Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Říkám si, čím to může být, že se někdo potýká s problémem vyššího obsahu vody v medu. Sám jsem s tím nikdy potíže neměl, i když běžně vytáčím rámky, zavíčkované jen z jedné třetiny. Je třeba počítat s tím, že med je hygroskopický, a dle toho s ním zacházet. Osobně obdivuji práci pana ing. Jindry z Roudnice, a jsem častým návštěvníkem jeho stránek, které jsou mi velkou inspirací k mému vlastnímu pokusnictví. Zde se také můžeme dočíst, že pan Jindra preferuje snůšku z akátu před snůškou z řepky (specializuje se na jednodruhové medy), a že z těchto důvodů je tedy občas nucen vytáčet ještě nevyzrálý řepkový med. A že z tohoto důvodu si také vyrobil onu "sušičku". Tedy, většině včelařů tento problém vůbec nehrozí, neboť tolik akátů jako na Roudnicku nikde není. A nemusí je trápit, že akáty někdy vykvétají společně řepkou. Ostatně - řepkový med je výtečný! Smile
(07.05.2020 13:12)rudohor napsal(a): [ -> ]
(07.05.2020 12:34)Louky napsal(a): [ -> ]mohl bych vidět tu vyhlášku, která zakazuje sušení medu? to slyším poprvé....to bych pak asi sušičku bez problému mohl výrobci vrátit, protože přeci nemůže prodávat něco, co je zakázané....lži, lži a lži...

Je tu odkazovana uz mnohokrat, naposledy pred par dnami. 76/2003

K specialnej pozornosti doporucujem:
- "... včelami (Apis mellifera), které sbírají, přetvářejí, kombinují se svými specifickými látkami, uskladňují a nechávají dehydratovat a zrát v plástech"
- "Z medu nesmí být odstraněn pyl ani jiná specifická součást medu, s výjimkou případů, kdy tomu při odstraňování cizorodých anorganických a organických látek, zejména filtrací, nelze zabránit."

Aby som neblabolil, spytal som sa svojich oblubenych pravnikov na vyklad. Vcelami dehydratovat v plastoch neznamena dehydratovat trochu vcelami a zbytok v susicke.

Chápu, že potřebuješ psát tendenčně, aby to vypadalo že mluvíš pravdu. Opakuju to po stopadesáté, nikdo tady nesuší med z 24 na 17 ( teda kromě gupy), mě ho zahustí na 18(podle tebe teda asi trochu) jako řekl bych možná polovině včelařů v čr a já ho pak dosuším na 16%.....pokud by byla pravda co říkáš, tak stejně tak pančuje med Merkuri, kterej nechvává med stát v autě nebo dostává vodu z medu jakýmkoliv jiným způsobem, protože to už je přeci ostranování specifické součásti medu ne? Kde je definováno, že tak se to může a tak se to nemůže. Tenhle bod je jednoznačně psanej kvůli tomu, že se filtruje med od pylových částic, aby nekrystalizoval a podobné věci a určitě né kvůli odstranování vody....kdyby šlo právě o tohle, tak to tam jednoznačně napíšou a nebude Dol schvalovat sušičky na med. Oni ty právníci co píšou ty zákony nejsou tak hloupý a jednoznačně ví, že se nedá žádným způsobem dokázat, jestli ti to dosušily včely nebo ty, takže proč by to psaly do zákonu....jakékoliv jiné padělání medu se dá rozborem zjistit, tohle ne, protože to nijak kvalitu nepoznamená.

(07.05.2020 14:08)gusto napsal(a): [ -> ]takže vzduch z přírody, které včelstvo vhání do úlu je OK a vzduch v místnosti je špatný....hm už i ty gusto?
*************************
samozrejme.. a nejde len o kvalitu, ale aj sposob, plochu atd - tieto dve veci - včelí úľ vs ventilator v miestnosti nemozno porovnavať, a z hľadiska hygieny už duplom nie.. osobne som zastancom odparenia vody mašinou, napr z 18 na 17,nič zle, prave naopak, v tom nieje, ale musi sa to urobiť strojom na tom vhodnym.. tie stroje su, maju ich aj vcelari u nas.. su ale drahe..

máš pravdu nedá se to porovnávat, protože v té hygienicky čisté místnosti je ta hygiena někde jinde, než u včelstva, která stojí na vypráhlé zemi, a kde vítr vhání do česna spoustu prachvých částic.....a za druhé stroje vhodné k tomu...já si naopak myslím, že stroje založený na uzavřeném koloběhu a vákuu ten med znehodnocují daleko víc, než sušička, která je založená na stejném principu, jako suší včely....ale tohle je jen můj názor, vakuovou nemám, takže je to jen moje doměnka a nikomu to nikdy nebudu nutit, protože pro to nemám reálný základ....tak jako vy pro většinu svých tvrzení, za který se tu bijete

(07.05.2020 13:42)stefanos689 napsal(a): [ -> ]
(07.05.2020 7:46)Kamik napsal(a): [ -> ]Víš, když člověk dělá věci jinak než ostatní a přitom se mu daří, točí (skutečně) téměř metrák medu na úl, dokáže udělat krok ze zaměstnance na OSVČ a zvládne to v několika málo letech, to se v Česko(slovensku) neodpouští ... Nazval bych to neměnnou pravdou.

