Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
jo on je gupa v Afrike...tak si to má napsat do poznámky....tímto se mu tedy omlouvám.
To čo máš vešteckú guľu? To ja som napísal že u včiel aj to je zrelí med a nie to čo si človek vymyslí a dá do normy .....
Merkuri, ale bzunda s 24% vody v našich podmínkách patří tak max. do medoviny na tom si trváš pořád ne?
Merkuri tam prokazatelně leje i 30%. Je to ještě medovina, když se tam de facto lije taková sladká voda?
(16.05.2020 7:16)richard1 napsal(a): [ -> ]Merkuri, ale bzunda s 24% vody v našich podmínkách patří tak max. do medoviny na tom si trváš pořád ne?
Tak v našich podmienkach to ano ale tam kde sú extremne teploty je normalne pre včely že potrebujú hodne vody a ten zdroj majú ako aj vodu. To ako keď je znáška a včely nenavštevujú vodu ale ako zdroj im slúži nektár. Proste príroda.
(16.05.2020 5:43)Kamik napsal(a): [ -> ]Jožko, dokument je opravdu treba čítať důkladně!
Hned tu svojí první větu doplníme o to, co v originále následuje po ní.
Znižovanie obsahu vody je neoddeliteľnou súčasťou procesu vyzrievania medu a musí byť vykonané samotnými včelami. Pri včele medonosnej Apis mellifera proces znižovania obsahu vody pokračuje až kým nedosiahne úroveň 18 % a nižšiu (Maurizio, 1975). Faktom tiež zostáva, že vo veľmi vlhkých oblastiach, obdobiach roka, či v daždivom počasí môžu včely viečkovať aj med s obsahom vody vyšším ako 18 %
...
Ak zoberieme do úvahy fakt, že už med s obsahom vody nad 17 % môže začať kvasiť – v závislosti od obsahu kvasiniek (Traynor, 2015), - niekedy je nevyhnutné upraviť obsah vody v zrelom mede napr. z 20 % na 18 %, aby sme zabránili riziku jeho následného rozkvasenia v pohároch.
Podstata tohto procesu je však úplne odlišná ako pri používaní vákuových komôr na odstraňovanie veľkého objemu vody z nezrelého medu. Odstraňovanie vody z nezrelého medu je považované za nedovolený ľudský zásah do prirodzeného procesu vyzrievania.
...
Zástupcovia Apimondie trvajú na tom, že obsah vody v mede stanovený Potravinovým kódexom (1981) na 20 % je hraničnou hodnotou na rozlišovanie medzi vyzretým a nevyzretým medom. Jedinou výnimkou je med vresový.
...
Doporučím, protože už je to více textu než ten prvotní výcuc a to lidi v době obrázků a videí příliš nezvládají, zaměřit se na slova zralý - nezralý.

Samozřejmě můžeš zpochybňovat oficiální text Apimondie, když se tu zpochybňují výsledky z laboratoře, proč ne? Na VF je možné, v rámci pravidel, všechno.
Na včelárskom fóre sa diskutuje...tak teda diskutujme distingvovane, korektne, bez emócii a bez "uzurpovania a znásilňovania pravdy..." Lebo to, čo tu jeden pán dokazuje aj so skupinkou okolo neho, už nemá obdobu...
Ono toho "lidi v době obrázku..." a nielen obrázku, ale celkovo nevnímajú, že hranica medzi zrelým - nezrelým je stanovená medzi15 - 20%...
Ja oficiálny text Apimondie nespochybňujem, to sa tu niekto snaží vysvetľovať si veci po svojom a ako sa mu to hodí do "talónu..."
V dokumente nikde nie je napísané, že na rad môže prísť sušička, to si Len pán Lukota vysvetľuje po svojom, lebo mu to vyhovuje kvôli tomu, že si kúpil sušičku, aby "vyhovel" zákazníkom...
Ak sa oháňa zákazníkom, tak by mal urobiť aj "B" a zákazníka infomovať, že úmyselne manipulaval s medom za účelom zníženia vody v mede... Keď ide o serióznosť...
Podľa dokumentu o obsahu vody je hranica stanovená medzi 15 - 20% vody... podľa protokolu z rozboru jeho medu 13,2% potom to už nie je med?
Ďalej vidím rozpor medzi tým, že sa môže znižovať obsah vody kvôli kvasinkám, ale nie - pomocou iných technických zariadení, napr. vákuové sušičky...ja tu na to poukazujem, že to je tak "salamúnsky" napísane...a čo nie je zakázané, je dovolené a tu je jasný príklad toho, ako sa to vysvetlí po svojom a potom sa ide s "barličkou - sušičkou" a za 3 hodky v nej mám najkvalitnejší med, lebo vychádzam v ústrety zákazníkovi...
(16.05.2020 8:25)Jožko58 napsal(a): [ -> ]Ak sa oháňa zákazníkom, tak by mal urobiť aj "B" a zákazníka infomovať, že úmyselne manipulaval s medom za účelom zníženia vody v mede... Keď ide o serióznosť...

