Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(01.05.2020 10:49)Kamik napsal(a): [ -> ]Goro, píšeš, že od 30% včely už jen dělají průvan. Když udělám odvlhčovačem průvan kolem zavíčkovaných plástů, (abych se dostal na lidmi vytvořenou normu), tak medu přece nemůžu ublížit. Nebo to mají včely nějak certifikované, homologované? Smile Asi ne, když nechápou naše normy... Smile
Kamík každý z nás zažil tú vôňu ked otvoril úľ a včely vysúšali med...
Ano, včelám na uloženie vyhovuje aj med s vyšším obsahom vody ako si stanovili včelári na základe predstáv zákazníkov... dosúšajú med "vetraním" a potom ho zaviečkujú...
Kamík každý z nás zažil tú vôňu ked ho doviečkujeme a točíme v medomete...

med sa nezbavuje v maturizátoroch vody tak že sa tam vkladajú zaviečkované plásty...
ak ty máš na čiastočne zaviečkovanom pláste aj bunky s otvoreným medom ten rozhodne pri odvlhčovaní zbavíš vody aj iných prchavých látok...

všetci vieme že voda je ľahšia ako med a tak niektorí včelári nechávajú aby v odkrytých nádobách vytočený med postál, voda sa ocitne blízko hladiny a "odvlhčujú" Blush
Kamík tiež cítia tú vôňu....
(oni už s vodou odstraňujú aj to čo im včeličky neodstránili a ponechali...Wink)
goro: nechci ti brát iluze, ale není to tak jak si myslíš. Viděl jsi někdy sušičku v praxi? Ono je hezké o něčem rozumovat, ale reálná zkušenost je daleko cenější. Všichni známe, jak je cítit z úlů když včely odpařují....čistě teoreticky, u včel ti nevadí, že jde z toho vůně pryč a u sušičky by ti to vadilo? máš pocit, že ta sušička té vůně vezme víc? jak si k tomu došel?

jenže realita je jiná...uvedu příklad....je dejme tomu čeven a snůška není žádná a čeká se na lípu, venku je teplo a včely samozřemě na česně stojí a větrají....cítíš v té době z úlu vůni? jaktože není cítit, když je v úle med? tohle moc nesedí na tvoje teorie ne?

já když suším med, tak žádnou vůni v místnosti nemám, a že by byla v kondenzované vodě v odvlhčovači, tak to už je totální hovadina.....klidně tě zvu na exkurzi, můžeš si to sám ověřit, aby si tu pak nemusel šířit nepravdy
Len taká odbočka. Neideme na to úplne ale že úplne zle??? Čo takto vysvetliť zákazníkom, že to čo som im načapoval do pohára je včelí med, ktorý si včielky pekne zaviečkovali, vyhovuje im taký, aký je, žijú z neho už milióny rokov a áno, zvykne skryštalizovať, lebo je to jeho prirodzená vlastnosť, nie nemusí byť vždy tekutý, dokonca môže vo svojom objeme vytvárať rôzne obrazce a hlavne, nie je nijako upravovaný??? Naháňame sa tú pomaly za tým, kto bude predávať med s obsahom vody 13%Big GrinBig GrinBig Grin Samozrejme stane sa, že niekedy má med vyšší obsah vody, ten ale viem včelám vrátiť a ak to urobím pomaly, nie vo veľkých dávkach, tak ho prepracujú dokonale. Je to robota naviac ale ide to. Sám zvažujem sušičku kvôli repke, ale iný med ako repkový kvasiť pri 18% nebude, tak som stále na vážkach, nakoľko k repke už nekočujem.
Chtěl jsem se Gora zeptat na to samé "když větrají včely, tak tu vůni taky vyvětrávají", Louky byl rychlejší. Maturizátor funguje jinak než suším já. Plocha na odpar je daleko větší než plocha buněk a obávám se, že k vyprchání aromat dojde. V mém případě je styková plocha se medu se vzduchem úplně stejná jako v úle...Přirovnal bych to k dochovu matek v líhni.
To by byla ideální varianta Patko, ale jestli jsi někdy dělal někde, kde se něco prodává, tak ten trend je prostě takový, že ty musíš dělat to co chce zákazník. Když ty jako jediný budeš tohle vyprávět lidem, tak polovičce to bude jedno, oni chtějí komfort, chtějí to na co jsou zvyklý, to co je obvyklý. Tohle změnit by tě stálo strašně moc úsilí a času a možná by se to celé minulo účinkem. Ale můžeš to zkusim, budu ti fandit.
Možná tady někdo nalezně odpověd´ na některé otázky týkající se vysoušení medu.
http://www.vcelarisobe.cz/2020/04/mesicn...ezen-2020/
Srovnání chemického složení a biologické aktivity zralého a nezralého medu: přístup založený na metabolitech HPLC/QTOF/MS
Comparison of the Chemical Composition and Biological Activity of Mature and Immature Honey: An HPLC/QTOF/MS-Based Metabolomic Approach
GUO N, ZHAO L, ZHAO Y, LI Q, XUE X, WU L, GOMEZ ESCALADA M, WANG K, PENG W
J AGRIC FOOD CHEM. 2020 APR 1;68(13):4062-4071. DOI: 10.1021/ACS.JAFC.9B07604. EPUB 2020 MAR 18.
Sklizeň nezavíčkovaného nezralého medu s následným vysoušením je typický způsob padělání medu, nicméně rozdíly mezi nezralým a zavíčkovaným zralým medem nebyly dosud dobře popsány. V této studii byly porovnány vzorky zralého a nezralého medu včely medonosné sklizené v téže sezóně květu řepky. Ve zralém medu byl zjištěn nižší obsah vody, nižší kyselost a vyšší obsah fruktózy. Vysokoúčinná kapalinová chromatografie v kombinaci s metabolomickou analýzou založenou na hmotnostní spektrometrii ukázaly, že zralý a nezralý med mají odlišný profil metabolitů. Analýza zaměřená na 20 hlavních polyfenolických složek ukázala jejich vyšší výskyt ve zralém medu. Zralý med měl vyšší bakteriostatický efekt a silnější efekt vychytávání volných radikálů.

