Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Gusto,dúfam že nepíšeš o mne.Smile ,pretože tých 18- 18.5 som tiež točil v minulom roku zo slnečnice,no ráz počasia bol jednoducho taký,že i včelári z dvojpriestorových úľov, či úľov umiestnených v kočovných vozoch mali podobné hodnoty.Inak súhlasím s tým,že niekto si hlavu nerobí s toho že vytočí med okolo 19% vody a tvrdí že problém neexzistuje,preto viac napovie nameraná hodnota, ako všeobecne povedané nemám problém.V podstate pri slnečnicovom mede sa nič nedeje ani pri tých 19%,no znalí zákazník za tie roky rozpozná hustý med od redšieho a vždy dá prednosť tomu hustejšiemu, čo mi potvrdili už viacerí, ktorý boli nespokojný z hustotou medu u kolegov.
Joži nie Smile...to bol langstroťák...
Zdravím !

Ja už som stará garnitúra,takže % vody v mede nezisťujem refraktometrom,lebo žiany nemám.Stotožňujem sa s pánom Jozefom 333,ktorý v predchádzajúcom príspevku napísal,že riedke medy vytáčajú nedočkaví včelari,ktorí počas znášky vytáčajú nezaviečkované plásty,aby za každú cenu vytáčali jednodruhové medy.Ja za mojého dlhoročného včelárenia som tiež v mladosti urobil raz chybu ,že som vytočil riedky med,ale od vtedy počas znášky vytáčam len plne zaviečkované plásty,alebo počkám na ukončenie znášky,veď preto mám toľko nádstavkov,aby som sa z vytáčaním nemusel ponáhlať.Riešiť zvýšený obsah vody v mede sušičkou je veľmi nákladné a zbytočné.

Bojo.
Ja mám refraktometer a ho aj používam! Ale či je med v norme poznať pri vytáčaní ako tečie.Minulý rok som mal plásty poviečkované a aj tak slnečnica mala obsah vody 18,5! Ten to rok boli všetky medy ukážkové!
v tomto vlákne sa to už preberalo,zaviečkované plásty (najma v niektorých typoch úľov) nie sú zárukou hustého medu..
(04.12.2013 17:38)Jozef Bojkovský napsal(a): [ -> ]Zdravím !

Ja už som stará garnitúra,takže % vody v mede nezisťujem refraktometrom,lebo žiany nemám.Stotožňujem sa s pánom Jozefom 333,ktorý v predchádzajúcom príspevku napísal,že riedke medy vytáčajú nedočkaví včelari,ktorí počas znášky vytáčajú nezaviečkované plásty,aby za každú cenu vytáčali jednodruhové medy.Ja za mojého dlhoročného včelárenia som tiež v mladosti urobil raz chybu ,že som vytočil riedky med,ale od vtedy počas znášky vytáčam len plne zaviečkované plásty,alebo počkám na ukončenie znášky,veď preto mám toľko nádstavkov,aby som sa z vytáčaním nemusel ponáhlať.Riešiť zvýšený obsah vody v mede sušičkou je veľmi nákladné a zbytočné.

Bojo.

Tímto se lze snad řídit při normální sezoně .Za jistých okolností bych určitě nespoléhal na to že zavíčkovaný med je co se týče vody ok.Uvedu letošní případ zkraje sezony kdy i když byl med zavíčkován,byla neustále vysoká vzdušná vlhkost a pod víčky bylo kolem 20% vody která jaksi ani po delší době neodcházela.Přičemž i při hodně silných snůškách včely víčkují med s vyším obsahem vody,včela ví přesně co si může lajznou aby to následně zvládla.
Naopak může nastat situace kdy i v nezavíčkovaném medu je vody hodně pod normu.Nelze tedy brát zavíčkování či nezavíčkování jako normu spíše je dobré zjistit obsah vody ještě jinak většině včelařů k zavíčkování postačí pokud med skládá někdo používá refraktometr někdo hustoměr.Jisté je že s vyším obsahem vody v již vytočeném medu se bojuje velmi špatně.Smile
19% vody to je až moc, nezrelí med zavčasu vytočený. To tak sa môže akurát použit jedine na medovinu, nie na predaj. Keby som to take predával by som sa hambil to predávat. Nerád by som počúval reči,, ten Váš med je uplne riedky,, Takí med predáva konkurencia. Ludia ako potencialny zákazníci od takého medu bočia, strata zákazníkov.
Najidealnejšie úle aby med bol rychlo zahustený včelami je úľ B 9 - 10, 11 rámikový úľ je menej vhodný. V 11 ramikovom úle trvá zahustenie min 7 dní aby sa dosiahla hodnota pod 17% vody v mede. Ked som mal 4 nástavky B 11 na včelstvách tak to trvalo 2 týždne pokial sa med zahustil. Pritom v strope bola diera so sitom/ krmítko / a voda z vyparovania sa až tak kondenzovala na strpe striešky úla.
Aj sila včelstiev dost vplíva na to, a ako posledné vonkajšia teplota. Čím vyššie teploty tým lepšie. Tento rok boli najidealnejšie teploty, ludia sice pomali skapínali od extremu čo vyhlavali kúpaliská ale pre včelárov bolo to fantastické.
Po odkvitnutí agátu po 72 hod v úli pevných včelstiev je med zo 17 % vody, býva aj 16.5% vody. Ja som mal agátový med so 16 - 17% vody čo je vynikajúce. No mal som aj agátový med čo mal 15.5% vody. Tomu dopomohlo že sa prudko ochladilo z daždom. To ma vôbec neodradilo vo vytáčaní včelstiev. Radšej im zobrat med než by ho mali zožrat. Pritom nemusia bit rámiky celé poviečkované.
..súhlas,okrem tej predposlednej vety Smile Smile ..
Otvorení med je hustejší než zavíčkovaný, pokial nie je prínos nektáru.
..napísal som predposlednej,nie poslednej Smile
Citace:Tomu dopomohlo že sa prudko ochladilo z daždom.

