Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Chemické látky jsou rozděleny do dvou skupin. První jsou karcinogenní a druhé jsou ty o kterých se to ještě neví.
Tak to hold , nic nejezme a nic nepijme a bude zdraví, ale.....
nepřipadá Vám trochu smutné, s jakým sarkasmem se tu ospravedlňují výhody amitrazu? Pokud zanedbáme zodpovědnost za rozšiřování chorobných roztočů ve svém okolí, neměli by jsme zanedbávat zodpovědnost vůči lidstvu.

Ing. Dalibor Titěra CSc. ve studiu Leonardo (19.02.2015):

otázka fumigace: ...zimní fumigace se provádí třikrát a je naprosto zaručeno, že ohrožení včel vůbec nemůže nastat a o produktech, to nemůže být ani..., muhehe, ...ani diskuze, ...ty produkty musí zůstat čisté. Amitraz se rozkládá až na oxid uhličitý a vodní páru, ten rozpad je velice rychlý..., za pár desítek dní už tam po tom ošetření není ani stopa.

otázka rezistence: ...na podzim musíme zkontrolovat, jest-li jsou roztoči pryč. Idea Pak při zimní fumigaci nehrozí vznik rezistence. IdeaIdea

[Obrázky: Amitraz.jpg]

Molekulární mechanismy amitrazu (26. květen 2015)

nové studie o amitrazu poukazují na genotoxicitu, oxidační stres, buněční smrt, imunotoxicitu, endokrinní disrupci organismu.

Všechno poukazuje na to, že pan Titěra riziko Amitrazu trochu podceňuje
A proto mám rád tlačenku. Neobsahuje karcinogeny a veškeré pesticidy používané v zemědělské výrobě, do ní patří i včelařství, jsou pasírované přes prase Wink. Pokud si vezmeme takového dnešního buřta, je to nějaký těžko identifikovatelný blivajz ze separátů z kdovíčeho, kuřecích kůží, soji a aby to vůbec mělo nejakou buřtovou chuť, je to "vylepšené" éééčky. To uzení je na tom buřtu to nejméně škodlivé. Takže, o čem je vlastně řeč? A jak spolu souvisí včely a prasata? Údajně včelaři v Kanadě včelstva nezimují, nýbrž s nimi na podzim krmí prasata. Nemusí proto používat Varidol Tongue. Kde, že jsem to vlastně četl? Že by zde na fóru? Ale nejsme v Kanadě a proto zítra provedu kontrolu včelstev na plod a patrně v neděli provedu II fumigaci jedovatým a karcinogenním amitrázem. Co je to proti buřtům? Nebo ... Jo a hodnotitelé nesouhlasu, červenejte se Tongue....
JK
(05.11.2015 23:25)Debora napsal(a): [ -> ]Všechno poukazuje na to, že pan Titěra riziko Amitrazu trochu podceňuje

Naštěstí máme i jiné vědce. Člověk ani nemusí být včelař aby už jen z názvu stránek jednoho z nich - kmedubezjedu pochopil že než si otevřít sklenici českého medu je zdravější opéct si buřta. Včelař si samozřejmě raději pochutná na tlačence s cibulí.
... nové studie o amitrazu poukazují na genotoxicitu, oxidační stres, buněční smrt, imunotoxicitu, endokrinní disrupci organismu.
Všechno poukazuje na to, že pan Titěra riziko Amitrazu trochu podceňuje
RE DEBORA
Nedovolím si být sarkastický, ale to, co tady píšete o Amitrazu je naprosto vytržené z kontextu. Nebo Vy si jej snad přímo přidáváte do jídla??? Každá organická látka tohoto typu podléhá destrukci sama o sobě, její rezidua též a pokud už se snad její další rozkladný produkt či meziprodukt dostane do medu, potom je ještě metabolizována v našem zažívacím traktu a poté její "fragmenty" vyloučeny močí, stolicí nebo vydýcháním. Už jsem někde psal, že mám mnohem větší obavy z toho, co nám naše včelky přinášejí do úlů za kokteily pesticidů ze zemědělských (včetně ovocných) plodin.... Nebo si snad myslíte, že chuděrky rozlišují, jestli sbírají nektar či pyl z kultury nedávno chemicky ošetřené nebo kultury, která by snad už v sobě žádné pesticidy obsahovat neměla? Za sebe díky za Varidol a Gabon, pokud je používán v souladu s metodikou a návodem k použití. Stejně se tady všichni snažíme kombinovat KM, KŠ, thymol a další, abychom zabránili vzniku rezistence a omezili použití Varidolu či Gabonu na minimum. Nebo snad ne? Hezký den všem.
Je to od pana Ing. Titěry velmi sugestivní přednáška, agresivně přesvědčivá. Dokonce bych uvěřil i tomu, že se amitraz do měsíce rozloží na vodu a CO2 (což je banální nesmysl). Vysvětlil všechna pro a žádná proti.
Přikládám dokument z roku 2005 o problematice monitoringu léčiv proti včelím chorobám (zaslal Zdeněk Brentner).

