Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(11.10.2017 15:21)MatesP napsal(a): [ -> ]A jiná léčebná opatření neděláš? (gabon, KM, KŠ, Thymol, atd)?

po vytočení jsem dával KM jednou 40ml a to je vše....plus vyřezávám trubčinu
Já dnes nevydržel.Prohlídka úlů - plodování.
Maximum ,jedna až dvě buňky - plod otevřený žádný.
Pouze jedno včelstvo dva rámky plodu - oboustraně. Maj křížek od srpna. Našel jsem u nich 4 včely ,deformovaná křídla křídla.
Hned u nich proveden test - každá druhá buňka varroáza.
Přitom podán Thymovar ve všech úlech stejně. Jinde bez Varroázi. F.V.
Ja to taky nevydrzel a plodu je ve vcelstvech u mne na JM vice nez dost, oddelky vice nez kmenova vcelstva, ale stejne i tam je to na dva ramky plodu zavickocaneho a matky kladou. Takze fumigace do dvou tydnu ano nahodou.
Včelky plodují jako o život, přináší velké množství pylu, zejména žlutého, i od někud "sladinu". Dohání suché léto, kdy nebylo nektaru. Okolo kvetou i pampelišky. Ve většině těchto plodujících včelstvech už je reinvaze kleštíka, tedy tam, kde není zaklíckovaná matka. Jestli to teplo bude pokračovat ještě příští týden a pak přijde zima, bude zajímavé, kolik zakladeného plodu přežije a jak tedy tato aktivita oslabí včelstvo před zimou. A jak je známo, mladé včelky se ještě musí proletět. Ale jestli bude příliš chladno...Cool Fumigovat budeme pravděpodobně až v půli listopadu nebo dokonce v prosinci... jestli tedy v té době bude co fumigovat.
(13.10.2017 11:00)JKL napsal(a): [ -> ]
(10.10.2017 0:44)VašekB napsal(a): [ -> ]U nás se bude dělat fumigace 21. a 22. října a to komisionálně. To znamená, že důvěrnici si domluví hodinu se všemi svými včelaři a fumigaci provedou. Není to jednoduché, tak snat bude každý na telefonu a nebude to o několikeré návštěvě. Druhá fumigace se u nás dělá vždy za 14 dní a aerosol do poloviny prosince. Gabony jsme ještě nikdy nepouživali.
Toto nebude příliš optimální termín, ten jste již prošvihli.
Jak jsem psal - bezplodé byly na konci záři. Pak se oteplilo a nyní mohu potvrdit, kondenzaci vody na strůpkové fólii a zvýšení teploty - nezvratné známky, že po plodové pauze si daly periodu plodování. Ta navíc vzhledem k současnému teplému počasí (babí léto), které bude trvat 4-5 dní to plodování umocní a právě toho 21.-22.10. bude většina kleštíků spolehlivě chráněna v zavíčovaném plodu. Jinak řečeno, vaše první fumigace nebude na nic, krom toho že zatížíte včelstvo chemií a zvýšíte pravděpodobnost vymizení včelstev.
Kdo nevěří ať plodování prověří Wink aneb striktní metodikou s termíny za vyšší úhyny včelstev.




(11.10.2017 17:00)roslp napsal(a): [ -> ]Pokud bych měl zůstat v tématu Fumigace (ničení škůdců vykuřováním nebo párou) tak na Apimondii ještě zazněl příspěvek na téma zadymování úlu dýmem z kúry Blahovičníku (Eucalyptus). Takže éterické oleje proč ne?
Jinak Thymol je přirozeně v silici Tymiánu.

PS: Příspěvek na který jsem se těšil a totiž využití extraktu z Tymiánu v léčení včel, žel nezazněl takže třeba se něco objeví jinde (ale šlo o léčbu Nosemy, pokud se nepletu).
Myslíš toto

