Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fumigace
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Peter, možno ti pomôže moja prax:
v podstate si dodržal môj technologický postup, až na uloženie dymiaceho média. papierik skladám do tvaru otočeného "V" dve kvapky dávam na jeden koniec a zapaľujem opačný.
Fumigačný papierik kladiem na malú podložku 6X4 cm z podlahového PVC a podmetová podložka je taktiež z PVC rozmerov podľa dna (musí sa ľahko zasúvať). fum. Pri fumig. podm. podložku povytiahnem asi 25 cm von a pásik položím na malú podložku, zapaľovačom zapálil, ak pásik začne horieť plameňom, fúknutím ho zhasím a celú podložku zasuniem do podmetu a uzavriem.
Hlavný letáč uzavieram molitanom ale robil som fumigáciu aj bez uzatvorenia a "záber" amitrazu na klieštiky bol totálny. Takto postupujem v ďalších úľoch a po 5-10 min otváram letáče v prvých piatich včelstvách a takto kým neskončím posledný úľ (70). trvá mi skoro 3 hod.
Moja skúsenosť s dymením, čím skôr uzavriem horiaci knôt, tým viac amitrazu sa dostane medzi včely, dym s amitrazom u mňa vždy prudko vyráža smerom hore. Pod plodiskom mám umiestnené zásobné prázdne plásty. Tie by tam nemuseli byť, ale ja už dlhú dobu plásty neodkladám do skríň, pretože ich ani nesírim.
Pro případ, že používáte fumigační pásky, je nutností vyjmutí krajního rámku (u studené) nebo jako u nás posledního (u teplé) stavby. Je docela výhodné tento rámek vyjmout už někdy v polovině září, nebo tam nechat takový rámek, který stejně na jaře budete vyřezávat.
Při fumigaci je totiž veliké riziko poškození plástu sálajícím teplem z doutnajícího pásku. Proto je lepší tam nechat takový (v nouzi nechávám i stavební) rámek před vyřezáním. Vyřežete ho na jaře, kdy je to pak jedno a tak šetříte mnohdy nedostatkové dílo.
Varianta, že ten rámek vyjmete už v září je možná vůbec nejlepší. Při fumigaci jen nadzvihnete víko a vložíte zapálený pásek. Ty krajní plásty totiž mají tendenci zplesnivět, proto je mnohdy lepší je tam tedy na zimu nedávat vůbec a vrátit je až při první jarní prohlídce.
iRP
(13.11.2012 17:52)PetrM napsal(a): [ -> ]V obou případech jsem otevřel horní očko na malé větrání, aby kouř získal lehce tah a lépe stoupal vzhůru ke včelám. Asi to moc nepomohlo, protože dým se především valil spodem a horním očkem jsem dým nepozoroval. Pod sítem mám celoročně podložky, stejně tak i dnes.

Máš pravdu,já som tiež dym pri fumigácii cez otvorené očko nepozoroval.Trochu ma to zneistilo,preto som doma zložil 3NN nadstavky naplnené plástmi a fumigoval som v podmete vlastne prázdny úl bez včiel.Vrchné očko som ponechal otvorené,no žiadny dym z neho nevychádzal.Otvoril som strechu úľa a dym bol v celom priestore 3NN nadstavkov vizuálnym pohľadom " rovnomerne" rozložený.
Skúsil som fumigovať ešte jeden krát,no v tomto prípade som vybral rámik oproti otvorenému očku a zrazu sa dym valil očkom von.Takže bez obáv ,amitraz si cestu v uzavretom priestore ku parazitovi nájde aj v hornom nadstavku,len dúfam, že mňa si teraz nepodajú ekologický zmýšľajúci včelári,medzi ktorých sa určitou mierou radím tiež.Ale bol to len pokus,pre vlastné uspokojenie, s ktorého dedukujem aj skutočnosť,že očkom ako neunikal dym,tak v podobnej miere neuniká ani teplo vytvorené včelstvom.
Tady je pár položek s cenami u sousedů jen tak pro porovnání -http://www.ebay.de/sch/i.html?_sacat=0&_...=100&rt=nc
Možná by Debora měla více zajímavých odkazů na ceny aparátů a přípravků na léčení.
Míro, já mám neco doporucovat? Vzdyt já kupuji devcatúm akorát bio cukr (25 kg pytel za 50 eurónú) a varím jim bylinkový caj. Tongue

