Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já myslím že kvalita varidolu je stále rovnaká. Varidol ale treba držať pri izbovej teplote,doma si všetky pásiky nakvapkať a potom na včelnici len vešať na klinček a zapalovať. Jak ten varidol vonku trochu ochladne,tak to potom zdržuje a kvapkanie sa výrazne spomalí.
Moje zkušenost je taková, že se krystalky obvykle objevují u varidolu, který je blízko datu exspirace. U "nového" se většinou podaří lahvičku vykapat celou. Teplota na to myslím nemá vliv, protože zakalení čirého roztoku se zpravidla projeví právě po otevření, takže zřejmě hraje roli nějaká reakce po přístupu vzduchu.

Ještě je zajímavé, že některý se jen zakalí, takže vzniknou jemné krystalky, které projdou kapátkem a po protřepání a případném pročištění kapátka třeba prudkým trhnutím jde vykapat. Když ale vzniknou krystaly hrubé, je snaha marná a takový je možný použít jedině při aerosolu.

Za sebe mi výše zmíněné kapání na pásky předem přijde nepraktické, protože delší dobu pokapaný pásek špatně hořel. Vím, že se někde dokonce na schůzích rozdávaly včelařům pokapané pásky, což mi přišlo na palici. V samotném příbalovém letáku stojí, že se má varidol kapat "těsně před ošetřením". Připravím vždycky pro skupinu tak 4 až 5 včelstev.
Pokud vám Varidol zrosolovatí, tak se dá rozpustit na kamnech (položením lahvičky na horký povrch).
(17.11.2023 8:00)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Já myslím že kvalita varidolu je stále rovnaká. Varidol ale treba držať pri izbovej teplote,doma si všetky pásiky nakvapkať a potom na včelnici len vešať na klinček a zapalovať. Jak ten varidol vonku trochu ochladne,tak to potom zdržuje a kvapkanie sa výrazne spomalí.

Tady si nejsem jistý vlivem na zdraví. Dýchat smrad toho sajratu v místnosti? Neodpaří se část účinné látky než to dostanu do úlu?
Tak čo sa týka zdravia je lepšie nekapať vôbec. Já si nakapem povedzme sto pásikov a trvá mi to tak 15 minút. Kto by sa z tým zdržoval na včelnici? Ked už ide o kapáni a smrad,tak je daleko horšie ked niekto dáva varidol z podmetu a takto postupuje rad radom,tak si toho smradu každý užije. Já fumigujem cez plodiská a je to podstatne rýchlejšie a hlavne sa toho nenadýcham.
Ono sa dá fumigácia celkom vylúčiť,tak som aj robil ked som aplikoval pokap. No vrátil som sa k fumigácii a to nie pre lepšiu účinnosť,ale dôvodom bolo určité zoslabenie včelstiev po štaveľke pre niekoho nepozorovateľné,ale já si to dosť dobre všímam.Štaveľka je veľmi dobrá v dlhodobých nosičoch,ale robiť s ňou pokap je často na zváženie.
(16.11.2023 21:44)Bonáček napsal(a): [ -> ]...nekápne. Loni totéž. Co dělám blbě? B.
Nedelas. Taky muzu potvrdit, ze s tim byl trochu voser. Zakalene, krystalky, ..ale nevyhodil jsem to. A po par letech jsem to zas vytah a slo to dobre, jo... Tak mozna zkusit zahrat, jak radi nekdo výše.
(17.11.2023 13:48)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Kto by sa z tým zdržoval na včelnici? Ked už ide o kapáni a smrad,tak je daleko horšie ked niekto dáva varidol z podmetu a takto postupuje rad radom,tak si toho smradu každý užije.

To nechápu - nakapu několik pásků, otevřu podmet, pásky připaluji jeden od druhého a jen dávám, zavírám a postupuju dál - takže nic dýchat nemusím. A kdybych i něco vdechl, tak je to jen samotný pásek, protože než to dohoří k léčivu, už jsem bezpečně mimo dosah kouře. To zdržení na včelnici mi přijde jako prkotina. Když vidím, jak varidol reaguje na vzduchu, tak jsem přemýšlel i tak, jestli to "kapat těsně před použitím" v návodu nemá význam i z hlediska nějakého odpařování nebo degradace určitých obsažených látek.

