Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Perfetkni meteosrvis zajistuje nadsenec Ivo Rolčík http://www.pocasi-volary.cz
Ahoj 19.10. jsem poprvé fumigoval. Mám dvě včelstva, obě mám na dvou nástavcích. Dával jsem tři kapky Varidolu. Spad po jednom dni byl v odkazech dole na fotkách. Včera jsem fumigoval podruhé, ale dnes jsem na jedné podložce našel jen asi dva brouky a na druhé jsem nenašel nic. Jak postupovat dále? Mám dělat i třetí fumigaci a po jak dlouhé době? Zase 10 dní? V podleti jsem léčil formidolem a pak ještě v září pokap varomedem.. Děkuji za případné rady.

https://www.dropbox.com/scl/fi/lfcf00lbo...o47fl&dl=0

https://www.dropbox.com/scl/fi/pfuabwaad...rmyr1&dl=0
Dobrý den.
Já bych už nedělal nic.Už bych do nich nelez ,ani je nijak nerušil.Příští rok , až bude zavíčkovaná trubčina tak bych jí odebral a vytavil.Před tím je možné zkontrolovat kolik larev trubců je napadeno .Domnívám se ,že napadení bude pod 1%.
Likvidece trubčiny je sice pracná ,ale na 2 včelstvech se to dá hravě zvládnout.
MK
Děkuji. Letos jsem začal včelařit. Každý to dělá trochu jinak, tak jsem rád za každý názor. Ať se Vám daří!
Pane Krbec, zfumigujte to jeste jednou aerosolem v prosinci,lecil jste moc brzy. Mlada vcelstva jeste maji kolecko plodu,zvlast jsou li uteplena
Jen drobná poznámka. I v prosinci se najde teplejší den, takže místo aerosolu stačí fumigace.
(01.11.2023 15:02)Frey napsal(a): [ -> ]Pane Krbec, zfumigujte to jeste jednou aerosolem v prosinci,lecil jste moc brzy. Mlada vcelstva jeste maji kolecko plodu,zvlast jsou li uteplena