Můžeš mi zkopírovat můj text, kde píšu, že zákazníka neinformuju, že mu to zatajuju, že to dělám za jejich zády a nebo něco v tomto smyslu?

V první větě napíšeš, že se diskutuje férově bez emocí a pak napíšeš do jednoho příspěvku tolik obvinění a lží....těžko pak takovýmu člověku odpovídat bez emocí...sorry jako, ale na lháře neumím odpovědět mile...
Ja na rozdiel od Teba nie som vzťahovačný...všetko, čo kto napíše "proti Tvojej srsti" sú lži,obvinění a pod... skús sa na to dívať inou optikou.
Ak to nezmeníš a Ty to nezmeníš, lebo len Ty všetko robíšnaj, Ty si neomylný, Ty, Ty, Ty, jenom Ty!!!
Pozri sa do zrkadla, kto je tu lhář...
A ukáž mi Ty, kde toho zákazníka informuješ, zvyčajne je to etiketa...
(16.05.2020 6:17)Louky napsal(a): [ -> ]to znamená, že na 20% vody to musí odpařit včely....pak už je zralý med a může přijít na řadu sušička......jen pro ty, který by neovládali tak slovenštinu

Uznávám že jsem v podstatě vyprodukoval pekařský med, protože bylo vlhko, hodně práce která představovala denně vybrat určité množství medu abych to do cca 1/3 září stihl a musel jsem odstranit vodu aby med nezničilo kvašení, prostě se med nezlomil, jsem použil sušku protože není zakázáno ji v takovém případě použít. Jenže.

Vyhláška o označování říká, dle mého názoru, že jsi Louky svým počínáním zákazníkovi nějak sdělit to, co jsem sdělil já výkupci.

medová směrnice říká:

PŘÍLOHA II

VLASTNOSTI SLOŽENÍ MEDU

Aniž je dotčen bod 2 písm. b) pododst. viii) přílohy I, nesmí být odstraněn ani pyl, ani jiná medu vlastní složka, kromě případů, kdy se tomu nelze vyhnout při odstraňování cizorodých organických a anorganických látek.


bod 2 písm b) pododst. viii) přílohy 1 mluví o filtrovaném medu:
PŘÍLOHA I

NÁZVY, POPISY A DEFINICE VÝROBKŮ

viii) filtrovaný med

med získaný odstraněním cizorodých anorganických nebo organických látek tak, že dojde k odstranění podstatného množství pylu.



Ty se nemůžeš vyhnout dosušování medu? Já bych řekl narozdíl odemne kdy byl vlhký rok, že ano. Vyhnout se mu můžeš. A to já tady prezentuji. Tz. nemusíš dělat to co včela už dokončila.

