Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Veď med keď vyberiem z termokomory tak ho nechám ešte chladnút do druhého dňa a vtedy sa z toho odparí. Z hlinikovéj kanvy sa určite tolko neodparí ale z plastovéj nádoby keď sa dá do néj 20 kg tak sa odparí dost preto že je to naširoko a je to len polovica z obsahu nádoby.
(03.06.2015 8:18)Boris napsal(a): [ -> ]V sobotu jsem vytáčel med, většina plástů zavíčkovaná odshora až dolů.
Obsah vody po vytočení v nádobě: dole 18,5 %, nahoře 19,5 % Confused
2 plodiště, 2 medníky 39x24, odebírán med pouze z horních medníků. Medníková očka zavřená nebo u spodního medníku očko pootevřené na 1 včelu pro případný odlet trubců. Plodištní očka otevřená, dno zasíťované, vsunutá podložka (mezi sítem a podložkou cca 2 cm průduch.
Snůška převážně z řepky. Úly umístěné na kraji lesa na paletách.
Pod 18 % se prostě nedostanuSad
EDIT:
Při stáčení do sklenic se med skládá a 720ml svazovou sklenici naplním až 1030 g medu (se spodku nádoby) nebo 1005 g (z vrchu nádoby). Je to pro mě takové měřítko hustoty ~ obsahu vody v medu. Říkám si, že když se vejde 1005 g, tak je to ještě ok.
Kolik gramů naplníte do 720ml sklenic?

Jedná se o takto naplněnou "svazovou" sklenici s vyznačeným objemem 720 ml:
[Obrázky: P3190036.jpg]

Když je to cca 1030 g, refraktometr ukazuje cca 18,5 %
když je to cca 1005 g, refraktometr ukazuje cca 19,5 %
Sice když teď zpětně porovnám tabulkový poměr hustot medu dle obsahu vody a poměr mých navážených 1030 a 1005 g, moc to nesouhlasí - poměr 1030:1005 odpovídá např. 19,5 % a 14 % - ale takové rozpětí vlhkosti medu v 1 nádobě není.
On ten objem sklenic také nebude přesně 720 ml, protože pak by podle tabulek vycházela vlhkost mého medu kolem 15,5 %, což opravdu nemá.
Každopádně takto mi to vychází z opakované zkušenosti při plnění sklenic.
Kolik g medu se vejde do svazových 720ml sklenic vám? (naplněných zhruba dle obrázku)
Takhle plný je už nedávám. Po zkušenostech a stížnostech zákazníků, že se vždycky když otevírají novou sklenici oblemcají ji plním o něco míň - cca 950 g.
Navečer se na to vrhnu, a podělím se. Wink
(05.06.2015 10:01)Stanislav Vorel napsal(a): [ -> ]Takhle plný je už nedávám. Po zkušenostech a stížnostech zákazníků, že se vždycky když otevírají novou sklenici oblemcají ji plním o něco míň - cca 950 g.

Mí zákazníci zase ocení množství medu, které si koupili. Na plnou sklenici si mně tedy ještě nikdo nestěžoval.
Keby med stuhol tak daj do termokomory potom aspoň zistíš čo za rozumnost si urobil.
Souhlasím s Merkurim. Někdy stačí ohřát v autě při rozvozu. Big Grin Pak zjistiš co je lepší, zda o pár gramů míň, nebo zapiplanà sklenice.
Tak plná svazovka po okraj 1031g Smile
Jako zákazník bych měl radost, kdybych po otevření sklenice díky naplnění po samý okraj med rozbryndal po stole.
No, uznávám, že na tom něco bude. ALE: květový (převážně) řepkový med ztuhne tak rychle, že vybryndání v podstatě nehrozí.
Dále jsem od některých zákazníků naopak zaznamenal uznání, že je to "poctivá míra" (už nevím, jak to přesně řekli) - v protikladu k tomu, jak se dnes zvětšují obaly a zmenšuje obsah...
Ale po zvážení pro a proti jsem se rozhodl, že budu plnit méně, tedy mezi 960 a 980 g.

Zpět k tématu: zdá se tedy, že přestávají platit dříve platná pravidla pro posuzování zralosti medu (plást je aspoň z jedné třetiny zavíčkovaný a z plástu při trhnutí nestříká/nekape med) a používání refraktometrů nutností. Při nárazové snůšce včely zavíčkují med i s 20 % vody. Někteří takový med zavrhnou, že to není med. To ale není řešení problému.
Má smysl takové plásty např. odvíčkovat, dát pod plodiště nebo pod prázdný medník a nechat včelám znovu zpracovat?
Změřím obsah vody v medu tímhle pazmekem? http://dum.bazos.cz/inzerat/47525742/Ref...a-kvas.php Potřebuju splašit něco na sobotu. Potřebuju vytočit a víčkovat se moc nechce.
jedině že by jsi rovnou točil základ na medovinu. Je to v podstatě cukroměr v rousahu 0-32% cukernatosti.
(11.06.2015 20:50)zdenur napsal(a): [ -> ]Změřím obsah vody v medu tímhle pazmekem? http://dum.bazos.cz/inzerat/47525742/Ref...a-kvas.php Potřebuju splašit něco na sobotu. Potřebuju vytočit a víčkovat se moc nechce.
Pri prepočte na Eura a doplatíš 2 eura to dostaneš u nás kúpit aj zo zárukou
ono je to to isté ako refr.na med,len stupnica je posunutá,ukazuje cukor od nula do 32,čiže obsah vody od 100% do 68%..cca..med s tým neodmeriaš..
Nevíte někdo, jestli je nutný přepočet při měření vlhkosti v medu při vyšší teplotě než je uvedena na refraktometru? Mám refraktometr a ten má uváděno měření při 20°C, ale momentálně je nějakých cca 26°C. Měl jsem dojem, že někde existovala přepočítávací tabulka ale nějak ji nemůžu najít. Díky.
Spraví ti to zhruba 0.5% dolu takže žiadna sláva.
(04.07.2015 17:13)Wintidy napsal(a): [ -> ]Nevíte někdo, jestli je nutný přepočet při měření vlhkosti v medu při vyšší teplotě než je uvedena na refraktometru? Mám refraktometr a ten má uváděno měření při 20°C, ale momentálně je nějakých cca 26°C. Měl jsem dojem, že někde existovala přepočítávací tabulka ale nějak ji nemůžu najít. Díky.

keď je med teplejší,tak ti ukáže o kúsok viac vody než v skutočnosti má..
(03.06.2015 20:30)Merkuri napsal(a): [ -> ]Med v plastových nádobách dám do termokomory čo má 19% vody na 38C 24hod, vypnem a nechám ochladnúť na 24 hod, bude mat 16.5% vody. potom to bude okej. Teraz čo vytáčam je prínos z facelie a med má obsah vody 17,5% takže keď ho naplním tak bude pod 16% vody to bude bodovať u kupujúcich.

Nejako Ti to nevyšlo tých 16,5% vody,keď si mal podľa analýzy 17,59%...
obsah vody v medu se řídí

1) úlem , zhoršuje ho zasíťované dno a obsazenost úlu. Proto moderní velké úly mají problémy s vodou
2) výškou uložení úlu nad zemí - relativní vlhkost je nejvyšší u země, proto někteří včelaři co mají včely na paletách na zemi pak mají sušky...
3) počasím - to nemůžeme nijak ovlivnit, vyšší nadmořská výška == vyšší obsah vody v medu.
Referenční URL's