Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ano mám dva z PC motorků, ale přibyly mi polystyrénové úly, tak jsem to chtěl pojmout tak nějak jinak od základu. Včely generují zisk, tak se stávám rozmazleným.
U těch původních mi vadí jedna věc, nevidím dohoření papírku. A sítko na konci trubky se dehtuje.
U toho môjho aplikátora práveže dohorenie som mal pod kontrolou a inak aj v tom varojete ti to dechtuje rovnako,musel som to vždy prečistiť aby sa dalo z tým vôbec robiť.
Já osobně fumigátor nedoporučuji, udělal jsem si dva z fukarů na grill a foukal jsem to tam očkem a jak už se to tu někde řešilo úl neni nafukovací, takže kouř z úlu vycházel všemi skulinkami, nikdy nemáš úl tak zatmelenej, aby ti to nikudy neucházelo........otázka je jestli to vadí na účinost, že to tim úlem jen proletí, ale dejchat to neni příjemné. Neni nad to otevřít víko, tá pásek na hřebík zapálit a jít dál, to je asi tak 50x rychlejší.
(16.09.2018 21:15)Louky napsal(a): [ -> ]Já osobně fumigátor nedoporučuji, udělal jsem si dva z fukarů na grill a foukal jsem to tam očkem a jak už se to tu někde řešilo úl neni nafukovací, takže kouř z úlu vycházel všemi skulinkami, nikdy nemáš úl tak zatmelenej, aby ti to nikudy neucházelo........otázka je jestli to vadí na účinost, že to tim úlem jen proletí, ale dejchat to neni příjemné. Neni nad to otevřít víko, tá pásek na hřebík zapálit a jít dál, to je asi tak 50x rychlejší.

Také léčím tímto způsoben, udělal jsem si 5 ks těchto fukarů. Zkušenosti byly stejné jak popisuje Louky. U fukarů jsem si upravil rychlost otáčení ventilátorů (rezistorem) tak, aby kouř z pásků nešel z trubky ven, ale očkem pozvolna do úlu a pásek hořel jen pozvolna. Zatím s tím není žádný problém Smile

(16.09.2018 21:25)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]A co varroalampa?
zkušenosti http://medove-zpravy.blogspot.com/2014/1...novem.html
prodej https://www.bee.cz/varroa-lampa
popis https://olomouc.idnes.cz/olomoucti-vedci...zpravy_stk

Sice dost drahé, ale také se mi to líbí. Jenže představa, že bych musel upravit na všech úlech víka je nepředstavitelná Big Grin
Kostíku ty fumigátory od Šubrta stoji myslim 600, já koupil normálně klasický fukary na grill za 80kč a na ty jsem přilepil kousek trubičky mamutem.
Lukáši já jsem to nekupoval od něj. Koupil jsem si jen rozfoukávače, tuším, že to bylo před třemi roky a stálo to tak nějak jak říkáš kolem 80,-Kč a zbytek jsem si vyrobil sám. K otvoru sání jsem nalepil hliníkovou trubku na vložení fum. pásku a vývod kouře jsem upravil na průměr očka. Zasunu do očka, zapálím knot a jdu k dalšímu úlu a až jsem u pátého vyndám ten první a jdu dále a tak pořád dokola. Ale jak říkám, musí se upravit otáčky ventilátoru tak, aby kouř šel velmi pozvolna dovnitř úlu, jinak je to tak jak říkáš, z jedné strany foukáš a z druhé ti jde hned ven Big Grin

Mám tyto rozfoukávače, výroba jednoho mě vyšla na cca 130,- Kč

Ještě doplním, mojí přítelkyni jsem vzal kovovou drátěnku Big Grin, tu jsem si nastříhal na malé kousky a vložil do nasávací trubky před fum. pásek těsně před vrtuli ventilátoru, to také ztlumí vháněný kouř a hlavně, kdyby náhodou chtěla nějaká jiskřička do úlu
No mě právě vždycky ten konec ten ventilátor nasál, takže poslední kousek šel přímo do úlu. Já už naštěstí fumigaci nedělám, ale u štavelky je to na dost podobnym principu, takže taky letos budu kupovat takový aparát, kterej to bude vhánět do úlu, akorát cena je kolem 7 tisíc
Já něco podobného používám už pár let. Základem byl nápad Vl. Šumery používat na fumigaci fén. Tím jsem začal, ale mělo to pár nevýhod a tak jsem to celé překopal a teď jsem spokojen. Nevýhodou je, že musím používat elektrocentrálu, ale když už ji mám. Jinak existuje i fén na 12 V. Výhodou je, že používáte hodně ohřátý kouř, který ventilátor rozežene všude. Zatím to nejlepší, co jsem na fumigaci vyzkoušel. Jinak ale fumigaci používám pouze 1 x a je možné, že jí přestanu používat úplně. Ono mít zdravé včely je hlavně o zootechnice a pak až o jedech! Zdraví R. S.
Fukary jsou pro fumigaci nevhodné. Je to, jako byste při normální (doporučeném postupu) fumigaci otevřeli všechna očka a česno. Uvědomte si, že vše, co do úlu přivedete, tak stejný objem musí úl někudy opustit. Nejkomičtější doporučení jsou ta, kdy oný expert celý úl dokonale ucpe a pak se do něho snaží něčím ten kouř našťouchat. Jedinou výjimkou, která funguje, jsou cirkulační systémy. Viděl jsem takový na odpařování kyseliny šťavelové - zdlouhavé a pracné.
V tomto se musím Dolu zastat, že všechna tato udělátka, viz výše, jsou pro aplikaci Varidolu nevhodná.
Není fukar jako fukar Smile jde mi kouř do úlu stejně pozvolna jako bych pásek zavěsil pod víko i u takto zavěšeného pásku jde kouř skulinami ven
No právě.
Ono je dobré, než teoreticky běsnit, si to v praxi vyzkoušet. Úl není igelitový pytel! R. S.
Ja fúkam varojetom,prakticky je to to isté ako home made rozne udelátka z fénov a pc motorčekov..srbi na to použili elektrický holiaci strojcek ktorý točí vrtulku..úl síce nieje nafukovací,ale ked fúkam dovnútra dym tak neviem ci uniká von cistý úlový vzduch alebo nieco iné,ale dymu unikne len zlomok toho co tam fúknem..úcinnost výborná a aj prienik medzi plásty sa mi zdá ovela lepší nez len ked zapálim pásik..
Na tomto příspěvku je vidět rozdíl mezi nadšeným teoretikem a zkušenostmi z praxe. Každý si může vybrat! R. S.
Taky jsem větrák zkoušel prakticky. U mě neuspěl.
Jsou jiná, pohodlnější, rychlejší řešení.
Mame u nas spor. Je povinné psát si kdy a jakou sarzi jsem léčil? Jak dlouho mit toto popř. schované?
Ano. Rok.
(19.09.2018 7:10)karelretik napsal(a): [ -> ]Mame u nas spor. Je povinné psát si kdy a jakou sarzi jsem léčil? Jak dlouho mit toto popř. schované?
Ano, máš povinost doložit kdy si léčil. šarže myslím ne (to má vědět OO jaké daly léčení myslím) Pokud jsi neorzganizovaný, doložit od koho tedy jak si nabyl léčiva, doklad atd. Zavolej si na veterinu, a budeš vědět=nejlepší řešení.
(19.09.2018 7:04)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Taky jsem větrák zkoušel prakticky. U mě neuspěl.
Jsou jiná, pohodlnější, rychlejší řešení.

Sem s nimi Miro Smile
Referenční URL's