Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No to je hlaseni o leceni pro SVS,je to sice opruz,patrne zase svazovy napad jak pridelat ZO administrativu.Je na to i formular s podpisy a termin k 31.1.Clenove vetsinou hodi duvernikovi zaznam o leceni,strci se to do obalky,a odesle se na svs s unorovymi vzorky meli.Jestli to nekdo cte,to netusim...Asi to ma zaklad v podminkach hromadnych objednavek.
Nemyslím, že roztoče jde vyhubit na 0 to už by tu nebil, také aerosol nemůže nahradit pouhé ošetření kouřem, které se ke včelám zalezlým v buňkách nedostane. Oba máme rozdílný názor i na to proč včelstva odcházejí, čas nám jistě ukáže.
To si nemyslim taky,proto neprikladam zimni meli zadny vyznam,natoz aby podle ni nekdo stanovoval je li varroaza nebo neni,vyznam ma u mvp k zachytu spor.
JosPr:
Díky, o tom jsem vůbec neměl tušení, že existuje...
Kdybyste to neudělali - co se stane?
Nejspis nic.Alespon ma SVS prehled,kdyby se nejaky horlivy neclen dotazoval,jak ZO lecilaSmile..Na druhou stranu,mam prehled ja o tom.kdo co pouziva v mistnich podminkach,napr.ve srovnani poctu roztocu v zimni meli k podzimnimu leceni a druhu nebo forme leceni.Vanocni fumigace a aerosol vychazi stejne.
(06.10.2017 20:44)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]JosPr:
Díky, o tom jsem vůbec neměl tušení, že existuje...
Kdybyste to neudělali - co se stane?
On je to takový handl mezi SVS a ČSV, kdy SVS toleruje nezákonné distribuování VLP na předpis tímto spolkem, který není schválený distributor a na oplátku si SVS vynutila alespoň jakési potvrzení, že se ty nezákonně distribuované VLP použily na léčení - to je ta hlášenka. Ti co nejsou v ČSV a objednávají si VLP od legálních distributorů, takovouto hlášenku posílat na SVS nemusí. Ono mnohdy to ZO ČSV stejně od nečlenů požaduje - u těch co si od ZO zajišťují léčiva je to však pochopitelné, tam to beru.
Jinak to bylo kdysi takto zdůvodněno ve Včelařství
Díky oběma za vysvětlení.
To je naprostý nesmysl distribuce léčiv pře okresní chemiky je v podstatě jedna s mála věcí co v ČSV funguje a taky jeden s pilířů.
Jak dlouho bude toto obcházení zákonů fungovat je ve hvězdáchCool

Já jako chemik spolku jsem žádné nesmyslné hlášení veterinářce nedával, mám zdraví rozum a nezavaluji ji papírovým balastem.
Jasně jsem v minulém spolku řekl, že každý je svéprávný a snad si umí udělat značku do kalendáře.
Pozor na nesmyslný názor, mám varidol z loňska nový nepotřebuji, chovatel má povinnost léčit léčivem s platnou dobou životnosti u Dolských léčiv je to pouze jeden rok. Exclamation
Je vidět ,že si pan Kamler nevidí do .........
Tak deset let na jeho přednášce byl dotaz . Odpověď dva roky. A v přestávce doplnil - funguje i čtyři a více / při správném
uložení.
To víš,každý ve spolku koupí lahvičku / má do deseti včelstev / tak pak druhý rok nepotřebuje ........ a penízky scházej . F.V.
Jedna věc je, jak dlouho něco funguje.
A druhá, jak dlouho je za to výrobce ochoten ručit.

Na tuto problematiku bude mít vždy diametrálně odlišný pohled ten, kdo něco kupuje a ten, kdo to vyrábí a prodává...
Srovnejte s medem Idea
Nechci se nikoho zastávat. Ale taky je rozdíl, jestli mám léčivo originálně zabalené a nerozdělané a nebo jestli jsem jej rozdělal a působí na něj vzduch, případné další vlivy, které jej mohou znehodnotit do použití v další sezóně. Je prostě rozdíl, jestli mám přípravek uchovaný v temnu a chladu nebo jestli jej nechám někde ve včelařském voze na slunci za oknem, kde může být léčivo periodicky vystavováno i teplotám nad 50 °C i několik hodin denně i po mnoho dní. Tady zcela chápu, že se výrobce kryje před případnými žalobami ze strany zákazníků.
varidol řádně skladovaný se dá používat X let, akorát v něm musíš zahříváním rozpustit sražená plniva, možná ukazatel stáří.
Znova polopaticky vysvětlím při nahlášení vašeho stanoviště na veterinu a následnou kontrolou jako hobby včelař se musíš prokázat datem léčení a dokladem, že jsi koupil varidol s neprošlou expirací pokud jsi s ním léčil.
Jinak si varidol používej jak je libo třeba každý večer před spaní na prsa je prý dobrý na průduškyBig GrinBig GrinBig Grin
S těmi doklady o koupi léčiva, by mě zajímalo kde to je v ZÁKONĚ nebo ve VYHLÁŠCE uvedeno?

