Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Hmm, pravděpodobně na tom budu stejně jako loni. Budu prodávat nějaká vyzimovana včelstva... Rád dělám věci když dávají a mají smysl. Zimní ošetření k tomu rozhodně nepatří
Něco ti prozradím, varoatolerantní včely existují a fungují líp než varidol.
(10.12.2023 16:39)edo napsal(a): [ -> ]Hmm...tak to mas pravdepodobne ule bez včiel, ak nevykonávas žiadne ošetrenie...alebo maš uplne varoatolereantne včely? tak si bež pre Nobelovku Dodgy

Chce to pozorněji číst - nepíše žádné ošetření, ale žádné zimní ošetření. Nevím jak jsi na tom s chápáním psaného textu ty, ale já mezi jeho a tvým tvrzením vidím diametrální rozdíl...
Pane Krbec, nedejte se odradit.
Kolik vcelaru, tolik nazoru.
Pokud jste neco vycetl, situace ve vasich vcelstev je takova, ze jste presvedcen o tom, ze postup, ktery jste vycetl, je spravny, bude-li aplikovan na vase vcelstva, tak tak postupujte.
Kazdy se casem dopracuje k nejake sve metodice a leceni, ktere mu bude fungovat a s kterym bude spokojen. To je cele.
(10.12.2023 14:13)panKrbec napsal(a): [ -> ]V pondělí má být u nás 9,2stupnu. Udělal byste tu třetí fumigaci? Nebo počkat na výraznější oteplení? Vím že jste psal, že to je taková pojistka, ale zimuji a léčím poprvé, tak nechci něco zanedbat.

Vypadá to, že nebudeš mít klid, dokud tu třetí fum. neuděláš Smile Tak aspon, aby to nebylo uplne zbytecny... tech 9°C nejspis stacit nebude. Kdyz nahlídneš do úlu a včely budou koncentrovaný v několika uličkách, po stranách prázdno, pohyb minimální... možná budou dole a nahoře prázdno... tak to nemá cenu.

Teď by se hodil ten Varromed, ale protože už jsi ho použil na podzim, tak už bych to nechal být.
Dovolím si nesouhlasit. Jestli je 9 nebo 12 stupńů nerozhoduje.
Když to v úlu zápálíš, včely se rozruší, rozvolní, začnou mávat křídlama a vzduch se začne v úlu promíchávat a léčivo se dostane, kam má. I žihadlo můžeš dostat.
Ked bude chladná noc a cez deň 9C,tak včely budú aj po zvýšení teploty počas dňa pevne v chumáčoch a fumigant ich rozruší len čiastočne. Teraz je ale vhodný čas na pokap,tak prečo nespraviť ten.
"ale zimuji a léčím poprvé, tak nechci něco zanedbat", píše panKrbec. Z jeho reakce je zjevné, že je úplný začátečník bez jakýchkoliv praktických zkušeností. Léčil Varidolem a tápe, jak má postupovat dál při třetí fumigaci při aktuálním počasí. Takže rady včelařů, kteří léčí jinak jsou mu platné jak mrtvému zimník, když o tom ještě pravděpodobně nic neví a zatím to nikdy nedělal. Akorát ho to zbytečně mate.

Takže za mě doporučuji. Zkontroluj si podložky a tu třetí fumigaci Varidolem udělej při oteplení jen tehdy, pokud ti ještě i po druhé padali brouci. V každém případě pokud si nejsi jistý, tak provedením třetí fumigace při oteplení nemůžeš nic pokazit. Ať se daří.
děkuji všem za reakce. jak jsem zjistil tak je tohle velmi plodné téma. varomed mám případně taky. počkám na výraznější několikadenní oteplení a použiji varidol. případně kolem Vánoc použiji varomed. vadí při pokapu pokud včely budou ve spodním nástavku? nerad bych v zimě sundával horní nástavek a natolik je rušil.
Do prčic, z tebe to leze jak z chlupaté deky. Pokud máš Varromed, třetí fumigaci nedělej a místo ní použij ten Varromed v souladu s návodem k použití. A na Varromed tu je vlákno, tak čti. Nikdo to za tebe neudělá. Wink
Jak říká Včelařík, v tuhle dobu, pokud už po dvou vykuřováních chceš do včel něco aplikovat tak ten Varomed, já používám teda "jenom KŠ v cukerném roztoku, ale princip a působení bude stejné. Pokud nemáš včelky nahoře pod folií, což se mi obzvlášť při vyšším stavu zásob stává také, a nechceš horní bednu odklápět nebo sundavat a rušit tím včelky, trhat můstky mezi nástavky, jejich zatmelení atd. tak používám fígl, co mi kdysi poradil MVDr Klíma, kousek hadičky na stříkačku, kterou to tam kapeš a tou se dostaneš přes horní bednu. pokud nevidím shora, kde přesně sedí tak mi napoví měl na podložce, ale nejlépe je v uličkách uvidíš za tmy s dobrou čelovkou. Ale jak už tu bylo řečeno, nedělej si iluze, že čím líp zasáhneš teď tak tím budeš mít lepši včelky zjara, o tom se rozhodovalo v čevenci a srpnu, i když je mnoho jiných názorů. Vidím, že se chceš učit a najít si v té spoustě názorů vlastní cestu chce jen osobní zkušenosti...
(10.12.2023 19:01)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Ked bude chladná noc a cez deň 9C,tak včely budú aj po zvýšení teploty počas dňa pevne v chumáčoch a fumigant ich rozruší len čiastočne. Teraz je ale vhodný čas na pokap,tak prečo nespraviť ten.
Máme prosinec. Slunce má nejmenší sílu. Pokud je přes den 10 stupňů, nejsou zároveň chladné noci. Nutně v takovém případě musíme být pod vlivem teplého proudění ve dne i v noci.
(10.12.2023 20:36)panKrbec napsal(a): [ -> ]děkuji všem za reakce. jak jsem zjistil tak je tohle velmi plodné téma. varomed mám případně taky. počkám na výraznější několikadenní oteplení a použiji varidol. případně kolem Vánoc použiji varomed. vadí při pokapu pokud včely budou ve spodním nástavku? nerad bych v zimě sundával horní nástavek a natolik je rušil.
Sleduji tuto diskusi a s přispěvateli souhlasím. Pro letošek je již vymalováno, již se nic nezachrání ani nezkazí. Jde o to, aby start VD byl v začátku předjaří a jara co nejpomalejší, tady vybít přeživší roztoče na nejnižší možnou míru. Pokap KŠ ano, je účinný a poměrně šetrný pro včely. Fumigace v tomto období je dost diskutabilní, je závislá na venkovní teplotě a síle zimujícího včelstva. Spíše, pokud bych trval na použití Varidolu, preferoval bych formu aerosolu.

