Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já používám refraktoměr a po vytočení do nádoby hustoměr. Odchylky jsou nepatrné. Hodně napoví "trhová zkouška" pří odebírání rámků, je to spolehlivé a jednoduché, nesmí však vystříknout ani kapka meduWink

(26.05.2016 8:11)Kaštánek napsal(a): [ -> ]Zdravím.
A jak je to s obsahem vody v medu z pohledu včel? Mám jedno včelstvo, které má plně zavíčkovaný medník a obsah vody pod víčky je 20%. tak jsem si říkal, že jim to nechám jako mednou komoru na zimu. Když si to zavíčkovali, tak včelám vyšší obsah vody nevadí?

Včelám vlhkost v medu nevadí dokud med nekvasí a to si ohlídají.Wink
(26.05.2016 8:08)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Pokud se nepletu,tak byla ČSV značka Klasa odebrána. Poprávu.

No tak vidíš. Přitom značku Český med může mít na sklenici pořád zatím kdekdo. Ta se však uděluje medům do 18% vody.
Když informovaný zákazník takový med kupuje, kupuje 18%? Nebo 21% poprávu?
(26.05.2016 7:39)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]To ale nic nemění na tom,že to co jsi napsal "ochranná známka ČSV zákazníkovi těch 18% zaručuje" je vědomá lež.
Nejhorší je, když ji šíří funkionáři v novinách, že členové ČSV mají přísnější normu ČSV a tudíž jejich med je lepší než ten v krámě

Mimochodem, pořád tady diskutujete jako by zkrstalizovaný med byl naproto homoghenní.

Co říkáte tématu Mezikrystalická voda?
Kvasinky se vám nemusí množit v celém obsahu, jen v některých skulinkáchSmile I tak je to nepříjemné.
Já používám mimo jiné ještě jako pojistku, že by se mi z nějakého včelstva točil řidší med, při vytáčení rozlévat do více nádob najednou. Zhruba do pěti.
(25.05.2016 14:52)vocho67 napsal(a): [ -> ]
(25.05.2016 14:20)karelretik napsal(a): [ -> ]Máte nějaký vcelstvo, které vam to ne a ne zavickovat?

Taky mám plnej medník a žádná víčka.

Kolega včelař už minulý týden tvrdil, že bude točit. Zavíčkováno až dolu.
Ceduli na plotě zatím nemá, tak něco neklaplo. Buď voda nebo má med zelenej.

S čím uživatel hasič u mého příspěvku nesouhlasí?
Mohu podat vysvětlení.
proč? líp se zbytek odpaří?

jinak zkusil jsem přes noc ten odvlhčovač a opravdu 20,5% je 19...už aby byla smontovaná ta sušička....už se to blíží...Smile
Myslíte, že když necháte kyblíky nebo konve otevřené a pustíte vysoušeč, tak se Vám z 21 stane 18? Jenom, že to budete mít odvlčovač puštěný třeba týden? Nebo ještě s med přeléváte apod.?
Od nedele mam kybliky po cca 13ti kg v male mitnosti s vysousecem. Po vytoceni namereno 19. Mistnost je sucha, a kazdy den vyleju z vysousece cca 3 litry vody. V mistnosti je 31° C, ale hodnota vody v medu klesla jen na 18,4. Mozna neco promerim vzhledem k teplote v mistnosti. Uvidime az vysousec vypnu. Mivam med z lesa pri prvnim medovani na pohled vice tekuty skoro kazdy rok, ale vetsinou jsem v predchozich letech nameril od 17 -17,7.
Já jsem naměřil od 17-19, na nekalibrovaném refraktometru. Každý rok jsem měl s tím problém, že mi květový med kvasil, tak že letos bych to chtěl zkusit odvlčovačem. Jestli to má vůbec smysl?
Nekalibrovaným měřidlem netřeba nic měřit. Proč to nezkalibrujete? Asi se ptám hloupě...