Uznávám, je to slovíčkaření a nebaví mne to furt nějak se hájit jak nějaký zločinec, ale názor na med mám už nějakou dobu jasný a jestli jde o nějakou velkou změnu mezi časem kdy jsem sušku dostal a dnes, nevidím, ani když čtu ty starší diskuzní příspěvky které jsem produkoval když jsem sušku začal nadšeně používat. Už tehdy spojuji sušení proto aby nedošlo k nechtěnému kvašení.
A z čeho byl takový "pekařský" med, v jakém období a v kterém roce? V roce 2016 jsem nic takového nezaznamenal. Šlo o vyloženě lokální nebo regionální problém?
gupa vs Louky

Už je to nuda, ohrané, něco nového by nebylo?

stefanos, fakt myslíte, že je to třeba rozmazat ještě víc aby se dostavil silnější odér?
Položil jsem gupovi věcnou otazku, protože mě to zajímá. V čem je problém? Vím, že vřesový nebo jetelový med může nabývat vysokých hodnot obsahu vody nad 20 % (23 -25 %). Ze zkušenosti také vím, že mnohé věci, které se zdály být nemožnými, se nakonec staly realitou. Označovat někoho za lháře jen proto, že má jinou zkušenost, je jemně řečeno dětinské, u dospělého člověka je to však spíše psychopatologický jev, zvláště pokud se tak děje pravidelně.
Našel jsem to, šlo o rok 2010 a problém s vysokou vzdušnou vlhkostí byl probírán i na Včelařské konferenci. Ta vlhkost byl problém v nějaké frekvenci ob rok pokud si dobře pamatuji a proto jsem tu sušku tátovi nějak jako komonenty dodal a on stroj poskládal a zprovoznil.

Šlo o fenykl. Podíl fenyklu, slunečnice, lípy, zkrátka podzimní (podletní) poslední co tu na JM býval s železnou pravidelnosti ale už není. Fenykl v podstatě tu už není. Maďaři by ho ale měli pěstovat stále a to by mohl poreferovat Merkuri co znamená fenyklový med a ne ty náhražky co se dnes pro supermarkety jak víno míchají pro dav kupujících... Jde o špičkovou chuť vzhled atd, ale s tou vodou jsem se prostě neuměl jinak poprat než nakonec po nějaké době přes sušku.

To by mělo jako informace stačit pro další bádání např. dtb počasí, satelitní mapy atd.
Díky, fenyklový ani kmínový med jsem ještě neměl. Předloni jsem viděl fenyklové pole u Lednice, kolega si snůšku z něj pochvaloval. Škoda, že zemědělci na tyto plodiny vesměs rezignovali. To samé bob a koriandr.
2010 u nas prsalo v jednom kuse.. vonku travniky chvilami smrdeli riasami.. bol to rok, kedy lastovicky zistili, ze vcely sa daju jest.. a uz to nezabudli.
.
Jak včera, voda na poli, voda v ponožkách, voda v plicích, v medu voda všude. 95%-100% dva měsíce vkuse.

Jen pro zajímavost pro Loukyho, sice tvrdí, že dlouho včelaří, ale vysoká vlhkost jak v Africe se nezapomíná jako mizerné medné roky. CO vím tak od Vysočiny k Praze to bylo jiné. Toto je kousek pod Opavou, na JM ta Afrika v medu byla.

16. dubna 2010 - VULKANICKÝ PRACH
Po erupci islandské sopky Eyjafjallajökull 21. března 2010 došlo k erupci nové, která vyprodukovala velké množství popela a prachu, které převažující severozápadní proudění zaneslo nad severní a střední Evropu. Výskyt prachu zapříčinil uzavření vzdušných prostorů mnoha zemí včetně ČR (od pátku 16. dubna 2010 12:00 SELČ) a přerušení letecké dopravy. Doprava byla obnovena v pondělí 19. dubna 2010 ve 12:00 SELČ.

21. dubna 2010 - PRVNÍ BOUŘKA, SNĚHOVÁ KRUPICE
V časných ranních hodinách mezi 1:50 a 2:15 SELČ jsme prožili první letošní slabou bouřku, při které se u Trutnova vyskytly 2 blesky a u nás v obci spadl 1 mm srážek, doprovázený dočasným zesílením větru. Odpoledne pak při přeháňce vypadávala po krátkou dobu sněhová krupice.