Ale pane Krbec, nemáte ve svém okolí zkušeného včelaře ochotného Vás zasvětit do základů a tajů tohoto "poslání" ? Ono, spoléhat se na internet není to pravé ořechové. Možná, že je ve Vašem okolí ještě fungující včelařský spolek, zde by se jistě někdo ochotný podělit se o zkušenosti našel. Pokud byste si doplnil údaje o sobě, je docela možné, že by se vám i ozval někdo, kdo toto fórum navštěvuje a působí ve Vaší blízkosti. Co Vy na to?
JK
Dnes jsem byl narychlo okouknout stanoviste u sebe doma a 8-9 z 10 vcelstev bylo stazenych a to venku svitilo slunce a bylo ve stinu 5 kousku pana Celsia. Z tech 2 rozvolnenych jedno uklizelo mrtvolky a obcas jsem videl vcelu i v proletu (snad ne odletu). Let byl ale spise podobny orientacnimu nez cilene "do pryc"...
No ale zpet k tematu - jak pise nejen pan Krapka, o nasledujici sezone je jiz rozhodnuto. NENI ALE TREBA PANIKARIT nad poctem spadu roztocu zvlaste po prvni fumigaci, pripadne druhe - pokud byly udelany spravne, tedy bez plodu. Dale co se tyce teploty, proto ten prvni odstavec - teplota nad 10 neznamena, ze je vcelstvo rozvolneny, jsou u toho dalsi vlivy.
Pane Krbec, kdyz jsem zacal a mel jsem spad po prvni fumigaci tusim 350 roztocu a panikaril jsem zde a loucil se pomalu se vcelama, naslo se tu par lidi kteri me v dobrem "profackovali". Venku zase prsi, projdete si zde vlakna o alternativach. Je to vyzobavani zrn od plev, ale da se to.
Za sebe - aktualne mam jedno vcelstvo, letosni premianty, ktery maji po pokapu stavelky cca 600 roztocu, vloni jich bylo 1900. Zijou a jsou premiantky... ale je treba si to taky ale hlidat (CO2 analyza kolem Cyrila a Metodeje v mem pripade)
Chose
Tazatel napsal vse, ne ze ne. Kdo cetl pozorne - kolik ma vcelstev, jake uly, kolik nastavku a co vsechno letos pouzil... Takze mi bylo jasny, ze ti varromed musel zbyt, presto jsem to formuloval, tak jak jsem to...
Zkratka - jestli na ty dalsi terapii trvas, tak bud varidol nebo varromed, jo, ne oboji. To z tvoji posledni zpravy nebylo uplne jasny.
Díky všem za rady a účast v diskuzi. Určitě nepoužiji obojí, buď varomed nebo varidol. Chápu že možností je víc a nějak se rozhodnu. Dneska bylo celkem teplo tak jsem zkontroloval podložky. Zatím mají úly pevná nezasitovana dna, tak včely mohou na podložky. Takže měl je trochu roztahana a nejdou vidět jasné uličky, ale většina měle byla tak do jedne poloviny ulu smerem od predni stěny. Zaroven jasem z podložek ometl tak kelimek od jogurtu mrtvych včel. V obou úlech včely jsou a jsou ve spodnim nastavku. Zadními dvířky je vidět spodek chomáče. Tak snad se jara dožijí.

(11.12.2023 13:23)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]
(10.12.2023 20:36)panKrbec napsal(a): [ -> ]děkuji všem za reakce. jak jsem zjistil tak je tohle velmi plodné téma. varomed mám případně taky. počkám na výraznější několikadenní oteplení a použiji varidol. případně kolem Vánoc použiji varomed. vadí při pokapu pokud včely budou ve spodním nástavku? nerad bych v zimě sundával horní nástavek a natolik je rušil.
Ale pane Krbec, nemáte ve svém okolí zkušeného včelaře ochotného Vás zasvětit do základů a tajů tohoto "poslání" ? Ono, spoléhat se na internet není to pravé ořechové. Možná, že je ve Vašem okolí ještě fungující včelařský spolek, zde by se jistě někdo ochotný podělit se o zkušenosti našel. Pokud byste si doplnil údaje o sobě, je docela možné, že by se vám i ozval někdo, kdo toto fórum navštěvuje a působí ve Vaší blízkosti. Co Vy na to?
JK
Určitě v okolí včelaři jsou. I to občas konzultuji, ale je to stejné jako tady (nemyšleno zle) každý má svůj postup.
Dva vcelari, tri nazory ...
Referenční URL's