Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zdravím a prosím o radu greenhornovi Smile 6. listopadu jsem provedl první fumigaci - místní ZO doporučovala vyčkat s první fumigací do začátku listopadu kvůli teplému říjnu a plodu v úlech. Počkal jsem, fumigoval jsem. Teď do 14 dnů bych měl provést druhou fumigaci, ale když se dívám na předpověď počasí tak se celkem děsím kdy to budu dělat ... max. teploty kolem 5 stupňů, přičemž Varidol dovoluje min. teplotu 10 st.C.

Jak řešíte vy? nebo jste stihli aplikovat dvakrát? Můžu, když už je počasí jaké je, nahradit druhou fumigaci aplikací Oxuvaru (kys. šťavelová), nebo prostě neaplikovat nic (v prosinci ještě chodí zástupce ZO a aplikuje aerosol).
Pořiďte si grifina a problém s teplotou bude vyřešen.
Pavle letos je léčení opožděné kvůli plodování. Teď by měla přijít chladná dekáda, tak sleduj předpověď počasí a chytni teplejší den. Kolem 14:30 bývá v úle nejtepleji když svítí slunce. Dávky léčení jsou udělané tak, aby zabraly už na poprvé. Letos byla horka, moc varoázy není a teď už je v úle stejně rozhodnuto. Buď v klidu.

