Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Něco podobného už tu ukazoval před časem tuším kolega JKL, že?
Jiří
No, to nevím, já to dávám asi po třetí, ale na tom nezáleží, hlavně zda to pro někoho bude použitelné.
Díky za obrázek, ale asi to zkusím zapálit v podmětu, možná na to vymyslím něco z pozinkového plechu, aby to tam viselo.

Jinak dnes jsem kontroloval spady u 3 oddělků v 3NN. Překvapilo mně množství VD, protože jsem tam měl už před cca dvěma měsíci KM v nasserheiderech na 14 dní, a spady byly skoro nulové (max desítky ks). Dnes, po 6 dnech od fumigace, spady 300-400; 110 a 200 VD. Jde to ale přímo úměrné síle včelstva, čím větší včelstvo (víc plodu), tím víc i VD...
Frojta, načo výmýšľať všelijaké "udělátka", ja najskôr molitanom uzavriem letáč, prehnem fumigačný papierik po dĺžke do tvaru obráteného "V" (deň predtým), kvapnem 2 kvapky Taktic, ty môžeš Varidol (ale je to to isté ako Taktic), vlož odzadu do úľa npr. na plech a zpáľ tak, aby to tlelo. Splodiny prudko stúpajú do najvyššej úľovej debničky a nasleduje jeho klesanie a zaplní celý úľová priestor, ajk je tam klieštik istotne spadne. Ja už po 10 min. otváram uzáver letáču, po 24 hod. robím sber. Veľa šťastia!
(14.11.2013 18:30)goro napsal(a): [ -> ]Frojta,
fumigačný pásik po dĺžke prehnúť (akoby veľké A), položiť na kúsok nehorľavej podložky a po zapálení zasunúť do podmetu.
To je oficiálna, na Slovensku predpísaná metodika, dym a dezinsekčná látka s ním, stúpajú k stropu a potom klesajú do celého objemu úľa,
ako píše Peepe funguje toBlush

Škoda, že mezi Českem a Slovenskem není ještě jiná republika. U nás - su Moravák - se "předepisuje" fumigační pásek dávat nahoru (prý i když jde dým nahoru, tak výpary Formidolu jdou dolu - viz Dol), na Slovensku dávat do podmetu.. V té "mezirepublice" by se to asi dávalo doprostřed. A tak nevím...

Včely - to je radost, med - to je zdraví!
lumat
To jsem napsal pěkný nesmysl - žádný Formidol, ale VARIDOL ! Omlouvám se !!!

lumat
Ludek to máš jedno,
Formidol či Varidol, u vás "nahoru" Blush
Včera som druhy krát fumigoval. Väčšinou zdola, v troch úľoch zhora. V jednom úli zopár klieštikov, inak nič, jeden odloženec ešte musím pozrieť na podložku. V úľoch, kde som sa pokúšal aplikovať Avartin zhora, bolo dosť veľkým problémom prehnutý pásik vopchať medzi plásty. Nevošiel a ak som ho tam vsunul nasilu, zhasol. Včely vystavali plásty so zásobami podstatne širšie, ako zvyčajne. Čo ma však zarazilo najviac bolo, že včelstvá sú veľmi slabé. Vyzerali pri zazimovávaní super, čakal som úbytok letných včiel, ale aj tak som predpokladal podľa počtu a obsadania nadstavkov stredne silné až silné včelstvá do jari... Teraz to žiaľ vyzerá tak, že na jar budem musieť spájať po dva včelstvá dohromady, aby boli dostatočne silné... Mám pocit, že tým, že bol rozvoj značne oneskorený, tak už včelstvá nestihli vychovať dostatočne silnú zimnú generáciu. Uvidíme na jar. Inak vraj bude, podľa ukrajinských meteorológov, veľmi mierna zima...
ja som fumigoval v sobotu,prvý krát..v odložencoch padlo do 10ks na úľ,boli robené v júni s jedným plod.plástom,niesú bohvieako silné,v normálnych včelstvách padalo tiež málo,do 100ks,uvažujem že druhú fumigáciu ani nebudem robiť..opakuje sa minulý rok a veľmi nízke spady oproti predchádzajúcim rokom,nielen u mňa,ale aj u okolitých včelárov..Pre upresnenie,min.rok som mal v lete gabon,a dva krát dym(zač.a koniec.novembra),tento rok baywarol(dosť neskoro(21.8-21.9) a teraz v sobotu spomínanú fumigáciu..rozmýšlam čím može byť sposobená takáto nízka invadovanosť..vadia klieštikovi letné teploty okolo 40´C,alebo nejaké stopy pesticídov ktoré včely nanosia z repky a slnečnice?alebo nejaký iný dovod?..
...nebo v Tvem okoli prestal nekdo nezodpovedny ci unaveny vcelarit. Ja jednoho takoveho bohuzel mam :/
(14.11.2013 17:58)frojta napsal(a): [ -> ]Tak mě napadlo, že tudy cesta asi nevede. Určitě existuje nějaká vychytávka, s kterou bych tuto proceduru zvládl lépe. Mohl by jste mi prosím někdo něco doporučit? Huh

