Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
A co takhle držet se návodu a nevymýšlet blbosti? Improvizace amatérů s léčivy nemívá dobré konce.Dodgy
Amitraz je ve Varidolu v roztoku (nevím v čem ?). Takže bod varu může být jinde. Bod kondenzace by byl totožný s borem varu jen tehdy, pokud by parciální tlak par amitrazu v dýmu byl roven 1 atmosféře. Což určitě není, je o několik řádů nižší. Pokud neznáme fázový diagram amitrazu, vlastnosti roztoku a tak dále, tak je to jen hádání, které nemá moc smysl. Mě stačí, že to funguje Smile.
(08.12.2015 12:13)Víťa Vydra napsal(a): [ -> ]Amitraz je ve Varidolu v roztoku (nevím v čem ?).

Hmmm, na příbalovém letáku v odstavci
3. OBSAH LÉČIVÝCH A OSTATNÍCH LÁTEK
je uvedena jen léčivá látka Amitrazum 125mg ale v čem je rozpuštěn tam není.
To je zvláštní, ne ?
Z mého pohledu je to jasné - je rozpuštěn "vo volajakom bazmeku"...Angel
(08.12.2015 14:03)bobek napsal(a): [ -> ]Hmmm, na příbalovém letáku v odstavci
3. OBSAH LÉČIVÝCH A OSTATNÍCH LÁTEK
je uvedena jen léčivá látka Amitrazum 125mg ale v čem je rozpuštěn tam není.
To je zvláštní, ne ?

Nedokonalý návod. A potom, vymýšlej blbosti.Big GrinBig GrinBig Grin
(30.10.2015 22:14)jaro napsal(a): [ -> ]Mám stanovište, kde sa neviem včelomorky zbaviť. Matky sú niekedy a niektoré obsypané tou "všou". Používal som na to gabon aj M1aer a padalo viac včelomorky ako klieštika. Žeby fumigáciou MP 10 sa mi konečne podarilo zlivkidovať braulu? Keďže inde ju vôbec nemám.

Jaro, neverím žeby si nevedel o tom ako najľahšie odstrániť včelomorku z matky, ja som to robieval niekedy pred 45 rokmi, raz som na jednej M napočítal až 16 ks.
Stačí na to si zapáliť cigaretu, pripraviť sklený pohár 200 ml a papierovú podložku. Vychytíme M vložíme ju do poháru a ten s M na podložku, zapálime cigaretu a dym dvakrát (kým sa to človek naučí možno bude treba fúknuť aj tretíkrát) fúkneme do odvráteného pohára a rýchlo na podložku. potom muž stačím iba sledovať či sú všetky včelomorky odpadnuté. Nesmiem použiť veľa dymu, lebo nám "odpadne" i M. Ja som vo svojich včelstvá už veľmi dlhú dobu nevidel.
(08.12.2015 11:58)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]A co takhle držet se návodu a nevymýšlet blbosti? Improvizace amatérů s léčivy nemívá dobré konce.Dodgy

Přesně to máme na mysli. CoolWink
Aplikace Varidolu - Amitrázu se provedla experimentálně a v podstatě autoři - výrobci netuší jak to funguje.

Prostě to zkusili a ono to funguje.Wink
Stejně jako ten aerosol co proniká do chomáče víc jak fumigace.
Takže počasí nám letos přeje, ti co běhali s kompresorem to asi museli brát jako trénink na hasičské cvičení.
Jinak snad nebyl ani důvod.

Na konci týdne nám snad počasí dopřeje to tam narvat - a´t už lehkou nebo těžkou chemii.
(14.12.2015 22:07)zdenek.myslivecx napsal(a): [ -> ]
(14.12.2015 17:35)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]Pročítám jak pěkně se zde hašteříte a zatím, pomalu a jistě se z vás stává ANOfert...

CO si dokázal ty že osočuješ jak kalousek největší škůdce této země.A pro všechny ty kritiky dodržujte zákony a nařízení SVS a bude klid.

Příteli, když nás tak pěkně nabádáš, poděl se s námi jak jsi a v jakých termínech a čím ošetřoval, ať víme jak je to správně.