Na strane 30 (pdf strana 15) najdes "Varroabehandlung": http://www.werner-seip.de/Seip-Imkerfach...g_2012.pdf

na zimu do lékarnicky Oxuvar http://www.st-georg-versandapotheke.de/o...g-4961831/
Díky.
O doporučení tu nepadlo ani slovo jen prosba o pár možných odkazů které ještě neznáme.
Bylinky já taky rád.Wink
(13.11.2012 11:27)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Pokud jsme se rozhodli včelařit, tak se všemi důsledky a odpovědností. Stejně, jak odpovídám za zdraví svého psa, měl bych odpovídat za zdraví svých včel. Léčivo bych si měl vyzvednout sám, stejně jako všechny papírové záležitosti bych měl doručovat k důvěrníkovi já, ne on mě upomínat a léčivo nosit až pod nos.

Nevím jestli je to dobré přirovnání,to bych mohl přirovnat i takto:.

Pokud jsme se rozhodli chodit do práce ,tak se všemi důsledky a odpovědností.
Takže pokud Vám někdo bude dlužit penize třeba měsíc , nebo dva pozadu tak jste prostě smířen s tím že to patří k práci se všemi důsledky.Budete pak někoho upomínat že vám něco dluží??? nebo budete čekat až vám to někdo přinese až pod nos???.......
Vy budete ten nejhorší , protože budete lítat , hádat se atd, atd, a majitel se bude jen chechtat, a ve finále Vás stejně vyhodí,.....

To samé je i ve čelařství, já to mam k důvěrníkovi asi 1 minutu chůze, a ptám se , zvoním , klepu a pořád nic.A zde opět jsem nejhorší já protože pozdě léčím i když ne mojí vinou, ale ZO nebo důvěrník se chechtají.

A proto chcodím zde na toto fórum kde člověk najde nějake rady , a zkušenosti co a jak..Sad

Já to chci dělat , tak jak se to má, mám to jako koníčka kde si u toho porelaxuji,a něco zajímavého přečtu, a sám si něco vyrobím atd.atd..Ale pokud na to ZO s...... ,. nebo se pakují jen penězi ..!, to nevím kde je zakopanej pes,,..a vlastně se tady ani v té ČR. nedivím. No nic jdu něco dělat....

Dál se nebudu k ničemu vyjadřovat, . Toť vše. Ať si to každý přebere.SadHuh
Na to si zyvkni, oni jsou z doby, kdy kdo nejdříve odvolil, ten byl nejlepší - obvod, obec atd. A tak nějak to v nich je, oni musí na okres nahlásit co nejdřív odléčeno.

Ale naopak tady platí že ti co nejdříve tak nejhůře. Takže až ti předají lahvičku jako poslednímu, tak si v klidu vyčíhni den a klidně ošetřiuj i o Vánocích.



(13.11.2012 11:27)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Pokud jsme se rozhodli včelařit, tak se všemi důsledky a odpovědností. Stejně, jak odpovídám za zdraví svého psa, měl bych odpovídat za zdraví svých včel. Léčivo bych si měl vyzvednout sám, stejně jako všechny papírové záležitosti bych měl doručovat k důvěrníkovi já, ne on mě upomínat a léčivo nosit až pod nos.

Honzo, mně toto vždycky přijde jako z jiného světa. Buď rád že včelaříš ve včelařském nebi.

Jsou ZO a třeba i tady u nás, co ti léčivo přidělují (lahviček raději nakoupí o deset míň jak jednu navíc) , gabon pokud je, tak nejdřív v srpnu a nějaký mladý začínající včelař může leda tak držet hubu.

V takovém případě kolegovi doporučuji nastudovat MVO SVS - záleží na kraji a na placení desátků se vykašlat. Léčivo atd ať si raději prokazatelně objedná (než někde u známeého ve včelařském nebi) u veterináře (komerčního) bude ho mít včas a ještě ušetří peníze a nervy.

