Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dnes kontrola po první fumigaci. Spad minimální v relaci desítek. Ošetřena dvě stanoviště celkem 54 včelstev.
MartinP a budeš ešte robiť nejaké ošetrovanie? Ja to mám podobné.
Ak už boli bez plodu, tak by hádam ani nebolo treba. (Či?)
Ještě jedno ošetření udělám. Plod by tam již na 99% být neměl. Ovšem nerozebírám v této době včely, řídím se počasím a sleduji kdy klesnou teploty, včely se stáhnou a počkám těch cca 21 dní aby se plod odlíhnul.
Druhou fumigaci udělám jako takovou jistotu a pokud bude vše v pořádku tak to bude poslední léčení.
Co na to říkáte? Musím říct, že mi to hodně vyděsilo, tohle neexistovalo první můj rok ani druhý, spady jsem měl minimální. Letos jsem se celý rok snažil udělat co šlo, kys. mravenčí jsem dával dokonce 3x a výsledek je takový. U všech stejné. Jak je situace s tímto počtem kritická? Sad

(Dnes spad po první fumigaci)
Míval jsem i horší spady a včely to v pohodě přežily. Kritické to není.
Kritické to není, ale napřesrok, zdá se, že budou starosti.
Napřesrok to tak špatný nebude. Letos, s největší pravděpodobností, kdo technicky nepodělá fumigace, má velkou šanci odstranit VD na 100%, protože na rozdíl od loňska jsou včelstva touto dobou, až na pár vyjímek bez plodu. Vloni touhle dobou bylo s plodem ještě 70% včelstev a mnohde to bylo víc než 2 plásty. V týdnu, co jsem prohlížel, tak plod u dvou včelstev z 18ti. A to v jednom včelstvu asi 30 zavíčkovaných kukel, a v druhém asi 1dm2.
Tak to ti Milane závidím, u nás na Hodonínsku má plod víc jak polovina včelstev a to i na třech rámcích včetně vajíček.Sad
Pavel možno to bude tým,že máš Buckfast a slabšie včelstvá ako si písal v inej téme. Já som v sobotu kedy boli prelety nahľiadol do 8 včelstiev a sú všetky bez plodu.Prvú fumigáciu som robil pred týždňom,spády od 60-24O,dokonca v jednom včelstve len 10 klieštikov,takže som zo situáciou spokojný.
Ešte jednu fumigáciu mám v pláne,ale tú si ponechám až na začiatok 12 mesiaca.Ak ju spravím dobre čo spravím,tak sa na rok možných problémov neobávam.
Vyvozovat nějaké závěry z toho jak je to u mně, na okolí. republiku nebo dokonce do budoucnosti je způsobeno životní nezkušeností. Ale i ta možná bude.
Ak aj človek poctivo tlmí klieštika ,tak roky napadnutia pripomínajú sínusoidu. Ja po rokoch relatívneho kľudu, som ten to rok mal dosť kliešťov. Včera po druhej fumigácii už iba od 5 - 15ks. A to v lete poctivo liečim a mením druh liečiva.
Perun není na druhou fumigaci ještě brzy?
U nás v chlade (500m.n.m), včely už neplodujú. Takže nie !
(29.10.2016 23:46)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Kritické to není, ale napřesrok, zdá se, že budou starosti.

Za sebe nesouhlasím. Míval jsem mnohem větší spady po fumigaci a následující rok byl naprosto v poho (co se VD týče). A podotýkám, že natírání plodu na jaře nedělám.
Potvrzuji Pavlova slova i ze sousedniho Breclavska. Matky (i Singer a Vigor) po poslednim rijnovem otepleni nakladly dalsi sadu. Letos to s tim bezplodym obdobim bude sada.. Wink
(30.10.2016 21:04)Student napsal(a): [ -> ]
(29.10.2016 23:46)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Kritické to není, ale napřesrok, zdá se, že budou starosti.

Za sebe nesouhlasím. Míval jsem mnohem větší spady po fumigaci a následující rok byl naprosto v poho (co se VD týče). A podotýkám, že natírání plodu na jaře nedělám.

To natieranie plodu sa v Čechách ešte robí? No zbohom....
Bohužel, a někteří to uvádí i jako lepší alternativu místo vyřezání plodu .Dodgy
[Obrázky: DSC01554_1.jpg]
Odhadem 400ks.... . To není tak strašný. Letos už jsem viděl chlapy, co je můžou používat místo peletek na topení. Big Grin Taky přes 3.000 ks na první fumigaci.
Referenční URL's