..varojet.. nájdeš aj na youtube,príp.cez gugl obrázky..letáče zatvorím molitanom,zasuniem prístroj(je ľahký,v letáči drží sám,pokrčím pásik avartínu vhodím do toho komínka,zapnem a zapálim..zapaľujem kartušovou plynovou pištoľou s piezo zapaľovaním,robota ide bleskovo,ak zapálim vačšiu časť pásika,tak ho to vyfúkne do 5sekúnd..nechǎpem ako som mohol zapalovať v podmete doteraz..a vo vrchnom nadstavku nehovoriac..v podstate je to to isté ako si včelári vyrábajú doma z roznych fénov a pod..čo sa týka údajnej kondenzácie amitrazu na studených stenách,k tomu len toľko-odsýpa to tak rýchlo,že výfuková časť prístroja nestíha vychladnúť..robil som pred časom s orig.talianskym furetom,pre včely je to divočina,nikdy viac..pre zaujímavosť-varojet je srbský výrobok,vyrobený z holiaceho strojčeka Smile..



(18.11.2013 12:03)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]...nebo v Tvem okoli prestal nekdo nezodpovedny ci unaveny vcelarit. Ja jednoho takoveho bohuzel mam :/

Ale nie,nízke spady majú aj okolití včelári..a máme aj divochov v stromoch Smile nedávno som pilčíkom jedného "vykosťoval" z čerstvo spíleného duba..
(18.11.2013 10:08)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]Včera som druhy krát fumigoval. Čo ma však zarazilo najviac bolo, že včelstvá sú veľmi slabé. Vyzerali pri zazimovávaní super, čakal som úbytok letných včiel, ale aj tak som predpokladal podľa počtu a obsadania nadstavkov stredne silné až silné včelstvá do jari... Teraz to žiaľ vyzerá tak, že na jar budem musieť spájať po dva včelstvá dohromady, aby boli dostatočne silné... Mám pocit, že tým, že bol rozvoj značne oneskorený, tak už včelstvá nestihli vychovať dostatočne silnú zimnú generáciu.

Jaro,len aby si nezostal prekvapený.Sila včelstiev sa nedá teraz dobre posúdiť,najmä ak zimujeme vo viacerých nadstavkoch.Riadky meliva sú sotva poznateľné a pohľad do vrchného nadstavku nemusí nič napovedať.Je bežné,že pri pohľade z vrchu vidím včely v troch uličkách,zostatok je ale roztiahnutý v nižších nadstavkoch.Čo som pozeral teraz pri ochľadení,tak vrchné nadstavky mám väčšinou prázdne bez včiel,všetky sú stiahnuté pod zásobami.Takže to môže byť aj takto,neplánoval by som veľmi do predu zo spájaním,včelstvá ťa na jar môžu milo prekvapiť.Wink
Kiež by si mal pravdu.
Môže,

to byť, ako píše Jozef. Ja mám však tiež pocit, že včelstvá sú slabšie ako minulý rok. Zimujem na 3NN a ako Jozef aj moje sú prevažne v strednom nadstavku. Čo som pozrel niektoré rodiny, chumáč zasahoval všetky tri nadstavky, objemovo však menšiu plochu ako minulý rok, Melivo na podložke v podstate nie je, čomu som aj rád, pretože nepresúvajú zásoby a asi ani neplodujú. Ja na jar už nespájam, považujem to za hlúposť, skôr musím včelstvá brzdiť a tak tie slabšie mám čím posilňovať, do agátu sú väčšinou všetky "vyrovnané".