[attachment=3699]
V tom monitoringu léčiv proti chorobám včel mi schází hlavně ten monitoring. Není tam žádná zmínka o vyrobených a distribuovaných kvantech.

Vypadám jistě jako zapřísáhlý nepřítel Varidolu, ale není to tak. Jsem jen alergický na to, když někdo záměrně dezinformuje formou půl pravdy.
Je vidět, že reklamy výrobců produktů na mnohé zabírají spolehlivě. Konec konců na tomto principu fungují "šmejdi".
Pane Marhoul prosím prostudujte si něco o stabilitě 2,4-Dimethylanilinu - možná zjistíte, že je za normálních podmínek stabilní - tedy nerozkládá se. Někde jsem zaregistroval pomalou oxidaci - ale ne do měsíce.
Pak je zde schéma rozpadu Amitrazu
Ovšem s tím koktejlem sbíraným z ošetřovaných plodin souhlasím. To se může odrazit jak na imunitě našich včel, tak na "zdravosti" českého medu a to podstatněji než ten Amitraz. Ten se spíš projeví na nevzdělaném včelařovi, který si ho matlá při kapání na pásek na prsty a vesele vdechuje při ošetřování a při tom ukájí se pocitem, že to včelky dělá to nejlepší.

(06.11.2015 9:13)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Přikládám dokument z roku 2005 o problematice monitoringu léčiv proti včelím chorobám (zaslal Zdeněk Brentner).
To už tu proběhlo několikrát.
Jednak je to 10 let staré a jednak jde o hodnocení samotným výrobcem - není nezávislé.
Fajn..... Jaký je teda smysl toho " nasazování psí hlavy na Varidol"? To se chce legalizovat KŠ?...nebo zvýšit průměrný věk?....realizovat "zdravý způsob života"?..... Nebo "položit" výrobce léčiv?.....Nebo co za tím je?
Od roku 1980???? se používá amitraz.....a kecy jsou posledních pár let.....
Proč tedy v roce cca 1995 DOL napsal stanovisko proti výrobě plástečkového medu z mezistěn? Z důvodu rizika reziduí léčiv ve vosku. Myslím, že je tam podepsán Ing.Veselý a Dr.Kamler.
RE: JKL
... a snad i proto, z hlediska předběžné opatrnosti hodlám fumigovat Varidolem zpravidla jen 2x, a to teď na podzim. Potom už to ponechám na včelkách, popř. KM. Hned po medobraní používám Thymol, popř. KM. O aplikaci pesticidů nepoučenými lidmi si nedělám iluze. Ostatně podívejte se někdy na některé zahrádkáře jak se prohání se svými "stromokropkami" po zahrádkách se svými pesticidními kokteily nebo na obyčejné "domácí" insekticidy k "nutné obraně" proti mouchám, komárům, pavoukům, mravencům a dalším. Vždyť doma si spousta lidí třeba i s přispěním lékárníků také "fumiguje" ! Smile)
http://www.lekarna.cz/raid-elektricky-te...dni-napln/
(06.11.2015 10:47)KaJi napsal(a): [ -> ]Proč tedy v roce cca 1995 DOL napsal stanovisko proti výrobě plástečkového medu z mezistěn? Z důvodu rizika reziduí léčiv ve vosku. Myslím, že je tam podepsán Ing.Veselý a Dr.Kamler.

