Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Uvádzam krátke zhodnotenie spadu klieštikov za tento rok s porovnaním roku 2013 z 30-tich včelstiev.
Ošetrenie včelstiev proti Vd som robil chemickou látkou Taktic s účinnou látkou Amitraz, umiestnenie 2 kvapiekTaktic-u na fumigačný pásik, zapálený vložený do podmetu, letáče som neuzatváral

Tohoto roku som fumigáciu včelstiev robil o niečo skôr, ako pominulé roky, pretože som rátal stým, že situácia môže byť horšia ako v roku 2013, pretože prakticky nebola prestávka v plodovaní ceklú zimu a likvidovať prípadný plod sa mi nechcelo.

Výsledky spadu v roku 2013 - 9,07 ks/včelstvo
Výsledky spadu v roku 2014 - 56,8 ks/včelstvo

Tohoto roku je spad 6 krát vyšší ako v roku 2013, najnižší v dvoch včelstvách bol po 2 klieštiky, ale najvyšší bol 320 Vd, nízky spád bol vo včelstvách, ktoré sa rojili a dhší čas boli bez matky, tie včelstvá ktoré sa nerojili, chovali plod po celé leto, tam sú výsledky zberu spadu vysoké. Podotýkam, že v mojom prípade sa jedná o foretické Vd -voľné, tie čo sú na včelách.
Predpokladám, že všeobecne môže dôjsť k premnoženiu klieštika, čo sa prejaví na poškodení lariev vyvíjajúcich včelách.
Obrázok užívateľa
turcani

Príspevky: 2846
Registrovaný: Štv Jan 01, 1970 1:00 am
Bydlisko: Závada okres Veľký Krtíš
Fumigace, taky přidám. (fumigoval sem kvuli testování).
4 včelstva.
24hod spad
č.2 (průměrný spad kolem 1-2ks/24hod) 270ks
č.3 (průměrný spad kolem 0-0,5ks/24hod) 500+ks(Na jaře včelstvo před kolapsem- vyřezán všechen plod a zafumigováno.spady ve stovkách..lze tady někde dohledat v tématu odhad počtu kleštíků ve včelstvu)
č.4 (průměrný spad kolem 7-10ks/24hod) 70ks
č.5 letošní červnový(průměrný spad kolem 3-5ks/24hod) 27ks
Brutální rozdíly ve spadu. Skokové nárůsty násobné. Během snůšky, tedy v pauze aplikován formidol. všechny včelstva jej měli 4x č.4 6x.
U Čechoslováků se spad sleduje špatně. Průměrně se pohyboval kolem 100-170ks(po fum.)
Dle rozhovoru s p.Titěrou poslední možnost jak zachránit, je teď. Bude toletos hodně zajímavé...
Zdeňku, píšeš o testování. Přibliž, prosím, metodu, o co šlo v tom testování? Nebo to byla kontrolní fumigace po testech toho dolského tajemství? Nebo co to vlastně bylo? Byl ve včelstvu plod? Co se ze spadů nyní dá vyvodit? Tedy kromě toho, že včelstva byla zbavena daných počtů rortočů, což už samo za sebe stojí za to ... Wink
Díky moc za rozvedení, tedy jestli můžeš ...
Jiří
Tau Fluvalinat (Apistan, Gabon) je v podezření, že podporuje virus deformovaných křídel

Studie byla zveřejněna v lednovém čísle časopisu Applied a environmentální mikrobiologie.

Pesticide May Give Honeybee Virus an Advantage
Mám takový dotaz,když se všude říká zlatý český ručičky, zda by nešlo vyrobit něco ve sprei.Jak na fumigaci tak na kys.mravenčí.Střiknout mezi uličky.
Zejména na kyselinu mravenčí by to šlo docela snadno. Jenom se obávám, že by to nemělo 100% účinnost. Některé včely by to možná přežily. Smile
Parta nadšenců vyvíjí elektricky řízený odpařovař KM.
Přednášeno v Brně na VMS.
Už je dokonce podán patent na užitný vzor na onen řízený odpařovač.
Jinak k tomu stříkání: princip účinnosti KM proti kleštíkovi je v odpařování, nikoli stříkání.
Princip fumigace Varidolem s účinnou látkou Amitrazem je také jiný. V Amitrazu jsem sice koupal ovčačku a vyléčili jsme tím demodikózu, ale u včel jde o něco jiného.
Dobře se stříká KMl, na to stačí rozprašovač, to je vyřešeno, akorát by se to dalo připravit už výrobcem komplet v nádobce namíchané. Jenomže to by to muselo mít i registraci ... Ale možná ne ... I když je to přece jen kyselina ...
Totéž se dělá i s cukerným rozkokem KŠ, ale tu je značné riziko, že si člověk dýchne ... To se ale stejně musí vyndat každý plást a stříknout z obou stran. To jde jen u oddělků na několika plástech.
Nikdy bych to nedělal. Pokap KŠ je mnohem, mnohem bezpečnější, navíc se vyplatí až v období bez plodu.
Jiří
Poprosil by som Vás o radu v nasledovnej veci. Pred dvomi týždňami som priniesol 3 tohtoročné odložence - po jednom nástavku B10. Po nasadení monotorovacej podložky som však našiel spád roztočíka. Aké preliečenie zvoliť v túto dobu, v polovici septembra?
Uvažoval som najmä:
- fumigácia Varidolom - v návode na použitie je však vyslovene uvedené .. nepoužívať v dobe výskytu plodu,,. Obávam sa teda, aby som včelám nejako neublížil. Alebo ho môžem kludne použiť, niekedy sa používa aj na monitoring, alebo ako som videl v seriali ,,Celý rok varroa,, sa používa aj v čase náteru plodu.
- alebo použiť Gabon. Gabon by sa mal vkladať do rozšírenej uličky medzi plásty. Ja ho možné vložiť napr. iba do podnetu na dno úla? Alebo si takto vytvorím iba rezistenciu...
- kyselina mravčia - hovorí sa, že po nej často uhynie matka, čo by bolo v tejto dobe problém - a je ju ťažko zohnať.
Ja by som dal v tomto období už Varidol.Bolo chladno,rozlohy plodu nie sú extra veľké a takmer všetka zimná generácia včiel je už vyliahnutá.Liečenie kľudne môžeš o dva týždne zopakovať.
Kolik těch roztočů padá za 24 hodin??

