 cm odklopné na klavírovém závěsu, takže celé se neoddělává - je zatmelené (fólii nepoužívám), odklopí se jen tato úzká část a do připravené mezery na poslední rámek se zavěsí plíšek se zavěšeným a zapáleným páskem s kapkami Varidolu a úzké víko opět zaklopí. 1 minuta na 1 úl. Odebrání vyhořelého pásku při další fumigaci.
[Obrázky: Pl_ek_na_Varidol.jpg]
K příspěvku 245: Praktická ukázka, jak lze jednoduché věci dělat složitě. Asi to tady máme v gench, protože to bastlení je pozorovatelné téměř všude...
(07.10.2012 0:52)rosi1974 napsal(a): [ -> ]Holky máji plodu pomálu, proto jsem nasadil Varidol. Hodně se tady na VF mluvilo o škodlivosti zplodin z pásků, které se používají s Varidolem.

Takéto príspevky "málo plodu" alebo inde včelári píšu idem "fumigovať" sa objavujú sa na stránke častejšie a preto si dovolím v niečom byť iný. Veď npr. fumigujem októbra-října a na 7 alebo 10 deň ak bol plod pri prvej fumigácii plod bude aj pri druhej bude aj pri druhej,. Má to potom význam robiť, keď možno v poslednom plode bude ukryté maximum Vd a fumigant ich nezasiahne. Tieto po celkovom doliahnutí včelieho,plodu sa rozlezú po úli a včelách.


Nebol by lepšie s touto fumigáciou počkať do novembra-listopadu? Vtedy už plod nebude, čím sú všetky klieštiky vystavané fumigantu a v nasledujúcej sezóne bude ich nárast pomalší.
Je to takto robím už 12 rokov a funguje to. Ja robím fumigácie 20.0, 1.10 a 5_10.11, poslednú považujem za najdôležitejšiu.
(24.10.2012 23:51)JKL napsal(a): [ -> ]Tak tady je můj fumigátor a jeho použití s využitím otvoru ve strůpkové folii ...

viz příspěvek

Není jednoduší nakapat, zapálit, hodit do úlu a jít na dalšíHuh
K JKL fumigátoru:

Něco podobného jsem zkoušel - šlo o udělátko se zavěšeným páskem s Varidolem, které pomocí obdobného větráčku vhánělo kouř do úlu očkem.
Fungovalo to dobře, ale u většího množství úlů je to časově neúnosné. Trvá velmi dlouho, než pásek shoří.
Váš fumigátor bude stejně časově náročný, ale líbí se mi na něm, že fouká přímo do středu chumáče a včely rozruší. Jsem přesvědčen, že by se dal úspěšně používat i při teplotách o několk stupňů nižších, než je doporučovaných 12 st C. To by pak bylo jednodušší, nežli tahat ke včelám aerosolový vyvíječ.
(25.10.2012 14:36)František Němec napsal(a): [ -> ]Jde to i ještě jednodušeji, že víko mám ze zadu asi jen 5 cm odklopné na klavírovém závěsu, takže celé se neoddělává - je zatmelené (fólii nepoužívám), odklopí se jen tato úzká část a do připravené mezery na poslední rámek se zavěsí plíšek se zavěšeným a zapáleným páskem s kapkami Varidolu a úzké víko opět zaklopí. 1 minuta na 1 úl. Odebrání vyhořelého pásku při další fumigaci.
[Obrázky: Pl_ek_na_Varidol.jpg]

