Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Většinou se snažím před točením udělat několik kontrolních měření. Točím s 2-3 nasazenými NN medníky, takže měřím v tom nejvyšším, ten tam je nejdéle. I když naměřím vyšší hodnotu (těsně pod 20 %) souběžně s nízkou hodnotou, tak většinou točím. med se v čeřící nádobě smíchá a hodnota vody ustálí. Celkově záleží na více faktorech, nejde to stanovit paušálně.
Pro klid svůj i jiných jsem zakoupil refraktometr. Po 24 hodinách v čeřící nádobě je u dna 18,5% a u hladiny 20,5%. Hranice obsahu vody 20% se nalézá v nádobě VÚSAPL cca 10 cm od vrchu.

Další měření za 3 dny.
Ozi,ak by som vytočil repku z obsahom 19-20% vody,tak by som kľudný nebol.To je dosť veľký problém a riziko skvasenia medu je vysoké.Mal si podľa mňa čas,kým včelstvá doviečkujú rámiky,pri 4NN medníkoch určite.Ak včelstvo nie je vyrojené,tak repkový med vydrží v medníkoch dosť dlho,kým začne krištalizovať ,čo sa dá priebežne kontrolovať.U mňa jeden plný medník pri optimále,to je 20kg medu,vtedy je nadstavok nabytý a med v ňom vyzretý.Poznám včelárov čo mi tvrdili že majú plné NN medníky,lenže tie ich medníky dva ,mali váhu ako môj jeden.Podľa mňa si počkať mohol,já čakám tiež kým bude voda v norme pod 18%,aby som vôbec začal uvažovať o tom,že začnem vytáčať.
A refraktometr je zkalibrovaný?

Ptám se z vlastní zkušenosti. Smile
Nový refraktometr by měl být zkalibrovaný. Alespoň "můj" dodavatel je zkalibrované prodává a doslova mi vynadal, co si o něm myslím, když jsem se ho na to zeptal.
O víkendu jsem měřil zavíčkovaný i nezavíčkovaný med, oba se motaly kolem 18%. Točení plánuji na příští týden, takže s vodou by problém neměl být.
No tak papír od výrobce u toho je - zkalibrováno pro určitý rozsah teplot.

OT: Před dvěma lety mi bylo hej. Měl jsem objednaný včely a těšil se. Dnes přemýšlím, jestli mám zkalibrovaný refraktometr.
Ja čo som teraz naposledy naposledy vytáčal čo som vytáčanie ukončil tak jedna nádoba mal 18%vody a tú hodím na medovinu ostatné mali pod 17%. Keby som počkal pár dní tak by bol hlboko pod 16% ale ked už agát vyrašil tak sa nedá čakať. Agát budem mat určite od 15- 16.5% vody čo viem na isto lebo začnem točit týždeň po odkvitnutí, potom odtiahnem do gaštanice.
Já mám refraktometr kalibrovaný tak že když vidím 19, v Dole naměřej 16,7
To je jasný, protože je ústav v Dole. Kdyby byl v Hoře...
Já si jej nechal překalibrovat a zjistil, proč jsem se nemohl dostat na nízké procento vody. Dle toho refraktometru. Smile
Skládá se? skládá tak co. Med mi nikdy nezkvasil. točím dle toho jak šustí v medometu a skládá se na sítko. Metoda trhnutí funguje taky dobře.
jen tak mimo-možná si tím obhajuju před sebou, že ještě nemám refraktometr Wink
Tak dle zkušenosti z loňska není nic 100%, některý med se neskládal a dle refraktoměru měl cca 16,5 a byl v pohodě, další se skládal dle refraktometru měl 17 a některá sklenička v pohodě a asi dvě skleničky byly na hraně.
(19.05.2015 11:29)ZdenekM napsal(a): [ -> ]Skládá se? skládá tak co. Med mi nikdy nezkvasil. točím dle toho jak šustí v medometu a skládá se na sítko. Metoda trhnutí funguje taky dobře.
jen tak mimo-možná si tím obhajuju před sebou, že ještě nemám refraktometr Wink

sem na tom uplně stejně......ale když jsem to vozil do výkupu tak se dycky divili, jaktože mám všechen med v normě, že každej přiveze minimálně jednu plechovku s vysokym obsahem vody
Citace:Další měření za 3 dny.

V době maturit jsem zrobil maturizátor 1.0, přepuštění jedné VUSAPL nádoby cca 2 hodiny. Dvě přepuštění s ofukováním + 3 dny stání v nádobě pod utěrkou = výsledný obsah vody 18% v celém objemu. Fotku z refraktometru berte jenom jako pokus jak vyfotit mobilem okulár. Chyběla mi u toho jedna další ruka, možná dvě.
Tak nevim jestli tady nejde spise o nejaky psychologicky pocit. Me ani tatovi za 50 let med jeste nikdy nezkvasil a procenta jsme nikdy nemerili. Spravne skladovany med proste zkvasit nemuze. Samozrejme zakladnim predpokladem je tocit az kdyz je med zraly. To se da snadno posoudit i bez refraktometru. A jestli ma 15,17 nebo 20 neresim. Umelemu dosusovani prilis neholduju. Pro me je vysledny produkt to co vyjde z plastu. Tak je to autenticke. Tot muj pohled, ktery nikomu nevnucuju.
refraktomer mám, ale aj tak sa pri úli riadim osvedčenými metódami Wink
Dřív prostě ta technika nebyla tolik dostupná a točilo, až bylo zavíčkováno. Teď na to jdeme příliš vědecky.
Já měl loni zavíčkováno poskrovnu, tak jsem byl nervozní, jak to dopadne. Bylo to OK. Včera jsem koukal do medníků. Půlka je pod víčky, zbytek teprve víčkují. Voda cca 17 %, ta čekám na počasí, aby to mohlo jít ven.
Já radši čekat nebudu a zítra točím. Vypadá to, že se příští týden oteplí a bude pokračovat snůška - kaštany, hloh a stále kvetou pozdější jabloně. Navíc po dešti nastupují louky co nestihli posekat před dešti. To bude znamenat nový přínos sladiny a ředění.
Já tiež čakať nebudem,nie všetky rámiky mám doviečkované,ale lepšie to nebude nakoľko teraz už dva dni nie je znáška,ktorá zrejme najbližšie dni znova začne.Z niektorých rámikov mi ešte prskovce najmä s krajných,voda sa mi pohybuje rodieľne od 16-19% a tak nadstavky navozím do medarne kde mi beží odvlhčovať a kde sa kúri.Vytáčať môžem aj neskôr,len čo sa voda trošku stiahne.
Bez baterií, bez kalibrace, cena lidová. Třeba zde http://www.vpjested.cz/e-shop/prace-s-me...dy-v-medu/
Ale nejsou na to dotace. Big Grin
Referenční URL's