Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pozor Karle seš v omylu lapenej - stydět se má člověk za ouhyny, za velkej spad po fumigaci člověk nemůže, za to můžou ty kolem, takže za to netřeba se stydět.
diskusné príspevky mimo téma ( o forme diskusie) boli presunuté sem
(02.03.2017 14:41)Bubo napsal(a): [ -> ]Ad FUMIGACE v podmetu: Odpověď ze stánek Výzkumného ústavu včelařského v Dole

Už to vyjádření tu bylo výš, děkuju, potvrzujete moje doporučení, že lepší je to aby pásek visel.
Dobrý den,
letos jsem po první fumigaci Varidolem napočítal na ploše cca 20x20cm zhruba 7-10 jedinců Vd na centimetru čtverečném. Včelstva jsou letošní oddělky, lokalita Kladensko cca 300m.n.m. Je to nějaký problém nebo je vše v pořádku.

A další věc mám po každé fumigaci vyčistit podložku? Krom tedy té poslední kdy budu sbírat měl pro VU Dol?

Věřím že je to tu určitě již někde napsáno, bohužel jsem tu našel různorodé odpovědi, a moc nevím co tedy platí. Děkuji za pomoc. A omlouvám se že neumím pořádně hledat informace.
Pokud tedy počítám správně, na podložce bylo 400 cm2 x 7 až 10 = 2800 - 4000 VD, což není na oddělek úplně málo. Nicméně s tím teď stejně nic už neuděláš, tak bych neřešil jestli je to moc nebo ne. Každopádně si myslím, že oddělky ještě v tuto chvíli nebudou bez plodu a proto Ti tam spousta VD zůstala pod víčky. Doporučuji ještě ošetřit (způsobů přeléčení je více [opět Varidol, sublimace KŠ, ...], každý by radil něco jiného) v bezplodém období v prosinci, případně před léčením zbytky zavíčkovaného plodu vyříznout nebo rozškrábat.
Podložku je vhodné po léčbě vždy vyčistit, aby si věděl, kolik VD Ti ještě spadlo. Každopádně ji musíš vyčistit i po posledním přeléčením. Teprve přirozený spad v následujícím měsíci je směrodatný. A ještě poznámka, nesbíráš pro Dol, ale analýzu provádí krajská veterinární správa.