No tak se asi budu muset podívat do nějakých včelstev, takto je to naplánováno zkušenými z výboru na víkend 21. a 22. října. I jiné roky to datumově takto vycházelo a stěží byly po čtrnácti dnech teploty předepsané na 10 stupňů. Taky trochu záleží na tom kde včelaříme, to že se zase včera oteplilo snat nebude mít vliv na plodování, v noci je zima a zateplené úly se za tu chvilku přes den neohřejí. Proletují se jen mladušky a počkat si na včelu s pylem, tak to je na hodně dlouhý čas.
Včera jsem prohlédl jedno stanoviště co mám v 600 mnm krom jedné matky ( cimalka) byla ostatní genetika (původem Sklenář a Leoš) byly všechny bez plodu a hezké sile Smile tady dole mám kmenová včelstva taky bez plodu ale oddelky nákladly při oteplení koncem září i tři rámečky plodu.
U oddělků je to normální, snaží se dohnat, co se dá. Ty vyžadují individuální přístup při ošetřování. To bychom chtěli moc, aby ČSV organizátoři svůj světonázor změnili. Hlavně, že se angažují v tvoření nové Vyhlášky.
Včera nosily včely velké množství pylu a nejen včera ale už několik dní. Asi tak 800m od včel naseli zajímavou směs řepku se svazenkou je toho určitě víc než 50hektarů. Jen doufám že v nejbližších dnech nebudou řepku stříkat, to by byla katastrofa. Jinak ta fumigace se dělá kolem toho 20.října celkem běžně, je to takový optimální termín, ve včelstvech už je jen zbytek plodu za dva měsíce už matky s jistotou znovu kladou tak stejně nic lepšího nevymyslíme.
U nas ted nosi pyl z horcice,silny provoz na cesnech,fumigovat nema smysl.
U nás fumigace domluvena předběžně na příští týden. Dnes jsem nakoukl do 2 včelstev a 3 oddělků. Včelstva bez plodu v oddělcích trochu dobíhajícího plodu. Trochu jsem byl překvapen, že při tomto super počasí M znovu nezakladly ani buňku. (LBC)
Myslim, ze ked nosia pel to neznamena hned plodovanie. Moje tiez nosia zo zlatobyla a po plode ani slychu.
Scipio u tebe ještě kvete zlatobýl? Tak to máš nějakou hodně pozdní odrůdu, nebo byl pokosený a po druhé obrostl.
Dneska jsem nahlídl do několika včelstev, čerstvá vajíčka na dlaň jednoho plástu. Jinak bez plodu. Fumigace neprodleně nebo odložit za měsíc.
Jsem na tom stejně ,mimo jednoho stanoviště hezky rozplodováno....dnes ráno jsem udělal 175 včelstev.Včera odpoledne 23,5 ve stínu 650-700mnm a dnes 23,9 a masivní přínos pylu....spad do večera v řádu desítek max ani ne 50 ....takhle málo VD jsem dlouho neviděl.Tak jsem nějak zvědavej co se pos..e jiného Smile
Včera jsem připravoval další včelstva (7) na zimu. Mám sice problém některá včelstva stáhnout na 5 VN....Wink, ale ani v jednom včelstvu není plod- ani vajíčka. Naproti tomu v několika oddělcích 3 plásty i s čersrvými vajíčky.
Přesně jak píše Milan oddělky mi jedou ještě na plný kule, když otevřu ze shora víčko, tak stačí přivonět a je mi jasné, že tam je ještě hodně plodu a ani je nemusim rozebírat. Já budu dělat první a zároven poslední fumigaci tak koncem listopadu začátkem prosince, jak počasí dovolí.
[Obrázky: 3_D53_E6_D9-_AF98-4221-9264-348_F2398_A194.jpg]
Včera u oddelků ve 360 m bylo maximálně takhle plodu to je ten z oteplení na samém konci září Wink
A jaké bylo napadení na plodu?
[Obrázky: 2_F011469-6507-4438-8_D48-2941_AAAFFC19.jpg] [Obrázky: 75_FCAB7_A-006_E-4262-8_FAE-33_BA8352856_E.jpg] [Obrázky: 92051919-2_DD3-4_B0_F-_BF10-_BD760_A390_FE0.jpg] [Obrázky: D8_AC2591-8979-42_FA-_B66_A-99_A686_A82042.jpg]
Presne takto to tento rok vyzeralo u mňa pri včelstvách, kde som nasadil kyselinu až na konci augustaSad Len s tým rozdielom, že toho plodu tam bolo 10x toľko. Angry Takže budúci rok to už na nejaký monitoring nenechám, ten nekázal takýto prúser.
Referenční URL's