Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No prostě bude......
Poručíme větru - dešti .......,že Vašku!!!!!!!!!! F.V.
(09.10.2017 10:32)Krecek napsal(a): [ -> ]A další věc za jak dlouho opakovat fumigaci? Jeden mi říkal 3x po 10ti dnech, jiný po 14dnech a další 20dní.

Když uděláš fumigaci, nezasáhne zavíčkovaný plod.
Proto dává smysl vyčkat na vylíhnutí plodu, který byl zavíčkován v den fumigace.
Kolik dní to je?

http://www.vcelky.cz/zivotni-cyklus.htm
Hned další den po fumigaci se mohou lihnout vcely a roztoči a hned další den mohou zase roztoči zalézt k plodu a budou pod víčky, kde se jich Varidol nedotkne. A každý další den se znovu vylihnou vcely a roztoči atd atd. Opravdu dobře to funguje, když matka přestane klást a v ule není žádný zavickovany plod a nebo když tento najdeme, vyřežeme a nebo rozškrabeme víčka. Když matka ploduje vždy budou nějací roztoči pod víčky a žádné počítání nefunguje.Big Grin
(10.10.2017 12:20)jirka.marx napsal(a): [ -> ]...Opravdu dobře to funguje, když matka přestane klást a v ule není žádný zavickovany plod a nebo když tento najdeme, vyřežeme a nebo rozškrabeme víčka....

No a je dobré v tuhle dobu jim rozebírat úl, a vyřezávat jim plod? Takovýhle zasahy je přeci musejí neuvěřitelně stresovat, a ještě v době kdy si připravují sediště na zimu.
Včelám vadí soustavné vyrušování, třeba když jim volná větev celou zimu tluče do úlu.
Po jednorázovém vyrušení se za pár minut zklidní. Navíc se na těch několik minut chomáč uvolní a léčivo se ke včelám při následné fumigaci lépe dostane.
Zatím bych ale s vyřezáváním plodu nespěchal. Bude ještě teplo, včely budou létat a při návštěvě ,,u sousedů" nějakého toho roztoče jako pozornost přinesou.
Vyřezání nebo rozškrab bych nechal nejdříve na druhou fumigaci. Čim později, tím lépe.
(10.10.2017 12:20)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Hned další den po fumigaci se mohou lihnout vcely a roztoči a hned další den mohou zase roztoči zalézt k plodu a budou pod víčky, kde se jich Varidol nedotkne.

Má varoa foretickú fázu? Ako dlho trvá?
Má, 4 až 14 dnů. Dá se to i snadno měřit. Např po výměně matky, kdy došlo k delšímu přerušení plodování a při slušném napadení, při spadu alespoň 5/den se obden sleduje spad, vynáší se do grafu a vzniknou krásné oscilace. No a pak se změří frekvence, perioda a mínus 14 dnů je foretická doba.
(10.10.2017 13:53)Krecek napsal(a): [ -> ]No a je dobré v tuhle dobu jim rozebírat úl, a vyřezávat jim plod? Takovýhle zasahy je přeci musejí neuvěřitelně stresovat, a ještě v době kdy si připravují sediště na zimu.

Já bych přestat mluvit o stresu u včel. Otázka stresových markrů ještě není ani zkoumána a přirovnávat stres včel k lidskému stresu nebo to hodnotit s lidským náhledem na věc je mimo. Zatím to vypadá, že včelař má větší stres z vyřezávání plodu než včely. Big Grin
(10.10.2017 15:18)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Vyřezání nebo rozškrab bych nechal nejdříve na druhou fumigaci. Čim později, tím lépe.
můžu se zeptat proč? Jen se ptám, zajímá mě to, nevím to...děkuji
Stresovaná včela nadupaná kortizolem, adrenalinem a testosteronem Wink
Má varoa foretickú fázu? Ako dlho trvá?
[/quote]

Varroa má fotetickou fázi závislou na období v roce. Na jaře a do slunovratu má foretickou fázi až těch udávaných 14 dní, část roztočů je vždy na včelách ( co kdyby se holky vyrojily) a roztoč je množí převážně na trubčině. Po slunovratu se foretická fáze zkracuje a to výrazně až na jednotky dnů a roztoč se vyskytuje převážně na plodu a to dělničím...jiný tam nebývá. Proto v podletí dochází k tak rychlému pomnožení varroa
Tady mi dovolte upozornit na poster, který jsem nafotil teď na Apimondii: Stress responses of honney bees to organic acid and essencial oil treatments against varoa mites Tedy Stresová reakce včel na organické kyseliny a esenciální oleje při potírání roztoče varoa

Z něho vytáhnu jen jen jednu tabulku

[Obrázky: Bee_Stress.jpg]

Z obrázku vyplývá, že nejvíce jsou stresované včely, které jsou zamořeny roztočem. Tedy každé léčení je lepší.