Když tak čtu toho kolegu,vzpomenu na své začátky. Proto jsme prvně rozšířil na 16 včelstev, to proto aby na mě vyšla celá ta lahvička a já mohl ošetřovat tak jak jsem si myslel že se má. Sad
A dneska každému doporučuji, buďte tam kde vám to vyhovuje. Nikde neexistuje povinnost tam, být. A když si každý navykne se starat o sebe sám (bez ZO atd) tak se jen otuží a zvykne na samostatnost v uvažování.
Já to zase vidím přesně obráceně - využít současného stavu - díky tomu, že v tom mají bordel, tak si to můžu dělat po svém a nikdo mi do toho nebude strkat nos, protože je rád že po něm nic nechci. Jen si musím léčivo pořídit sám a za své.
Ovšem ten, kdo léčit nechce vůbec, tak prostě neléčí.
To mě zase přivádí na myšlenku, proč je fumigace plošně nařízená, ale to je zase jiné téma.
(13.11.2012 17:52)PetrM napsal(a): [ -> ]Dnes jsem se před polednem vydal fumigovat. Venku 13°C, modré nebe a slunko pražilo. Smile
Ač jsem majitelem Grifinu, vyzkoušel jsem dnes dvě metody probírané zde na fóru. Obě používají fumigační pásek v podmetu.

...

Zítra se půjdu podívat, jak to po dnešním ošetření padá.

Tak jsem byl mile překvapen.
Variantou podle pana Čermáka jsem ošetřil tři včelstva (uvádím počet nástavků) a spad byl následovný:
6NN - 3 VD
2NN - 2 VD
6NN - 22 VD - sedí odhadem ve 4.-5. NN a i přesto se k nim fumigant z podmetu evidentně dostal

Variantou podle Antona jsem ošetřil jedno včelstvo na jiné včelnici a spad byl při 2NN 73 VD, což je dost na to, že jako oddělek dostaly gabon, abych je netrápil KM.

Mé resumé je tedy takové, že obě varianty jsou funkční, ale co se týká pracnosti a rychlosti mi přijde lepší verze podle Antona.
Tak jsem také dokončil poslední fumigaci u svých oddělků, ale spad moc nepotěšil Sad.

I. léčení (26.10.)
1vč. 50 VD po 24h, celkem 113 VD
2vč. 108 VD po 24h, celkem 189 VD
3vč. 170 VD po 24h, celkem 236 VD

II. léčení (4.11.)
1vč. 193 VD po 24h, celkem 279 VD
2vč. 85 VD po 24h, celkem 105 VD
3vč. 110 VD po 24h, celkem 163 VD

III. léčení (14.11.)
1vč. 95 VD po 48h
2vč. 18 VD po 48h
3vč. 28 VD po 48h

zajímavé je, že po vložení Gabonu byl spad minimální. Dá se nasadit ještě nějaké opatření nebo počkat jak se situace vyvine?
Ahoj,
máš ještě docela velkou šanci jim dát za uši, pokud si myslíš, že tam ještě jsou. Potřebuješ k tomu Formidol, rozstřihnout jej na čtvrtinu , zasunout do podmetu pod chomáč. Pokud tam jsou tak spadnou, uvidíš. Odpaří se tak za 36 hod.
Dej tady vědět pokud se odhodláš. Já to mám vyzkoušeno.
LuPo potrbujes tak okolo 21.11. urobit este jedno liecenie, aby si mal spad cca. 0-5 roztocov. Najlepsie pouzit varidol. Mozes to v pohode urobit aj pri teplote okolo nuly.
Příspěvky kolem použití KM jsem přesunul do tématu Formidol.
Dodržujte, prosím téma.
(16.11.2012 12:47)LuPo napsal(a): [ -> ]Tak jsem také dokončil poslední fumigaci u svých oddělků, ale spad moc nepotěšil Sad.

I. léčení (26.10.)
1vč. 50 VD po 24h, celkem 113 VD
2vč. 108 VD po 24h, celkem 189 VD
3vč. 170 VD po 24h, celkem 236 VD

II. léčení (4.11.)
1vč. 193 VD po 24h, celkem 279 VD
2vč. 85 VD po 24h, celkem 105 VD
3vč. 110 VD po 24h, celkem 163 VD

III. léčení (14.11.)
1vč. 95 VD po 48h
2vč. 18 VD po 48h
3vč. 28 VD po 48h

zajímavé je, že po vložení Gabonu byl spad minimální. Dá se nasadit ještě nějaké opatření nebo počkat jak se situace vyvine?

No co k tomu dodat, mate jeste porad ten pocit, jak jsou nase metody, postupy a hlavne ucinne latky na svetove urovni ? A to se jedna o oddelky !!!

