Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(13.10.2020 11:17)Jiří H napsal(a): [ -> ]To je blbost, proč bych ho neměl utěsnit, nadzdvihnu folii, vložíme knot, zavřu, kouř nikde neuniká.
jak nadvihnem fóliu? veď tam píšu že sa to musí zapichnúť do polovičky krycieho plástu takže ho musíš z nástavku vybrať a dúfam že používaš klinec a nie drôt lebo aj to je v návode a ešte pred zapálením vkladáš do dna pod papierik plech alebo hliníkovú fóliu 15x15cm Wink
Jiří H Třeba v jednom návodě s amitrazem je toto, stačí číst ty jiné léky které sem předhazuješ jako kde že, revize návodu je normální věc, moc bych zato nedal, že je z 95% stále jen z opis z ruk p. Veselého:

Citace:Interakce s ostatními léčivými přípravky a další formy interakce:
Toxikologické účinky amitrazu jsou vyšší v přítomnosti solí mědi a terapeutická aktivita se snižuje v přítomnosti piperonyl butoxidu. Tento přípravek by se neměl používat ani s jednou z těchto látek.
Nepoužívejte současně žádný jiný antiparazitární přípravek.
Zeptal jsem se jestli to u jiných léčiv je, pokud ano, dej sem odkaz nebo foto, neřekl jsem že nemáš pravdu.
A není lepší je místo trojnásobného zkouření varidolem jednou zakapat cukrem se šťavelkou, když to má stejnou 96% účinnost a není to tak náchylné na okolní teplotu?
Pásek s Varidolem zavěšuju na háčku na střed a na střed dolní loučky (vysoké dno). Dával jsem i shora, ale je to pracné a na úhyny to IMHO nemá vliv, ty si "žijí vlastním životem".
(13.10.2020 18:54)Jiří H napsal(a): [ -> ]Zeptal jsem se jestli to u jiných léčiv je, pokud ano, dej sem odkaz nebo foto, neřekl jsem že nemáš pravdu.

Nedám, najdi si to sám.
(13.10.2020 19:41)frojta napsal(a): [ -> ]A není lepší je místo trojnásobného zkouření varidolem jednou zakapat cukrem se šťavelkou, když to má stejnou 96% účinnost a není to tak náchylné na okolní teplotu?
varidol, avartin, nieje náchylný pri liečbe na okolní teplotu ide len o to aby pri fumigácii boli včely rozvolnené čiže aby neboli v zimnom chumáči
tak se zpožděním, ale přeci, postupoval jsem podle rady od Mika1278 a kouř jsem sice v horním nástavku pod plastovou folií neviděl, protože jsem asi z nedočkavosti koukal moc brzy, ale už jen jak včely "lezly po stropě", tak je jasný, že se k nim ten kouř určitě dostal.

jak tady někdo psal, že se to i do podmetu musí postavit na výšku, aby se postupně hořením odpařovali jedna kapka za druhou, tak osobně si myslím, že to není nutné, ten postupný odpar bude zajištěn i při vodorovné poloze "střecha", jak ten páske postupně hoří od jednoho konce k druhému.

jak se tu někdo ptal, tak spady jsem měl u sedmi včelstev (4 a 5 jsou jen jednonástavkové, ostatní dvounástavkové, přičemž 1,2 a 3 jsou z oddělků z roku 2019, zbylé jsou letošní oddělky) spočítané takto:

datum a čas odečtu------ teplota -- včelstvo číslo-- 1/ 2/ 3/ 4/ 5/ 6/ 7/

11.10.2020 v 17:30 ------------ fumigace ----------------
12.10.2020 v 10:27 14 -- 154 --251-- 254 -- 20 -- 28-- 86-- 93
12.10.2020 v 17:08 8-- 70-- 58 -- 49-- 4-- 0 -- 2 -- 12
13.10.2020 v 11:53 8-- 22 -- 43 -- 30 -- 0 -- 0-- 1-- 3
13.10.2020 v 18:34 6-- 11-- 9-- 8-- 0-- 0-- 0-- 3--


teď koukám, že po uložení příspěvku se ta tabulka nějak "smrskne", tak první číslo za údajem o hodinách je vždy teplota, údaje jsem tedy pro jisottu oddělil vždy dvěma pomlčkami.
Vzhledem k tomu, že cca před 14 dny bylo cca 20 stupňů, tak tam ještě bude plod, a proto jsou ty nynější fumigace zbytečné. Pokud parafrázujeme toho, kdo ty tři fumigace vymyslel, tak jde o to, že sice stačí jedna fumigace v bezplodém období, ale vysvětlete to většině včelařů.... Proto do návodu daly ty tři fumigace (nebo dvě fumigace a jeden aerosol), aby se to povedlo každému včelařskému nemehlu. Když nyní uděláte první fumigaci a další dvě vždy s odstupem 14 dnů, tak je malá pravděpodobnost, že se jednou netrefíte....

