Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
díky moc Jozef Idea
Jozef: moc dobrý nápad, inspiruji se. Jen ty otáčky větráku se dají regulovat nějakým potenciometrem, je zbytečně pracné tam vkládat perforovaný plech.

Karel: šlo by pořídit pár fotek, či nákres? Z čeho se vlastně odpařuje ten varidol? Z nějakého azbestového provazu, nebo rozpálené keramiky? A jakým výkonem to rozpálit?

Víte někdo proč se ten varidol odpařuje takto hloupě z pásků, které se zapalují? Vždyť udělat nějaký jednoduchý elektrický kahánek by bylo levné, efektivnější a hlavně včely by se nerušily čmoudem z hořícího papíru. Ten patent pana Eraka (viz. odkaz pana Peška) v podstatě v sobě spojuje oba nápady, tedy látka se odpařuje z nějakého grijača a vzduch je do úlu je vháněn ventilátorkem. Pan Eraka píše že grijač je teflonová destička omotaná odporovým drátem. Jen teflon není savý, tedy nechápu jak se na něm těch pár kapek varidolu udrží. Přijde mě že lepší by byl ten azbestový motouz, nebo neglazovaná keramika.

Jen mě udivuje že za celou dobu používání varidolu DOL nepřišel s alternativní možností aplikace, to je něco podobného opravdu nenapadlo, nebo všechny úvahy o odparu varidolu pomocí nějakého rozpáleného materiálu (ať už je to teflon, azbest či keramika) jsou špatné? Nevíte někdo zdali to DOL vůbec zkoušel?

P.S.: možná by diskuse o nějakém alternativním odpařovači varidolu zasluhovala svoje vlákno, nebo spíše měla být vedena v nějakém vlákně, kde se o varidolu diskutuje, tedy Petře omlouvám se za nepořádek a budu respektovat, když to učešeš dle svých představ Smile
Zajímalo by mne zda to půjde dobře i na teplou stavbu viděl jsem že to máš na studenou stavbu.Díky
docela mě potěšila cena těch nových ventilátorků, od 50ti korun se dají sehnat nové. Staré jsem zatím sehnal jen v rozměrech 70x70
Páni (přátelé) drobní včelaři, nic proti elektrifikaci včelaření a "novým" postupům, ale není hořící papírový pásek přece jenom jednodužší zdroj tepla na odpaření několika kapek varidolu? Pokud ovšem nepoužijete Grifina!!!!
líbí se mi na tom, že nemusím otevírat včely a léčil bych tímto způsobem. Jestli máte něco více hogo fogo, rád se přiučím. Vaše stránky znám, ale nic jsem tam nevypátral. Huh
(01.10.2012 19:54)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]líbí se mi na tom, že nemusím otevírat včely a léčil bych tímto způsobem. Jestli máte něco více hogo fogo, rád se přiučím.

Pátrejte a naleznete, třeba, jak vkládat fumigační pásek česnem do vysokého podmetu, nebo jak Grifinovat vodní emulzí.
(01.10.2012 19:38)jjvcela napsal(a): [ -> ]Páni (přátelé) drobní včelaři, nic proti elektrifikaci včelaření a "novým" postupům, ale není hořící papírový pásek přece jenom jednodužší zdroj tepla na odpaření několika kapek varidolu? Pokud ovšem nepoužijete Grifina!!!!

Honzo,v podstate máš pravdu,len či sa z toho horiaceho papiera neuvolnuje nejake svinstvo do úľa,mám pocit,že je niečím napusteny,odparením zo špirály by sa tomu dalo vyhnúť..Náš avartín horí rovnako,ako travexové rakety,ktoré sme ako decká vyrábali a"fumigovali" nimi celé sídlisko Smile...
No podle barvy a způsobu hoření varidolového papírku bych si tipnul, že je napuštěný dusičnanem draselným. A jestli při tom hoření vznikne trochu rajského plynu a v popelu maličko oxidu draselného, tak to určitě včelám neuškodí. Ty různé uhlovodíky z rozkladu oleje nebo dehtu z kuřáku jsou daleko horší.
co se mě týče, mám spíše obavy o nechtěné založení ohně uvnitř úlu, pak by to šlo dominově hodně rychle. A argumenty typu "mě se to nemůže stát" neberu. Za druhé musím do včel. Loni jsem musel u dvou včelstev fumigaci opakovat, protože mi papírek dohořel tak do poloviny. Výroba shora uvedeného přípravku mi přijde jako dobrý nápad, protože náklady na výrobu nejdou ani do stokoruny a je to velice pohodlné.
Nějak zapadla moje základní otázka a to je zdali je možno varidol odpařit jinak než z papírku. Tedy jak odpařit varidol např. z neglazované keramické tyčinky, která bude zahřáta pomocí odporového drátu. A pokud to možné je jakým výkonem jí zahřát? Jde mi jen o ten základní princip, pak se dá uvažovat nad tím zdali jí jen strčit do podmetu, nebo to co se odpaří nafoukat do úlu očkem pomocí ventilátorku.
To by určitě šlo. Otázkou je do jaké míry ten kouř ať už z papírku nebo z rozkladu oleje či vodní aerosol funguje jako nosič účinné látky a zároveň jako optický ukazatel, že se látka dostala všude + možná jako uklidňující prostředek.
(02.10.2012 8:13)gusto napsal(a): [ -> ]Honzo,v podstate máš pravdu,len či sa z toho horiaceho papiera neuvolnuje nejake svinstvo do úľa,mám pocit,že je niečím napusteny,