30. dubna 2010 - PRVNÍ LETNÍ DEN, TEPLOTNÍ REKORDY
V pátek 30. dubna 2010 před přechodem studené fronty vystoupily denní teploty na našem území do nebývalé výše. V naší obci tak bylo dosaženo prvního letního dne tohoto roku s maximální teplotou +25,5°C. Zároveň byl překonán dosavadní dubnový teplotní rekord pro 22. hodinu večerní, taktéž z 30.4.2003 o hodnotě +17,0°C. Nová hodnota z dnešního dne činí +18,0°C. Celkový denní průměrná teplota činila +17,98°C. Na jihu Čech a na Moravě se vyskytly slabé bouřky.

10. května 2010 - TRVALÉ SRÁŽKY
Slabá popůlnoční bouřka v pondělí 10. května byla následována trvalým intenzivním deštěm o celkovém úhrnu 30,6 mm (mezi 0:30 a 9:00 SELČ).

19. května 2010 - TRVALÉ SRÁŽKY, POVODNĚ
Slezsko a severovýchod Moravy byly postiženy trvalými srážkami vydatného charakteru (v Beskydech během 4 dnů spadlo až 400 mm srážek), které způsobily povodně na Odře, Olši, Moravě a dalších tocích v regionu. V některých lokalitách byly překročeny vodní stavy z roku 1997, mimo jiné byla opět zatopena obec Troubky. Po opadnutí vody se začaly objevovat v postižených lokalitách sesuvy.

24. května 2010 - SILNÉ BOUŘKY, VICHŘICE, KRUPOBITÍ
V pondělí 24. května 2010 zasáhla západ a severozápad Čech squall line spojená se studenou frontou, na které se vyskytlo několik supercelárních bouří. Tyto bouře způsobily značné škody jak silným větrem, tak krupobitím s velikostí krup i přes 5 cm (Varnsdorf). Ve Velkých Svatoňovicích se tento den vyskytly pouze 4 slabé bouřky.

2. června 2010 - TRVALÉ SRÁŽKY, POVODNĚ
Slezsko a severovýchod Moravy byly opět postiženy trvalými srážkami vydatného charakteru, které způsobily druhou vlnu povodní - tentokrát však i na dolním toku Moravy, Svratky a Svitavy, v severovýchodních a jižních Čechách.

6. června 2010 - DRUHÝ LETNÍ DEN, TEPLOTNÍ ZVRAT
Po více jak měsíci nastal druhý letní den roku 2010, a to v neděli 6. června dosažením maximální denní teploty +26,1°C. V krátké době tak došlo k výraznému teplotnímu zvratu, neboť ještě 2. června byla teplota v 15:00 pouhých +12,3°C.

11. června 2010 - TROPICKÉ TEPLOTY
Prudký zvrat v teplotním trendu byl dokonán výskytem tropických teplot, a to ve středu 9. června s Tmax +30,0°C a v pátek 11. června s Tmax +31,1°C, což je nová rekordní hodnota pro tento den. Teploty nad +30°C se vyskytovaly po celém území ČR.

12. června 2010 - SILNÉ BOUŘKY, VICHŘICE, KRUPOBITÍ
Vlna veder byla ukončena v sobotu 12. června přechodem zvlněné studené fronty, která přinesla extrémně silné bouřky v jižních Čechách a jižní Moravě (také v Jeseníkách). Od Třebíče k Brnu postupovala supercela (hlavně krupobití a vítr) a od Brna dále na východ pak mohutná squall line se silným větrem (poškození v Moravském krasu a okolí). Ve Velkých Svatoňovicích tento den pouze jedna slabá bouřka.

24. června 2010 - NÍZKÉ RANNÍ TEPLOTY
Ve středu 23.6. a ve čtvrtek 24.6. jsme zaznamenali nové rekordní hodnoty pro denní minimální teplotu v těchto dnech, a to shodně +6,1°C.