Detaily výše uvedené prezentace můžem diskutovat v odpovídajícím vláknu.
Mohl by mi někdo fundovaný vysvětllit, proč se dělají 3 fumigace a pak ještě aerosol? Když u jiných včelařů jako například u mě stačí jen jedna za celej rok??? Rád bych ty lidi pochopil.
A jiná léčebná opatření neděláš? (gabon, KM, KŠ, Thymol, atd)?
Osetreni vcelstev esencialnim olejem... hodne jsem o tom premyslel, ktery olej by odpuzoval klestiky a vcelam nevadil a koukam, ze na svetovych forech .. viz pred pred chozi prispevek, uz se tyto zalezitosti resi Smile. Nema nekdo s timto zkusenost? Koukam ze v tom grafu je kombinace thymovar plus mata. Vim ze jsem videl jedno video kde se pouzivala mata na kliste :'). Jeste by to chtelo najit ten pravy olrj na klestika...
K dotazu karelretik.
Vyřezává se jen zavíčkovaný plod. Pokud příjdou teplé dny (a ty letos přijít mají).může matka i trochu naklást.
Včely ještě budou létat a roznášet roztoče. Ti pak mají dobrou možnost se v předčasně vyřezaném úlu pomnožit.
Je vhodné počkat, až prakticky ustane letová aktivita.
Neboli: Čím později, tím lépe.
Údajně by měla fungovat levandule... Už mám zasazeno 37 rostlinek. Příští rok nařízkuju a rozesadím. Až toho bude dost a vydestiluju esenc. olej, začnu dělat pokusy...
Pokud bych měl zůstat v tématu Fumigace (ničení škůdců vykuřováním nebo párou) tak na Apimondii ještě zazněl příspěvek na téma zadymování úlu dýmem z kúry Blahovičníku (Eucalyptus). Takže éterické oleje proč ne?
Jinak Thymol je přirozeně v silici Tymiánu.

PS: Příspěvek na který jsem se těšil a totiž využití extraktu z Tymiánu v léčení včel, žel nezazněl takže třeba se něco objeví jinde (ale šlo o léčbu Nosemy, pokud se nepletu).
(10.10.2017 0:44)VašekB napsal(a): [ -> ]U nás se bude dělat fumigace 21. a 22. října a to komisionálně. To znamená, že důvěrnici si domluví hodinu se všemi svými včelaři a fumigaci provedou. Není to jednoduché, tak snat bude každý na telefonu a nebude to o několikeré návštěvě. Druhá fumigace se u nás dělá vždy za 14 dní a aerosol do poloviny prosince. Gabony jsme ještě nikdy nepouživali.
Toto nebude příliš optimální termín, ten jste již prošvihli.
Jak jsem psal - bezplodé byly na konci záři. Pak se oteplilo a nyní mohu potvrdit, kondenzaci vody na strůpkové fólii a zvýšení teploty - nezvratné známky, že po plodové pauze si daly periodu plodování. Ta navíc vzhledem k současnému teplému počasí (babí léto), které bude trvat 4-5 dní to plodování umocní a právě toho 21.-22.10. bude většina kleštíků spolehlivě chráněna v zavíčovaném plodu. Jinak řečeno, vaše první fumigace nebude na nic, krom toho že zatížíte včelstvo chemií a zvýšíte pravděpodobnost vymizení včelstev.
Kdo nevěří ať plodování prověří Wink aneb striktní metodikou s termíny za vyšší úhyny včelstev.




(11.10.2017 17:00)roslp napsal(a): [ -> ]Pokud bych měl zůstat v tématu Fumigace (ničení škůdců vykuřováním nebo párou) tak na Apimondii ještě zazněl příspěvek na téma zadymování úlu dýmem z kúry Blahovičníku (Eucalyptus). Takže éterické oleje proč ne?
Jinak Thymol je přirozeně v silici Tymiánu.

PS: Příspěvek na který jsem se těšil a totiž využití extraktu z Tymiánu v léčení včel, žel nezazněl takže třeba se něco objeví jinde (ale šlo o léčbu Nosemy, pokud se nepletu).
Myslíš toto
Referenční URL's