Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Měl jsem podobný problém. Naštěstí jsem to chytil v době sucha a slunečného počasí. Nádobu s vytočeným medem jsem přikryl silnými ručníky a do tří dnů jsem měl z 20% vody jen 18%. Asi by to šlo ještě níž, ale docela mi to u francouzských oken překáželo.
(31.07.2014 11:53)Stanislav Vorel napsal(a): [ -> ]Jo, to ale nevyřeší problém s tím co mám vytočeno.

Zjistíš jaký a jestli vůbec nějaký problém máš. Mně to při vytáčení při 18% taky teklo jak voda.
Tak večer uvidím, refraktometr je v tašce. Dám vědět. Med z prvního medobraní - 25.5., teď po otevření sklenice 14%. a začíná krystalizovat.
Tak jsem to včera večer přeměřil a vytočený med z komplet zavíčkovaných plástů měl 17%, z plástů kde byla zavíčkovaná cca 1/2 tak po vytočení a promíchání měl 17,5%, takže to že teče jak voda bude asi něčím jiným, třeba tím že je teplý z úlu jinak nevím.
Po první vytáčení (v životě...) se mi taky med zdál docela tekutý, ovšem nebylo s čím porovnávatBig Grin. Dnes konečně přišel refraktometr a naměřil jsem 20,5 % vody Sad. Při vytáčení med z plástů nestříkal, polovina plástů včely víčkovali, zbytek ne...

Zrovna znovu začíná pršet, takže vlhkost je velké, proto budu muset asi počkat a zkusit to s tím ručníkem, zda by se voda odpařila a spadlo to pod 18%. Nebo jsou i nějaké jiné způsoby? ...fén??Big Grin
Jak je vidět, tak při tomhle počasí, co není téměř plně zavíčkované bude mít vody hodně. Holt se bude muset ještě chvilku počkat, nebo to holkám nechat do jara - zase se tím ušetří na krmení - hlavně práce a pokud by ještě přišla melicitoza, tak by to snad mohlo jít líp ven.
(01.08.2014 15:12)frojta napsal(a): [ -> ]Po první vytáčení (v životě...) se mi taky med zdál docela tekutý, ovšem nebylo s čím porovnávatBig Grin. Dnes konečně přišel refraktometr a naměřil jsem 20,5 % vody Sad. Při vytáčení med z plástů nestříkal, polovina plástů včely víčkovali, zbytek ne...

V týchto teplách môže aj hustý med pri vytáčaní pôsobiť že je riedky,ale to je dané teplotou medu.Ak premeriavaš med,tak obsah nádoby by si mal mať premiešaný.
Na vrchu nádoby nameráš vždy vyššie percento vody.Ak sú hodnoty vyššie,niekedy naozaj stačí odobrať redšiu vrchnú časť a zostatok medu bude v norme.Ak med začína mutnieť a kryštalizovať,vtedy už presné hodnoty vody nenameráme,pretože vznikajúce krištáli ju z časti vytláčajú von.Takže určitý čas po vytočení ak med mútnie, môže sa obsah vody zkresliť smerom na hor.Tiež sa mi podarilo pred dvoma rokmi vytočiť med zo slnečnice,mal 19% čo by niekomu nevadilo,no mne to na spokojnosti veľmi nepridalo a mrzel ma stav ho plniť do pohárov najmä ak niektorý stáli zákaznici sú zvyknutý na hustejší med.Med som teda neuzavrel,nádoby som prekryl záclonovinou a v medárni nechal pustený odvlhčovač.Med som občas premiešal a po týždni refraktometer ukazoval niečo málo pod 17%,takže nakoniec vládla spokojnosť.
Dobrý večer! Mňa by zaujímalo aké hodnoty obsahu vody v mede ste počas svojej praxe dosiahli. Viem že norma povoľuje 20 percent, ale aké najmenšie hodnoty ste dosiahli? Môže byť obsah vody aj pod 15 percent? Včera sme točili a aj mne sa zdá redší ako z júnového medobrania, ale bol do tretiny zaviečkovaný, a z plástov nefŕkalo, tak by to malo byť v poriadku .
(01.08.2014 15:12)frojta napsal(a): [ -> ]Po první vytáčení (v životě...) se mi taky med zdál docela tekutý, ovšem nebylo s čím porovnávatBig Grin. Dnes konečně přišel refraktometr a naměřil jsem 20,5 % vody Sad. Při vytáčení med z plástů nestříkal, polovina plástů včely víčkovali, zbytek ne...