Kvůli amitrazu????
Většině včelařů zřejmě vadí nadměrné používání insekticidů (v zemědělsví, na zahrádkách) nebo ne? Ale máme právo jim to vyčítat pokud sami děláme totéž?

Co se týče pesticidů v medu - stačí se podívat na What's on my food. Na prvních třech místech jsou léčiva proti varroáze (na druhém místě je amitraz!), teprve pak pesticidy používané v zemědělství...
(06.11.2015 10:33)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Fajn..... Jaký je teda smysl toho " nasazování psí hlavy na Varidol"? To se chce legalizovat KŠ?...nebo zvýšit průměrný věk?....realizovat "zdravý způsob života"?..... Nebo "položit" výrobce léčiv?.....Nebo co za tím je?
Od roku 1980???? se používá amitraz.....a kecy jsou posledních pár let.....

Znovu opakuji. Ta diskuze není o psí hlavě. Je o korektních informacích. Ty k nám plynou záměrně deformované a neúplné.
Z toho jejich básnění může obyčejný včelař nabýt dojem, že amitraz je naprosto neškodná látka rozpadající se za pár dnů na vodu a kysličník uhličitý. Z toho může vyvodit, že lze amitraz aplikovat prakticky kdykoliv a nemůže z toho plynout žádné riziko.
Není žádná oficiální evidence o spotřebě. Nikdo nekontroluje nadužívání amitrazu. Nikdo nekontroluje rezidua metabolitů v produktech, i když metoda a snaha byla.
No co říkáte na tohle.....http://www.osel.cz/7388-nova-karcinogenni-hrozba-ze-vzduchu.html

Co vlastně je teda " neškodný".....V tom globálně škodlivým světě budeme vymýšlet tu nejmíň škodlivosti variantu ošetření včel.... aby se do medu dostalo co nejmíň škodlivin? A proč..... Aby bylo místo pro škodliviny odjinud?Big Grin..... To bysme se taky mohli zabývat karcinogeny z kuřáku. Nebo se chcete hádat jestli dostanete rakovinu dřív z rozkladných látek z amitrazu nebo z něčeho jinýho?..... Stejně to tady nikdo nepřežijemeWink



Pavle, ale proč?..... Mám tady včelaře, který dělá 6 fumigací na podzim..... Když mu nedám léčiva kolik chce, dojede si do Dolu osobně s receptem od kterýhokoliv veterináře..... Všichni?? víme, že ta chemie není to pravý..... O tom nechci polemizovat.....Stačilo by jedno ošetření Varidolem....ale když se to dělá blbě - ani šest jich nestačí. Nejsem proti " rozumnýmu" používání chemie....a letos to zrovna i jde....ale jsem proti hysterii s potencionální karcinogenitou rozpadných produktů Amitrazu. To už může být hysterie ze všeho.
Když ta "hysterie" chybí, drzost a lenost producentů je bezbřehá. Zvláště, když státní správa je korumpovatelná.
Možná ti stačí jedno ošetření Varidolem, Milane, ale musíš prý udělat tři. Jen nedopatřením to není letos nařízeno v MVO. Smile
(06.11.2015 8:34)Karel Marhoul napsal(a): [ -> ]Už jsem někde psal, že mám mnohem větší obavy z toho, co nám naše včelky přinášejí do úlů za kokteily pesticidů ze zemědělských (včetně ovocných) plodin.... Nebo si snad myslíte, že chuděrky rozlišují, jestli sbírají nektar či pyl z kultury nedávno chemicky ošetřené nebo kultury,

s těmi koktejly naprosto souhlasím, ale zde filosofujeme o dvou zcela odlišných problémech. Metodiky ošetření včel můžeme sami aktivně ovlivnit. Zde se nabízí řada zootechnických opatření a nejedovatých látek. Kdo tato alternativní ošetření odmítá, škodí především sám sobě. Ale každý z nás má právo se vykašlat na rytmus přírody a svobodně rezonovat. A když si uvědomíme, že nás na každém kroku doprovází zubatá, jsme z toho rozčarovaný. Tomu se říká přirozená selekce.

Co se týče například neoniků, zde můžeme skutečně pozorovat sociální depresi. Včely pak opravdu navštěvují výhradně jen ošetřené kultury. O tom si můžete udělat vlastní názor zde.
Referenční URL's