Prosím někdo kdo to může posoudit. Chápu to správně, že větší množství včel v úlu zvýšilo celkovou teplotu v úle, tudíž nutnost větrat, čímž se zvýšil výpar?
Med nie je len o odpareni vody. Vcela nasava sladinu do medneho vacku, invertuje cukry a naspet plni do plastu. Takze viac vciel, rychlejsie sladinu spracuje.
Tak jsem dnes zahájil vytáčení letošního prvního medu z řepky. Říkám to proto, že je chuťově identifikovatelný a obsah vody koresponduje s předešlým počasím. Odebrané horní nástavky byly plné, avšak jen málo zavíčkované a co mne nejvíce překvapilo je fakt bomba.
Obsah vody ve vytočeném medu je 15 až 15,5%
(05.12.2013 7:43)Merkuri napsal(a): [ -> ]19% vody to je až moc, nezrelí med zavčasu vytočený. To tak sa môže akurát použit jedine na medovinu, nie na predaj. Keby som to take predával by som sa hambil to predávat.

Co to tady meleš.Pokud je mi známo tak norma pro Eu je 20%,ČR 19% a ČSV 18% vody.
Zdravím všechny, chtěl bych se prosím zeptat, dokázal by někdo zhotovit vysoušeč medu ? A za kolik? Představoval bych si takový, který sestrojil př. Jindra poprvé, myslím ten prototyp k tomu nerezovému.
Moc děkuji
(03.05.2014 21:45)Korous napsal(a): [ -> ]
(05.12.2013 7:43)Merkuri napsal(a): [ -> ]19% vody to je až moc, nezrelí med zavčasu vytočený. To tak sa môže akurát použit jedine na medovinu, nie na predaj. Keby som to take predával by som sa hambil to predávat.

Co to tady meleš.Pokud je mi známo tak norma pro Eu je 20%,ČR 19% a ČSV 18% vody.

ČR má stejnou normu jako EU a tedy 20 %.
Český med ČSV je těch 18 %.
(03.05.2014 19:01)Jiří V. napsal(a): [ -> ]Tak jsem dnes zahájil vytáčení letošního prvního medu z řepky. Říkám to proto, že je chuťově identifikovatelný a obsah vody koresponduje s předešlým počasím. Odebrané horní nástavky byly plné, avšak jen málo zavíčkované a co mne nejvíce překvapilo je fakt bomba.
Obsah vody ve vytočeném medu je 15 až 15,5%

Nějak se mi toto nezdá. Mám plné medníky a v pátek jsem přidal prostě další. Sice toho bylo dost zavíčkováno, ale při samotném naklonění med z plástů kapal.
já teď měřil obsah vody . Náhodně jsem vybral plást z medníku (jsou zavíčkované z 1/3) a změřil med z otevřené buňky. Má 17.5 % obsah vody. Ve středu už má být pěkně tak to asi vytočím.
Pro Z.CH - samozřejmě, že záleží na úlovém systému. Já mám polonástavky a velká plodiště takže než se dostane med do horního patra tak to chvíli trvá a zahustí se. Konstatoval jsem jen to co fakticky v úlech mám.
(03.05.2014 21:45)Korous napsal(a): [ -> ]
(05.12.2013 7:43)Merkuri napsal(a): [ -> ]19% vody to je až moc, nezrelí med zavčasu vytočený. To tak sa môže akurát použit jedine na medovinu, nie na predaj. Keby som to take predával by som sa hambil to predávat.

Co to tady meleš.Pokud je mi známo tak norma pro Eu je 20%,ČR 19% a ČSV 18% vody.

príď sa k nám na tržnicu postaviť s takými sirupmi Smile
Referenční URL's