Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Louky keď už chceš sušiť aby to malo hlavu aj pätu tak tá sušička musí mať vyhrievanie teplou vodou napojenú na liatinový kotol nastavený na teplotu + 36 C a tak isto cez radiator hnať tak isto teplý vzduch. Lenže to nieje taká lacná vec a preto liatinový kotol lebo liatina ti nedechtuje a samozrejme aj riadny výkonný kotol. To musia biť ako v úle teploty nie väčšíe a vaňa v ktorej je med musí byť plochejšia aby bola veľká plocha a rychlejšie sa vyparila voda čiže prúdenie vzduchu ako vietor. Hlavne sa to oplatí jedine pri agátovom med ktorý je tekutí lebo kvetové medy čo rychlo kryštalizujú, alebo jak sa vytáča automaticky do sušičky. Tá sušička musí biť ako Paco na mlieko v ktorom mesto chladenia budeš napojený na vyhrievanie lebo v Paco máš ako chladenie vodu a v ňom hady ktoré chladia vodu. Na 1000 kg medu potrebuješ aspoň 30 KW plynový kotol aby to nestrácalo dych lebo cez radiátor čo sa hreje vzduch je veľký odber tepla. Až budeš mať aspoň 200 včelstiev a viac a rychlo na seba nadviazajúce znášky sa to jednine v tom prípade oplatí aby si mal jednodruhové medy ktoré majú aj predajnú hodnotu. To jak napr Rakušási , Madari čo bleskovo potrebujú vytočiť kvetový med aby ich Agátový med bola I trieda čiže biely med taký ako keď naberieš pohár vody z vodovodu z miernym alebo žiadnym nádychom zelenkavéj farby.Cool
Louky - podle mě je běžné, že lidi názor upravují, dá se říct "s dobou". Prostě najednou zjistíš, že to jde i jinak. Pak ti sušička začne připadat jako krajní řešení. Taky mám za sebou experiment, když jednou byl med řídký. Ten ten jsem vytočil jen trochu, zbytek šel zpátky do úlů. Trochu znamená asi 10kg a toto množství šlo na pokusy. Přes úspěch s vysoušením to dělat prostě nechci, nemám z toho dobrý pocit.
Někdo nemá dobrý pocit z jízdy autem, ale to neznamená, že jezdit autem je špatný.
Pro Louky:
Tak jsem si dal tu práci taky,holt člověk má ve špitálu času dost.
Jan Jindra v tomto vlákně od roku 2014 napsal jeden jedinný příspěvek a dostal za něj čtyři zelené palce. Kromě Josefa Křapky vesměs od lidí co zde už moc nediskutují.
Pevně doufám,že tvé ostatní příspěvky jsou věrohodnější.
(07.05.2020 7:29)Louky napsal(a): [ -> ]Tak jsem si dal taky tu práci a projel vlákno od roku 2014 Smile a člověk si na zdejší diskutéry udělá hned jinej názor.....pan Jindra za prakticky stejné názory ohledně sušičky dostával mraky palců, když ten samej názor napíše Louky, tak je vše najednou jinak Smile což jen potvrzuje jak tohle forum funguje...není důležitý obsah, ale autor
TY si myslíš, že ide o TEBA??? Nebuď taký narcis. Darmo si prechádzaš vlákno, názory som na sušenie zmenil aj ja presne tak isto, ako som ich zmenil v mojich začiatkoch na antibiotiká vo včelárstve (a zmenil som ich po tom, čo mi v repke našli reziduá ATB hoci dva roky pred tým nám ich veterina odporučila kvôli moru na okolí)! Jednoducho čo v mede nemá byť a nemá sa s ním robiť, robiť nebudem. Pekne to vidno, kam sme tú kvalitu medu dohnali, keď 70% medov na Apimondii vyradili kvôli NEVYHOVUJÚCE. Pokojne si svoj med dosúšaj aj na 14% ale zákazníkovi to povedz! Bijeme sa tu za to, aby na obale medu v marketoch bolo napísané, odkiaľ med pochádza ale nerobí nám problém ho všemožne "vylepšovať".
richard1 - netvrdím, že je to špatný

