Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(10.10.2013 14:10)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]
(10.10.2013 12:36)Tom-Z napsal(a): [ -> ]I podmetem to jde. Musí být vysoký ,aby pásek visel svisle a stoupajícím teplem se odpařila aktivní látka.
Když bude pásek v podmetu ležet nedojde k odpaření, ale ke spálení a účinnost je v h.....Confused
Sám zavěšení v podmetu používám k plné spokojenosti.Wink

Tom, ja fumigujem už 28 rokov a vždy som dával fumigačný paierik vodorovne ohnutý do "A" dopodmetu a doteraz včely chovám, bez toho, aby včelstvo utrpelo po fyzickej stránke, teda stále žijú a spád je vždy lepší ako to to tu na nete udávajú. Takže to odparovanie účinnej látky je naprosto v poriadku a tančeky o horení sú všetko okolo horenia fantazmagórie jednotlivcov.

Ešte som zabudol dodať, že na všetkých úľoch mám podmet vysoký do 10 cm, ale manipulačný otvor len asi 5-6 cm, prístup do podmetu odzadu úľa .

Tak super, děkuji, toto vyzkouším a podložím to jak doporučoval Jaroslav alobalem. Antone předpokládám, že léčivo se nakape cca do středu pásku. Ještě jednou díky.

Ing. Jiří Šturma:
KM věřím, ale v podletí mě po aplikaci nic nepadalo, tak vyzkouším Varidol ať mám jistotu.
Když chceš mít v medu a vosku dobroty, tož včíl Wink
Tom, ja si pásiky pripavujem deň pred pred fumigáciou, uložím do kovovej dózy, amitraz však paradoxne dávam na jeden koniec fumigačného papierika, olejovitý obsah dvoch kvapiek sa rozíde po ňom a zapaľujem z druhého konca.
Ja mám na piatich úloch podmet vysoký 3cm a tiež používam pásiky do A s Varidolom na Alobale. Od nášho slovenského Avartinu som "upustil", nakoľko sa stávalo, že balenie už od dodávateľa bolo zle zatavené a tým pádom aj zvetrané a nepužiteľné. Samozrejme, v takýchto stiesnených podmienkach to chce opatrnosť a neodchádzať daľeko.
Pokud to ještě někdo používá a píchá na hřebík, tak můj zlepšováček z té doby.

Provrtat a napíchat na hřebíky a zastrkat do desky s polystyrenu a pak na včelnici nebo ještě v teple domova pokapat a pak jen zasunovat do úlu a zapalovat. I tak je to práce ažaž, hlavně když fouká vítr.

To jsem nikdy nechápal důvěrníky co to na místě lovili z pytlíku, propichovali atd.
První fumigace 10.10.2013, pozdní večer, ukončený let na kvetoucí břečtan, teplota 13°C (předpoklad rozvolnění včel v úle). Spad: 0, 30, 20, 3, 3, 0, 15, 0, velmi malých roztočů.
Plíšek na napíchnutí pásku pro varidol:

[Obrázky: Pl_ek_na_Varidol.jpg]

Pod dřevotřískovým víkem položeno silonové sítko, které se odhrne jen v zadní části horního nástavku a plíšek zavěsí na poslední 9 rámek. 10 rámek neni.
Dnes první fumigace v životě. Zvolil jsem metodu p.Čermáka - spodem. V úlech zahučelo, a kouř málem nadzvedl víka dvou NN Big Grin. Za pět minut hotovo.
Dnes som aplikoval aerosol. Použil som mnou upravený aplikátor ZAL 07 od Baraníka. ˇUprava spočíva v nahradení dávkovača injekčnou striekačkou. Použil som 10 ml striekačku. Výhoda tejto úpravy je, že dávkujete presne 1 ml roztoku liečiva na každé včelstvo a že v prístroji zostáva minimum liečiva ako nevyužité.
Nejedná se o fumigaci, nýbrž o aplikaci aerosolu.