Nesouhlasím. Je tu celá řada profíků a zkušených včelařů, kteří okolo sebe nevyvolávají kontroverze. Pokud má někdo s někým neustále problém, hledal bych jiné příčiny než údajnou závist a nepřejícnost. Poukud jde o obdiv, pak jde založit a spravovat třeba facebooková skupina a je možné se tam ukájet a hrát si na šéfa. Tady zatím funguje pluralita názorů a možnost kritiky, což je dobře. Kdysi mi otec dal pár rad do života. Jednu si dodnes pamatuju. Dobrý přítel není jen ozvěnou, ale i kopřivou. Tož tak.

Máš pravdu je tu celá řada profíků, ale který z nich něco píšou? Moc dobře ví, že to tady nemá absolutně smysl, protože se najde vždycky někdo, kdo se do nich pustí a proč by to dělali? Já jsem prostě takovej, že nedokážu jen tak sedět a číst si ty nesmysly co tu někdo plodí a tak reaguju....což oni nedělají a já je za to obdivuju.
(07.05.2020 14:28)JosPr napsal(a): [ -> ]Kdy jsem psal o vonave vode???

Pokud jsi to nebyl ty, tak se omlouvám. Někdo to nedávno psal, dohledávat nebudu, nemám tolik času.
Apimondia ještě jednou, pro ty, kdo to nezachytili.
https://www.apimondia.com/docs/apimondia...ak_v_2.pdf

Z dokumentu je pro toto téma důležité toto:
zralý med je od 15-20%
zralé medy sušit lze, z důvodu snížení rizika zkvašení, nikoliv však ve vakuových sušičkách...
nezralé medy sušit nelze

Všechno ostatní jsou povídačky typu JPP
luky ja to pisem vseobecne. nevykladaj si to tak ze proti tebe. Smile.. neviem ani aku mas susicku.. u nas co maju chalani, tak vakuovu som nevidel.. normalny odpar v uzatvorenom priestore, 36C teplota.. cena do 200tis.kč.. jasne ze je rozdiel medzi miestnostami.. ak to chces vysperkovat, pusti pred vysusanim v miestnosti na par hodin kvalitnu čističku vzduchu.. čo bude na filtry, to by si mal v mede.. podla toho sa da zistit kvalita miestnosti.. pozdravujem, nestiham sledovat, chodim sem a vseobecne na net malo
Louky omlouvám se,v tématu "maturizátor medu"je to tak jak píšeš.
(07.05.2020 10:11)gusto napsal(a): [ -> ]ja som to napisal uz vtedy honzovi jindrovi,a zopakujem to - kazde vysusanie pri ktorom sa fuka vzduch na med ventilatorom z miestnosti, je hygienickym zverstvom..je to vlastne medova cisticka vzduchu..u nas je to tak jak u loukyho, kto bali nad 17% vody, vyrazne prichadza o zakaznikov..
Obyčejná sušička vzduchu a vysoušení volně v místnosti je špatně.
Jsou uzavřené sušičky, podobně, jako sušičky prádla, kde v uzavřeném prostoru vzduch cirkuluje a není možné, aby se kontaminoval. Z tohoto pohledu je toto vysoušení ještě hygieničtější, než v úlu.
Už bude zralý?
už mi to nedá co se to tu pretrasa za bláboly... sušičku mám, když je med nad 18% ususim max. za 6-7 hodin o dvě procenta, více ne a žádná voda nevoní, jen kecy lidi, co to nezkouseli.
rudohor napsal cituji:
- "Z medu nesmí být odstraněn pyl ani jiná specifická součást medu, s výjimkou případů, kdy tomu při odstraňování cizorodých anorganických a organických látek, zejména filtrací, nelze zabránit."
a teď se priznejte, většina lidí při vytáčení med cedi, tede bere i pyl... Tedy to podle něj není med! Má ten kdo to cedi napsáno na etiketě, že to není med, ale je to med cezeny??... když už se tu ti nesusici navazeji to susicich....
(09.05.2020 20:55)richard1 napsal(a): [ -> ]Už bude zralý?
Asi jo Richarde, ale dal bych ho dosušit. Jistota je jistota.
richard1 či je zrelý ťažko povedať,len či je dosť zaviečkovaný? Big GrinBig GrinBig Grin
(10.05.2020 17:40)karelretik napsal(a): [ -> ]a teď se priznejte, většina lidí při vytáčení med cedi, tede bere i pyl... Tedy to podle něj není med! Má ten kdo to cedi napsáno na etiketě, že to není med, ale je to med cezeny??... když už se tu ti nesusici navazeji to susicich....