Varidol bych nedával, některé moje oddělky mají plod ještě na šesti rámcích
Spád je nejakých 3-4 ks denne. A ešte aj na plástoch je plod.
Môžem poškodiť plod/včelstvo, keď použijem teraz varidol?
Léčit při spadu 3-4 denně je nesmysl, klidně počkej na bezplodé období a pak se rozhodni jak zasáhneš Smile Každá chemie je toxická i pro včely
(17.09.2014 8:27)Brock napsal(a): [ -> ]- fumigácia Varidolom - v návode na použitie je však vyslovene uvedené .. nepoužívať v dobe výskytu plodu,,.

Je to tam uvedené preto, že časť klieštikov je určite na larvách pod viečkami, amitraz z Varidolu ich nezahubí a musíš včely ošetrovať znovu, dostanú tak zbytočne dve dávky...
Prikláňam sa k Jirkovej rade, pri takomto spade už počkaj na bezplodové obdobie , všetok klieštik bude na včelách a ošetrenie bude mať maximálny účinok...Wink



(17.09.2014 8:27)Brock napsal(a): [ -> ]Gabon .... iba do podmetu na dno úla?

...podľa mňa to nie je dobrý nápad, je potrebné aby pásik Gabonu visel medzi dvoma plástami s plodom, včely sa musia oň obtierať, aby došlo k hubeniu klieštika, toto by v podmete asi nefungovaloAngry
Byl jsem na schuzi včelařů našeho regionu včetně vydávání léků. Tento rok je prý velmi špatný a spad je velký, takže jsem se všichni dohodli, že začneme s okamžitým léčením, aby jsem měli všichni zaléčeno do 15tého října (potom by už mohlo být pozdě). Včera večer jsem dělal první fumigaci (z podmetu) a na podložce bylo ráno kolem 500kleštíků (odhad) - takže za 10dní znovu. Nejhorší je, ale že máme v regionu i kočovné úly z jiných regionů, kteří si můžou plánovat léčení na jinou dobu, což může znehodnotit naše snažení - neexistuje žádná koordinace mezi regiony - škoda.
To je nelgální léčení !!! Vyhláška jasně říká

Citace:v období od 10. října 2013 do 31. prosince 2013 v intervalech 14 – 21 dnů mezi jednotlivými
ošetřeními zajistit trojí ...

A to jste svazáci? Rebelové - jak chcete do 15.10. stihnout trojí fumigaci 2 z toho bez plodu?
Měl pak začátkem prosince?
Je dobře, že se ještě nyní plní plán na 150% - takové optimistické v dnešní době, kdy se nic nestíhá.
Já bych doporučil tuto upřímnou reportáž, dalo by se říci indiskreci, všem zastáncům komisí atd.

Tom50 - když se v takové organizaci někdo vzepře autoritě Svazu s tím, že si bude léčit sám a pořádně tak je to jistě arogantní začátečník. Že?

Bohužel takových zážitků z mnoha organizací je hodně.

Nejhorší je, že oni sebe mají za vzorné včelaře a skutečně tomu věří, že když mají 1. listopadu odléčeno, že jsou nejlepší a ti ostatní co na to ještě nešáhli lajdáci.


Já sobně když jsem rozšířil na 16 včelstev tak to byl cíl proto abych spolu s důvěrou dostal do ruky tu vzácně drahou lahvičku (tehdy stála 16Kč Smile ) a mohl si léčit sám kdy to bude nejlepší.
Tak za tohle děkuji, ode mě by tohle nikdo nevzal. Jsem jen začátečník.
Jsem také začátečník, takže se řídím radami starších včelařů (a vedení), kteří vědí jak to v našem regionu je a co je potřeba udělat. Určitě si nechtějí zničit 100vky včelstev. Rozhodně to co platí v jiných regionech se nedá implementovat u nás a obráceně.
PS: tento rok je všobecně ve všem napřed (včetně skončení plodování)
Michale v tomto případě máš pravdu. Na druhé straně paradoxně organizace, která to vnutila do nařízení to sama porušuje a dokazuje tím, že je takové nařízení na nic. Popírá samu sebe.
To dokazuje, že naši sousedé dělají dobře, když nic nenařizují ale pouze doporučují a podle situace o které se informují se v rámci chválených prostředků zařídí. Myslím, že v tom je princip té spolkové činnosti - informovat se a hledat řešení, pomáhat si pokud o to daný člen stojí a ne se cpát do legislativy a hrabat jak se dá. Toto možná funguje v některých ZO nikoliv výše. Já mám jiné zkušenosti v ZO. Chce li ovšem někdo mít národní frontu včelařů a podporuje ji legislativně, je to jeho rozhodnutí. Dle mého špatné.
Referenční URL's