Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Šel jsem udělat v 10,30 třetí a poslední fumku, a ono to nešlo.. Sluníčko holky vytáhlo na prolet . Smile Tak to holt prubneme k večíru než se začne smrákat.. Cool
160 m.n.m..?....jsou bez plodu?....bych se divil......:-)Tak proč třetí fumigace?....nebo jsi to vyřezával?
Není to dlouho co ještě byli, teď tam znovu přesvědčit se nepolezu.. Jsou to malé hodně pozdní oddělky. Pro klid v duši ji ale dle nařízeného postupu SVS udělám. Navíc jsem neorganizovaný včelař, a zafotodokumentované dodržení nařízení SVS = má neprůstřelnost vůči nějakému případnému udání, oplétačky mi fakt nestojí za to.. Víme jak se někteří svazáci dívají na lidi stojící mimo že.. Rolleyes
Nejde o to, že by tě někdo udával.....ale "pro klid v duši" když už to tak chceš nazvat, je lepší se tu fumigaci , potažmo nařízení SVS, vydlábnout, než to tam dávat zbytečně.
Jo,přesně tak,pokud máš přehled a víš že to nepotřebují tak se na to vykašli,ele pokud je tam nějaký spad tak určitě fumiguj.
a udělej si hned fotky na dalších pět let, abys to tam nemusel cpát jen pro svaz Big Grin
Předkládám k posouzení průběh a výsledek letošní fumigace:

Na naší zahradě se starám celkem o osm včelstev. Každoročně kvalitní perfektní med, za patnáct roků žádná nosema apod., každou zimu včely přežijí v plné síle. Abych mohl sledovat jak včely žijí a plodují, jaký je spad roztočů a podobné havětě, je v podmetu každého úlu trvalae celoročně plechová, nebo překližková bíle natřená podložka. Podložky občas prohlížím a podle potřeby očistím a znovu natřu. Tak mám trvalý přehled o stavu včelstev.

Za posledních možná pět a více roků nebyly s roztoči žádné problémy. Někdy jeden, nebo dva – tři v úle. Je to asi také proto, že další nejbližší včelstva jsou téměř pět kilometrů daleko. Až letos se situace změnila:
  • Po skončení medování koncem srpna jsem dával do úlů gabon. Po více jak měsíci výsledek nulový – ani jeden roztoč. Destičky byly nové, s dostatečnou délkou použití.
  • První fumigace – protože koncem září a v říjnu bylo dobré počasí a včely stále létaly, první fumigace Varidolem byla 20. října. Výsledek 1. fumigace – překvapující: pouze jedna podložka čistá, žádný roztoč. Na pěti podložkách od dvaceti do stovky roztočů. Na dalších dvou podložkách několik set – možná i tisíc!!! – viz foto podložka H3.
  • Druhá fumigace – 28. října. Tři podložky bez roztočů, na ostatních deset až dvacet a na inkrimované H3 více jak sto.
  • Třetí fumigace – 10. listopadu. Čtyři podložky čisté, na třech do pěti roztočů a na H3 asi třicet.
  • Čtvrtá fumigace – 27. listopadu. Ani jeden roztoč! – to trvá dodnes!

Především je zarážející, že po „léčení“ gabonem nebyl absolutně žádný spad – proč? Proč takový rozdíl při první a další fumigaci? Za pár dnů fumigaci zopakuji u úlů, kde roztoči byli a pak se uvidí.

Co na to odborníci?
Takže do Nového roku vstupujeme s čistými podložkami. Jak to bude dál?......uvidíme…..

„Včely – to je radost, med – to je zdraví“

lumat

[Obrázky: H3_20_10_2014.jpg] [Obrázky: H3_28_10_2014.jpg]
To, že po Gabonu nic nepadalo, může znamenat, že včelaříte v oblasti kde už nefunguje.
A fumigace Varidolem se má dělat jen 3x viz. příbalový leták.
Ad Gabon: možná proto, že většina roztočů byla na plodu a ne na včelách ... Tam Gabon nemůže ...
Mimochodem: Gabon koncem srpna mi připadá na letošek pozdě, ale to záleží na individuální situaci.
Myslím, že lepší službu by udělalo opakované nasazení Formidolu.
Zejména pokud po Gabonu nic nepadalo, tak bych udělal aspoň u některých test účinnosti.
Jiří
Očividně někteří lidé neumějí číst. Nebo co je horší umějí a dlabou na to.
(27.12.2014 21:45)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Ad Gabon: možná proto, že většina roztočů byla na plodu a ne na včelách ... Tam Gabon nemůže ...