Pokud vím, tak je pouze povinnost vést záznam o ošetření - aplikaci VLP proti varooáze, s datem ošetření a uvedením šarže léčiva.
Mimoto forma záznamu není jinak stanovena a o schovávání dokladů o koupi léčiva jsem nenašel vůbec nic,
když nepočítám článek ve Včelařství 9. 2017str. 310, kde je sice doporučení od SVS ale bez opory
v zákoně to podle mě nelze po včelaři vyžadovat.
Dle informace p.Klimy, není potřeba uchovávát doklad o koupi léčiva u nepodnikajici osoby.
Petre L.:
Odkud prosim pochazi informace o povinnosti (v ramci vedeni zaznamu o osetreni vcelstev) evidovat i sarzi leciva, jak pises ve svem prispevku? (V rezimu nepodnikajicich chovatelu.)
Podle bodu (2) by se to mělo vztahovat na všechny chovatele, ne jen na podnikající, jak je uvedeno v bodu (1)

Vyhláška č. 344/2008 Sb., o používání, předepisování a výdeji léčivých přípravků při poskytování veterinární péče § 7

§ 7
Záznamy vedené o použití léčivých přípravků u chovatele
(1) Záznamy vedené u chovatele, který jako podnikatel chová hospodářská zvířata, která produkují živočišné produkty určené k výživě člověka, o použití léčivého přípravku, jehož výdej je vázán na lékařský předpis, obsahují
a) název použitého léčivého přípravku, popřípadě i šarži, je-li na léčivém přípravku uvedena,
b) datum použití léčivého přípravku,
c) druh a kategorii zvířat, pro která byl léčivý přípravek použit,
d) počet a identifikaci zvířat, pro která byl léčivý přípravek použit,
e) důvod použití léčivého přípravku nebo lékařskou diagnózu,
f) dávku, popřípadě množství použitého léčivého přípravku,
g) stanovenou ochrannou lhůtu podle § 3 odst. 2 zákona,
h) identifikaci hospodářství4), kde byl léčivý přípravek použit.

(2) V případě, že léčivý přípravek použije v souladu s § 9 odst. 12 zákona chovatel, zajistí provedení záznamu o použití léčivého přípravku podle odstavce 1 chovatel. V případě, že léčivý přípravek použije veterinární lékař, zajistí provedení záznamu o použití léčivého přípravku podle odstavce 1 veterinární lékař.

(5) Záznamy vedené u chovatele podle odstavce 1 musí být zřetelné, jednoznačné a čitelné. Záznamy musí být uchovávány podle § 9 odst. 11 zákona tak, aby byly chráněny před znehodnocením, poškozením nebo ztrátou.
Podle mě odstavec 2 řeší,kdo provede zápis. Jestli chovatel nebo veterinář. Ale týká se to zápisu podle odstavce 1 a ten se týká jen chovatelů podnikatelů
Přesně tak. Bod 2 i 5 se odvolávají na bod 1, kde je jasně uvedeno, že se týká podnikatelů.
Navíc je to jen a pouze pro VLP vázané na předpis, takže použití Formidolu nebo Apiguardu, Thymovaru, Oxuvaru, které nejsou vázané na předpis je bez nutnosti zápisu. Jelikož se ale jedná o nařízené léčení, je dobré záznam pro účely splnění povinnosti udělat. Nikde ovšem není pro tento případ stanoveno co a jak zaznamenávat a jak již bylo psáno tak při přednáškách pracovníci veterinární správy řekli, že stačí datum v kalendáři a název přípravku.
Jakékoliv zpřísnění je jen otázka buzerace ze strany spolku ve kterém je kdo členem, ten ať si třeba se členy domluví povinný videozáznam léčení u jednotlivých včelstev, když členovi nevěří.
Po mně veterinářka doklad o koupi léčiva nechtěla. Vyžádala si však u veterináře u kterého jsem Varidol koupil doklad o prodeji.
Taky možnost. Další možnost je vyžádat si doklad ze svazu, který administruje dotace na léčivo - tedy pokud bylo nakoupené s dotací. Tam mají vlastně záznamy i u těch léčiv co nevyžadují předpis. Takže si můžete nechávat zasílat léčivo pořízené přes e-shop s dotací a veterináři nebo aktivnímu svazakovi, pokud by chtěli doklad, prostě odkázat na svazovou dotační databázi kde vás najde pod vaším číslem včelaře. A máte klid.
Vlastně, pokud si pořizujete přes e-shop tak vám dojde i potvrzení objednávky, stačí nemazat a máte při nejhorším (kdyby svaz nedal informace o nákupu za dotace) alespoň doklad, že jste objednal.
Referenční URL's