Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Z pohledu pravidel je Evropská norma 20 % a norma v ČR je 20 % ...legislativa členských zemí nesmí být v rozporu s legislativou EU a tedy platí vždy to co říká EU. Stejně jako se značením medu..tzn.,že stačí med značit jenom "med" a není nutné rozlišovat květový a medovicový. Z toho vychází i kontrolní orgány. To neznamená,že to co je nad 18 není riziko.Při kvašení medu velmi záleží i na obsahu"bordelu",který ve sklenici vyplave na vršek,kdy styčná plocha medu s porézními nečistotami a jeho hydroskopické vlastnosti dokonají dílo.
Hy g roskopicky..nie hy d roskopicky.. Nakoniec o vsetkom aj tak rozhodnu zakaznici.. Ak by som predal med podla eu normy,tak by som skončil rychlejsie nez by som zacal..u nás aj na 18% s údivom pozerajú ze to čo je??? .. 19 alebo 20 skusit predat tak to by bola ina odvaha Cool
hygro od slova vlhkost..máš pravduSmile jde jen o to ,že med co má 18 a víc a má v sobě nečistoty tak po chvilce má nahoře ve vrchní vrstvičce skokem přes 20% a je průšvih.Med nad 18 neprodávám jde na medovinu.
...no zákazníkov sme si rozmaznali...najlepšie tmavý med a okolo 16% vody...
Akurát si neuvedomujeme,že včely ukladajú med pre seba a keď dajú 20% nemajú s tým žiaden problém...
Jenže, goro, mám tuhle info.

Včely prý pod víčko než to zavíčkují něco "plivnou" a to něco brání kvašení. Taky proto prý med z víček nechce začít kvasit když se dělá medovina. Takže jim to nekvasí, nám jo.
Literatura uvadza ze vo vosku vo viečkach je až 30 % propolisu..preto ked robim medovinu tak viečka preplachnem len vlažnou vodou..ale ked je pomer medu taký že z viečok je málo(pri vyrobe vacsieho mnozstva medoviny) tak nevadí ani ked je pretavený,kvasí to normalne..
Letos je voda opravdu problém.Medníky jsou plné z větší části zavíčkované a pod víčky 19-19,5%vody u nízkých rámků je to ještě horší.Nějaká trhová zkouška absolutně nefunkční ať se trhá jak chce nic neukápne dokud se to neodvíčkuje.Vzdušná vlhkost vysoká včel černo plodiště zanášená sladinou ve včelách se nedá dělat medníky jsou opravdu hodně těžký a manipulace škoda mluvit.Jindy už se točilo podruhý letos není dokončeno první točení.Letos to točení není opravdu žádný med aspoň u mne.
(07.06.2019 22:11)tom.50 napsal(a): [ -> ]Jenže, goro, mám tuhle info.

Včely prý pod víčko než to zavíčkují něco "plivnou" a to něco brání kvašení. Taky proto prý med z víček nechce začít kvasit když se dělá medovina. Takže jim to nekvasí, nám jo.
To vôbec nie je pravda že nekvasí a je to tak" Jedna baba povedala "
Zítra jsem chtěl točit a bohužel ta voda je špatná jak píše pan Skála. I pod víčky mám přes dvacet. Liší se to ovšem včelstvo od včelstva, kde je med blízko plodu, tak je vhkpst vyšší (zkouším letos bez mřížky).
Zdravím, dneska jsem začal s medováním a mám na Vás dotaz. V jedné nádobě mám med s 18% vody a v druhé s 18,2%. Mám se toho bát? Nepomohlo by do medu ponořit topnou spirálu a zkusit to trochu odpařit? Díky za názory.
Wimpi, letos se mi to taky přihodilo, kdy několik medníků bylo tekutějších a jiné husté, že to cedníkem neteklo. Po skončení stáčení jsem vyndal z medometu koš a asi 300 kg nalil ze sudů zpět do medometu. Promíchal vrtulí na vrtačce a vše se dostalo pod 18. Ihned jsem to opět vrátil do sudů a připravil si vše zase na další den.
..wimpi celkom otázke nerozumiem, ty sa bojíš toho že to zmiešaš a bude 18,1% ? Blush
Ne, bojím se, že ten med bude kysat.
Pokud bude dobře uzavřen a uskladněn, tak při tomto obsahu vody určitě kvasit nebude Smile
Tak to mám nechat vyčeřit a rovnou s ním do sklenic?
No, ano, ale pokud je hned prodáte. Do foroty to nebalte.