Čo sa týka fumigácie, pri viac nadstavkoch som si všimol, že treba s počítaním klieštikov počkať. Čím je chladnejšie, tým dlhšie. Táto jeseň bola na fumigáciu ideálna. Klieštiky vypadli z chumáča behom dvoch troch dní, keďže bolo teplo a včely cez deň šli na prelety. Vlani vypadávali aj po týždni, tento rok po týždni nikde ani jeden.
V sobotu jsem potřetí fumigoval, spad po první - druhé - a třetí fumigaci do 48 hodin ve stručnosti uvádím níže:
Včelstvo - spad1 - spad2 - spad3
1 - 330 - 220 - 550 (!)
2 - 150 - 120 - 70
3 - 350 - 200 - 0
4 - 750 - 330 - 170
5 - 150 - 120 - 30
6 - 600 - 200 - 0
7 - 230 - 190 - 0

Vážně nechápu, kdese tam ti roztoči berou. Opravdu mám za to, že fumigaci provádím pečlivě. Ostatně u 3 včelstev je nyní spad nulový. Proč není i u ostatních, když to ve všech dělám stejně? Pásek s Varidolem mi vždy dobře shořel.
A nařízení je dodrženo? Především v bodě d) Čl. 2 Podzimní ošetření
Cituji: "d) provést odstranění zavíčkovaného plodu vyřezáním nebo rozdrásáním před druhým nebo třetím ošetřením podle písm. b)."

Pokud tam byl ponechán plod (a výsledky na to ukazují) tak šlo dle mého o zbytečnou práci ...
Zrejme je to tým,že nie každé včelstvo ukončuje rovnako plodovanie a v čase fumigácií boli vo včelstvách rôzne plochy zaviečkovaného plodu.Zrejme by to chcelo sa pohrať s termínmi kedy jednotlivé fumigácie robiť.Možno to chce posunúť druhú fumigáciu na neskorší termín a treťou to neskôr len poistiť.Mne stačia fumigácie dve,no tú prvú robím až keď predpokladám, že plodovanie skončilo.Druhou fumigáciou dočistím len zbytok.
(18.11.2013 16:58)Boris napsal(a): [ -> ]Vážně nechápu, kdese tam ti roztoči berou.

..to sú tí od nás,zo Slovenska... Smile
Dokola se to tu opakuje. Podíl kleštíků na včelách je 30 až 40 %, z těchto foretických je ale ještě velký podíl neplodných, co se reprodukce nezúčastňuje. To znamená, že 1. fumigace při plodu má účinnost sotva 30 %. Pokud provedu 2. fumigaci za cca 20 dnů také při plodu, trefím se do populačního minima způsobeného 1. fumigací a účinnost může klesnout pod 10%. Může se dokonce zdát, že tam žádní kleštíci nejsou. Pokud následně provedu fumigaci bez plodu, může tam spadnout klidně více kleštíků, než spadlo při prvních dvou dohromady.
Proto se fumigace, pokud je přítomen plod, nedoporučuje. Pokud včelstva plodují, je v úlu ještě dost teplo a je výhodné použít organické kyseliny. Působí dlouhodobě a i s nižší přímou účinností se dosáhne vyšší účinnosti, než s amitrazem fumigací.
(18.11.2013 17:21)roslp napsal(a): [ -> ]A nařízení je dodrženo? Především v bodě d) Čl. 2 Podzimní ošetření
Cituji: "d) provést odstranění zavíčkovaného plodu vyřezáním nebo rozdrásáním před druhým nebo třetím ošetřením podle písm. b)."

Pokud tam byl ponechán plod (a výsledky na to ukazují) tak šlo dle mého o zbytečnou práci ...

Nařízení dodrženo nebylo. Upřímně řečeno si neumím představit, že bych toto měl dělat. Nejsem si ani jistý, jestli včelám víc uškodím rozdrásáním plodu nebo dvěma fumigacemi navíc. Jsem si ovšem velmi jistý tou pracností obou variant...
Referenční URL's