Gusto, to nemáš len pocit, on je skutočne napustený roztokom dusičnanu draselného, čím fumigačný papierik dokáže tlieť a vyvinutou teplotou odparovať amitraz.
Anton vďaka..ešte by som sa spýtal ak máte niekto skúsenosti-akú dobu pred zapálením varidolu si ho možem nakvapkať na pásiky?..treba tesne pred zapálením,alebo možem doma,1-2 hod.dopredu..?
(02.10.2012 9:40)Mlha_cz napsal(a): [ -> ]Nějak zapadla moje základní otázka a to je zdali je možno varidol odpařit jinak než z papírku. Tedy jak odpařit varidol např. z neglazované keramické tyčinky, která bude zahřáta pomocí odporového drátu. A pokud to možné je jakým výkonem jí zahřát? Jde mi jen o ten základní princip, pak se dá uvažovat nad tím zdali jí jen strčit do podmetu, nebo to co se odpaří nafoukat do úlu očkem pomocí ventilátorku.

Sice celkem dobrý nápad, ale....
Nakapeš dávku na 1. včelstvo, vstrčíš např. do podmetu zapneš proud a určitou dobu (jak dlouho?) počkáš, až se dávka odpaří. Vyjmeš, nakapeš další dávku... ale ta keramika je prostě horká, m.j. nasákavá a možná, že se dost podstatná část léčiva obratem z té teplé keramiky odpaří venku. Nebo budeš muset nějak ochladit, v horším případě na ochlazení čekat.
Prostě, když se na to podíváš z hlediska praktického a měl bys být tím, kdo takovouto veterinární vyhlášku tvoří a tak za celý efekt plně zodpovídáš, nejsem si zcela jist, zdali bys to podepsal. Pak bys musel zcela samozřejmě takových zařízení x kusů vyrobit, rozdistribuovat a proškolit obsluhy. A věř, že to stejně každý bude dělat jinak.
V každém případě, má -li být celý systém léčení plně provozuschopný a účinný, musí být vysoce účinný a především tzv. blbuvzdorný. Musí být použitelný pro nadmořskou výšku 200 - 100 metrů nad mořem, pro každy typ v republice používaných úlů, léčení musí zvládnout 15 - ti letý klučina, stejně jako 85 - letý včelař.
To vše především proto, že vyhláška a poté i vlastní zásah musí být především jednoduchý a hlavně jednoznačný.
Osobně se sice VÚVč nijak nezastávám, ale v tomto případě jim tenhle úděl vůbec nezávidím.
iRP
blbuvzdorný-dobrá hláška Big Grin . Léčivo by se dalo vpustit stříkačkou až v okamžiku naražení na úl, v tom případě by rozehřátý přístroj nebyl problém.
(02.10.2012 13:46)gusto napsal(a): [ -> ]Anton vďaka..ešte by som sa spýtal ak máte niekto skúsenosti-akú dobu pred zapálením varidolu si ho možem nakvapkať na pásiky?..treba tesne pred zapálením,alebo možem doma,1-2 hod.dopredu..?

Prípravu knôtov robím 24 hodín pred fumigáciou, najprv si odčítam počet papierikov a po dĺžke ich ohnem do V, plus niekoľko kusov naviac. Mojím sprostým zvykom je 10 cm dlhé papieriky trhať na polovicu (je to zlozvyk z doby, keď som mal ich nedostatok) a vkladám k jednému koncu 2 kvapky Amitrazu, položím na podložku a zapaľujem vždy opačný koniec a zasuniem odzadu do podmetu. Letáče na dobu max.10-15 min. utesním molitanom. Pripravené knôty z amitrazom vkladám do krabici, v ktorej uschnú.
Možno moje rady budú pre niekoho neprijateľné, ale ja to tak skutočne robím a výsledky sú stále dobré a to je pre mňa podstatné.
varidol tiež skladám do"sedlovej strechy",tak ako avartin,zaujímavý je rozdiel predpísanej aplikácie,u nás zdola,u susedov zhora Smile..tento rok nakvapkám v klude doma,Anton ď.za skúsenosť..
(20.08.2012 16:08)Krpa napsal(a): [ -> ]Zdravím, nikdy jsem to nepočítal, ale množství Varidolu má odpovídat dávce pro 50 včelstev (tj. minimálně 100 kapek).
Velikost kapky nezávisí na velikosti díry, souvisí to s povrchovým napětím kapaliny při jaké hmotnosti se kapka utrhne. Proto je možné dávkovat léky (a nejen pro včely) na počet kapek.

Ale povrchové napětí je dF/dl, kde dl je délka rozhranní takže záleží i na velikosti otvoru.
Referenční URL's