A smysl to má, vždycky je lepší udělat cokoliv, třeba i hloupost, než neudělat vůbec nic!
Jak ze z kalibrovaného refraktoměru stane nekalibrovaný?
(27.05.2016 15:31)Ivosh napsal(a): [ -> ]Od nedele mam kybliky po cca 13ti kg v male mitnosti s vysousecem. Po vytoceni namereno 19. Mistnost je sucha, a kazdy den vyleju z vysousece cca 3 litry vody. V mistnosti je 31° C, ale hodnota vody v medu klesla jen na 18,4. Mozna neco promerim vzhledem k teplote v mistnosti. Uvidime az vysousec vypnu. Mivam med z lesa pri prvnim medovani na pohled vice tekuty skoro kazdy rok, ale vetsinou jsem v predchozich letech nameril od 17 -17,7.

Zkoušel jsem nechat nádoby s medem v uzavřeném prostoru s vysoušečem a výsledek není valný. Na povrchu nádob se vytvoří takový "škraloup" a ten je suchý, ale asi přestane vlhkost propouštět.
Vyřešil jsem to čeřením hladiny. Mám něco jako "lodní kolo" hnané motorkem z grilu (asi za 300kč) na 40 kg nádobě. Je to v uzavřeném prostoru s vysoušečem. Za 24h to udělá cca 2-3% dolu.
Chtěl jsem původně stavět vysoušeč, ale tam by byl náklad neuměrně vyšší (nerez, svařování....)
Vysúšanie týmto spôsobom trocha pomôže.Lepšie je pre to niečo urobiť,ako neurobiť nič,ako píše tom.50...
Aby bol efekt čo najlepší,bolo by dobré,aby bol med v čo najširšej nádobe= väčšia odparovacia plocha.A pohyb hladiny je dôležitý,lebo ak to len stojí,vrchná vrstva sa vysuší a vlhkosť cez ten prísušok ďalej neodchádza.
Nebolo by ale rozumnejšie chvíľu vyčkať s vytáčaním a je po probléme???
Ked niekto použije repkový med na medovinu je sa mu zbytočné zaoberať obsahom vody, keď ide med na predaj tak rozhodne čakať a nenáhliť s vytáčaním lebo inak ten med je na dve veci,, na .......... a ......... "
Někteří včelaři již dobře zpozorovali, že zandáním oček a dna lze dosáhnout lépe zahuštěného medu točil jsem tuším před 14 dny a nyní se pokouším znovu, stačí mně 17,5 a rámek nemusí být zavíčkován celý. Nemám rozšířená včelstva co skutečně neobsedají proto točím častěji zato zralí med bez čekání.
Čo tak točiť 15,5 - 16.5% ?
Ja čo som vytočil jarný med tak ma 15,5% vody a mal som taký aj čo 17,5% to na medovinu. 17 % ide na pastovanie so sušeným peľom a to potom riadna hustota Cool
Zdá se, že nejste zpracován moderním včelařením já také ne z 22 jsem schopen stáhnout na 17,5 za 4 dny nesmí být zavíčkováno na 15,5 a níže trvá o něco déle, ale není to těžké pouze pro mne nepotřebné.
Asi se to tady už někde řešilo, ale nemůžu to najít.
Když se chystám zítra ráno vytáčet, ale dnes po obědě se přihnala bouřka, pršelo a na zbytek dne se ochladilo - nebude to mít neblahý vliv na vlhkost medu v úlech?
Je zavíčkovaná tak polovina toho, co chce vytáčet, vlhkost kolem 18 %.
Má smysl se tím zabývat nebo se to medu nedotkne?
Moje zkušenosti z minulosti mě pořád u řepkového medu nenechává klidným. Zavíčkované 1/3, 1/2 a když s rámkem trhám jako kdybych ho chtěl rozflákat, tak ani kapka, přes refraktometr od 16 - 18 a stejnak mě vždy med kvasil Sad
Kvasí len riedky med, husté nikdy Cool
Referenční URL's