Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obsah vody v medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(03.06.2016 14:12)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]To je to neštěstí moderní doby,samá technika a na h..no.Smile dřǐv nikdo žádné refraktometry neměl a vystačil si se selským rozumem. Já to dělám postaru a jsem tak nějak víc v klidu.Smile

Přesně, nebýt toho tak to taky vytočím, když už to nestříká z rámků, ale když ta česká norma praví 18 % Cool
V tomhle má pravdu Kohout,i ta česká norma praví 20. 18 by bylo samozřejmě lepší,ale moc bych to neřešil. Začínáš a tak toho medu asi nebudeš mít tuny,nejspíš zmizí mnohem dŕiv,než by ho mohlo napadnout kvasit. Mně se to za devět let stalo jednou,všeho všudy u dvou sklenic,sladil jsem si s ním "veselý" čaj.
Profík se stopadesáti včelstvy na to bude mít samozřejmě jiný pohled,ale jako hobík mohu být nad věcí.Smile
Mám takový dotaz na refraktometr. Je to tak,že se musí kalibrovat každý vždy po určité době.Já ho mám stále uložený ve včelíně.
Jestli můžu poradit. Zkontrolujte to čas od času jestli to ukazuje správně a pokud ano, nic s tím nedělejte, jednu či dvě desetiny neřešte.
Jak vypadá ten s automatickou korekcí?
(03.06.2016 18:07)tom.50 napsal(a): [ -> ]Jestli můžu poradit. Zkontrolujte to čas od času jestli to ukazuje správně a pokud ano, nic s tím nedělejte, jednu či dvě desetiny neřešte.

Viděl bych to tak, jak říká Tom, med měřím doma druhý den, až mám ve stejné teplotě med i refraktometr, tzn. pokojová teplota 21, 22, 23 stupňů-na teploměr ani nekoukám, má-li med 16, 17, 18 st. - nepočítám se s nějakými interpolacemi mezi desetinami podle tabulky. Jednou jsem to zkusil při vytáčení a je to nesmysl - med teplý, refra má teplotu místnosti, čili neobjektivní...Jóóó, stane se v pohodě a běžně, že v jednom kbelíku je 16 + - , ve druhém 17 + - (jako příklad), po přelití do konve je to mezitím, neřeším desetiny. Pokud nejsem (nebo bych nebyl) na nějakých hraničních 20 - 21 st., tak to dle mého názoru opravdu význam nemá a jak už to to tuším taky tady padlo, i kdyby měl kolem 20, tak je hned spotřebován, tak jak je hned pryč. Smile
Hustotu medu neovplyvňuje vonkajšia teplota a ani to že je vlhko a prší. Včely si regulujú vnútornú teplotu a vlhkosť, to sa potom všetci vyhovárajú na všetko možné ale nie na to že sú ony na vine. Pamatám si presne ked firma Tomis vykupovala v roku 1992 agátový med,, 3,50 DM" ja som mal a otcov brat med hustí 15,5 - 16% vody a miestny papšaji 19 - 21% vody. Nezobral im! limit bol max 18% vody. Ja a otcov brat sme mali 22T agátového medu, to sme spravili 2 agátové znášky, Bajč a Caroviny.
Protože na pult jde med s 19%. Ve vašich 22 tunách mohli prodat 600 litrů přimíchané vody za cenu medu.
Med išiel do Nemecka a Francúzka, preto bola požiadavka na max 18% vody. Poznám hodne včelárov čo vytáčajú med na druhý deň keď skončila znáška a to sú lajdáci I triedy.
(03.06.2016 22:09)Merkuri napsal(a): [ -> ]Hustotu medu neovplyvňuje vonkajšia teplota a ani to že je vlhko a prší. Včely si regulujú vnútornú teplotu a vlhkosť, to sa potom všetci vyhovárajú na všetko možné ale nie na to že sú ony na vine. ....

Ano, včely to dokáží, ale jde o to, jak rychle. Pokud je příliš teplo a vlhko, tak se proces prodlužuje. Poku je chladno, proces se zkracuje, včely mají na to "větší páku".
Vytáčím vždy po ochlazení. Je většinou omezená snůška, včely spotřebují sladinu a proces vysoušení je intenzívnější.
Za 7 dní v úloch B10 je med hustý, pri úloch B 11 treba počkat aspoň 10 dní.
Tak jsem čekal, že po tomhle týdnu deštů, pude vlhkost rapidně dolů a ono prd.........nezavíčkované 19 a zavíčkované 18,5.....i když ten med bude mít asi vyšší teplotu, takže tim přepočtem se dostanu o nákou desetinu dolů, ale je to prakticky stejné jako minulý týden.
Já jsem vytáčel někdy i několik dní po sousedech, když třeba týden nebyla snůška a stejnak med kvasil Sad
před týdnem jsem vytočil 40kg kvetového medu a doted se nic nevyčeřilo, voda 17,5,čím to muže být?
(04.06.2016 18:49)Spede napsal(a): [ -> ]Já jsem vytáčel někdy i několik dní po sousedech, když třeba týden nebyla snůška a stejnak med kvasil Sad

Včely čo nechcú zahusťovať med treba zlikvidovať!
To Spede: Někde jsi tu psal, že sklenice po umytí otíráš, to může a nemusí být tvůj problém. Sebečistěji se jevící utěrka je již po pár utřeních plná zárodků od kvasinek až k plísním.(případně již na začátku utírání) Sklenice pořádně umýt vodou se saponátem. Pak opláchnout vodou. Pak použít menší množství louhu (5-10% roztok NaOH) pořádně ve sklenici protřepat. Vše pak vymýt nejlépe vodou z řádu, nikoliv dešťovkou či studniční vodou (pokud tedy nemáš kvalitní rozbor a nemáš jistotu, že je voda ok). Pak sklenice obrátit dnem vzhůru a nechat vykapat a vyschnout, hlavně neutírat!
Tohle se mi potvrdilo když jsme posledně zavařovali rybíz. (i když zde nebyl použit louh, ale jiný postup sterilizace sklenic a to 45 min v páře) Marmeláda co sem dělal já je do teď v pořádku, polovina toho co dělala přítelkyně zkvasila, je pečlivější a sklenice utírala. Big Grin Poměr cukru a rybízu byl stejný. (várky jsem od sebe poznal jednoduše, ty moje jsem popsal já svými hieroglyfy, ty přítelkyniny jejím nádherným rukopisem)
doufám, že si to dal potom přítelkyni pěkně sežrat Big Grin
18%
(04.06.2016 18:49)Spede napsal(a): [ -> ]Já jsem vytáčel někdy i několik dní po sousedech, když třeba týden nebyla snůška a stejnak med kvasil Sad

Jak vypadá cesta tvého medu z plástů do sklenic?
Kam teče med z medometu? Jak je tam dlouho a v jakém prostředí, než přijde do sklenic?
(06.06.2016 8:48)Sidel napsal(a): [ -> ]Tohle se mi potvrdilo když jsme posledně zavařovali rybíz. (i když zde nebyl použit louh, ale jiný postup sterilizace sklenic a to 45 min v páře) Marmeláda co sem dělal já je do teď v pořádku, polovina toho co dělala přítelkyně zkvasila, je pečlivější a sklenice utírala. Big Grin Poměr cukru a rybízu byl stejný. (várky jsem od sebe poznal jednoduše, ty moje jsem popsal já svými hieroglyfy, ty přítelkyniny jejím nádherným rukopisem)

U nás se tam dává lžička slivovice, lepší než louh Smile
Referenční URL's