Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(15.05.2020 7:29)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]
(14.05.2020 20:21)Aculeus napsal(a): [ -> ]Zdeněk, voda neklesne. "Stúpne". Je to fyzikálna reakcia.
Takže keď po nejakom čase vypúšťaš zo sudu spodným ventilom, ide najskôr med s nižším obsahom vody, pretože tá "vyplávala" hore. S uzavretého sudu voda nemá kam zmiznúť.

Právě že výkupci a i já máme med v sudech uskladněný stuhlý a spodní výpust sudy nemají. Med na vzorek obsahu vody a vodivosti se bere z vrchních 15ti cm medu.Ty máš na mysli že se med sesedne hustší ke dnu u čersvého medu. Z uskladněných sudů se bere vzorek z vrchu sudu !! Už to zde bylo popisováno že vody bylo po půl roce méně než při čerstvě nalitém sudu.

U nás ve výkupu měří zvláštním způsobem. Med musí být tekutý, to dá rozum, mám ho vždy v hliníkových konvích.
Z vrchu jedno měření. Pak vezme antikorovou tyč o průměru asi 18-20 mm a spustí jí na dno a změří vzorek ze spodního konce tyče, logika by říkala, že vrchní vrstva medu jak stéká "setře" z tyče spodní med. Myslel jsem si, že dělají nesmysly, ale oba vzorky mají jinou hustotu a tudíž toto čudo, pro mě mě nepochopitelné, funguje. Asi ne úplně přesně, ale rozdíl je prý i 1,5%. Tyto kejkle dělají jen s medem nad 18,5%. Vždy se ptají, zda jsem med před přivezením zamíchal, to znamená, že se nějak moc rychle váhově nerozdělí. Dokonce jsem talky hlásil "vlhký", ale naměřili líp než já - platí podle obsahu vody.

Protože mám box jen na jednu konev a výkup je jen 2x týdně a řepka tuhne za 3 dny, vždy je jedna konev ještě teplá. Prostě tekutost je podmínka. Taky jak jinak.

Pan Karliak

Refraktometr bývá správně seštelovaný z fabriky.

Dvě věci ke kalibraci refraktometru. Rozhodující je co na měří ve výkupu bez ohledu na to, jak seřídíte svůj přístroj vy.

A přístroj správně ukazuje když má srovnanou teplotu s místností, kde se měří a tak vzít refraktometr z chladné medárny a rýpat do plástů teplých 36 stupňů v hicu třeba 25, pak může i dokonale skalibrovaný přistroj naměřit nesmysly. Bylo by potřeba mít aspoň půl dne přístroj u včel. Pak ale po přenesení do medárny opět nebude ihned ukazovat správně. Jinak si neumím vysvětlit, jak se tu před lety psalo, že někdo naměří dobrý obsah vody v plástech v úle před odebráním a pak mu z medometu teče řidina.
(15.05.2020 10:33)richard1 napsal(a): [ -> ]Takže sušička je vlastně dobrá věc, protože za rok může být všechno jinak a bude se hodit?

To byla původní myšlenka mít sušku když je potřeba.

Záleží na zkušenostech. Jestli vás strčí do toho starobince a budete mít prvotní záměr med vydělávat stále a neustále med jak kožku od králika nebo se necháte richarde1 poučit a med budete dělat tak, jak se od včelaře očekává, tz. v původní nezměněné kvalitě.
(15.05.2020 10:33)richard1 napsal(a): [ -> ]Takže sušička je vlastně dobrá věc, protože za rok může být všechno jinak a bude se hodit?

Jen se nesmí sušit nezralý med z 24% na 17%. To je pak všechno marno.
To je jako říct, že znásilnit ano, ale ne jí zlomit žebra, vyrazit zuby a vykloubit rameno.
Takže v roce 2016 jste med ještě neuměl dělat a dnes už ano a to je super, co se u Vás změnilo za tu dobu, že se tak stalo?

Vodu mám vždy max. do 17% spíš do 16% nejsem tedy plnič ale schopný včelař.
(15.05.2020 10:41)Kamik napsal(a): [ -> ]
(15.05.2020 10:33)richard1 napsal(a): [ -> ]Takže sušička je vlastně dobrá věc, protože za rok může být všechno jinak a bude se hodit?

Jen se nesmí sušit nezralý med z 24% na 17%. To je pak všechno marno.

Ty sám jsi zde copy paste přepsal důvod. A stále máš vtom nejasno proč? Protože ti nejde o vodu v medu ale o to jak strčit starou zkušenost do domova důchodců. Protě furt rýpeš aby hovno smrdělo.

(15.05.2020 10:45)tom.50 napsal(a): [ -> ]To je jako říct, že znásilnit ano, ale ne jí zlomit žebra, vyrazit zuby a vykloubit rameno.

