Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(23.10.2017 19:45)jjvcela napsal(a): [ -> ]Dnes 23. října jsem prohlédl několik včelstev 3 dny po prvním ošetření Grifinem. Spady byly do cca 200 ks. Při prohlídce jsem našel očekávaný plod všeho stáří v rozsahu do 10 dm2. Další pokus nejdříve za 3 týdny.
[Obrázky: IMG_20171023_154257m.jpg]

Dalo by se říct proč jsem to tedy dělal? Důvodem pro to byl narůstající počet případů jinde popisovaných jako CCD. Od začátku října se mi na stanovišti objevují případy slídění kolem vždy kolem jednoho, max. dvou úlů.

Při prohlídce dotyčného úlu se opakuje stále stejný scénář. Medná komora plná zásob a v plodišti zbytky zavíčkovaného plodu a nikde žádné včely jen lupičky.

Při detailní prohlídce zavíčkovaných buněk plodu jsem objevil minimální množství roztočů s vyjímkou jednoho včelstva. Zato většina už mrtvého plodu byla poškozena virem deformovaných křídel.

Výsledek ošetření Varidolem mi nijak nenaznačilo, že by za kolapsy mohl jednoznačně kleštík spíše to bude kombinace patogenů. Dnes jsem také ze slzou v oku "uklidil" dva úly po včelstvech přemetených na mezistěny. Ani těm se kolaps nevyhnul.

Malé spady po Varidolu nemusí nutně znamenat, že je kleštíků málo. Možná je u vás problém s účinností aplikace, možná i s nastupující rezistencí kleštíků na amitraz. Sém mám takové podezření a pracuji na průkazném ověření účinnosti Varidolu.

Na prvním snímku vidím 4 kleštíky. Na přiložené kopii obrázku jsem je červeně zakroužkoval. Na posledním plodu v tuto dobu to není nic neobvyklého, určitě ale v celém včelstvu jich budou stovky.

Z mnoha stran registruji zprávy, že problémy včelstev nezpůsobuje (jen) kleštík. Moje zkušenost zatím je taková, že z drtivou většinou problémů mých včelstev je primárně přemnožení kleštíka. Jako letní varroamonitoring dělám smyvy u všech včelstev, takže mám relativně přehled o podletním napadení. Neznám podletní/podzimní úhyny, kde by nebyl před tím přemnožený kleštík.

Tím nechci zpochybňovat rozdílné zkušenosti jiných. Možná moje Vigorky jsou odolnější k patogenům, co ničí včelstva ostatním. Doporučuji ale minimálně v případě počínajících problému ověřit napadení včelstev smyvem.