1. července 2010 - BOUŘKA, PŘÍVALOVÉ SRÁŽKY
Ve čtvrtek 1.7. se nad Velkými Svatoňovicemi vytvořilo intenzivní bouřkové jádro, které kromě elektrické činnosti vyprodukovalo mezi 15:02 a 15:36 SELČ 20,2 mm srážek (s teoretickou maximální intenzitou 205 mm/h!). Díky předchozímu suchu však takovéto srážky nezpůsobily vážnější problémy. Přívalové srážky si můžete prohlédnout jak na videu, tak ve fotografii.

12. července 2010 - TROPICKÉ TEPLOTY
Území západní a střední Evropy včetně České republiky byla postižena déletrvající vlnou veder. V neděli 11.7. bylo v Praze Klementinu naměřeno až +36,0°C. Maximální dosažené teploty ve Velkých Svatoňovicích byly: sobota 10.7. +32,3°C, neděle 11.7. +32,8°C, pondělí 12.7. +33,1°C. V neděli byl též dosažen nový červencový rekord teploty ve 22:00, a to +24,4°C.

15. července 2010 - VYSOKÉ RANNÍ TEPLOTY
V 8:00 SELČ ve čtvrtek 15.7. byla dosažena teplota +22,7°C, což je vzhledem k panujícímu jasnému počasí nadprůměrně vysoká hodnota.

16. července 2010 - TROPICKÉ TEPLOTY, TEPLOTNÍ REKORDY
V pátek 16. července bylo dosaženo odpolední maximum 33,7°C, které ještě nebylo totálním rekordem, ale 26,0°C ve 22:00 již rekordem bylo. 16.7.2010 se tak stal dnem s nejteplejším večerem minimálně od 1.3.1996 (co existuje zdejší řada měření). Zároveň bylo dosaženo nejvyššího denního průměru teploty též od 1.3.1996 - dosavadní rekord činil 26,63°C ze dne 17.7.2007, současná nejvyšší hodnota činí 26,85°C.

17. července 2010 - VYSOKÉ RANNÍ TEPLOTY, BOUŘKY
V 8:00 SELČ v sobotu 17.7. byla dosažena teplota +24,7°C, což je prozatím nejvyšší naměřená hodnota v roce 2010. Odpoledne v tento den přecházela zvlněná studená fronta, která s sebou přinesla bouřky (v našem regionu nikterak výrazné) a způsobila ochlazení z 33,4°C po poledni na 18,4°C o půlnoci.

23. července 2010 - VYSOKÉ NOČNÍ TEPLOTY
V noci ze čtvrtka 22. na pátek 23. července panovala velmi vysoká teplota. Ve 21:20 došlo k prudkému oteplení o zhruba 3°C, takže ještě o půlnoci činila teplota 25,5°C (což je pro tento čas jistě rekordem). Až do 6. hodiny ranní se teplota držela na 20°C, poté bohužel klesla v důsledku přechodu bouřky (squall line), takže tropická noc nemůže být uznána.

3. srpna 2010 - BOUŘKA, VYSOKÉ SRÁŽKOVÉ ÚHRNY
V noci z pondělí 2. srpna na úterý 3. srpna přecházel přes území ČR mohutný mezoměřítkový konvektivní systém, který přinesl výskyt 4 bouřkových jader, a to od 22:30 SELČ až téměř do 3:00 SELČ. Během pondělí spadlo 14,8 mm srážek, v úterý ráno pak dalších 52,6 mm - celkem tedy za 24 hodin 67,4 mm deště - zatím nejvyšší zaznamenaný úhrn za prováděnou dobu měření od jara 2006.

7. srpna 2010 - VYSOKÉ SRÁŽKOVÉ ÚHRNY, POVODNĚ
Během soboty 7. srpna 2010 přecházelo přes Čechy vlnící se frontální rozhraní, produkující vysoké srážkové úhrny - v Jizerských horách spadlo až 250 mm srážek za den. V Libereckém kraji tak vznikly silné povodně, mající na svědomí i lidské životy. Ve Velkých Svatoňovicích pršelo pouze ráno a dopoledne, s celkovým úhrnem 15 mm.

