Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
18 % je jedno z kritérií od ČSV pro splnění normy označení medu jako Český med uváděného na etiketách jako slovní ochrannou známku...či tak nějak
Cokoliv stočíš do svazové sklenice má automaticky pod 18%
ha ha ha....Smile)))))))))))))))))))
A já hlupák koupil refraktometr ...stačí používat ty správné sklenice a je to ok...
Platná norma EU (i pro ČR) je 20% a je na prd - takový med je řidký - většinou to poznám už když dávám kapku do refraktometru , osobně nevytáčím plást který má nad 18%, zcela vyjmečně u krajních plástů venkovní strana může mít víc, pokud je dost plástů s obsahem kolem 17% tak se to po vytočení zprůměruje, letos mají včely v medu víc vody než loni, musí se plásty probírat a občas měřit, myslím že to bylo tím že neměly ve snůšce přestávku a pořád do plástů i když plných něco přidávaly, u nás dva dny ted chladno, provoz byl menší, zítra to chci přeměřit - jsem zvědavý, jinak je to podle mě záležitost prostoru, jedno včelstvo bylo na jaře trochu pomalejší, tak dostaly méně prostoru - 5NN a tam bylo zralých plástů nejvíce, včelstva na 7NN mají vrchní dva plné medu kolem 20% ( měřeno v pondělí) - potřebují na sušení více času, kdybych měl dost času, tak bych je nechal v menším prostoru, každý den ráno bych je prohrabal , sesbíral od každých pár zralých plástů, hned je vyměnil za souše v klidu vytočil - to by bylo medobraní na pohodu.
....no a nebo sušičku...Smile
(25.05.2016 20:42)m.h. napsal(a): [ -> ]Zdravim,
chtěl bych poradit, jak se to má s obsahem vody v medu. Podařilo se mi vyčíst, že standard EU je 20%, u nás v ČR je to 18%. Mnoho včelařů píše, že med nad 18% je hanba. Zajímá mne, od kdy med může vykvasit. Chci med použít pouze pro rodinu a refraktometrem jsem naměřil hodnoty do 19%.
Děkuji za odpověď.

Neptejte se mě na zdroj, mám to z doby kdy ještě nebyly PC.

Ona hranice je 18,6%. Norma je skutečně 20%, ale med pod 18,6 se nemůže kazit.

Ale najděte si jak dneska popisuju jak seřídit refraktometr, bez dokonalého zkalibrování po několikahodinovém vyrovnání teplot měříte nesmysly i velmi dobrým refraktometrem.
Někdo si to zkalibruje zjara a myslí, že může měřit celé léto. Tak takhle to nefunguje.

(25.05.2016 22:15)papipapi napsal(a): [ -> ]Platná norma EU (i pro ČR) je 20% a je na prd - takový med je řidký - většinou to poznám už když dávám kapku do refraktometru .

Říkáte sto správně, je třeba si to dostat "do oka".

Přesněji - když padá med do kýble či flašky z medometu a v hladině se dělá hluboký důlek a při prudším posunutí nádoby med málem šplíchne, je zle.
m.h. položil otázku, preto by som to neviedol do sféry humoru.

(25.05.2016 20:42)m.h. napsal(a): [ -> ]... Zajímá mne, od kdy med může vykvasit. Chci med použít pouze pro rodinu a refraktometrem jsem naměřil hodnoty do 19%.
Děkuji za odpověď.

Niekde som čítal že v horných vrstvach vzniká usadzovánim mikrovrstva s vyšším obsahom vody a tiež pri krištalizácií ... a tam môže započať kvasenie.

Táto téma ma zaujíma, lebo predminulý rok mi niektorý med začal kvasiť.
Pokud si dobře vzpomínám, tak to, s tou vrstvičkou řidiny na hladině medu a začátkem kvašení je nějak takto.
Zkvasí jen to, co má vysoký obsah vody nad 18,6. Ježe metabolizmem těch kvasinek dojde k tomu, že z medu - uhlovodíku, syntetizují s kyslíkem ze vzduchu, který k tomu může další vodu, která jim naředí do té doby bezpečně "hustý" med pod tou vrstvičkou řidiny a tak začne jakási řetězová rekce a pak se může zkazit i med, který měl bezpečnou vlhkost, ale na hladinu vystoupala trocha řidiny.
A nebo byl med blbě zavřený a dostal se k němu vlhký vzduch z nevhodného, vlhkého skladu, třeba sklepa a podobně.

Toto by měl vzít v úvahu ten, kdo tu dneska napsal, že když se smíchá při vytáčení med hodně "suchý" s tím řídkým, že se to promíchá a zprůměruje. No a já se domnívám, že právě že ne! Že to řídké vyplave ke hladině a je na problém, který nastat ale nemusí, "políčeno".
To humor není. Ochranná známka ČSV na sklenici těch 18% zákazníkovi zaručuje. Jako donedávna značka Klasa nalepená v plnírně ČSV zaručovala že jakýkoliv čínský med se stává českým.
(25.05.2016 22:21)karelretik napsal(a): [ -> ]....no a nebo sušičku...Smile

Nejlepší sušička jsou včely.
Ale když už je potřeba vysoušet, nějaké své zkušenosti popsal Honza Jindra na svém webu.
Pro Richtr. Taky jsem si dřív myslel že sklenici s ochrannou známkou Český med si můžu koupit až po získání certifikátu Český med.
To ale nic nemění na tom,že to co jsi napsal "ochranná známka ČSV zákazníkovi těch 18% zaručuje" je vědomá lež.
Vše co jsem teď točil je do 17.5%. Bral jsem i víčkované jen z poloviny, med hustý, nechtělo se mu z medometu. ÚLy mají vysoké dno, síťované, ale pod tím je zasunutá podložka, včelstva jsou na 5ti VN, očka otevřená. Úl co mám na váze měl denní přírůstky i 7.5Kg a na to musí být narvaný úl včelkama aby to stíhaly sušit. Když nestíhají víčkují i řídký.
Ano. Vědomá. Stejná jako že značka Klasa na medu ČSV zaručuje kvalitní med.
Když se tu probírá to sušení medu, tak si vzpomínám, že někdo radil dát nádoby s medem do auta a auto celý den na slunce. Kousek stáhnout okénka a sem tam otevřít na chvilku dveře a vyvětrat vlhkost. Nevím, sám jsem to nezkoušel, ale mohlo by to fungovat........ Jen počkat na to sluníčko.Wink
Z každého vytáčení posílám sklenici na rozbor výrobci medoviny. Když naměřím svým refraktoměrem pod 18%, přijde mi výsledek okolo 16,5%
Pokud se nepletu,tak byla ČSV značka Klasa odebrána. Poprávu.
Auto funguje dokonale, mám to vyzkoušeno. Letos pokud bude potřeba, tak použiji přenosnou klimu, funguje i jako odvlhčovač.
Zdravím.
A jak je to s obsahem vody v medu z pohledu včel? Mám jedno včelstvo, které má plně zavíčkovaný medník a obsah vody pod víčky je 20%. tak jsem si říkal, že jim to nechám jako mednou komoru na zimu. Když si to zavíčkovali, tak včelám vyšší obsah vody nevadí?
Referenční URL's