Prozradím vám fintu. Tak jak píšete, hned po vyčeření med (kvěťák) ztuhne a dělá se v něm taková nepěkná krystalizace, nazval jsem si to že med ve sklenici "kvete". Někdy jen pár mm pod povrchem, jindy v některém místě do hloubky, někdy až ke dnu, při podrobném pohledu je v tom "květu" med porézní, jakoby se dělil na hrubší krystaly a vodu. Prostě to vypadá špatně, mě se to nelíbí a já bych si to nekoupil. Když to zabalené rozpustíte, udělá se na vrchu taková "pěna" a vypadá to taky špatně.

A ta finta. Med točím do okurkáčů a vidím, jak "kroužkuje" a už poznám "mokrý" a dobrý. Každou flašku ale měřím. Řídký (nad asi 18) jde do výkupu a dobrý po vyčeření v těch flaškách seberu a nechám ztuhnout. Hned to rozpustím, seberu pěnu a pak naleju do stáčecí "štoudve" a teprve nalahvuju. Pak med už většinou "nekvete".

Dělejte si co a jak chcete. Já vám dal ve dvou odstavcích co jsem piloval 30 let.

Jo a rozpouštět do 50 stupňů, mělo by se medovice 40 a květ 42, to se ale často nerozpustí. A proč v krámě květové nekrystalizují? Uvařili to, pak už nekrystalizuje.
Tome, znamená to že med nad 18 zkvasí?Jinak té finte po pravde moc nerozumím.
Tak to čtěte furt dokola až to pochopíte, nevím jak to vysvětlit. Prostě kvěťák ztuhne brzy a "vykvete" a je to hnusné. Tak ho nechcte perfektně vyčeřený ztuhnout, pak ho znovu šetrně rozpusťte a zase "něco" vyplave navrch. Seberte to a pak už med "nepokvete".

A ano. Teorie tvrdí, že med nad 18,6% může (nemusí) kvasit a pod tuto hranici je to bezpečné. Moje zkušenost je jiná, já se vlhkosti nad 18% u kvěťáku bojím.

Ale jak vidím je nutné něco vysvětlit. Lidi jsou takoví, že když si něco koupí a nejsou spokojení, drtivě drtivá většina nic neřekne, jen víckrát nepřijde a mnozí pomlouvají. A já nevím kde to kdo a jak bude skladovat a co s tím medem bude dělat. Já se snažím problémům předcházet a prodávat prvotřídní produkt. A zákazníci se vracejí.

Když jsem těžce onemocněl a nevčelařil, koupil jsem si med pro sebe od dvou známých. Byl hnusný, každý s jinou pachutí, ten jeden mírně řečeno nevoněl. Vážně se to nedalo jíst. Někteří mí zákazníci se vracejí a řeknou, že můj med je jiný. Ale třeba jsem jen ješitný...
Ja som na tom ako Josef Skala, Michal Vejvoda. Kvôli problemu s vodou v mede, som bol nuteny si zaobstarat refraktometer a nameral 19,5-21% vody.Som vcelar druhym rokom, a z predoslej sezony mam agatovy med (posl.pohar),a ma 21%!!!,a je Ok.Vytacal som ho 1/3 zavieckovanu, a trh. plastom ani kapka.Vcil babo rad?.
(08.06.2019 21:58)slamos1 napsal(a): [ -> ]Tome, znamená to že med nad 18 zkvasí?

Tom jasne píše že "květák",
teda hlavne u kvetového medu z ovocných stromov (repka), kde často býva aj viac peľu sa môže stať, že ak včelár nenechá po vytočení med "vyčíriť" a hneď ho nadávkuje do pohárov, tak mu po kryštalizácii vzniknú v pohároch nepekné šmuhy...

Obecne med s 18% vody je super a nekvasí...
(viď predchádzajúci príspevok, a môj včelársky priateľ Tonko Turčani, vždy do takejto diskusie písal, že včelári desiatky rokov a nikdy mu žiaden med "nezkvasil"...?)
Referenční URL's