[url=https://postimage.org/image/6648xlsdkr/][Obrázky: IMG_20171023_154257.jpg]
(24.10.2017 19:53)Bronislav Gruna napsal(a): [ -> ]Na prvním snímku vidím 4 kleštíky. Na přiložené kopii obrázku jsem je červeně zakroužkoval. Na posledním plodu v tuto dobu to není nic neobvyklého, určitě ale v celém včelstvu jich budou stovky.
Vím o třech kleštících, všichni jsou na čerstvě vylíhlých mladuškách. Z nich 2 jsou "bez křídel".
[Obrázky: IMG_20171023_154257um.jpg]
V červnu jsem důsledně vyřezal veškerou poslední zavíčkovanou trubčinu a v červenci nasadil 2x formidol 90. Každý rok to tak stačilo. Letošní rok je prostě jiný. Mor za rohem, skvělá snůška, mokré léto a jednou se ucho utrhnou muselo.
Fumigaci jsem nedělat pro to, abych se kleštíků zbavil, ale chtěl jsem zjistit, zda se reinvaze projevila u včelstev, která začala "mrtvoly" vylupovat. Podle mého loupež začala až v době, kdy úly byly úplně prázdné bez včel a tak se nikde neobjevil vyšší spad po fumigaci. Roztoči jsou prokazatelně šířitely virů a úhyny nejsou někdy na škodu. Slouží k probuzení včelaře z apatie a zároveň umožňují provést výchovnou selekci odolných včelstev. Mě osobně je líto, že nepomohlo přemetení na mezistěny. Už na jaře jsem našel případy deformovaných křídel i pytlíčkového plodu, ale virů je zřejmě mnoho nejen na díle ale i na včelách, a to je malér. Doufal jsem naivně, že přemetení zabere i na viry.
Co je to proti mému švagrovi, který před 14-ti dny zakopal 60 mrtvých králíků.
Reaguji na to +
(24.10.2017 11:20)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Fumigace dobře provedená znamená dobrý start na jaře, když vše je zdravotně v pořádku teď! Na zdravotní stav teď je bez významu! Tam se musíme starat v dubnu a květnu. Žel Gabony zač července jsou pozdě a když připočtem mizernou účinnost.....máme problém. A bude hůř! Zdraví R. S.
Včelař se může v péči o včelstva přetrhnout a nemusí mu to být nic platné, pokud ta správná péče není u většiny včelstev v doletu. Pokud budou úzkostliví ochránci a pečovatelé o neperspektivní včelstva. Pokud bude nízká genetická diverzita. Pokud budou jednodruhové medy a hlavně pyly - malá biodiverzita pastvy. Pokud budou včelstva vystavena pesticidům a fungicidům.
Pak dojde u neslabších článků ke kolapsům.
Pak vaše včely podlehnou pokušení (zpravidla v podletí a na podzim) kolabující včelstva vyloupit. Získají část populace se symptomy viróz a populace roztočů (přenašečů viróz) a kontaminovaný med.
Toje asi tak, jako bych si šel lehnout na infekční oddělení a dojídal po pacientech. Všechna snaha bude marná. Měl jsem tu možnost to ne jednou sledovat.
Dokladem toho, jak kolaps probíhá rychle - včely prostě zmizí, jsou následující snímky (jeden z přemeteného včelstva). Všimněte si, že včely zmizely a přitom nejpozději 3 dny před tím ještě matka kladla. Musela mít tedy okolo sebe dostatek kojiček. I kleštíků je na plodu jen přiměřeně, a v buňkách není přehnaně výkalů ani bílých nedospělců.
[Obrázky: PA240006m.jpg] [Obrázky: PA240012m.jpg]
Broňku, dle mých pozorování je přemnožení kleštíka pouze někde na začátku, ani to nemusí být na mém stanovišti. Pak už jede přenos bez něj.
Mohu potvrdit i z vlastní zkušenosti, že včely jsou pryč a jsou zde vajíčka. Jde to pryč za cca 1 týden. Letos loupeže nad míru obvyklou. Jako první šly do háje včelstva s vyšším spadem v období června. Je to také i tím, že od 15.6. nebyla ŽÁDNÁ snůška. Stres, pesticidy, jediná jarní snůška = řepka, viry, Nosema C., zchoulostivělé včely zvyklé na berličku léčením jedy a to je ta smrtonosná kombinace. Jedině se musíme "vrátit na stromy" a více věřit přírodě, přírodnímu výběru a pozorovat a pozorovat a dle toho vybírat z toho, co přežije a snese ty lidmi vytvořené podmínky životního prostředí.
Tomu ale nový Plemenářský zákon prosazený ČSV vůbec nepomáhá, řekl bych že to zazdil.
Zákon nezákon tomu vůbec nevadí. Rozchovávám to, co přežilo a osvědčilo se. V místním plemenném materiálu je to zlato. To je nejvíce přizpůsobené situaci v okolí. Tedy pokud netahàm každý rok jiný materiál z druhého koutu republiky. A pak chov vlastních trubců a jejich šíření do prostoru brzo na jaře a pozdě v létě.
Vadit by nemusel, pokud by se podle tebe chovali všichni a přestali nakupovat oddělky a matky ze státem garantovaných monopolních rozmnožoven.
Je vidět, že i v tom včelstvu na prvním obrázku pana ing. Jindry se něco děje, plodování v téhle době svědčí o tom, že se matka snaží mít více mladušek, že se problém snaží "přeplodovat" a zde jsou nakladená vajíčka. Zdravá včelstva už nekladou. Roztoči budou další pod víčky a klidně jich tam bude i 1000, ale to není počet na to aby včelstvo kolabovalo. Tohle vypadá na viry a i když vidíme jen 2 poškozené včely, nakaženy jsou i ty na kterých to není vidět a ty jsou krátkověké. Takže jestli tohle včelstvo vykazuje úbytek včel, tak to s ním nevypadá úplně dobře. Naštěstí existují linie, které jsou vůči virům odolnější a nedochází u nich k zeslabení včelstva. ( a rozhodně to není Vigor)
(25.10.2017 6:56)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Tomu ale nový Plemenářský zákon prosazený ČSV vůbec nepomáhá, řekl bych že to zazdil.

https://peerj.com/articles/3956.pdf
Citace:Experiments were conducted in the Østlandet region, Norway, during local late summer
and early fall 2015. Surviving colonies were of a mixed origin (Buckfast) that had been kept without any V. destructor treatments for 19 years prior to the study.

Accepted 3 October 2017
Published 24 October 2017

v překladu
Citace:Pokusy byly prováděny v oblasti Østlandet, Norsko, během místního pozdního léta a počátkem roku 2015. Přežívající kolonie měly smíšený původ (Buckfast), který byl držen bez léčby na V. destructor po dobu 19 let před touto studií.