Dobře ještě budu funigovat ještě jednou. Úly nám nezateplené. A máte pravdu opravdu jsem je nerozebíral. Popravdě si to nedovedu predstavit je rozebírat v tomto počasí. V podletí je to dost naštvalo když jsem koukal do plodiště.
v podletí mohly být naštvané protože jste je rozebíral ve fázi, kdy měly málo zásob. jestli jste je dost zakrmil, tak teď sice štěstím skákat do výšky nebudou, ale extrémně útočné také nebudou, když je prohlídnete. stačí jedno dvě fouknutí dýmákem a budou v pohodě, když se do nich podíváte. navíc trochu chladnější počasí je brzdí v rozletu, tj, ani útočit se jim moc nechce.
Tak já bych se v tuhle dobu rýpal ve včelstvu, snad jedině kdyby mi v dnešním vichru spadl úl a já se je pokoušel zachránit, jinak k tomu opravdu nevidím žádný důvod. Kontrola jestli je tam ještě plod? Proč? Není to zbytečný, brutální zásah?
Podle mě je.
O zdraví a šanci na přezimování včelstva se rozhodovalo v červenci a srpnu, podzimní a zimní zásahy jsou jen na likvidaci foretického kleštíka, který se už neskryje v plodových buňkách. Takže pokud už někdo věří v jistotu Amitrazu tak bych jim ho dal až v na konci listopadu nebo v prosinci, ona i ta fumigace nebo aplikace aerosolu s acetonem je velký stres.
Ale každý ať si to dělá po svém, nebo jak mu nařídí, já zdvihnu víka někdy mezi Vánocemi a Novým rokem, pokud přijde tradiční oteplení a trochu včelky shora pokapu teplým roztokem KŠ, což je zásah minimální, ale k startovní pozici včelstva v předjaří důležitý.
Každý ať si používá co chce a čemu věří.
Dobrý den,
rád bych věděl jaký bude spad po další fumigaci.Podle mých testování ,které jsem prováděl dříve je spad po další fumigaci včelstva majícího po předchozí fumigaci spad 0 max. do 4 roztočů.Nejčastěji ale 2 roztoče.I když má včelstvo spad po dalších fumigacích 2x nula po pokapu KŠ zase 1 nebo 2 spadnou.Tolik VD rozhodně včelstvo nezahubí.Pokud padne tak zdůvodu něčeho jiného.
Důkladná likvidace trubčího plodu má na redukci VD opravdu velký vliv. Je to ale velice pracné, prorotože se to musí provádět několikrát.Vždy až je trubčina zavíčkovaná.U pár včelstev se to dá rozhodně zvládnout.
Já jsem k tomu došel ,kdyřž jsem chtěl eliminovat vliv včelstev,které v něčem nevyhovují na potomstvo nových matek .
Mám každý rok :
1.
4 až 5 včelstev ,která jsou super tam nechávám trubčinu všechnu.Ty se musí ohledně přemnožení VD dobře hlídat.
2.
něco kolem 50 včelstev kde odeberu co nejvíce trubčiny ,ale rozhoně to není všechna. Tam je to různé.
3.
něco kolem 5 včelstev ve kterých likkvidace je prováděna co nejdůsledněji. U nich to v červenci vypadá ,že jsou 100% VSH . I když to ,že nemají předky s VSH je důvod likvidace trubčiny.
MK
panKrbec - zdar, kontrola spadu druhy den po zasahu, to je moc brzo. kdybys tam nechal tu podlozku jeste tyden, tak bys tam asi napocital o dost vice brouku. A taky to chce podlozku na kterou nemaji prsitup vcely (coz mozna mas).
Ohledne treti fumigace - muselo by se oteplit. Ted to nema cenu a ani to nemas zapotrebi.
Treba podložky pozrieť na druhý deň po fumigácii. Ono stačí ked viac začne fúkať vietor a po týždni je hned spád polovičný.Wink
Tak já mám dna a podložky řešené větruvzdorně, horší je to s letním monitoringem, který je podstatnější, v tu dobu mi podložky hbitě uklízejí mravenci, tak podložky ztrácejí vypovídací hodnotu. S rychlostí spadu po fumigaci nemám zkušenost neboť jsem ji za deset let (po delší pauze ve včelaření) nikdy nepoužil, ale třeba po pokapu KŠ je spad pomalý a trvá několik týdnů. Včelařit se dá úspěšně i bez fumigací a acetonových aerosolů, jen s organickými kyselinami případně s thymolem atd. Nebudu se chlubit, že jsem vždy bez ztrát, ale pokud už u mě k úhynům došlo tak vždy v srpnu moji blbostí, když jsem kvůli nedostatku času zasáhl pozdě, vždy stejný scénář, nejsilnější včelstva a během dvou týdnů kolaps. V posledních dvou letech jsem omezil aplikaci KM (i když skvěle funguje), a to pro to, že nejsem schopen časově zvládnout dlouhodobější aplikaci vzhedem k teplotám. Takže už jen KŠ, ale žádné papírové utěrky, ale pásky hobrafiltu z vinařských filtračních desek, kleštíka sice nevyhubí, ale je tam ten dlouhodobý efekt a zatim to funguje....
Presne tak, kdyz chces mit presny cisla, tak pouzivas chranenou podlozku. Jsou zhruba 3 zakladni typy:
1) varroadno, kde pod sitovanym dnem je vysouvaci podlozka.
2) zasitovana podlozka, idealne v ramu, ktera se vlozi do ulu
3) natirani podlozky rostilnnym olejem
Ale ted na podzim vcely dno uz tolik necisti a mravenci uz nejsou vubec, takze u fumigace to neni tak dulezity.
Ja vyrabim zasitovane v ramu a celou vcelnici mam izolovanou proti mravencum.
Jaké používáš zábrany proti mravencům? Tenhle problém nemám vychytanej
Mističky s motorovym olejem. Naky foto najdu.
[Obrázky: stanoviste-priprava.jpg]

Plastovy vicka od instatniho kafe + vetev rozrezana na spalicky + motorovy olej

Na vcelnici to pak je:
[Obrázky: patky.jpg]
Nevím, jak je to možné - dělám jednou fumigaci každý rok jako kontrolu po KM, příp. KŠ či Thymolu. V nové lahvičce je třetina obsahu. Nakapu po 4 kapkách do 8 úlů, vložím, počkám 15' a vyjmu. To mně může tak půl hodiny trvat. Jdu na vedlejší stanoviště a už nedostanu z lahvičky ani kapku. Měl jsem ji v kapse, aby nevychladla, stejně už to nekápne. Loni totéž. Co dělám blbě? B.
Nic.Kvalita varidolu se rok od roku lepší,jeden rok je z něj rosol,druhý to teče z kapátka jak z kohoutku a 25 čtyřkapkovych včelstev se z lahvičky neudělá ani náhodou.
Pokud by to kapalo správně,(převrátit lahvičku,kapnout,převrátit zpět a tak dokolečka dokola)mělo by tam zbýt ještě cca 68 kapek.Chyba může být i ve výšce nátoku kapátka,v ucpání.Atd.Zkusil bych řádně protřepat lahvičku,byť protřepat by asi potřeboval výrobce v Dolu.
V životě jsem takovou lahvičku neměl v ruce, ale možná v Dolu optimalizují , v dotačním chaosu si toho stejně nikdo nevšimne Smile
Referenční URL's