Proto když jsem ještě fumigoval, tak jsem dělal první (a jedinou) fumigaci před Vánocemi...

PS: letos se mně soused zeptal, zda nemám nějaké léčivo na letní přeléčení. Tak jsem mu řekl, že si může vybrat ze šťavelky, kys. mléčné a mravenčí. On se tak zamyslel a pak řekl, že už to stejně vykouřil amitrazem, ale že by to rád nějak pojistil...SadBig Grin
Mám dojem, že spory ohľadne postupu pri fumigácii Amitrazom sú zbytočné, desiatky rokov to robíme rôznymi spôsobmi a vcelku sme v daných možnostiach primerane úspešní. V prílohe som sa pokúsil zhrnúť moje skúsenosti a poznatky.
Popri niekoľkých miest s chybným skloňovaním sa do textu prílohy "vloudila chybička" preklepu zámenou Amitrazu Avartinom. Príslušná veta má znieť: Pary Amitrazu v dyme ochladzovaním kondenzujú ako v priestore (hmla Amitrazu v dyme), tak aj .... Opravte si to prosím.
21.10. - 1.fumigace Varidolem
spad po 24 hod u tří včelstev:
1. 130 (2 leté včelstvo)
2. 58 (letošní oddělek)
3. 132 (letošní oddělek)
Je to málo, středně, hodně nebo alarmující?
Správne som prečítal tie čísla ?
1 130, 258, 3 132 ?
Pri "čistej" varoáze je aj číslo 3 132 bezpečné a včelstvo prežije, ale pri "špinavej" varoáze môže byť smrteľné, resp. nepodstatné aj číslo 258 VD. Včelstvá padajú aj bez výrazného spadu a zreteľných príznakov. Len tak.
kber a další: ty počty, respektive jejich interpretace, by mě také zajímaly....podle toho co tu tak píší zkušenější léčitelé (myslím v dobrém, ve smyslu že se snaží léčit a nenechávají tomu volný průběh) včelaři, tak nevím, zda existuje správná odpověď....

....když jich bude spadaných hodně, tak to někdo bude interpretovat jako strašnou nákazu, jiný řekne, jak krásně účinné je to léčivo a jak se podařilo umořit všechny kleštíky, a když jich tolik je na podložce, tak jich na včelách zbylo málo a je to paráda

...když jich bude spadaných málo, tak to někdo bude interpretovat, jak má zdravé včelstvo, jiný řekne, jak je to léčivo k ničemu, že nic nepadá, a že se mu včely nepodařilo vyléčit a setřepat z nich kleštíka...

tak vážně nevím, nejlepší by bylo zavelet včelám nástup, prohlídnout je zepředu, spočítat kleštíky, pak zavelet čelem vzad, prohlídnout zezadu, spočítat kleštíky, poak jim dát rozchod a volno a mezitím spočítat kleštíky v zavíčkovaném plodu (pokud tam nějaký je) a pak včely pustit zpátky....a toto tak jednou za 14-21 dníSmile)

spíš je potřeba sledovat trendy....ne co se nosí, ale co nosíSmile...ale hlavně jak se mění spad, jestli přibývá nebo je konstantní, nebo ubývá.

technická poznámka k fumigaci....ne všechny pásky mi dohořely, měl jsem je postavené v podmetu jako stříšku, při další fumigaci je dám před tím raději na radiátor, je to divné, asi jsou navlhčené, aby nedošlo v krabiččce k samovzníceníSmile)...měl jsem nenačaté balení
(22.10.2020 21:20)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Správne som prečítal tie čísla ?
1 130, 258, 3 132 ?
Pri "čistej" varoáze je aj číslo 3 132 bezpečné a včelstvo prežije, ale pri "špinavej" varoáze môže byť smrteľné, resp. nepodstatné aj číslo 258 VD. Včelstvá padajú aj bez výrazného spadu a zreteľných príznakov. Len tak.

Ne. V úle číslo 2 je spad 58 ks

Uvidím další fumigace.
Je mi jasné, to co psal TomasK1. Těžko interpretovat. Také unikají rezistenti na Varidol.
Spíš jsem potřeboval jen srovnání s ostatními včelaři. Jaké spady po fumigaci mívají oni.
Pardon, potom sú tie spady ok. Ak včelstvo prežije, tak spad bol optimálny Wink.
K tomu co napisal Albert Gross nie je co dodat.
To je na pet zelenych palcu, ne na jeden Smile
Kdo hodlá fumigovat, tak se přesvědčte, zda není ve včelstvech plod. U mne 20% včelstev už přes měsíc přetahuje a vypadá to, že nehodlají skončit.
Pavle pokud ale provedu 2 x fumigaci ve správný čas, s dostatečným časovým odstupem, tak pokryju celý vývojový cyklus kleštíka.
Mám 3 stanoviště, na jednom jedu šťavelku, na zbylé klasická fumigace.
Referenční URL's