14. srpna 2010 - BOUŘKA, VYSOKÉ SRÁŽKOVÉ ÚHRNY
V noci z pátku 13. srpna na sobotu 14. srpna přecházel opět přes území ČR směrem od jihu mohutný mezoměřítkový konvektivní systém, který přinesl noční bouřku a déšť v délce takřka 3,5 hodiny, a to od 3:45 SELČ až do 7:20 SELČ. Během této periody spadlo 18,2 mm srážek.

15. srpna 2010 - BOUŘKA, KRUPOBITÍ
Večer v neděli 15. srpna 2010 byla zasažena Praha a její jižní okolí HP supercelou, která přinesla silné krupobití (kroupy až 5 cm velké), přívalové srážky a nárazový vítr. Kroupy způsobily kromě hmotných škod i několik zranění.

23. srpna 2010 - BOUŘKA, PŘÍVALOVÉ SRÁŽKY, VICHŘICE
V průběhu pondělí 23. srpna 2010 bylo Trutnovsko dvakrát zasaženo silnými bouřkami, nejprve v časných ranních hodinách a znovu odpoledne kolem 16:00 SELČ. Obě události byly doprovázeny silnou elektrickou aktivitou, prudkým nárazovým větrem a přívalovými srážkami, které při odpolední epizodě napáchaly škody v Trutnově a jeho okolí (Bohuslavice n. Úpou, Adamov).

13. září 2010 - TROMBA
Na Trutnovsku v okolí obcí Libňatov a Mečov se v pondělí 13.9.2010 mezi 13:50 - 14:05 SELČ objevilo údajné tornádo. Ve čtvrtek 16.9.2010 byl námi proveden terénní průzkum v místech předpokládaného výskytu tornáda, avšak nebyly nalezeny žádné stopy po kontaktu s povrchem Země. Proto je jev klasifikován pouze jako tromba.

28. září 2010 - VYSOKÉ SRÁŽKOVÉ ÚHRNY, POVODNĚ
V období mezi sobotou 26.10.2010 a úterým 28.8.2010 se nad Českou republikou vlnila studená, posléze okluzní fronta, která přinesla na Vysočinu a především do severovýchodních a severních Čech vytrvalé srážky. Ve Velkých Svatoňovicích během 60 hodin spadlo 65,6 mm srážek. Na severu a severovýchodě Čech tyto srážky opět způsobily povodně, bohužel znovu na Liberecku a v okolí Varnsdorfu. V našem nejbližším okolí došlo k dosažení 1. SPA na Úpě ve Zliči a 3. SPA na Labi na přehradě Les Království a v Brodu u Jaroměře.
V mojom mede čo teraz točím je obsah vody 16 - 17%. To v pohode stačí!Cool

V roku 2010 boli husté medy a pršalo ako šialené. Cez repku sa vyčasilo na 5 dní a včely nanosili, poto m pršallo a vytáčal som počas daždu lebo nad včely som dal slnečník o priemere 3 m. Med bol z hustotov temer 16 % vody a letáče vyhodené. Takže vlhokosť nemá žiaden vplyv na hustotu medu. Je to o úlovej zostave a u takéj miery ako 39 x 24 cm a lang nikdy husté medy neboli čo proti B a Čechoslováku nesiahajú ani po členky.
Merkuri, čím to, že řepku máš hustou jen v tomhle tématu?
A Kamik, těšte se až Merkurimu zameduje pšenice a paličkovice nachová na žitě, to teprve budete blednout závistí!
(17.05.2020 15:27)Kamik napsal(a): [ -> ]Merkuri, čím to, že řepku máš hustou jen v tomhle tématu?

Kamik do pc, však pevné včely ne?Big GrinBig GrinBig GrinBig Grin
Referenční URL's