Cedník na pyl? Tak ten bych chtěl vidět...
(10.05.2020 17:43)stefanos689 napsal(a): [ -> ]
(09.05.2020 20:55)richard1 napsal(a): [ -> ]Už bude zralý?
Asi jo Richarde, ale dal bych ho dosušit. Jistota je jistota.

Když bude potřeba, mám to u Loukyho zdarma.
(10.05.2020 17:40)karelretik napsal(a): [ -> ]už mi to nedá co se to tu pretrasa za bláboly... sušičku mám, když je med nad 18% ususim max. za 6-7 hodin o dvě procenta, více ne a žádná voda nevoní, jen kecy lidi, co to nezkouseli.
rudohor napsal cituji:
- "Z medu nesmí být odstraněn pyl ani jiná specifická součást medu, s výjimkou případů, kdy tomu při odstraňování cizorodých anorganických a organických látek, zejména filtrací, nelze zabránit."
a teď se priznejte, většina lidí při vytáčení med cedi, tede bere i pyl... Tedy to podle něj není med! Má ten kdo to cedi napsáno na etiketě, že to není med, ale je to med cezeny??... když už se tu ti nesusici navazeji to susicich....

Pan karelretik, aby bolo jasno:
- Nie je to z mojej hlavy. Je to, pokial viem, platna legislativa Ceskej republiky. Netvrdim, ze je to takto spravne. Ja som ju nepisal a z pozicie cudzinca som ani nevolil ludi, co ju pisali.
- Myslim, ze sa zhodneme na tom, ze vosk nie je specificka sucast medu, aj ked z definicie to nie je uplne 100% jasne.
- Ja cedim med tak, ze pel prejde. Sitom. Aj keby som nahodou cedil jemnym uhelonom, pelove zrna by aj tak presli. Keby sa niekto chcel navazat do tych par miligramov hrudiek pergy, co zostane na hrubom site, presne na to je dodatok "s výjimkou případů, kdy tomu při odstraňování cizorodých anorganických a organických látek, zejména filtrací, nelze zabránit."
- Je od Vas velmi pekne, ze ste pouzili pomerne vernu citaciu, na zaklade ktorej si sudny clovek moze urobit vlastny nazor. Aj tak by som ocenil, keby ste nabuduce vysledky svojej logiky prezentovali ako svoje vlastne a nevkladali mi ich falosne do ust.
- V slusnych krajinach sa prospesne zakony dodrzuju a skodlive zakony sa opravuju. V krajine, kde sa zakony ignoruju a obchadzaju, zije podla mojho sukromneho nazoru narod otrokov alebo narod prasat. Ale to uz je mimo temu vlakna. V pripade zaujmu to mozeme prebrat sukromne alebo vo vlakne "Jen tak".
Pylová zrna jsou velmi malá, jejich průměrná velikost je 0,05 mm (50 μm), zrakem je tedy nevidíme.

1 z 2

Uhelon v metráži Dodáme v různých velikostech oka od 42μm(0,042mm) do 2mm a jakékoliv metráži od 1m.
Uhelonové síto, které se používá k cezení medu.
Pokud se použije nejjemnější uh.sito na med odfiltruje se podstatná část pylu,ale ne všechen.samozrejmne se dělá i jemnější ale přes to by to medu trvalo hodně dlouho.Takze je to o tom kdo jakou velikost zvolí...Ale na dobrou a rychlou filtraci stačí 500 mikronů.
a) mě je jasný, že se uhelonem toho moc nezachytí...jen jsem chtěl ukázat na nesmyslnost této debaty o vysoušení medu. Jaký je rozdíl mezi tím, když vytočím zralý med s 19 nebo 20 procenty a ten lehce vysuším a nikde to nenapíšu a neoznámím a mezi tím když odfiltujete nepodstatnou část pylu uhelonem a také to nikde nenapíšete? Blbost co...


b) a nemyslím si, že tu je někdo, kdo vytočí z úlu nezralý tekutý med jen proto, aby to dosušil...do prostě asi ani nejde. Pokud máte někdo sušičku, tak víte o čem mluvím. Nevím jak bych to dlouho musel sušit a co by mi z toho nektaru (protože tekutý je to stále nektar) vzniklo...
ad B) zeptej se Gupy.
Tak mě místní s prominutím "hlupáci" vyprovokovali, že jsem si poslal svůj med na rozbor. A tady máte výsledek.....mimochodem, našel jsem si jeden test medů v novinách a žádný z testovaných medů, neměl tak dobré výsledky jako mám já u sušeného medu, který rok leží někde ve skladu....

https://www.svet-potravin.cz/clanek/jak-...litou-medu


[Obrázky: Bez-n-zvu.png]
Ta voda je super to ani pevný včely neumí, letos všechen med k Loukymu.
(09.05.2020 20:55)richard1 napsal(a): [ -> ]Už bude zralý?

Prezretý.
Referenční URL's