JosPr tu psal, že po vysoušení zbyde voňavá voda. Co všechno se z medu vlastně může odpařovat při vysoušení mimo vodní páry? Co je možné pak najít v kondenzátu? O co byl med ochuzen? (pokud byl, nevím, ptám se, zajímá mě to)
Stáhnout vodu na přijatelné hodnoty v úle se snaží i Louky pokud vím, ale to, že se mu to prostě někdy nepovede tak neměl jinou možnost než pořídit sušičku stejně tak jako například pan Jindra. Věřím, že nikdo nemá žádnou velkou radost si přidělavat práci se sušením natož ještě investovat do dalších nikterak levných zařízení. Mě zajímá co je na sušení medu tak špatného a jak jinak s ním naložit když už ho máme s velkým obsahem vody? Jinak vím, že Louky loni nesušil med jen sobě, ale pomohl i jiným včelařům.
ja som to napisal uz vtedy honzovi jindrovi,a zopakujem to - kazde vysusanie pri ktorom sa fuka vzduch na med ventilatorom z miestnosti, je hygienickym zverstvom..je to vlastne medova cisticka vzduchu..u nas je to tak jak u loukyho, kto bali nad 17% vody, vyrazne prichadza o zakaznikov..
(07.05.2020 10:02)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]richard1 - netvrdím, že je to špatný

JosPr tu psal, že po vysoušení zbyde voňavá voda. Co všechno se z medu vlastně může odpařovat při vysoušení mimo vodní páry? Co je možné pak najít v kondenzátu? O co byl med ochuzen? (pokud byl, nevím, ptám se, zajímá mě to)

To zajímá i mě.
Aj včely zahusťujú med nesprávne.
Vždy keď otvorím úľ, ide z neho medová vôňa.
Na suseni medu je zleho, ze platna ceska vyhlaska ho zakazuje. Takze kazdy, kto vidi rozdiel v dosusenom a nedosusenom mede, moze spoliehat, ze dosuseny nie je a ak to vcelar zataji, je to podvod. Z tohto uhla pohladu nezalezi, preco to tak zakaznik chce. Ci uz veri na oxidaciu, zdravotne ucinky, aromu, prach, elektrolyzu alebo vcelie biopole a energiu vesmirnych ludi alebo na prikaz nejakeho obskurneho nabozenstva. Nie je to na rozhodnuti vcelara, je to na rozhodnuti zakaznika.

Co s nim:
- Susit a otvorene ho deklarovat ako suseny.
- Skrmit znova vcelam.
- Medovina.
- Pekarsky med, alebo dalsie specialne druhy medu.
- Dalsie vyrobky...

Dostal sa uz niekto k plnej verzii toho clanku, co odstartoval celu tuto diskusiu? Aby sme konecne vedeli, co vlastne namerali a kde to namerali.
17 % je na jarní květový med úplně ok, tak ho nebudu degradovat sušičkou. Kdybych točil medy nad 20 %, tak bych možná o sušičce uvažoval, ale spíš bych to dal do medoviny. Jenže tak řídký med jsem ještě nevytočil, vždycky stačila obyčejná trpělivost.
Proplácí ČSV dotace na sušičky když zákon zakazuje jeho sušení?
Dotacia je podstatne zlodejina pri tomto ich netrápi čo bude dalej. Predaju ti auto ale že nemáš vodičák nieje rozhodujúce že budeš nna ňom jazdiť....
Vlastnit auto bez řidičáku není zakázaný, ale sušit med prý ano. Takže toto přirovnání není na místě.
(07.05.2020 10:35)rudohor napsal(a): [ -> ]Na suseni medu je zleho, ze platna ceska vyhlaska ho zakazuje. Takze kazdy, kto vidi rozdiel v dosusenom a nedosusenom mede, moze spoliehat, ze dosuseny nie je a ak to vcelar zataji, je to podvod. Z tohto uhla pohladu nezalezi, preco to tak zakaznik chce. Ci uz veri na oxidaciu, zdravotne ucinky, aromu, prach, elektrolyzu alebo vcelie biopole a energiu vesmirnych ludi alebo na prikaz nejakeho obskurneho nabozenstva. Nie je to na rozhodnuti vcelara, je to na rozhodnuti zakaznika.

Co s nim:
- Susit a otvorene ho deklarovat ako suseny.
- Skrmit znova vcelam.
- Medovina.
- Pekarsky med, alebo dalsie specialne druhy medu.
- Dalsie vyrobky...

Dostal sa uz niekto k plnej verzii toho clanku, co odstartoval celu tuto diskusiu? Aby sme konecne vedeli, co vlastne namerali a kde to namerali.

mohl bych vidět tu vyhlášku, která zakazuje sušení medu? to slyším poprvé....to bych pak asi sušičku bez problému mohl výrobci vrátit, protože přeci nemůže prodávat něco, co je zakázané....lži, lži a lži...