To je sice zdánlivě jednodušší a rychlejší ale uvažujte komplexněji:
  1. musíte mít speciálně upravené víko nebo stejně odklápět víko celé a posouvat a tím odlepovat strůpkovou folii což docela vyprovokuje včelky.
  2. nerozruší to zimní chomáč při nižších teplotách
  3. jelikož se léčivo vypařuje mezi stěnou a prvním plástem to jest v místě, které je relativně chladné, tak většina léčiva zkondenzuje v nejbližším okolí a nedostane se do míst kde by mělo působit v dostatečném množství a dostane se ve větší míře do vosku v okolí hoření
  4. vyhoření polovičního pásku trvá cca 1,5 max 2 minuty což je doba za kterou si mohu vyklepat popel s předchozího fumig. válce, zavřít víko předchozího úlu, otevřít víko dalšího, nasadit ten druhý válec fumigátoru, utěsnit úl, očistit podložky pro kontrolu spadu po 24h., ustřihnout pásek a nakapat léčivo. Ty přípravné práce taky zaberou nějaký čas a těch se nezbavíte ani u klasického zapálení v úle (utěsnit, očistit podložky, otevřít, nakapat). Celkový čas se tedy prodlouží minimálně za cenu horšího ošetření a lokální impregnace léčivem.
tady je podobné zařízení do strůpkové folie, nebo léčení česnem, což se týče úspory času bude asi ideálním řešením... Walkont
v podstate je to to isté ako varrojet..ak si dáte do gúgla vyhladať obrázky s názvom varojet,príp.varrojet,tak takých vynálezov je tam viac..ja skúšam ten srbský varrojet,oproti zapalovaniu v podmete je to ovela príjemnejšia a šikovnejšia robota..subjektívne pre mna,nemám zasieťované dná,tak mi tam včely trocha otravovali život pri dymení cez dno Smile
Vím o něm a ten mě inspiroval : http://vast-oil.lyson.com.pl/index.php5?op=news&id=52
Ten se hodí pro tu co krmí 5l láhvemi shora. Ten můj by se musel upravit (širší základna pro překrytí celého otvoru na láhev nalepením třeba kroužku mirelonu potřebného průměru)
Oproti 900,- mě vyšel na cca 150,- (ventilátorek, krabička, držák baterií, vypínač, přepínače) + co dům dal a to včetně dvou fumigačních válců pro střídání.
Zamiešam sa k vám malým vynálezcom svojím názorom na fumigáciu včelstiev. Napriek všetkému je obyčajný spôsob vkladania fumigačných papierikov s dvomi kvapkami Amitrazu (taktik) najrýchlejší a účinný, len treba mať úľové dná a prístup do nich odzadu. Možno je lepšie Fureto-Warfum, ktorým to ide ešte rýchlejšie, no každé "udělátko" sa pokazí práve vtedy, keď to najmenej potrebujete a potom, čo ste mali robiť za hodinu, urobíte musíte ribiť na druhý deň.
Tak nevím. Dnes jsem psal důvěrníkovi, že Varidol je u mě, ale jelikož je venku zima a navíc v některých oddělcích se pořád ještě otevírá zavíčkovaný plod ( spad roukousaných víček a vlhkost vysrážená i na podložce ), nebudu léčit dřív něž v příštím týdnu, ale spíš až kolem 10.11.2012.
Na to mi odepsal, že 2. fumigace se má dělat 10 dní po té předchozí první, protože jinak nemá účinnost.
Tak já už opravdu nevím. Když vezmu, že plod je pod víčky 11-12 dní, tak po 10 dnech zůstanou před Varidolem schovaní někteří VD v těch samých buňkách jako při první. Navíc nově příchozí "hosté" ( bylo pěkně a létalo se jako o život ) mají možnost se nechat zavíčkovat pod zrovna víčkovaný plod a zase na ně budu krátký. Navíc mám podezření, že kolegové z okolí to dělají tak, že je 10 dní po první, buch tam druhou, ať je to jak je to ( teplota, plod ... ) .
Ale dělám léčbu letos poprvé a nechci na nikoho dělat chytrého co spadl z nebe. Navíc spady viz. předešlé moje příspěvky v tomto tématu, jsem měl vysoké jako blázen. Na to že tam byl Gabon a Formidol 80, asi tedy takový lečitel nejsem.Confused
Vím, že v manuálu k Varidolu je 14-21 dní, ale zase neznám praktické zkušenosti. Četl jsem céle toto vlákno, a proto si myslím, že důležitější než kalendář je stav plodu ve včelstvu.
Dejte mi prosím nějaký Váš názor. Chci mít trochu větší jistotu, že neplácám blbosti, než se to pokusím řešit s kolegy v okolí ( většinou staří včelaři na budečácích ), protože jsem si skoro jistý, že to mimiálně někteří vezmou tak, že nějaký holobrádek je přeci nebude učit po 30 letech včelařit.
Buďte v klidu. Důvěrníkovi vypadlo jedno podstatné slovíčko a to ..nejdříve za 10 dní.
Hlavní je prostě odškrtnout si to v seznamu úkolů. Jestli je to účinné, je nějak mimo uvažování ... Sad
Pořád je to o tom systému "nařízení a plnění". Navíc se ta nařízení ani přesně nečtou a nedomýšlejí ...
O weekendu bude zase kolem 10 °C ... Je třeba o tom trpělivě na setkáních pořád a asi do nekonečna mluvit ...
Jiří
Ono nevypadlo jenom slovo nejdříve ale také to, že při druhém a třetím ošetření má být včelstvo bez plodu a pokud ne tak vyřezat. Takže pokud ti někdo přijde na 2. léčení při padajících mrznoucích srážkách s větrem, tak se jich zeptej jak budou kontrolovat přítomnost plodu a vyřezávat ho.
Jinak by mě zajímalo kdo to při tom druhém léčení dodržuje a leze ještě do včel aby to zkontroloval - nebo je kromě orosené strůpkové fólie (a ta je spíš pro otevřený plod) ještě jiná metoda kontroly přítomnosti plodu. Termokameru asi moc včelařů nevlastní.

Pokud bych měl dodržet tu bezplodost, tak vzhledem k počasí v předchozím teplém období a zlom počasí v minulý pátek, tak 2.- léčení by mělo být až kolem 15.11. a poslední až tak kolem 30. tak, aby se po dalším měsíci tj. před Silvestrem očistily podložky na další 30-ti denní období sbírání zimní měli, aby se mohl do 15.2. odevzdat. Prostě je to našponováno akorát.
Referenční URL's