Zatímco oba medy zmírňovaly poškození buněk způsobené H2O2, efektivní dávka nezralého medu byla vyšší a jeho efekt indukce exprese antioxidačního genu byl slabší. Obecně lze říci, že zralý med je kvalitnější nejen díky bohatšímu zastoupení polyfenolů, ale i díky vyšší biologické aktivitě.
(01.05.2020 12:49)Kamik napsal(a): [ -> ]Plocha na odpar je daleko větší než plocha buněk a obávám se, že k vyprchání aromat dojde. V mém případě je styková plocha se medu se vzduchem úplně stejná jako v úle...

Tohle bereš podle mě špatně. Vem si, že nasadíš medníky, první den dosnesou 2kg medu a včelstvo je celou noc odvětrává, druhej den donesou další 2kg, zalejou ty samé bunky, které už jsou vysušené a vysouší ty další 2kg a takhle pořád dokola x dní, než ty to vytočíš.....já na 250kg foukám 24h a i když na velkou plochu, tak stejně to podle mě nedá dohromady takovou plochu, jako v tom úle třeba za měsíc, když by si posčítal jednotlivé dny.

(01.05.2020 12:52)Jafil napsal(a): [ -> ]Možná tady někdo nalezně odpověd´ na některé otázky týkající se vysoušení medu.
http://www.vcelarisobe.cz/2020/04/mesicn...ezen-2020/
Srovnání chemického složení a biologické aktivity zralého a nezralého medu: přístup založený na metabolitech HPLC/QTOF/MS

tímhle článkem tahle celá diskuze začala Smile tak bysme jí mohli i ukončit.....tohle se absolutně netýká toho co tu řešíme.....my řešíme zralý med a zralý vysušovaný med....
Jafile, kruh se uzavřel. Přečti si můj příspěvek 1111. Celou dobu se o tom bavíme... Logicky z toho vychází, že zavíčkovaný med je zralý.... I když je pod víčky řídký...

Louky, zní to logicky, ale jestli máš pravdu, nedokážu posoudit.
čistě teoreticky je med zralý při 30% vody, kdy ho včela ukládá a pak už jen suší (viz odkaz od gora).....ještě nikdy se mi nestalo, abych v medníku i za plné snůšky naměřil víc jak 22-23. Takže je vlastně ta analýza na včelařisobě uplně k ničemu, protože obyčejný smrtelník nemůže ze včel takový nezralý med vytočit....
Otázkou je, co na to Apimondia, norma Český med a zákazník...