P.
Oni oddělky dost často mají větší spad než produkční včelstva. Je to dáno několika faktory, jako např. mladou matkou a delším krmení, tím pádem i nepřerušovaným delším plodováním = delší plodování kleštíka.
Já jsem se loni taky vyděsil kolik mi toho padalo z oddělků, ale nakonec to dopadlo dobře. Loni jsme neléčili Gabonem - 1. fumigace padaly stovky /přesněji něco přes 200 a necelých 300 ze 2 oddělků/, 2. fumigace desítky a po aerosolu jen pár ks. Letos jsme léčili Gabonem a zatím všechny léčeni se spady jen v pár kusech (krom doby léčení Gabonem, tam jsem kvůli mravencům bez šance zjistit spad).
Trochu mě jen překvapuje, že ten spad je takový i když jste u vás léčili Gabonem. U nás když ho použijem, tak všichni mají nízké spady při fumigaci a při aerosolu skoro nic už nepadá.
Zatím to z broučkem není nijaká katastrofa.Buď ho je málo nebo se mi zhoršil zrak a potřebuju silnější cvikr.Mám hotové dvě fumigace někde je broučků opravdu málo spíše v počtu kusů někde o něco více ale nic co by předznamenalo příchod katastrofy.Smile
Včera jsem dělal 2. fumigaci. Potvrdilo se mi, že při té první mělo č. 3 oproti ostatním hodně plodu. Všechno jsou to letošní oddělky.

č. 1, nyní 2x8r , 39x24
12.8. dán Gabon
2 - 8.9. spad 100 VD
8-9.9. spad 20 VD, vydělán Gabon
9. - 11.9. spad 20 VD
11.9. dán Formidol 80
11. - 14.9. spad 33 VD
14. - 23.9. spad 100 VD, F80 vyndán
20.10. Varidol, spad cca 520 VD/24h
17.11. Varidol, spad 1 VD/24h

č. 2, nyní 2x8r , 39x24
12.8. dán Gabon
2 - 8.9. spad 100 VD
8-9.9. spad 20 VD, vydělán Gabon
9. - 11.9. spad 20 VD
11.9. dán Formidol 80
11. - 14.9. spad 23 VD
14. - 23.9. spad 40 VD, F80 vyndán
20.10. Varidol, spad cca 280 VD/24h
17.11. Varidol, spad 0 VD/24h

č. 3, nyní 2x7r , 39x24
12.8. dán Gabon
2 - 8.9. spad 55 VD
8-9.9. spad 12 VD, vydělán Gabon
9. - 14.9. spad 23 VD
bez Formidolu
20.10. Varidol, spad cca 110 VD/24h
17.11. Varidol, spad 87 VD/24h

č. 4, nyní 1x11r , 39x24
12.8. dán Gabon
2 - 8.9. spad 55 VD
8-9.9. spad 12 VD, vydělán Gabon
9. - 14.9. spad 13 VD
bez Formidolu
20.10. Varidol, spad cca 260 VD/24h
17.11. Varidol, spad 0 VD/24h

Tak a teď jen budu čekat na aerosol, jestli u 1,2 a 4 byla 1. fumigace tak úspěsná nebo ta 2. tak neúspěšná.
(18.11.2012 17:09)Pavel Zajicek napsal(a): [ -> ]A to se jedna o oddelky !!!

Nevím jaké máte zkušenosti vy, ale vloni měli moje oddělky větší spad než letos normální včelstva. Letošní dva oddělky měli spad stejný jako ostatní včelstva. Nejsem přesvědčen o tom že by oddělek měl mít menší spad.
No a co se týče světovosti léčiv. Nevím o tom že by okolní státy neměli s VD problémy když mají tak kvalitnější léčiva a metodiku.



(16.11.2012 12:47)LuPo napsal(a): [ -> ]I. léčení (26.10.)
II. léčení (4.11.)
Tak jsem také dokončil poslední fumigaci u svých oddělků, ale spad moc nepotěšil Sad.

Nějak se mi nezdá počet dní mezi 1 a 2 fumigací. Že by z důvodu metodiky za kterou může svaz a nebo někdo nedodržel minimální počet dní. No, ale za to včelař jistě nemůže. Za to může systém
Druhá fumigace následovala devátý den po první. Léčil jsem dříve z toho důvodu, že předpověď počasí na další dny nebyla příznivá. Mohl jsem léčit dřív nebo počkat, jaké bude další týden počasí. Přiklonil jsem se k první možnosti.
Referenční URL's