Děkuji.
(06.12.2015 21:29)KaJi napsal(a): [ -> ]My inženýři, Honza Jindra (on začal, já ne) a já, používáme teploměr, když nevíme.
Teploměr je taková věc, že nám ukáže teplotu v úle a když je tam plod tak je tam ta teplota . . . Smile

KaJi nemohl bys podrobněji Smile? Zkoušel jsem digitální zapichovací teploměr (kovová tyčka o průměru asi 2mm) opatrně zasunout do chumáče - teplota poměrně rychle stoupala a vylezla až na 40 °C! Překvapilo mě, že tak minimální vyrušení vede k tak silnému vzrůstu teploty. Druhý den ráno tam bylo 30 °C. Je tam plod? Není? Co když je ve vedlejší uličce? Nebo tam není a doznívá to vyrušení?
Pokud bude teploměr namontován trvale do plástu, bude to lepší, ale nemusím se trefit do správného místa. Nebo je rozdíl v teplotách (plod x bez plodu) tak markantní, že se to pozná i když měřím "trochu vedle"?
Pochybuju, že bych něco poznal měřením pod uteplivkou - v některých úlech je chumáč téměř v kontaktu s fólií, jinde sedí dole. Už tímhle bude dán velký rozdíl v teplotách strůpku. Ale nezkoušel jsem to.
Samozřejmě pokud tam budou decimetry plodu, tak je to jasné, ale jde přeci o plochu pár cm2. Já ho tam tedy víc nemívám.
Je to na jeho webu. Já si to kdysi ověřoval taky a funguje to, ale letos jsou všechny teploměry v krabici. Smile nejsou lidi.
Před týdněm jsem to bouhl - podle mého citu jsou bez plodu a na konci tohoto týdně bouchnu kontrolní - tam kde je na podložce víc VD, pak uvidím, na svátky bude asi taky teplo.
Déle se čekat nedá.
Když to není bez plodu teď, tak nikdy.

Ale ze zkušeností i mých to odpovídá, pokud chce člověk najít první volný termín bez plodu. Chce to i vyrovannou genetiku atd.
V podletí tam spustíš drátek s čidlem, teploměr namodíš nějak na čelní stenu a chodíš observovat.
Pokud to na jeho stránce nenajdeš, dej vědět. a odkaz. Na můj stůl je dost vidět. Smile
Dík, našel jsem:
http://jjvcela.sweb.cz/teplomer.htm
Potvrdil se můj dojem: chce to několik teploměrů stabilně namontovaných a "ošahat si to". To už letos asi nestihnu Sad.
Fumigace včel Varodolem.
To se obávám není úplně dobře. Dávkování jsou dvě kapky. Kapka má vcelku přesný objem. Na videu jsou místo kapek jakási razítka či co. Dávkování tedy zcela neznámé...
Já se neobávám.....vidím, že je to naprosto blbě! A to jsem neviděl přesně....ale mám pocit, že tam byly dva nástavky.....???? ale ruku do ohně za to nedám.....
Takhle skvěle nedávkuje ani vzor 58
...kto neumí, ten čumí... ja som čumel...
(dve kvapky, polovica dymu mimo nádstavok, kým to tam vsunie a niekde za posledný rámik...)

ešte že bol ten rok 1993 ( a to som vtedy nadával, sorry ujo mečiar...Blush)
...na slovensku zapálený pásik okamžite vsunieme na podložke pod rámiky, kolmo na ne aby dym šiel v strede, kde sú včely, aspoň do troch uličiek...
Ja zapaľujem pásik rovno na podložke a je mi jedno či je súbežne alebo priečne s rámikmi, dym doslova expanduje medzi včely (ak som za úľov, tak počuť ako okamžite zahučia) a dostane ku všetkým včelám. Zatvorený letáč molitanom otváram v rozmedzí 3-5 minút. Dôkazom toho, že to správne robím, sú každoročné výsledky ročných priemerných spadov klieštika a moje včelstvá žijú bez akýchkoľvek strát. Je prekvapujúce, že tak krátka chvíľa pôsobenia na klieštika a dokáže ich zlikvidovať.
To dávkovanie varidolu je veľmi nešťastné - 2 kvapky na nádstavok. Mám včelstvá zazimované na 3 nádstavkoch optimal mal som teda dať 6 kvapiek?
Nemohli by to napísať podľa litrov úľového priestoru?

Inak dával som po 4 kvapky podľa logiky, že zvyčajný nádstavok je B- čko a výška 170*420 sa označuje ako B2/3.
Ale ak je napríklad v Čechách zvyčajný nádstavok 390*240 tak by tie počty vyšli inak.
Přečti si návod, nešťastný člověče. Smile
Referenční URL's