Merkuri, jaký je podle tebe rozdíl ve výsledné kvalitě medu, když někdo suší med v maturizátoru a jiný ho dosušuje v termokomoře?
louky
to že včely udržujú teplotu v plodisku vetraním na letáči česne ked nie je znáška ti verím...
dokonca máš pravdu aj v tom že zákazníci sú rozmaznaní ako píše patko a chceli by med čo najhustejší...
ani som ti nikdy nebránil ani len názorove, že nemáš prianiam zákazníkom vyhovieť...
to je ako rozpúšťanie skryštalizovaného medu pre zákazníka, kvalitu medu to nezlepší (práve naopak) ale mu vyhovieme..

ale
len tak na okraj - keď včela uloží med do bunky s 30% vody, už do neho nič nepridáva (okrem toho čo frkne pod viečko proti kvaseniu), je podľa teba teda hotový a včela len odvetráva vodu a iné látky...
ty ale odstraňuješ z medu ďalej po tom to čo po včelích úpravách a odvetrávaniach zostalo...z medu sa nemá odstraňovať nič, má byť v podobe ako ho včela uskladnila vrátane vody ...
máš peknú medáreň, pracuj v nej k spokojnosti zákazníkov...

ale tu ide o nepochopenie, mne je úplne jedno ako narábaš zo svojim medom, máš svoj názor , ja svoj, ale ty chceš aby som mal tvoj..Wink
ja na tom netrvám...

pre Kamíka
- prečítaj si moju poslednú vetu v príspevku, včely ukončili odvetrávanie zaviečkovali a ty pokračuješ...


btw. Apimondia
pozná rozličné druhy falšovania, odstraňovanie vody zo zrelého medu je iné ako vytáčanie riedkeho, nezrelého medu a zahusťovanie tejto sladiny má za následok tiež falošný med, ale tento je rozhodne menej kvalitný ako v prvom prípade
Pokračuji v tom, co by včely dále dělaly se zavíčkovaným (zralým) medem v úle, kdybych jim ho tam nechal. Sám píšeš, že už ho od určitých procent jen odvodňují máváním křídélek...

Zajímavý odkaz, zvláště poslední dvě věty. A teď mudrujte... https://www.beedol.cz/prispevky/ufaqs/sn...dy-v-medu/
kamik: odpoved na uvedem odkaze neodpovidala na dotaz zda je vysouseni medu falsovanim....ty posledni dve vety ppuze konstatovaly ze vysousecka je draha...a polozily recnickou otazku, kolik takoveho medu vcelar ma....takze z toho nelze dovodit, ze by na webu beedol tvrdili, ze vysouseni medu v susicce neni falsovanim a ze by to jejich tvrzeni v poslednich dvou vetach bylo v rozporu s tim co sem dal goro z apidomie.
(01.05.2020 10:07)Louky napsal(a): [ -> ]https://www.vcely.org/viewtopic.php?t=20 tohle je jiný "gupa" nebo ten zdejší? Smile

Jo, ta mašina už jen stojí, dostal jsem ultimatum od výkupce. Jak HMF, tak diastáza vprdeli. Přitom jde o studenou kondezační odparku. Med a jeho kvalita je mnohem složitější než si může někdo myslet.

Takže suška už jen 4 roky stojí a nic nedělá. To jsou ty zkušenosti a ty furt že se do tebe strefuji.
TomasK1 Taky z toho jde odvodit, že se kvůli pár kilům medu neoplatí ta mašina kupovat....

