Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Něco k amitrazu:
Citace:The goal of this study was to investigate the physiological and immunological effects of the formamidine acaricide amitraz and its primary metabolite in honey bees. Using flock house virus as a model for viral infection, this study found that exposure to a formamidine acaricide may have a negative impact on the ability of honey bees to tolerate viral infection. Furthermore, this work has demonstrated that amitraz and its metabolite significantly alter honey bee cardiac function, most likely through interaction with octopamine receptors. The results suggest a potential drawback to the in-hive use of amitraz and raise intriguing questions about the relationship between insect cardiac function and disease tolerance.
Google překlad:
Citace:Cílem této studie bylo prozkoumat fyziologické a imunologické účinky formamidinového akaricidu amitrazu a jeho primárního metabolitu ve včelích včelách. Použitím viru hejnového domku jako modelu virové infekce tato studie zjistila, že expozice formamidinovému akaricidu může mít negativní dopad na schopnost medonosných včel tolerovat virovou infekci . Dále tato práce prokázala, že amitraz a jeho metabolit významně mění srdeční funkci včel, nejpravděpodobněji díky interakci s receptory octopaminu. Výsledky naznačují potenciální nevýhodu při užívání amitrazu v krvi a vyvolávají zajímavé otázky ohledně vztahu mezi srdeční funkcí hmyzu a tolerancí vůči onemocnění
viz https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28797906


Citace:2018 American Bee Research Conference
11 and 12 January 2018

....
Scott T. O’Neal, Carlyle C. Brewster, Jeffrey R. Bloomquist, Troy D. Anderson
Department of Entomology
University of Nebraska, Lincoln
Amitraz exposure increases mortality associated with viral infection in honey bees
Tedy v překladu - "Expozice Amitrazem zvyšuje úmrtnost spojenou s virovými onemocněním ve včelách"
(16.11.2017 19:59)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]Hele, jses hrdina. Fakt. Tihle vsichni totiz za "zimni mel" muzou a zaslouzi si spravedlivy trest. Navic to, co popisujes, je taaaak odvazne! Vydejte si o tom pak s VaTem reciprocne potvrzeni - az to na SVS "rupne" a zimni mel zrusi (bez ohledu na vas "odboj") dostanete od nejakeho spolku urcite metal a mozna i tramvajenku zadarmo. (ironie)

Hele nesmíš ten svět brát tak vážně, hodně se Ti podle mě uleví. Taky nás nesmíš podceňovat a psát do závorky "ironie" protože třeba zrovna já tu ironii dost dobře chápu - protože u nás nejezdí tramvaje. A metal neposlouchám vod tý doby co z AC/DC vodešel Ronie James.
Včera první fumigace, všechna včelstva v pořádku.
Co to znamená "v pořádku"?
... na živu....
....Pred i po fumigaci...
Padá roztoč, něco si přej ...
[Obrázky: 24140163_10203955304759044_869745121_o.jpg]
Tak tomu se říká účinné ošetření. Exclamation
Je to jedno ze včelstev, mého známého. Obává se, že do jara nevydrží. Každopádně takovou podložku jsem ještě neviděl. Proto dávám na ukázku.
Já se obávám že vydrží.
A jak vypadá ta podložka celá? Takto to vypadá, že již v tuto dobu včelstvo obsedá pouze 2 uličky u jedné stěny úlu. To znamená citelné zeslábnutí a chomáč nebude schopen udržet potřebnou teplotu i kdyby včelstvo dále nesláblo, což není pravděpodobné.
JK
Nerad bych prezentoval nepřesné detaily, ale vím, že má velmi silná včelstva, ale v organizaci pokulhává léčení(důvěrníci jsou již velmi staří a chybí pečlivější dohled) a počet roztočů rok od roku roste. Letos se k tomu v závěru přidaly i vosy, které tento úl začali mnohem víc loupit. Ostatní včelstva na tom až tak špatně nejsou, jen jedno, co na tom bylo ještě hůř, je už padlé.
[Obrázky: 24169705_10203955306719093_1124990570_o.jpg]
(28.11.2017 13:51)Jiří Šilhán napsal(a): [ -> ]Padá roztoč, něco si přej ...
[Obrázky: 24140163_10203955304759044_869745121_o.jpg]


Prajem si aby som nemal nikdy toľko roztočov.Surprised
Jirko, pro me je to ukazka toho, ze mate v oblasti relativne zdrave roztoce. Tak to u nas bylo par let zpatky, kdy vcelstvo zilo pri takovem poctu roztocu. Dnes uz by uz davno melo krizek.
Zeptám se blbě.
Když spadne toliko roztočů cca ze dvou uliček, je vůbec ve dvou uličkách tolik včel co těch roztočů ? A pokud ano a tím dejme tomu opadali téměř všichni, kde se pak nalíhnou noví, aby zase obsedali všechny včely (aby je teoreticky mohly zničit), když je zima a matka téměř neploduje ? Nebo je to grooming a ony přežijí ? Nebo co všechno vlastně vyjadřuje uvedený stav na nafocené podložce.
Může to někdo v tomto nezkušeným blíže popsat ? Třeba trochu i v časových krocích zpětně, případně i prognosticky.
Na první pohled mi připadalo, že spadlých roztočů je tak třikrát víc, nežli včel v uličkách. Zahrabal jsem v různých informačních materiálech a v chomáči je pohromadě těch včeliček podstatně víc (uvádí se na uličku cca 4-5 tisíc). Pohledem na fotku mi přišlo těch roztočů tak do 5t. Takže, pokud je to po fumigaci, ta otázka je, jak jsem se ptal.
Nicméně, viděl jsem podobný obraz, a to bez ošetření (nějak se mi tyto spojily dohromady). Včelstvo žije (z jara se na něj zajdu podívat), a tam je vysvětlení asi nějaké trochu jiné, proto jsem se takto "..." zeptal. No odpověděl jsem si sám, beru zpět.
Ivik: vcelstvo není z našeho regionu, spíše střední Čechy.
Info které mám: Tentp spad, byl po prvním léčení. Roztoči padali i na konci léta, když se do úlu umístili formidolove desky. Včelstvo bylo normálně silné. Výraznější napadení roztoči se poslední dva roky stále stupňuje.
Fotku jsem zde zveřejnil, aby i ostatní viděli, jak velké napadení včelstva roztočem může nastat a to i přesto, že se standardně léčí, vč. kyseliny mravenčí
(28.11.2017 21:33)Jiří Šilhán napsal(a): [ -> ]... v organizaci pokulhává léčení(důvěrníci jsou již velmi staří a chybí pečlivější dohled)...

Jak zaznělo na jedné přednášce: Důvěrníka přejede autobus a včelař přijde o včely.
Jaký minimální časový odstup musí být mezi druhou a třetí fumigací?
Podle stare MKZ 14-21 dnu.
Podle nove de facto 365 dnu.
Tedy pokud se ptas na aplikaci Varidolu.
Referenční URL's