(07.05.2020 10:11)gusto napsal(a): [ -> ]ja som to napisal uz vtedy honzovi jindrovi,a zopakujem to - kazde vysusanie pri ktorom sa fuka vzduch na med ventilatorom z miestnosti, je hygienickym zverstvom..je to vlastne medova cisticka vzduchu..u nas je to tak jak u loukyho, kto bali nad 17% vody, vyrazne prichadza o zakaznikov..

takže vzduch z přírody, které včelstvo vhání do úlu je OK a vzduch v místnosti je špatný....hm už i ty gusto?

(07.05.2020 10:02)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]richard1 - netvrdím, že je to špatný

JosPr tu psal, že po vysoušení zbyde voňavá voda. Co všechno se z medu vlastně může odpařovat při vysoušení mimo vodní páry? Co je možné pak najít v kondenzátu? O co byl med ochuzen? (pokud byl, nevím, ptám se, zajímá mě to)

kdyby sis prošel starší diskuze, tak zjistíš, ž ve vodě není vůbec níc....to si prostě JosPr vymyslel....je to klasickej kondenzát jako například u sušičky na prádlo....jestli chceš, klidně ti pošlu svojí letošní produkci, ale píše se, že se to nemá pít, protože je to člověku nebezpečný....

(07.05.2020 9:46)Vítězslav Richtr 2 napsal(a): [ -> ]Pro Louky:
Tak jsem si dal tu práci taky,holt člověk má ve špitálu času dost.
Jan Jindra v tomto vlákně od roku 2014 napsal jeden jedinný příspěvek a dostal za něj čtyři zelené palce. Kromě Josefa Křapky vesměs od lidí co zde už moc nediskutují.
Pevně doufám,že tvé ostatní příspěvky jsou věrohodnější.

Pene Richtr, kdybyste dával pozor, projdete si téma Maturizace medu, z kterého jsem citoval příspěvek gupy....tohle téma má tolik stran, že to bych celé fakt nedal, ale věřím, že i tady bych se asi hodně bavil....
(07.05.2020 12:34)Louky napsal(a): [ -> ]mohl bych vidět tu vyhlášku, která zakazuje sušení medu? to slyším poprvé....to bych pak asi sušičku bez problému mohl výrobci vrátit, protože přeci nemůže prodávat něco, co je zakázané....lži, lži a lži...

Je tu odkazovana uz mnohokrat, naposledy pred par dnami. 76/2003

K specialnej pozornosti doporucujem:
- "... včelami (Apis mellifera), které sbírají, přetvářejí, kombinují se svými specifickými látkami, uskladňují a nechávají dehydratovat a zrát v plástech"
- "Z medu nesmí být odstraněn pyl ani jiná specifická součást medu, s výjimkou případů, kdy tomu při odstraňování cizorodých anorganických a organických látek, zejména filtrací, nelze zabránit."

Aby som neblabolil, spytal som sa svojich oblubenych pravnikov na vyklad. Vcelami dehydratovat v plastoch neznamena dehydratovat trochu vcelami a zbytok v susicke.
(07.05.2020 7:46)Kamik napsal(a): [ -> ]Víš, když člověk dělá věci jinak než ostatní a přitom se mu daří, točí (skutečně) téměř metrák medu na úl, dokáže udělat krok ze zaměstnance na OSVČ a zvládne to v několika málo letech, to se v Česko(slovensku) neodpouští ... Nazval bych to neměnnou pravdou.

Nesouhlasím. Je tu celá řada profíků a zkušených včelařů, kteří okolo sebe nevyvolávají kontroverze. Pokud má někdo s někým neustále problém, hledal bych jiné příčiny než údajnou závist a nepřejícnost. Poukud jde o obdiv, pak jde založit a spravovat třeba facebooková skupina a je možné se tam ukájet a hrát si na šéfa. Tady zatím funguje pluralita názorů a možnost kritiky, což je dobře. Kdysi mi otec dal pár rad do života. Jednu si dodnes pamatuju. Dobrý přítel není jen ozvěnou, ale i kopřivou. Tož tak.
takže vzduch z přírody, které včelstvo vhání do úlu je OK a vzduch v místnosti je špatný....hm už i ty gusto?
*************************
samozrejme.. a nejde len o kvalitu, ale aj sposob, plochu atd - tieto dve veci - včelí úľ vs ventilator v miestnosti nemozno porovnavať, a z hľadiska hygieny už duplom nie.. osobne som zastancom odparenia vody mašinou, napr z 18 na 17,nič zle, prave naopak, v tom nieje, ale musi sa to urobiť strojom na tom vhodnym.. tie stroje su, maju ich aj vcelari u nas.. su ale drahe..
Kdy jsem psal o vonave vode???
Referenční URL's