Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(16.11.2017 0:22)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]Zdenku, jak ten "silne sensitivni material" poznas bez toho, ze by ti (vlivem vnejsiho tlaku) padl?

Nepoznám, proto píšu - tak jen dobře - bez testování včelstev to nejde.

(16.11.2017 0:43)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]K příspěvku Zdeňka Klímy:
Mám tomu rozumět tak, že se stále domníváte, že hlavní příčinou podzimního kolapsu včelstev je přemnožení roztočů
v červnu a v červenci?

Každý, kdo si dělá v tuto dobu smyvy a dává si tuto informaci dohromady s tím, jak pak včelstva zimují, tak to vidí celkem jasně. Náhodné úhyny to nejsou. Vlivů je více, ale podstata stejná - velmi špatná přirozená odolnost brojlerových včelstev. Roztočů nemusí být tak u některých včelstev hodně...některá začínají mít problémy už okolo 2 % napadení v polovině července - a to je průšvih, protože v některých letech to může být nejnižší napadení, které na stanovišti najdeme. Odolnost vůči virovým infekcím je pak klíčová.
No ale to jasně znamená že musíme hledat včelstva která mají vůči virovým infekcím vyšší odolnost. To ale urychlíme jen tím , že nebudeme tlumit roztoče tolikrát během sezony, což se dělá standardně dnes. Tady pomůže jen přirozený výběr. A každý by měl umět nějakým jednoduchým způsobem chovat matky, aby si mohl množit to, co vykáže u něj na včelnici vyšší odolnost.Big Grin
Co je to "brojlerové včelstvo"? Big Grin
Včelstvo, které držíme pečlivě při životě chemickými přípravky a jediné co nás zajímá je, kolik z něho v sezoně vytočíme.
Měl bych tři otázečky.....Big Grin

1) Takže kdo doržuje MVO SVS vyrábí si "brojlerová včelstva"?
2) Co na to SVS, že je vlastně viníkem chovu takových včelstev?
3) Ještě děláš na SVS?Big Grin
1) dodržovat MVO včelař, který včelaří v oblastech, kde jsou problémy nemůže, v některých letech ho to může stát celé stanoviště
2) nic, zkuste se zeptat
3) nedělám, se zdravým rozumem už by se to přežit dále nedalo..
Ta diskuze se tu zvrkává na to jak musí SVS vykouřit ze svých řad odborníky na včelařství a to i nejlépe z celé republiky, aby si pak mohla v klidu mohla nechat nakukávat od zjištných lobbistů v oboru.
Jako fumigačního média používají substanci diletantismu a hegemonolobbismu.
Aneb pomáhej a chraň až na posledním místě + bez odevzdaného zimního bordelu ze dna úlů si neškrtneš.
JKL proč zimní bordel? Já si tu měl chystám už na podzim, je jí víc je čistší , je do ní víc vidět a taky se lépe suší. Nevím proč bych měl tu komedii provádět až v zimě.
Nejvíc s nejméně roztoči je jí na jaře. Správný český včelař vždy musí mít pytlík měli k dispozici. Bez měli nemůže včelařit. Vůbec bych se nedivil, kdyby byla k mání ve včelařských potřebách či na bazoši, "PRODÁM ZIMNÍ MĚL, ZARUČENĚ ČISTÁ".
Ano letošní únorové jak mrzlo je opravdu pěkná Big Grin pozor na pylové rousky
(16.11.2017 14:26)pavell napsal(a): [ -> ]JKL proč zimní bordel? Já si tu měl chystám už na podzim, je jí víc je čistší , je do ní víc vidět a taky se lépe suší. Nevím proč bych měl tu komedii provádět až v zimě.
Jestli by ovšem nebylo lepší změnit strategii a posílat jak si přejí v MVO neupravovanou = všechno, včetně včel a sladkých loužiček. Ono by to do vyhodnocování začalo hezky kvasit a rozkládat se, plesnivět a tedy "vonět". Navíc ty balíky by byly z více včelstev docela velké.
Zajímalo by mne jak by si s tím SVS poradila při větším počtu takovýchto vzorků SVS. No co, když by napsali nevyhodnotitelné, jak to občas dělávají, pořád máš MVO splněno. No a pokud by tam nějaké ty VDčka našli a ty si léčil Oxuvarem, tak prostě je to léčebný spad a požaduj vyšetření veterinářem na místě. Ať si ten nesmysl vypijí do dna.
Mít nachystanou měl ještě před zimou - dobrá, ale ulehčuje se jim to nehledě na to, že je to podvod, byť ne o moc větší jako to prohlašování "vyvolených" zástupců, že si to vlastně včelaři přejí, s podtextem vy by jste si ty prostředky stejně jinak rozkradly.
Podvod plodí podvod, nesmysl nesmysly a rozumní ze SVS rychle utkají, aby hlava nebolela. To je život.
Změna s odchodem Jurečka asi jen tak nepřijde, leda by byl na MZe nějaký rozumný včelař dostatečně vysoko, který by roztrhal návrh nové vyhlášky, bouchl do stolu a řekl, tak a znova, a s odborníky, ne se zastánci svých koryt.
Nad tou neupravenou mělí sem na jaře taky už přemejšlel, von takovej kilovej balík nakvašenejch včel a myších exkrementů je taky dárek k pohledání... A co se týče toho novýho ministra tak tady zaznělo jméno pí Machový, což se sice na první poslech zdá jako velká legranda ale jak tak nad ti přemejšlim, tak se mi to zas nezdá tak nemožný.
Si děláš prdel, ne? Dodgy Babiš snad mluvil o odbornících.....
No tak napřed získá podporu slovák vod japonce a pak zasedne v ouřadu Machová mě to zní všechno dost logicky.
No tak ja uz 14 dni cekal na vyjadreni SVS ze po pouziti Oxuvaru a jak teda s meli no zatim nevi zeptaj se na schuzi ja argumentoval ze bych nerad podvadel ale pak taky nerad natiral plod protoze lecebny spad bude....a prej se MVO bude muset na pristi rok zmenit tak jsem zvedav co se dozvim a jak postupovat.Mel uz dve sezony neupravuju a posilam i s darkama od Rejsku....
(16.11.2017 17:00)JKL napsal(a): [ -> ]Jestli by ovšem nebylo lepší změnit strategii a posílat jak si přejí v MVO neupravovanou = všechno, včetně včel a sladkých loužiček. Ono by to do vyhodnocování začalo hezky kvasit a rozkládat se, plesnivět a tedy "vonět". Navíc ty balíky by byly z více včelstev docela velké.
Zajímalo by mne jak by si s tím SVS poradila při větším počtu takovýchto vzorků SVS.
...
Jasne...
Takze nejdriv vytrestas nejakeho administrativniho zamestnance KVS, ktery to bude prebirat a nasledne nakladat. Pak ridice svozove sluzby, ktery mel poveze. A nakonec holky laborantky v SVU, ktere budou manualne flotaci delat.