Dnes jsem prvně léčil Griffinem, taky ti to dopručuji.
grifin není cool,takže pššššštCool
..mám stejný problém jako P.a.v.e.l. taky mi to nevyšlo, neřeším to, spad po první byl většinou do 200 ks, jen jedny si natahali k tisícovce. Uvídím co bude padat po aerosolu, hádám jako vždy po druhý fumigaci tj. cca 10% brouků co po první a pokud bude v zimní měli víc brouků než je zdrávo, tak udělám tu fumigaci začátkem března. Z mojí zkušenosti a prvních prohlídek mi začínají včely plodovat opravdu až v březnu a to bez vyjímky.
Když už řešíte fumiugaci, proč tedy tu druhou nenahradíte Warromedem, nebo běžným pokapem šťavelkou? I bez toho ten aerosol bude zřejmě dostatečný. Na jaře bych to opět řešil tím Warromedem, když už.
ani Griffin ani Warromed neznam....aplikace jak, kdy?, kde se to to dá sehnat? Abych pravdu řekl, tak úplně tyhle alternativy nesleduji....
Chlapi co tu řešíte teplotu, ono když zapálíte pásek tak se včelstvo rozruší a roztáhne i když bude jen pár stupňů nad nulou, těch 10 stupňů je celkem nesmysl, funguje to i při nižších teplotách, fakt, vyzkoušeno.Wink
Teoreticky je to uplně to samé jako sublimace štavelkou a tu normálně dělám kolem nuly.
Mám možná neinteligentní dotaz nemám s tím zkušennosti ale jak v počasí jaké je nyní použijete varromed, když vám včely seděj dole, nebo uprostřed mezi nástavky, není pořádně vidět kde maj chomáč jen odhad podle měli a vy je máte pokapat ?
Já dělám pokap šťavelkou později, zhruba mezi vánoci a silvestrem podle počasí (když je teplota alespoň pár stupňů nad nulou). Kmenová včelstva zimuju většinou na třech VN a tak touto dobou je dost včelstev ještě dole ve druhé bedně, takže jsem se inspiroval radou MVDr Klímy a dělám to v těchto případech za soumraku s čelovkou, s kterou je uličkami dobře vidět kde sedí včelky o bednu níž a na stříkačku dávám cca 25cm hadičku, abych roztok zbytečně necákal po rámcích horní bedny.
Kromě tohoto ošetření jsem loni dával pouze KM v červenci což letos ve vedrech moc nešlo a tak jsem KM nahradil KŠ s glycerinem na páscích z hobrafiltu a u oddělků pásky Ekopolu, obojí ponecháno ve úlech 4 týdny. Nechci dělat předčasné závěry a doporučení, bez varidolu a gabonu včelařím třetí sezónu a včelky mi dělají radost.
Vážně přemýšlím o tom že místo 3. fumigace resp. aerosolu v půlce prosince varidolem provedu pokap varromedem proto se ptám. Nemám s tím ale žádné zkušenosti a po tom co se 14.11.18 ochladilo a začlo mrznout by mohli v té době být bez plodu. Nechci ale nic po...t.Smile
Co se týče nějakého rizika (pro včely i včelaře), můžete být úplně klidný. Nepozoroval jsem žádné rozdíly v rozvoji včelstev a už vůbec ne, že by je to nějak poškozovalo. Zas tak pracné to není, spíše docela zajímavé, když v tuto dobu jdete do včel. Prokázaný účinek je něco kolem 95%, ale 100% nemáte u ničeho. Pokud to vezmete čistě matematicky, je rozdíl, jestli těch zbývajících 5% počítáte ze 100, nebo z 1000 roztočů. Pak už je rozdíl 5 a 50 velký, nutno sledovat a přizpůsobit další postup. Mluvím teď o pokapu šťavelkou.
Warromed je podle mne to samé. Někde jsem četl (možná tady), že v kombinaci s KM se mírní negativní dopady na včelstva. Nevím, ale vzhledem k malému množství bych se spíš domníval, že KM zde bude působit jako konzervant. Uchovatelnost je několik let a po otevření myslím měsíc. Zkoušel jsem na jaře (dříve nebyl k mání) a opět žádné problémy u včel nebyly. Podle mě pro včely bezpečné a oproti KM jednodušší aplikace (nepotřebujete dosahovat potřebných teplot). Jinak samozřejmě KM nikterak nezavrhuji, ale musí se s ní získávat zkušenosti. Pokud jde o ošetření v podletí, to jsem si netroufl. Jednak proto, že Liebig měl kdysi problém se zimováním včelstev ošetřených šťavelkou a pak je nešikovné tam v tuto dobu pořád lézt. Tady mi přijde lepší KM, pokud máte nějaký odpařovač, kde lze trochu regulovat odpar. Ale myslím, že pan JosPr to zkoušel Warromedem v podletí a bez problémů. Někde to tu psal.
Zkousel a vyhodnoceno zpetne podle spadu po 1.fumigaci jednoznacne kladne pro varromed a zaporne pro gabon.Zkouselo nas to 8,konstatovano ze pouzivat gabon PF jsou vyhozene penize.(byt dodrzujem prestavku po dvou letech).Pokud srovnam pracnost a cas,opet to vychazi lip pro varromed.S dotaci 189 kc pres okresni objednavku to neni zadna zavratna suma byt gabon vychazi cenove lip.Jedine co bych varromedu vytknul je davkovaci baleni.Pro starsi vcelare ne zrovna viditelne,ale da se samozrejme nahradit injekcni strikackou s nasazenou hadickou pro aplikaci v dobe,kdy jsou vcely stazene v ulickach a je treba pokap smerovat k nim a ne na ramky.Snad vyrobce na citelnejsim davkovani i pro ty,co uz nepatri mezi ostrovidy zapracuje.
Mám otázku, jsem povinen když jsem ve svazu fumigovat aerosolem? Prý to nařizuje veterina...
Nejsi! A to, jestli jsi ve svazu nebo ne, na to nemá vliv.
Hloupa otazka,samozrejme ne.Pokud nekdo tvrdi opak,at si nastuduje metodiku kontroly zdravi ci upresneni mvo SVS.Tam o nejakych pravomocech ZO ohledne narizovani leceni neni zminka.
(25.11.2018 21:40)Slavík napsal(a): [ -> ]Mám otázku, jsem povinen když jsem ve svazu fumigovat aerosolem? Prý to nařizuje veterina...

Uteč odsud bude ti líp, to ti slibuju. Já se k tomu taky odhodlával mraky let.....a ted si říkám, že jsem hloupej, že jsem se tak dlouho bál odejít.
No Louky, už jsem hodně nahlodanej... Dneska nám to tvrdila předsedkyně, že je nejakej paragraf číslo už jsem zapomněl a že je to povinnost.
Jedine na co mohla odkazovat,tak je nektery paragraf stanov s plnenim odhlasovanych veci,ale tyhle pseudostanovy a odpovednost majitele jsou naprosto ruzne veci.Ty mas za povinnost dodrzovat narizeni SVS,v tomhle pripade podzimni leceni a tam je i moznost pouzit schvaleny jiny vlp.Pokud tohle pani predsedkyne nezna,je to smutne.Klidne ji to posli.
Referenční URL's