O rozehřívání varidolu jsem slyšel už dříve, ale s výsledkem jsem nebyl spokojený, protože krystaly si sedly na dno, ovšem nerozpustily se.
Nitran prkotiny pre teba sú pre mňa dôležité veci. Každý sme iný,já sa napríklad hrbiť pri každom podmete teda nebudem,pekne v stoji si to robím. Šak si to skús na vyše 120 včelstvách a potom píš.
Tonko Turčány to už z tým kapánim dávno otestoval aj za nás,vždy si ho robil deň dopredu,učinnosť nezmenená.
(17.11.2023 22:13)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Šak si to skús na vyše 120 včelstvách a potom píš.

Však si to už spoustu let zkouším na víc než 120 včelstvech a proto píšu, že je to prkotina. Ušetřený čas 0, riziko odpaření a ovlivnění kvality možné.
Jak léčit případně v tomto počasí? Pokud bych měl ještě fumigovat varidolem a nemám zařízení na aplikaci aerosolem. Čekáte na den kdy se oteplí na 10stupnu? Opravdu stačí včelám třeba jeden den tepleji a rozvolní se z chomáče? Má takové léčení smysl provést ho v jeden den kdy je tepleji?
Copak je takový problém oslovit někoho v okolí kdo má vyvíječ aerosolu? Já třeba v okolí kdo má zájem po domluvě zajedu a ošetřím. Vyvíječ jsem si pořídil vlastní, protože v organizaci se ztratily dva a důvěrník nechtěl používat nic jiného jak fumigaci. Takže až jednou mě organizace na...e tak jí nijak nepotřebuju.
tak jsem tam nový, tak nemám kontakty. zkusím se tedy poptat někoho z vedení naší organizace
Uz jsi dal 2x, to staci. Ta treti je takova pojistka. A k tvemu dotazu - ted to fakt nema smysl, ale kdyz se vyrazne otepli, tak pak staci i ten jeden den.
Pokud ti i po druhém ošetření fumigací podají roztoči, tak třetí léčení můžeš nahradit pokapem kys. Štavelovou ( Varromedem ). Nebo počkat, ono se oteplí. Já jsem například aerosol nikdy do včel nedal a mám je pořád.
(27.11.2023 2:09)Dast napsal(a): [ -> ]Uz jsi dal 2x, to staci. Ta treti je takova pojistka. A k tvemu dotazu - ted to fakt nema smysl, ale kdyz se vyrazne otepli, tak pak staci i ten jeden den.

V pondělí má být u nás 9,2stupnu. Udělal byste tu třetí fumigaci? Nebo počkat na výraznější oteplení? Vím že jste psal, že to je taková pojistka, ale zimuji a léčím poprvé, tak nechci něco zanedbat.
Zimním ošetřením, čímkoliv, už se nic dohnat nedá. Pojistky z pohledu člověka v přírodě neplatí. O přežití včelstev už bylo dávno rozhodnuto před první fumigací.
Chápu, ale tak vyčetl jsem že se doporučují tři fumigace (resp. aplikace varidolu). Raději bych ji provedl. Jsem začátečník tak čtu spoustu přístupů, takže určitě může být diskuze nekonečná. Oponovat vám nemohu, zkušenosti a znalosti chybí. Proto se radím tady.
(10.12.2023 15:46)panKrbec napsal(a): [ -> ]Chápu, ale tak vyčetl jsem že se doporučují tři fumigace (resp. aplikace varidolu). Raději bych ji provedl.

Takže nejde o radu, ale o potvrzení správnosti rozhodnutí. Tak to nemohu sloužit, neprovádím žádné zimní ošetření, ani nepoužívám pesticidy. To musí někdo jiný, kdo tomu věří, protože o ničem jiném než víře to není.
(10.12.2023 16:09)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]
(10.12.2023 15:46)panKrbec napsal(a): [ -> ]Chápu, ale tak vyčetl jsem že se doporučují tři fumigace (resp. aplikace varidolu). Raději bych ji provedl.

Takže nejde o radu, ale o potvrzení správnosti rozhodnutí. Tak to nemohu sloužit, neprovádím žádné zimní ošetření, ani nepoužívám pesticidy. To musí někdo jiný, kdo tomu věří, protože o ničem jiném než víře to není.

Hmm...tak to mas pravdepodobne ule bez včiel, ak nevykonávas žiadne ošetrenie...alebo maš uplne varoatolereantne včely? tak si bež pre Nobelovku Dodgy
Netvrdí, že neléčí. Píše jen, co nedělá.
Referenční URL's