Hele, jses hrdina. Fakt. Tihle vsichni totiz za "zimni mel" muzou a zaslouzi si spravedlivy trest. Navic to, co popisujes, je taaaak odvazne! Vydejte si o tom pak s VaTem reciprocne potvrzeni - az to na SVS "rupne" a zimni mel zrusi (bez ohledu na vas "odboj") dostanete od nejakeho spolku urcite metal a mozna i tramvajenku zadarmo. (ironie)



Aby bylo jasno: nejsem zastance "zimni meli".
Jenom si myslim, ze dospeli lide by mohli vymyslet neco inteligentnejsiho, nez je naschval, ktery dopadne na neprave...
Kubo, máš pravdu ...... ale proč blbcům pořád ustupovat??? .......... Jo a ještě se jim klanět ???
Navrhni něco lepšího. Dík.
PN.
Nerikam, abys nekomu ustupoval nebo se mu klanel...

Navrhovat bych urcite mohl, ale zcela jiste ne na socialni siti Idea
(16.11.2017 19:59)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]...
Takze nejdriv vytrestas nejakeho administrativniho zamestnance KVS, ktery to bude prebirat a nasledne nakladat. Pak ridice svozove sluzby, ktery mel poveze. A nakonec holky laborantky v SVU, ktere budou manualne flotaci delat.

Hele, jses hrdina. Fakt. Tihle vsichni totiz za "zimni mel" muzou a zaslouzi si spravedlivy trest.
Tak to prrrr. Co to svaluješ na mne? Já snad nařizuji sběr zimní měli, já snad nařizují, aby se neupravovala a sebrala se všechna.
Já bych jen dodržel doslova to co je nařízeno a vynechal co je jen a pouze povoleno.
A ti všichni co by to odnesli si mohou maximálně stěžovat na to nesmyslné nařízení SVS, když pro něj dělají a nebo se jim na to jako Zdenek vykašlat a jít dělat něco smysluplného jinam. Konečně by si pak někdo plně uvědomil zrůdnost tohoto nařízení. O lidi je konec konců nyní enormní zájem všude. Nebudou mít problém si něco sehnat. Ať si tu měl vyhodnocuje ten, kdo ten nesmysl nařizuje a pokud mu to nikdo nebude chtít dělat za pakatel, tak ať si to patřičně zaplatí, když tu nic neříkající kaši nechce na jedné straně falšovat a na druhé tu nefalšovanou pro změnu vyhodnocovat.
Svádět tu "komplikaci" s vyhodnocováním skutečné zimní měli na včelaře je docela nechutný alibismus a snaha převést odpovědnost na někoho jiného dle vzoru Hovno padá vždy dolů.
K tomu by si se Jakube neměl uchylovat. Je to dost zjevná manipulace vyhovující těm co mají enormní zájem nahánět členy spolku na schůze za účelem výběru zimní měli, aby se vůbec sešli v usnášeníschopném počtu.

Ba dokonce si myslím, že vyhlášením občanské poslušnosti a důslednosti ve splnění MVO jenom tohto co je nařízeno a to všemi členy spolků sdružených v Asociaci včelařů by možná konečně donutilo někoho přemýšlet a ne jen sepisovat nakukané od korýtkářů.
(16.11.2017 17:00)JKL napsal(a): [ -> ]Jestli by ovšem nebylo lepší změnit strategii a posílat jak si přejí v MVO neupravovanou = všechno, včetně včel a sladkých loužiček. Ono by to do vyhodnocování začalo hezky kvasit a rozkládat se, plesnivět a tedy "vonět". Navíc ty balíky by byly z více včelstev docela velké.
Zajímalo by mne jak by si s tím SVS poradila při větším počtu takovýchto vzorků SVS.
...

SVS/2017/005393-G

Všem chovatelům včel se při odběrech směsných vzorků veškeré zimní měli podle MKZ pod kódem: EpM 300 VARROÁZA – VyLa (PV) zakazuje jakkoliv tyto vzorky upravovat s výjimkou odstranění všech mrtvých včel ze vzorku a jeho vysušení před odevzdáním.
Referenční URL's