Představ si, že máš za úkol vytěžit několik desítek sudů medu a stále velké vlhko jak v tropech. Prostě nato suška je dobrá. Klidně ten med znásilním aby se nezlomil. Klidně, u tebe tě med neživí, musíš udělat racionální tah.

Ale u Loukyho je to jak píšeš. Nemusí ale dělá to.

(15.05.2020 10:48)richard1 napsal(a): [ -> ]Takže v roce 2016 jste med ještě neuměl dělat a dnes už ano a to je super, co se u Vás změnilo za tu dobu, že se tak stalo?

Vodu mám vždy max. do 17% spíš do 16% nejsem tedy plnič ale schopný včelař.

Také rýpeš? Také neumíš číst?
Gupo, jde o to, že dogmaticky tvrdíš něco, co nemáš jak dokázat. Vycházíš pouze z jednoho či více svých soukromých experimentů, které spočívaly v sušení nezralého medu o 7% a někdo tě vykostil. A tento závěr pak paušálně uplatňuješ na jakékoliv další sušení kohokoliv jiného, bez zábran a důkazů znevěrohodníš i výsledky laboratoře. Nesmyslně vyžaduješ křížové testy, jiné laboratoře, rozbory jiných parametrů. Nehrejme si na schovávanou, kdybys ukázal své výsledky rozborů sušené sladiny, zcela jistě tam bude v pr.eli diastáza. A ty všechny ostatní položky, co chceš po Loukym, nejspíše taky.
Kamiku jsi začátečník jak píšeš. O medu něco vím. HMF tu obdivuje snad každý kdo to viděl. Jsem jediný, který si dovolí něco takového napsat. Protože druzí se bojí. A HMF do 1,8 u ročního medu i kdyby to byla medovice dvakrát ohřátá (sušení + ztekucení) a pokud víš jak se takový šutr musí prohřát, tak by jsi mlčel a učil se ze zkušeností zkušeněnjších a rozpoznával a chápal jak se dělá byznyz s rozbory a takové camrání s promněnnými je typický příklad proč.
To to trvalo než se to preklopilo na začátečníky a ty co o medu něco ví Cool
Gupo, od kterého roku se už nepovažuješ za začátečníka? 2016 si sušil sladinu o 7% (to je hodně amatérské), pak si psal, že ti to snad 3x odběratel málem nevzal, takže od loňska či letos už seš pokročily? Sis o tom mohl něco přečíst. Já třeba měl u čerstvého medu HMF 5,8 a tuším proč. To asi taky střelili od boku. Ale vlastně, proč mám obhajovat laboratoř....
(15.05.2020 10:35)gupa napsal(a): [ -> ]Ten úbytek vody, myslím si, že to je součást zrání medu. Že čerstvý med, který byl nedávno přinesen do úlu a zpracován včelou není je cukr. Jsou vněm části které mají nižší vlhkost než jeho okolí. Takže v barelu vedle stratifikace probíhá i něco jako osmotická setrvačnost kdy při prostupu vody stěnou té sušší části (pylu, hyfy, atp) pojme vodu. Něco jak rozmíchávání malty, kdy se chvíly po rozmíchání čeká aby malta uzrála.

Uvaha dobra, ale mnozstvo tomu asi nezodpoveda. Znizit obsah vody o 1%-2%, to je vela vody. Po dozreti by v mede plavalo viac ako 2% vodou nasiaknutych necistot.
Na 300l sud jde až o 6l vody. No a proč ne? Když si vemu jen bílkovina (medová smetana) se udělá tak 2-5cm podle druhu medu pod deklem. Kolik může být tedy v takové řepce pylu, když má až 3t pylových zrn na gram pokud si dobře pamatuji. Oproti akátu, tam je to asi 70ks pylových zrn na gram. No a u akátu se děje zase něco jako že úplně čistý akát ztixotropní. Prostě dojdete k barelu s čistým akátem naberete a uděláte z povrchu hladiny střechu. Jedno jestli v létě nebo při -20°C. Jde o obdivuhodný med s velkou převahou levulózy.
Aby som to trochu rozsiril na teoriu o stiepeni sacharozy za spotreby vody:
Voda vazi asi 18 gramov na mol. Sacharoza vazi 19x viac, asi 342 g/mol. Na stiepenie jedneho molu sacharozy sa spotrebuje jeden mol vody. Keby sme mali extremny pripad, kilo cerstveho nezreleho medu o 20% vody z cistej sacharozy, na stiepenie tychto 800g cukru by sa spotrebovalo asi 42g vody, cize 4%. A to je extremny pripad, kde sme na zaciatku nepocitali so ziadnou glukozou a fruktozou. Aby sa stiepenim sacharozy znizil obsah vody o 1-2%, muselo by sacharozy na zaciatku byt aspon 25-50%. Som jediny, komu sa to zda prilis vela? Urobil som v odhade nejaku zasadnu chybu?