Zrovna znovu začíná pršet, takže vlhkost je velké, proto budu muset asi počkat a zkusit to s tím ručníkem, zda by se voda odpařila a spadlo to pod 18%. Nebo jsou i nějaké jiné způsoby? ...fén??Big Grin

Ano, existuje jeden zaručený a velmi jednoduchý způsob = NIKDY NEVYTÁČEJTE NEZAVÍČKOVANÉ PLÁSTY!!! A nebo musí být zavíčkované aspoň do dvou třetin.

Mimochodem i proto mám kromě vysoké míry také NN na med, kromě jiného právě abych nemusel čekat až zavíčkují vysoký rámek až dolů!

A ještě jedna zásada. Když se vytáčí med, pak vytékající med musí v nádobě řádkovat, skládat se jakoby "na kopeček". Jakmile se v nádobě v hladině medu udělá jamka, pak má med víc než 20%. Jarní medy jsou jakoby řidší a skládají se na jakoby "kulatý" celkem malý kopeček, medovicové se skládají ve stužce široké centimetr a i víc (podle jak je hladina hluboko pod hrdle, medometu).
tom záleží od teploty medu či sa bude skladať "na kopeček".
(01.08.2014 22:11)tom.50 napsal(a): [ -> ]Ano, existuje jeden zaručený a velmi jednoduchý způsob = NIKDY NEVYTÁČEJTE NEZAVÍČKOVANÉ PLÁSTY!!! A nebo musí být zavíčkované aspoň do dvou třetin.

Další tradované a včelaři papouškované dogma, které ale není pravdivé.
Tvrdíte vy, já nemám přístroj, dělám to dle starých zásad a od předků zděděných dogmat a nemám problém. Nikdy se mi med nezkazil a nikdy mi ho výkup nevrátil, oč ještě jde pane climax?

Celkem se bavím jak vy mladí myslíte, že před vámi, vaší vědou (případně internetem) a složitými přístroji nebylo nic, jen primitivní pravěk. To je ale jen váš, celkem trapně úsměvný, infantilní dojem. Stavělo se co dnes by věda nedokázala a starým řemeslům se dnešek v kvalitě zpracování, výdrži a trvanlivosti výrobků nevyrovná vůbec nic.

Začátečník se ptal, odpověděl jsem, NĚJAK jsem mu poradil. Vy climax kromě zarytí a ataku neumíte v tomto konkrétním případě nic víc a tak mlčte, ztrapnil byste se ještě víc.
Big GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig Grin
(01.08.2014 22:45)climax napsal(a): [ -> ]
(01.08.2014 22:11)tom.50 napsal(a): [ -> ]Ano, existuje jeden zaručený a velmi jednoduchý způsob = NIKDY NEVYTÁČEJTE NEZAVÍČKOVANÉ PLÁSTY!!! A nebo musí být zavíčkované aspoň do dvou třetin.

Další tradované a včelaři papouškované dogma, které ale není pravdivé.

tom.50,

síce sa rozčuľuješ, ale čítaj, na čo konkrétne climax reagoval. Vôbec nie je pravda, že zaviečkovaný med musí mať nižšie percento vody ako nezaviečkovaný a to boli rámiky zaviečkované na 100%. Stalo sa mi to niekoľko krát. Včely Ti pokojne zaviečkujú med, ktorý má aj 19%-20% vody. Záleží na mnohých okolnostiach - druh medu, vonkajšia vlhkosť v čase znášky, existencia ďalšej znášky, ...
Aj túto sezónu som mal med pod viečkami "redší" ako nezaviečkovaný. Výsledok však bol 18%, takže som žiadne špeciálne zásahy nerobil.
(01.08.2014 23:05)tom.50 napsal(a): [ -> ]Začátečník se ptal, odpověděl jsem, NĚJAK jsem mu poradil.

