Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ozi napsal(a):Návod od výrobce je rozhodující.

Rozhodující je, jenže právě ten citovaný doporučený interval mezi aplikacemi neuvádí.
máte pravdu p. doktore, bych přísahal, že jsem to tam četl...HOSIP
Ano,

to je ta sranda.

Na jedné straně vytváří a přetváří SVS zděděnou metodiku (aniž by podle mého názoru na to měla odborné kapacity a hlavně odborné podklady k rozhodnutí), na druhou stranu jsou tu návody.

Pokud platí i ten návod po Silvestru do dubna vykouřit včely klidně ještě 10x. Podle mě tomu nic nebrání a klidně to mohu na jaře i párkrát natřít. Tedy pokud to stihnu do 15.4. Musím jim ale odevzdat měl.
Takže to co občas nějaký snaživý včelař dělá je legální, zato ošetření smetence, roje a oddělku v létě bez plodu jde proti návodu.
Cool
Všechno lze hnát do extremu. Jestliže je třeba na antibiotiku napsáno, že zvyšuje citlivost na sluneční záření, neznamená to, že pokud nebudu chodit na sluníčko, mohu ho brát non stop celý rok.
O použití jakéhokoliv preparátu někdo rozhoduje. U včel je to převážně včelař. Pokud usoudí, že jeho včely potřebují více než 3 fumigace,
nemá asi pravdu, ale je to jeho svobodné rozhodnutí.
Mimochodem - na návodu na Varidol není napsáno kolikrát má být aplikován. O tom rozhoduje ten, kdo ho indikuje, případně musí dodržrt aktuelní pokyn veterinární správy.
O tom to je, kdo rozhoduje.

Stačí si prolistovat toto vlákno vždy za období od srpna do začátku října.

Vzpomínm si zrovna na příběh jednoho včelaře co se ke mě dostal vloni, kterého chtěl hned první týden v říjnu hnát důvěrník na veterinu, protože si chtěl fumgovat sám a o pár týdnů později.

A jsem velmi rád, že už na to (tedy spíše na ně = vzpurné včelaře) nejsou v MVO SVS páky. Tedy že si nyní včelař dle SVS už ošetřuje sám.

I když u Kohouta i jinde asi papíry od SVS nečtou. Smile
Asi čtou, ale jímá je hrůza, protože jsou znalí místních poměrů a slyšeli o všelijakých experimentech s léčením. Jako zajímavý příklad mě napadá vkládání gabonů do česna, protože tamtudy chodí včely, ponechání gabonů do jara, zapalování fumigačních pásků na ležato v podmetu, nejlépe se zasíťovaným dnem.
Těžko říct, kde je pravda...
A teď si vem, že takoví umělci dělají důvěrníky a doporučují to. Smile
Tak ted jsem zde za vola jak tak ctu diskuzi. Ridil sem se dle navodu varidolu tam nenasel za jak dlouho se ma znuvu aplikovat zeptal se a jsem ted za mistniho exota.
Pro mě exot jsi Big Grin, protože uvádíš včelaření od 2007 a tak mě tvá otázka udivuje. PROMIŇ Wink
Dobre mel bych doplnit 2 roky byla prestavka ale to neni vymluva. Lepsi se neptat na nic. Uceny z nebe nespadl se taky rika.
Paolov, podle čeho tak soudíš. Já jsem taky překvapen, jak je ten návod tak trochu všeobecný a že ty všechny informace o intervalech, bez zavíčkovaného plodu atd se skoro cucali z prstu.

Já jsem třeba žil v přesvědčení, že je dán minimální interval - vyběhnutí plodu a ono je to naopak.

Inu neznalost zákona neomlouvá. Smile
Viz nb1 ale vem to cert.
Tak jsem v pondělí fumigoval,na včelnici jsem jel na kole v Dolních Břežanech jsem píchl a narušil si časoví harmonogram,
pří fumigaci u sedmého oulu z 12 byla tma jako v prd. a holky byly pěkně nasr. nešel mi vyndat zatmelený rámeček,dostal jsem žihadla do prstů a blatouchu(ještě to dostat do nosu,tak jsem mohl jet rovnou do ZOO)Big Grin
Poučil se,že v noci se na návštěvu se smradlavýma papírkami nechodí a odjel domů.
Včera jsem to dodělal,
zatím spad ze šesti : dva 0,dva do 10 a dva do 100,dneska uvidím ten zbytek.
(14.10.2014 10:34)vocho67 napsal(a): [ -> ]Skleničku Varidolu sdílím se zdejším včelařem. Říkal, že druhé léčení se dělá za 9 dní.
Jak na to mohl přijít, když se doporučuje 14 - 21 dní? Bylo to někdy jinak?