Mam svoju sukromnu teoriu, ze v skutocnosti tolko vody nezmizne. Zmenia sa nejake ine vlastnosti medu, ktore oklamu meranie.
(15.05.2020 11:51)Kamik napsal(a): [ -> ]Gupo, od kterého roku se už nepovažuješ za začátečníka? 2016 si sušil sladinu o 7% (to je hodně amatérské), pak si psal, že ti to snad 3x odběratel málem nevzal, takže od loňska či letos už seš pokročily? Sis o tom mohl něco přečíst. Já třeba měl u čerstvého medu HMF 5,8 a tuším proč. To asi taky střelili od boku. Ale vlastně, proč mám obhajovat laboratoř....

5,8 je běžná hodnota u čerstvého kvěťáku. Hmf roste když kyselost klesá. A kvěťák má víc kyselosti než medovice. Ale iu roční medovice plus dvě ohřátí na více jak 24h a mít jako výsledek do 1,8 hmf je podivné. A HMF stoupá když diastatická aktivita klesá. A 10-14 ml rozloženého škrobu na gram je u ročního medu odpovídající. Normální je mezi 25-35 u čerstvého zralého. A přesto HMF je do 1,8? Prostě blbost pokud víš očem píšu.


>2016 si sušil sladinu o 7% (to je hodně amatérské),< jsi troll nebo co?
Taky si myslím, že sušit z 24% o 7 % je hodně amatérské.
(15.05.2020 12:22)rudohor napsal(a): [ -> ]ilo cerstveho nezreleho medu o 20% vody z cistej sacharozy, na stiepenie tychto 800g cukru by sa spotrebovalo asi 42g vody, cize 4%. A to je extremny pripad, kde sme na zaciatku nepocitali so ziadnou glukozou a fruktozou. Aby sa stiepenim sacharozy znizil obsah vody o 1-2%, muselo by sacharozy na zaciatku byt aspon 25-50%. Som jediny, komu sa to zda prilis vela? Urobil som v odhade nejaku zasadnu chybu?

Mam svoju sukromnu teoriu, ze v skutocnosti tolko vody nezmizne. Zmenia sa nejake ine vlastnosti medu, ktore oklamu meranie.

Jedinou vyjímku má akátový med, tam je místo 5% tuším 8 jako maximální množství protože trvá než se převede na levulózu. Proto spíše razím myšlenku té osmotické setvačnosti při prostupu vody dále do "středu" medu při jeho zrání nebo dozrávání díky jeho osmotickému tlaku, inverzi atp. Který probíhá tak další 3 měsíce od vytočení a uskladnění.

(15.05.2020 12:36)richard1 napsal(a): [ -> ]Taky si myslím, že sušit z 24% o 7 % je hodně amatérské.
Není. Pokud není zbytí. Proto je HMF u tropického medu místo max 40 80. Víš proč? Protože to nejsou amatéři ale producenti medu.
A kdy je to amatérské?
Pokud není zbytí? Možnosti jsou i jiný, ale ty sis vybral právě tu amaterskou.
https://www.svet-potravin.cz/clanek/jak-...litou-medu

dám jsem znovu tenhle test....výsledek do 1,8 tam má většina medů....takže všem to měří blbě?.....

(15.05.2020 7:14)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]
(14.05.2020 22:30)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]
(14.05.2020 20:33)Louky napsal(a): [ -> ]Tak kam mi zmizely ty 2 procenta?

Bych to typoval na různé vrstvy v sudu díky usazování.(bez záruky)

Louky - ty jsi nikdy neviděl jak po vrstvách tuhne květový med ve sklenici?
Nebo jinak, myslíš, že husté nepřitahuje gravitace dolů?

Tohle já nepopírám, ale to není můj případ....když mám med v sušičce, tak se mi med víří, tak není přeci možné, aby měl na vrchu víc než dole, když je pořád v pohybu....takže můžu počítat, že těch naměřenejch 15 je prostě aktuální hodnota toho medu v každé části sušičky.....pak vezmu 40kg kýble a neleju je ihned po dotočení....takže nepředpokládám, že by ta voda tak strašně rychle stoupala, že by byl první kýbl 12 a poslední 17.....a pak vezmu ten kýbl a rozpustím, při rozpouštění med opět promíchám spirálou a naleju do sklenic...tu sklenici pak pošlu na rozbor.....takže kde mi tam zmizely ty 2%?

(15.05.2020 7:34)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Ještě mě napadla jedna hloupost. Sedí pán na tržnici. Prodává dva různé medy.

U jednoho je napsáno: med, který byl odebrán z úlu a stočen do sklenic.
U druhého je napsáno: med, který byl odebrán z úlu a protože nesplňoval normu na obsah vody, byl dále několik hodin míchán a ofukován vysušeným vzduchem.

O který med bude větší zájem?

ten druhý pán je gupa? proč do něj zbytečně reješ?
Přečti si to ještě jednou, pán je jeden.
Referenční URL's