ČSV nemůže dopustit aby se takové hybridy do republiky dostaly a zarazily dotace na léčiva a jeho monopol na jejich nezákonnou distribuci prostřednictvím svazu.

Takže uzákonění Varidolu a fumigace jako jediné možnosti bude nejspíš dalším krokem po uzákonění kraňky.
Zdravím-trošku pohľad z inej strany. Je viac než možné,že preživšie včelstvá po takejto vírovej menšej katastrofe,hoc vyzimovali na troch rámikoch B sú v nasledujúcej sezóne veľmi slušné včelstvá, ktoré si vytvorili určitú odolnosť voči vírusovým chorobám. Vírusy tu boli,budú nedá sa držať včely v sterilnom prostredí,´hádam len čo prežilo a vytvorilo si nejakú odolnosť -majú ako takú šancu,že sa to nezopakuje povedzme o dva roky.
Bylo by dobré pokud by se ozvali včelaři, kteří mají včelstva v oblati bez intenzivního zemědělství.
Prozatím (i osobní zkušenost) naznačuje větší problémy v oblastech s intenzivním zemědělstvím. V mé oblasti to nebude ani tak malou pestrostí pylu, nektaru, ale intenzivním "ošetřováním" rostlin jedy. Tady kolchozníci s jedy vyjedou po rozmrznutí a končí se zámrzem. To bohužel nebylo až takové ani za komoušů. Možná toto stojí za malou odolností včel. "Brouci" pomůžou, ale také si myslím že to není hlavní viník.
Možná budou nějaké informace z Rakouska, tam to snad začali více sledovat (mylím vliv pesticidů).
PN.
Citace:
ČSV nemůže dopustit aby se takové hybridy do republiky dostaly a zarazily dotace na léčiva a jeho monopol na jejich nezákonnou distribuci prostřednictvím svazu.

Takže uzákonění Varidolu a fumigace jako jediné možnosti bude nejspíš dalším krokem po uzákonění kraňky.


Co každému brání každému včelaři v tom, aby se choval "zodpovědně" a "chránil" svůj majetek = včelstva před tím zběsilým chemikařením. Pokud nejsem členem dominantního spolku, pak mám nad sebou jen pána Boha na nebesích a veterináře, který je daleko a zpravidla tomu moc nerozumí. Jiný mi na moji včelnici nesmí. Jde jen o vlastní znalosti, pozorování včelstev a zodpovědnost za tvorečky, které jsem si k sobě připoutal.
Se nedivým, že Pirátům rostou preferenceWink
Stále si vedeš svou a možná máš pravdu, jestliže seš pohromadě s podobně smýšlejícími včelaři, ale pokud máš okolo sebe experty ošetřující podle zimní měli, kteří mají navíc nevhodný genetický materiál, tak v tom lítáš taky, ať máš jakékoliv matky a staráš se, jak by se mělo.
Víš Pavle, čte se to hezky, ale... Mám za sebou historii 300 uhynulých včelstev při BT a ještě pár desítek u kterých jsou záznamy nic moc, jen pocit. A tohle vše mluví o tom, že vše by mohlo být zdaleka jinak, než se tak povídá. Protože jsem potřeboval konečný důkaz obětoval jsem naposledy letos cca 50 včelstev. Takže řekl bych , že tuším. Teď ale nastává druhá fáze, že své tušení musím dokázat druhou fází pokusu, podstatně méně nákladnější. To bude o tom, že včely jdou chovat bez úhynů s vysokými výnosy medu a s minimem chemie. Něco málo už mám za sebou a nevypadá to špatně. Myslím si, že včely nám na vícebarevné a těžko pochopitelné grafy zvysoka ...... a bude to nejspíš jinak. Zdraví R. S.

Ještě bych dodal: Výborně Pedro, je vidět že se umíš dívat kolem sebe a přemýšlet o tom. Zdraví R. S.
Pane Holub, ti experti s nevhodným genetickým materiálem zatím při prvním společném ošetření všechny včelstva máme co se týká mého obvodu, zřejmě máte pravdu v první větě přís.1703.
To je jenom dobře. Kéž vám to všem vydrží.
(25.10.2017 10:42)Pedro napsal(a): [ -> ]Bylo by dobré pokud by se ozvali včelaři, kteří mají včelstva v oblati bez intenzivního zemědělství.
Prozatím (i osobní zkušenost) naznačuje větší problémy v oblastech s intenzivním zemědělstvím. ........
PN.

Pokud se považuje za čisté prostředí lesy, louky, (žádná pole v doletu), tak můžu napsat, že úhyny typu "hotovo za 10 dní" jsou tu také. Není to prostředím!

(toto téma je fumigace, asi by bylo vhodné diskusi o úhynech přenést do "Úhyny 2017")
Referenční URL's