Ale proto se Gabon dává na 30 dní.
Jinak naprostý souhlas.
To je pravda, Aleši, samozřejmě. Ale v této době je velmi krátká foretická fáze, takže se snadno může "nezadařit". Zejména, když se změní umístění plodového jádra, nebo pásky úlové včely zapropolisují ...
Chápu, že po skončení medobraní se také krmí a pak je dilema, protože KM s krmením nejde dohromady, tak je lepší Gabon. Možná by pomohlo srovnání s kolegy v okolí, kteří Gabom použili ...
Jiří
Gabon potrebuje plod a nahustené včely v uličke, ktoré sa o oň starajú.Koncom srpna já osobne by som už Gabon do včelstiev nedával,rozlohy plodu sú už malé a na ústupe,takže z môjho pohľadu vkladať Gabon je už veľmi, veľmi neskoro.Ak by klieštik do toho času poškodil dlhoveké včely,tak včelstvu už veľmi nepomôže nič.Neviem kde bol Gabon vložený,ale u mňa napríklad sú v tomto čase vrchné nadstavky už plné zásob,ak by som Gabon vložil do zaviečkovaných zásob,zrejme by nepadalo nič,pretože intenzívne obsadenie plástov je už v časti,kde ukončujú plodovanie.Netvrdím že to je aj tento prípad,ale mne to po Gabone zatiaľ sype vždy,ale tú námahu si vždy dám,že ho v úli nenechávam len tak vysieť a vždy ho po čase prekladám opäť k plodu a to všetko približne o mesiac skorej.
Asi jsi Luďku Gabon nedával sám. Jak to padalo okolním včelařům? Je zde i otázka, zda nyní nemají holky více zásob než by měly mít. To by znamenalo "snůšku" z některých včelstev v okolí i s bonusem ve formě kleštíků.
JK
Pro Lumat.

Tak takové podložky jako H3 pokud se v létě neošetřuje tak takové tady bývají standardně.

Zajímavé, že někdy jen včely zeslábnou a někdy ani ne.

Ale uváděné výsledky fumigací letos i předtím potvrzují vysokou účinnost - v podstatě to co jsem napsal v
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Dulezi...0#pid96310

Pokud s amitrázem (VAridol) který má účinnost > 95% nedokážete ani třemi zásahy zlikvidovat roztoče, tak se na to vykašlete a chovejte potkany nebo něco odolného.


K tomu, že po Gabonu nic nepadalo? Asi je dobré v zít v úvahu tu vzdálenost k nejbilžšímu včelaři 5km a spady po fumigaci jiné roky. Asi tam skutečně nic nebylo a nemělo co padat. http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Dulezi...0#pid96310 tu dobu.
TA včelstva s vysokým spadem objevila někde v okolí v září nějaké volně žijící včelstvo a vybrala je.

Takto by se to dalo vysvětlit.
(27.12.2014 21:53)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]To je pravda, Aleši, samozřejmě. Ale v této době je velmi krátká foretická fáze, takže se snadno může "nezadařit". Zejména, když se změní umístění plodového jádra, nebo pásky úlové včely zapropolisují ...
Chápu, že po skončení medobraní se také krmí a pak je dilema, protože KM s krmením nejde dohromady, tak je lepší Gabon. Možná by pomohlo srovnání s kolegy v okolí, kteří Gabom použili ...
Jiří

Pane Jiří,
děkuji za Váš názor. S jinými včelaři (více jak 5 km daleko) nemám možnost se kontaktovat, kolegové z naší organizace jsou ještě dál. Mám ale vynikajícího a velmi zkušeného včelaře se kterým spolupracuji - má u nás včelstva. A že se nám stále daří, je hlavně jeho zásluha. Jeho názor přikládám:

Toto svědčí o tom, že:
1) včelstvo v období srpna a i na počátku fumigace mělo mladé líhnoucí včely (asi mladé matky a teplý podzim).
2) může to svědčit o účinnosti Gabonu během srpna a o tom že v srpnu byla včelstva v síle, takže měla obsazený celý spodní nástavek – čili opadlé brouky okamžitě vynášela ven v rámci čistícího pudu.
3) a konečně v době začátku fumigace , kdy již včely byly částečně stažené, se líhly ještě mladé včely, které měly na sobě brouky, a že dobře provedené fumigace prokázaly účinnosti v podobě opadání tolika brouků. Soudím, že u včelstev, u kterých byl při třetí fumigaci ještě spad brouků, by bylo vhodné provést ještě jednu fumigaci.