Pro případné rýpaly odpovídám pouze na dotaz tazatele a neřeším, jestli je zimní monitoring VD k něčemu nebo k ničemu, zda Varidol ano či ne, zda lepší vyříznout plod nebo rozškrábat a už vůbec neřeším, jestli měl tazatel raději klíckovat, aby se vyřezávání případně vyhnul.
Podle mě je teda zatím na fumigaci dost brzo. Teplé babí léto mohlo matku klidně motivovat ještě klást. Já si na tento rok koupil Grifin a upřímně jsem na něj dost zvědavý, co jsem ho zkoušel na prázdno (jen olej) tak se s ním pracovalo výborně. Smile Jinak takový spad u oddělku je dost velký, pravděpodobně si v podletí vůbec neléčil. Já dávám v srpnu minimálně formidol, tím se nikdy nic nezkazí a není to žádná velká chemie. Smile
V naší organizaci se vždy dohodneme kdy budeme léčit, fumigaci děláme o víkendu ne dřív jak 20. 10. a pokud jste ji udělal již na začátku měsíce, je to asi hodně ukvapené.
Prosím, nechci se nikoho dotknout, bez ironie. Můj názor na jednotnou fumigaci, nebo jiné podzimní ošetření je, že takový postup je ve výsledku kontraproduktivní. Záměr pana inženýra Titěry je na první pohled logický, že se parazita v jednom dni na 99% vymýtí a nehrozí vlivem posunu jednotlivých ošetřování k horizontálnímu přenosu roztoče. Na to namítnu, že v tomto období horizontální přenos u včelstev, kde nehrozí kolaps, je zanedbatelný. Zásadní problém ale vidím v tom, že mnoho čelařů čeká na jednotný termín ošetřování a přitom už může mít u některých včelstev vážný problém a než dojde k ošetření, včelstvo se dostane do neřešitelné situace a nebo už svým kolapsem stihne obdarovat široké okolí. Pak ta účinnost není 99% ze 100 ale 99% z 1000. Návodů, jak ošetřovat při výskytu zavíčkovaného plodu, je tu už napsáno dost. Problematický výskyt roztoče ve včelstvu by se měl řešit okamžitě a nečekat na termíny.
Podobné je to i s bezplodým stavem. Když ve včelstvu není plod je ošetření jednoduché a efektivní. Proč čekat na termín. Snadno se může stát, že se včelstvo rozploduje a to pak znamená komplikaci s odstraňováním zavíčkovaného plodu nebo dojde k málo účinnému ošetření s plodem.
Prosím, vymažte tento termínovaný stereotyp ze svého harddisku.
Nevím jak je to jinde, u nás v ZO léčivo důvěrníkům bude předáno 10. 10. s tím že vlastní léčení začne po 15. 10. pokud včelaři Varidol nevlastní nelze ho dříve použít.
U nas ho predavame vcelarum okamzite po dodani,kdy si vcelar odleci je jeho vec a jeho odpovednost coby majitele vcelstev.
(06.10.2017 9:36)JAREK255 napsal(a): [ -> ]Nevím jak je to jinde, u nás v ZO léčivo důvěrníkům bude předáno 10. 10. s tím že vlastní léčení začne po 15. 10. pokud včelaři Varidol nevlastní nelze ho dříve použít.
Lze si ho koupit (Varidol), nebo včelař může použít jiný povolený VLP.
Pak mají včelaři možnost ošetřit kdy se jím zachce a kolikrát chtějí. Nejsou nuceni přemýšlet jak udržet včelstva v dobrém stavu bez použití Varidolu.
To je jejich vec,spolek ohledne narizovani leceni nema zadnou legislativni podporu.To,ze je to porad ve stanovach,to je vec jina.Nam se osvedcil tenhle zpusob na bazi odpovednosti chovatelu,aerosol taky nedelame centralne.Clenove se prizpusobili a naucili se lecit.Pro nektere letite to sice byl asi sok,kdy 20 let stali spokojene opreni o vcelin,zatimco ve vnitr se dusil varidolem duvernik.Kazde stanoviste ma majitele,kazdy musi umet lecit a ma vedet kdy je to ucine.A to jestli nekdo pouzije varidol 1.rijna misto 10.,protoze treba jede na dovolenou,nehraje podle mne podstatnou roli.Z hlasenek leceni pro SVS vidim podstatne rozdily,kdy zacinaji clenove pobijet roztoce,vetsina koncem rijna,mnozi az v listopadu-bez nejakeho vlivu na stav vcelstev.
Jak je rozdáno léčivo pro včelaře vlastnící dvě včelstva na tři ošetření samostatné nebo majiteli dvaceti včelstev.
Sdilene,tak aby lahvicka vysla 2 nebo 3 mini vcelarum,vcelari si ji proste predaji.Jsou tak zvykli a nemaji s tim problem.Sdili se dnes kde co,proc ne flaska varidolu?
Aerosol také neděláte centrálně, jak je to sním, když každý léčí jindy a na 300ml je třeba jedno balení léčiva.
Varidol lze objednat u veterináře, každý chovatel je odpovědný za svá včelstva a kalendářní termíny = také byly pětiletky a najednou to zrušili. Tady se to zatím nepovedlo. B
Aerosol si dela par lidi,kteri v nej veri,zbytek stiha treti fumigaci kolem vanoc,tedy podle hlasenek.Rada clenu chce pouzit na posledni osetreni stavelku,ktera je konecne legalni po letech v ilegalite.Ja osobne aceton vubec nemusim,naposled jsem aerosoloval snad pred 10 lety a kdybych mel verit ve spravnost zimni meli,vanocni fumigace zastane hrave aerosol,0 od nuly pojde.Navic po lonskem potvrzeni n.c. zvazuju,jestli varidol vubec dam.U nekterych vcelstev to pusobilo ne jako lecba,ale jako dorazka.
Můžu se zeptat, co to je ta "hlášenka"?
Díky.
Referenční URL's