(14.10.2014 10:38)bobek napsal(a): [ -> ]Tak se ho zeptej jestli ví, jak dlouho je plod zavíčkovaný, třeba ho to trkne.

(14.10.2014 11:27)JKL napsal(a): [ -> ]To má jinou logiku. Za 9 dní od poslední fumigace = 3 dny vajíčko zakladené hned po fumigaci + 6 dní otevřená buňka s plodem - tedy likvidace všeho co se vylíhlo a přelezlo do nezavíčkovaného.

Takhle jednoduše to asi nepůjde - plod se přece zavíčkovává i líhne PRŮBĚŽNĚ. Takže roztoči mohou vybíhat s plodem a schovávat se do nezavíčkovaného ("těsně" před zavíčkováním) po celou dobu mezi fumigacemi. Nebo ne?
Na podzim je určitá pravděpodobnost že plodu bude méně, a pak podle mě je asi tak po jednom cyklu větší pravděpodobnost že je zastihnu venku.
Vd padají sice hend ale někdy je možné sledovat vyšší spad - tedy účinek i pár dnů po aplikaci.

Prostě toto co se zde domýšlíme bych očekával od SVS a odborníků aby to řekli - co vyzkoušeli a co má a nemá vliv a jak je doporučeno to dělat. Na základě čeho je tam že to musíme dělat v intevalu do xx do yy.

V návodu je napsána mezera 4cm, v instruktážním videu z Dolu to dávali přímo mezi plásty. Není lepší způsob jak znevěrohodnit návod. Ing Veselý se divil na co se ptám. Smile


Chci od nich moc?
Tohle vlastně mají v návodu ošetřeno tím, že od 2. fumigace nemá být ve včelstvu plod. Takže interval pak není potřeba řešit.
Ale vyřezávání plodu na podzim si stále nedovedu představit... Ani klíckovat matku v podletí.
(15.10.2014 6:23)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]nešel mi vyndat zatmelený rámeček

Vyndavám už v létě při krmení. A dokonce hned dva naráz. Léčitel mě za to pochválil před nastoupenými úly, že může jít dřív domů.
V návodu na fumigaci Varidolem ...tedy v příbalovém letáku o tom není ani slovo. Pouze:"....v době, kdy jsou včelstva bez plodu nebo jen s malými plochami zavíčkovaného plodu....v období od 1.10. do 15.4......" Všecko ostatní je záležitost veteríny. Termíny a vyřezávání plodu nejsou nařízeny v příbalovém letáku Varidolu ale v MVO od SVS....nebo spíš jednotlivých KVS.

(15.10.2014 8:47)Kohout napsal(a): [ -> ]
(15.10.2014 6:23)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]nešel mi vyndat zatmelený rámeček

Vyndavám už v létě při krmení. A dokonce hned dva naráz. Léčitel mě za to pochválil před nastoupenými úly, že může jít dřív domů.

....Hujere.....Big Grin...taky to tak dělám.Wink ale mě nikdo nechválí....
Milane Ty už přece letos fumigovat nemusíš, dva měsíce jsi tam lil 85% KM spady máš nula plodu málo Big Grin Každej by byl šťastnej, že mu KM takhle zabralaBig Grin
Měl jsem původně naplánováno fumigovat dneska....ale zrušil jsem to, protože to pojedu udělat k tobě.....co bych neudělal pro "šancaře"......Big GrinBig GrinBig Grin

Stejně budu fumigaci dělat, ale teploměry ukazují stále vysokou teplotu.....Takže snad až koncem října nebo začátkem listopadu. Spady jsou teď z 35ti včelstev 1-2 VD za 24 hod ze všech dohromady....tak není kam spěchat.
Referenční URL's