Je možné, že i jeho názory se nesetkají u někoho s pochopením - víc hlav - víc rozumu. Vám v každém případě moc děkuji, Vašich názorů si nejen já vážím. A oba číst umíme a čteme podrobně a potkany apod. chovat nebudu... (viz některé další "názory"). Dnes jsem odevzdával dle ZO měl na zjištění moru včelího plodu, na konci ledna odevzdám jako každoročně na ty potvory, ale rád, i když budu vědět, že žádní nejsou...

lumat
(28.12.2014 0:18)KaJi napsal(a): [ -> ]Pro Lumat
K tomu, že po Gabonu nic nepadalo? Asi je dobré v zít v úvahu tu vzdálenost k nejbilžšímu včelaři 5km a spady po fumigaci jiné roky. Asi tam skutečně nic nebylo a nemělo co padat. http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Dulezi...0#pid96310 tu dobu.
TA včelstva s vysokým spadem objevila někde v okolí v září nějaké volně žijící včelstvo a vybrala je.

Takto by se to dalo vysvětlit.

Ak by to vyrabovanbé včelstvo v prírode bolo tak napadnuté klieštikom, tak by už dávno nežilo a nemohlo uhroziť Lumatove včelstvo. Neviem prečo všetko zvaľovať na cudzie včelstvá a nepriznať si vlastné chyby.
Lumat možno nemal správne vložený Gabon do včelstva, prípadne úľové včely povynášali klieštikov z úľa alebo Gabon bol nesprávne vložený do včelstva, bol mimo včelí chumáč a pod.

JirkaM, ten splieta teóriu za teóriou preto, len aby sa ospravedlnil prečo mu uhynuli včelstvá, len si neporizná svoj podiel viny za tento stav.

Ja Gabon nepoužívam už 12 rokov, ale dovtedy som s ním problém nemal a tým s klieštikom, no dodržiaval som technologický postup pri vkladaní Gabonu do včelstva. Pre Gabon som vždy pripravil miesto vloženia do uličky (šírka 16 mm) a to v strede plodového telesa, 1 dýhu Gabonu 7 cm od kraja bočnej latky R a druhý na druhý koniec uličky taktiež 7 cm od kraja bočnej latky rámika.Tam kde sa matka najčastejšie nachádza. Za matkou, správne za jej materskou látkou prichádzajú všetky úľové včely a tam sa stretnú aj s acrinathriom, ktorý klieštiky zabíja. A v tom je celá genialita správneho ošetrenia včelstva Gabonom.
Pro JKL Příteli Fumigaci pomocí komínku používám již více jak 25 let. Když na školení u přítele Junkmana,kde přednášel př.pan Chaloupka ze ZO Kladno jsem předvedl léčení pomocí komínku z konzervy od krmení pro kočky, konzerva je otevřena z obou stran,Na horní straně opatřena rozpěrkou na zavěšení fum.proužku, dole sítka.Bylo mě řečeno,že to takhle nejde,že se v komínku bude srážet voda a další námitky.Není to tak,já postavím komínek na otvor na něj jsem v prvopočátcích navlékl petlahev bez dna a nahoru do vylévacího otvoru jsem zasunul hadici,potom jsem pomalu foukal do hadice tak aby vytvořený dým se pomalu tlačil do úlu. Později když jsem sehnal malý ventilátor tak jsem udělal podobný průhledný komínek s ventilátorkem který je opatřen regulátore tahu aby nedocházelo k prudkému hoření pásku,ale aby odhoříval volně a dým se dostával do prostoru úlu.Velice dobře to funguje,zadýmení úlu je kvalitní.
Když jsou včely ve dvou nástavcích na r.m. 37 x 30 a jsou za okénkem a zavěsí se tam hřebík s páskem,tak se jich hodně popálí a neřkuli při manipulaci s okénkem se poruší zatmelení.
Tak to je můj krátký příspěvek,přeji hodně úspěchů všem.
Myslím, že nejen mě, by zajímaly výsledky Vašich čerstvých fumigací?
Po víkendu přidám svoje počty mrtvých kleštíků.
Zdravím Vás, tak moje výsledky spadu war. u 20 včelstev je"
u 14 včelstev 0
u 3 1
u 1 5
u 1 10
u 1 138
Kontrola byla po 24hod. Druhý den u toho posledního bylo 43 a další den 12.
Referenční URL's