Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
900g? Máš svazacky sklenice nebo menší?
včelu ...
To se ti tam musí vejít víc, nebo ne?
Řepku jsem stočil zvlášť, zdála se mi řídká, ale to spíš kvůli teplu. Neměřil jsem, jen jsem měl pocit, že už by to šlo. A zatím dobrý. A pokud to dobrý nebude, svět se nepřestane točit. Myslím, že na spoustu věcí se tady jde moc vědecky.
Prakticky jako začátečník jsem se úplně vyděsil - kdy točit aby mi med nezcukernatěl a zároveň neměl moc vody, kdy podsadit medník, aby měly kam nosit a zároveň stihly zahustit med v mednících nad... Prakticky se dostáváme do situace, kdy na vše musí být měření. A kde je cit pro včelaření? A fígle starých praktiků?
Kilo se tam vejde
Mě taky když je voda do 17%
Letos má i zavickovanej 18
Do Svazovky kilo nevleze a med víčkují i řidší.
Vleze, jen se nesmí na zákazníku šetřit Big Grin
Ten kdo ma cit pro vcelareni a ani nemusi znat figle předků by Nikdy nenapsal že med cukernati. Někdo měří někdo ne,nekdo s vodou nema problem cele roky.
začátečník to jeWink
Problém s vodou sem neměl do doby pořízení refraktometru.
(07.06.2019 5:42)KTM napsal(a): [ -> ]Ten kdo ma cit pro vcelareni a ani nemusi znat figle předků by Nikdy nenapsal že med cukernati. Někdo měří někdo ne,nekdo s vodou nema problem cele roky.

Já se pana Plačka zastanu. Sice použil termín cukernatění, který tobě rve uši (oči - asi jako mě když někdo neví, že včela nežere ale jí), ale na jeho obranu je nutné říct, že to je běžný pojem a běžně hovorově používaný právě našimi zákazníky. Spíš se pobavme proč to tak je, proč to lidi pořád říkají.

A pozor, přijde moje dodání, na VF tak oblíbené:
....................
Admine smažte můj dodatek.
Byl jste jedním z MNOHA těch,kteří si dovolí tvdit zmiňované o Svazu,to není žádné poselství špatných zpráv.

A k tomu cukernatění-lidi si musí v tomto "vychovávat" samotní včelaři.......někteří mí zákazníci,když to řeknou,tak se jedním dechem opraví-zkrystalizovanýSmile
dřív mi cukernatění vadilo,ale dnes už to beru s úsměvem,a rozhodně nebudu někoho kvůli tomu zesměšňovatSmile/to platí o zákaznících i včelařích/
V danou chvíli na daném místě pro lidi, kteří tam tehdy byli jsem byl rušivý element, který jim kritizoval modlu a tehdy hlavního modloslužebníka a to "malí" lidé neodpouštějí nikdy. Samosebou to platí jen pro část lidí. Druhá, větší část se vždy, i tady na VF, chová jako mlčící většina. Vím ale, že se z nich část ozve ve chvíli, kdy je oprávněný kritik dehonestován přes míru.
Děkuji za zastání, každopádně poněkud nešťastně jsem jen chtěl podotknout, že jsem prostě jen použil starou metodu s "trháním" rámkem. No a když to nebude v pohodě, půjdu na stránky o medovině... Ale jinak si tady pomalu připadám jako na akademické půděSmile
Např. já jsem byl velmi rozčarovaný z toho, že mi med kvasil, i když byl podle normy v pořádku.
Možná to je opravdu problém řepky, nevím. Ale opakovaně mi zkvasila, když měla kolem 19 %. Ne hned; pár měsíců to myslím trvalo, než jsem pozoroval nafouknutá víčka na sklenicích.
Takže si na řepku dávám pozor.
Někdy čtěte i pár dní či hodin staré příspěvky. Věděl byste ode mě ze včerejška, že hranice není 19 ale 18,6 (chytré knihy) - (ve výkupu u nás 18,5) a že já bych to u řepkáče neriskoval nad 18% nikdy právě po špatných zkušenostech.

Aby se nafouklo víčko je docela malér. Jenže ono úúplně stačí, že med se "zkazí" jen na hladině, tak 1-2 mm do hloubky a od něj chytne hnusný kyslý čuch celá sklenice. Toho se bojím, že někdo půjde do špajzu pro med v zimě až začnou virozy, narazí na toto a už víckrát nepřijde a bude pomlouvat.
Tome, píšu o svých zkušenostech starších, než jsou Vaše příspěvky.
V Nasavrkách nás učili jen 20 % Evropská norma, 18 % Český med, nic víc. A to mě docela mrzí.
Nikde jsem nepsal, že si myslím, že hranice je 19 %. Nedomýšlejte si prosím.
U nas vsetkemu co stoji za hov*no davame predponu euro ..dokurvili sa technologicky a recepturami rozne potravinarske vyrobky,tak teraz im hovorime europivo,eurovinea,eurosyr,eurošpekačky atd atd.. a tak je to aj s 20% vody pri euromede..

Repka ma vzdy v sebe podiel aj z ovocnych stromov a nektar z nich obsahuje najviac kvasiniek,tak preto je ten med najviac haklivy na kvasenie..ak je obsah vody hranicný,je mozne prehnatnkazdu nadobu po vytocení cez termokomoru okolo 50'C a tym inaktivovat kvasinky..
Referenční URL's