Jedno šetrné ztekucení nebo rok skladování zvýší obsah HMF v medu asi o 7 mg/kg. Norma “Český med” dovoluje 20 mg/kg, běžná evropská norma je 40 mg/kg. To by mě zajímalo, Gupo, co si s tím dělal, že to neprošlo...
jo, to je pravda...otazkou je zda v beedol vedi o tom co poslal goro....respektive Dol je komercni subjekt tak bude velmi opatrny aby na plnou pusu kazil ksefty jak vyrobcum susicek tak i vcelarum co med susi tim ze bude rikat ze je to falsovani protoze pak by riskoval ze se s nimi nekdo bude chtit soudit za poskozeni byznysu...nevim...ja to neresim prijde mi to jen zajimave a nepamatuji si ze bych o tom nekde cetl...az ted kdyz se to tady na foru začlo rozebirat tak jsem nanwtu nasel nejake vyrobce susicek a ruzne domaci verze...ale ze by to bylo neco jako medomety sem nepostreh...tak to myslim takovy "normal" nebude coz mi koresponduje s tim co sem zverejnil a napsal goro
(01.05.2020 17:30)Kamik napsal(a): [ -> ]Gupo, co si s tím dělal, že to neprošlo...

Prošlo to, ale diastázy bylo míň HMF víc než obvykle. Co to znamená vím, i proč, ale dál to nepitvám. Vysoušeč je chyba v kvalitě. Když někdo produkuje nebo má vlhký med třeba do jara a pod víčky je to zase o kvalitě úlu, včelstva nebo stanoviště. Úl je jasný, když při cyklickým denním rozmezí teplot nevysušuje ale včel je dost med je vněm problém. Když je úl odrojený nebo byl nějaký zásah do populace (odběr plod. rámků atp.,) tak jde zase o kvalitu včelstva, stanoviště je kapitola sama pro sebe. I sebelepší úl nenahradí suché stanoviště.
(01.05.2020 14:02)Kamik napsal(a): [ -> ]Pokračuji v tom, co by včely dále dělaly se zavíčkovaným (zralým) medem v úle, .
Kamík, včely so zaviečkovaným medom už nerobia nič a rozhodne nad ním nedávajú krídelkami...Blush

(01.05.2020 14:02)Kamik napsal(a): [ -> ]A teď mudrujte... https://www.beedol.cz/prispevky/ufaqs/sn...dy-v-medu/

Priatelia kamík a tomáš, toto je odpoveď vyskumáku z roku 2014, záväzné stanovisko Apimondie o maturizácii je z roku 2019...
Neplette hrušky s jablkami...vývoj a poznatky idú dopredu...
goro: dik za letopocet...to me taky napadlo ze se ty dva texty miji v case...ale nevedel jsem nebo si nevsiml, ze kdy bylo stanovisko Apimondie...takto je to jiz jasne...pokrok nezastavisSmile
Netroufnu si tohle s určitostí tvrdit, ale jen můj dojem. Není sušička jako sušička....jak už jsem říkal v té mojí to funguje jako v úle....žádný uzavřený koloběch vzduchu...uzavřený koloběh je v celé místnosti, vysoušeč nejde do sušičky, nýbrž je pouze v oné místnosti, kde stojí sušička....teoreticky by tam ani bejt nemusel, stačilo by větrat.....Pokud ty v nějakém vakuu honíš vzduch a ještě tam vypustíš vzduch z odvlhčovače a ohřeješ to kdo ví na jakou teplotu, tak tohle vše ti to může kazit....

ale pro vás už to je falšování, i když ses evidentně vešel do limitů....to je to samé jako s tím varidolem....já můžu říkat, že máte nekvalitní med, protože léčíte tvrdou chemii, ale vejdete se do norem, tak mám smůlu.....a ty jsi ted evidentně potvrdil, že med byl v normě, čili v pořádku....ale už je to falšování....zvláštní metr....

goro: a ty víš z čeho Apimondie vycházela? co zkoumala? proč tohle vydala? ....podle mě to je jen proto, že toho někdo začal zneužívat, vytáčet řídkou sladinu a tu sušit a pak samozřejmě z toho vyšel blaf, tak museli nějak zasáhnout....ale vsadim boty na to, že ti podle žádného testu nikdo nedokáže, že tenhle med je a tenhle není sušenej....protože to není měřitelné....

a mohl by mi někdo teda ukázat, kde se píše, že před víčkováním dávají včely něco do medu proti kvašení? slyšim takovou věc poprvé....a tady se toho najednou všichni chytaj, jak kdyby to bylo něco, na úrovni rozeznání matky a včely......proč by potom bylo v tom textu od gora napsáno, že je jedno jestli je med zavíčkovaný a nebo ne, že je stejně zralý....
Referenční URL's