A já bych si pro pořádek dovolil pro začátečníky doplnit.

Rýt - mít jinou pravdu než tom50.
Tupě rýt - mít ji opakovaně.
Bez emocí a urážek (ty neobsahoval ani můj původní příspěvek!): včely zavíčkují zralý med, to je fakt. Problém je ale v tom, že pro ně znamená zralý med něco jiného než pro včelaře. Pro včelstvo není limitem norma 20%. Včely jsou schopné zavíčkovat med, který má hodně přes 20%. Stává se to v poměrně často například při vydatné řepkové snůšce, kdy je vysoká vzdušná vlhkost a kdy mají včely chuť stavět, ale nemají možnost. Svou roli hrají i další faktory včetně konstrukce úlu, dna, oček, atd. Z vlastní zkušenosti mohu říci tolik, že včelstva, která vedu na volné stavbě víčkují velmi málo (vosk investují do stavby) ale med je vždy kolem 17% (lang 2/3, palety). Včelstva, která vedu "tradičněji" jsou schopná za výše popsaných podmínek víčkovat med i přes 20% a zde hraje konstrukce úlu a dna velmi zásadní roli. Tedy závěrem - míra zavíčkování plástů je sice pomocný ukazatel, nicméně vypovídací hodnota rozhodně není absolutní.
Moje babča používá u sebe doma takový malý stacionární odvlhčovač na tablety bez použití el.proudu. Opravdu funguje, vylévá z nádržky docela dost vody. Nezkoušel jste to někdo ?

Třeba : http://www.zbozi.cz/vyrobek/ceresit-stop...sti-450-g/
Zkoušeli jsme to a je to nanic, moc drahý provoz. Musí se do toho kupovat ta chemikálie co váže vodu. Čím věští vlhkost tím rychleji ubývá, to je logika. Nedoporučuju.

Jo a to je na snížení vlhkosti interiérů bytů či jiných prostor, "sušit" med tím nepůjde.



(02.08.2014 8:03)climax napsal(a): [ -> ]... Tedy závěrem - míra zavíčkování plástů je sice pomocný ukazatel, nicméně vypovídací hodnota rozhodně není absolutní.

Už jsem to tu psal, obsah vody 20% je jen lidmi vymyšlená hodnota. Není nutné to měřit a dělat s tím kdovíjaké kejkle. Prostě je to zavíčkované = nekazí se to a oč víc jde?

Pane climax. Víte, je to jako třeba s volty v zásuvce. Mě je fakt úplně jedno, když si vařím kafe, jestli měl proud voltů 220, 230 a nebo 150. Kafe se uvaří. Jo když by to nešlo, pak to řešme.
Vy vlhkost medu měříte jen proto, že to máte měřit čím. Předkové neměřili nic a neměli med? Kvasil jim snad?

Připomíná mi to Čínu v době Kulturní revoluce. Tam nějaký soudruh zjistil u soudruhů v SSSR, že hluboká orba zvyšuje výnos. A tak vesnice a okresy v číně soupeřily, kdo zoře hloub a někde to dokázali i dva metry!! Že tím zahrabali úrodnou zem do hloubky a nahoru dali úplnou jalovinu s hrůzou zjistili potom.
Podobně se včelař snaží sušit med pod magických 20%, předhání se s jinými o co nejnižší vlhkost a ignoruje, co ukazují včely a příroda.

Jo výkup to nechce, aha, nedávejte do výkupu.
Říká se že naši předkové brali včelám med až na jaře.

Od kolika procent vlhkosti med kvasí? My dřív dostávali od známého, pokaždý jsme ho vyhazovali jak byl hnusnej. Teď už vím že zkvašenej.
Rád bych viděl toho co uvaří vodu na vařiči který je konstrulován na 240V a misto toho do něj pustíte jen 150V.
Rád se poučím.F.V.
Referenční URL's