Citace:1. Popis a funkcie prístroja ZAL 07
Vyvíjač aerosolu ZAL07 vytvára aerosol ( jemnú hmlu oleja ) vstreknutím oleja do zohriatej trubky. V nej sa olej zohreje a cez trysku vyfúkne ako kúdol hmly do priestoru úľa. Zvýšenou činnosťou včelstva dôjde k homogenizácii olejovej hmly v priestore úľa, čím použité liečivo účinne zasahuje dospelých jedincov varoa . Samotný olej napomáha liečeniu tak, že umastí dospelých jedincov varoa a tým im sťažuje prichytenie na včelách.
Ďakujem za upozornenie, text opravím.
Dobrý den, dnes jsem prováděl fumigaci. Bohužel se mi u dvou včelstev nepovedla fumigace, z úlů se zpod víka kouřilo. Očka a česno zavřené. Měl bych u těchto včelstev fumigaci znovu provést, anebo počkat na spad a podle něj se rozhodnout? Měl jsem v plánu 2 fumigace a pak aerosol. Bude ještě jedna fumigace pro včely velkou zátěží? Děkuju.
Netreba. Cast dynu aj tak urcite zostala v uli.
Vzasade stacia dve fumigacie. Tretia ( alebo aerosol ) je len "rana istoty".
Bych pockal kolik toho spadne. Pokud tam bude narust spadu v radech, tak to zas tak nepovedene asi nebylo. Na dalsi fumigaci je casu dost a zatezi nebude. Posledni fumigace by mela byt do vcelstva bez plodu.
Dobrý den Lukáši a podle čeho soudíte, že byla fumigace nepovedená? To že z úlu uniká kouř nic neznamená, důležité jestli byla látka nakapána správně a teplem se pak odpaří do prostoru úlu. Doporučuju nechat tak a po 24 hod. kontrola podložky. Hned po fumigaci toho většinou moc nespadne, pokud není včelstvo napadeno nějak masivně. Já měl po fumigaci pár desítek brouku a po 24 hod. jich byly na podložkách stovky. Takže počkat. Smile
To, že časť dymu unikla netesnosťou pod vrchnákom, nech Ťa netrápi. Predpokladám, že táto fumigácia nie je Tvoj prvý zásah proti klieštiku. Pokiaľ ešte plánuješ urobiť aj aerosol, všetko bude OK.
Děkuji za uklidnění. Mám včely druhým rokem. Učím se vlastně sám podle rad jiných. Dobrá, zajedu se podívat a uvidíme, kolik bude napadáno. A mohli byste mi prosím ještě poradit. Když napadají stovky, je to správně, že? Ale když jen pár desítek? Počkat na další fumigaci a doufat... Děkuju
Podle spadu po aplikaci nelze vůbec hodnotit účinnost aplikace. Nevíme totiž, kolik roztočů tam bylo. Prostě ty uklidňující rady viz výše jsou v pořádku. Hlavně klid.
Dobrý den,
jsem začátečník a chci Vás prosím požádat o "polopatické" vysvětlení pro úplného jelimána Smile ohledně vkládání fumigačního pásku do podmetu- tzn. jak pásek naformovat do A, na co jej zavěsit..popř. jen položit na alobal ?. Dělal jsem to letos poprvé pod dohledem dlouholetého včelaře, že jsem zapíchl fumigační pásek podložený alobalem pomocí delšího hřebíku do vrchní části úlu. Funguje to perfektně..nicméně, jak jsem četl Vaše postřehy a nápady, tak se mi zdá, že pásek do podmetu není špatný nápad...jak píše kolega o pár řádek výše-kouř přece stoupá nahoru..Cool
Děkuji
Vkladat fumigacny pasik do podmetu sa da ak mas don pristup vysoky aspon 2cm.
Pasik prelozis po dlzke na polovicu, cim vytvoris striesku pod uhlmom ca 60 stupnov.
Takto pripraveny pasik zapalis, polozis na kusok alobalu, zasunies do podmetu a zavries ul. Po 1 hodine otvoris letac a nasledujuci den spocitas spad kliestikov.

Nic sa nevesia - pasik lezi na alobale ( alebo inom vhodnom nehorlavom materiali )
Velmi děkuji za info.Wink
Referenční URL's